Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
banner-benu-apotheek-bedum.png
Waarom maak je wel een testament en geen levenstestament?
Gepubliceerd op maandag 07 mei 2018

Waarom maak je wel een testament en geen levenstestament?

Naast een testament kun je ook een levenstestament laten opstellen. Het “gewone” testament gaat van kracht na je overlijden terwijl het levenstestament al tijdens je leven van kracht gaat, namelijk als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen.

Het levenstestament en het testament leg je vast in twee aparte akten omdat het “gewone” testament werkt na je overlijden en het levenstestament werkt tot het moment dat je overlijdt.  In een testament regel je allerlei zaken voor als je bent overleden. Bijvoorbeeld wie jouw nalatenschap afwikkelt en onder wie je erfenis wordt verdeeld. Je zorgt er in een testament dus voor dat op het moment je bent overleden wie je erfenis afwikkelt en wie je erfenis ontvangt. In tegenstelling tot een testament werkt een levenstestament nog als je in leven bent. In een levenstestament wijs je een vertrouwenspersoon aan die namens jou beslissingen neemt als je dat zelf tijdelijk of definitief niet meer kunt. Als je bijvoorbeeld door een ongeluk je zaken zelf (tijdelijk) niet meer kunt regelen, regelt de vertrouwenspersoon deze zaken. De vertrouwenspersoon betaalt bijvoorbeeld dan je rekeningen, houdt je administratie en sociale media accounts bij maar ook het zorgen voor je huisdieren kan behoren tot de taken van een vertrouwenspersoon. In een levenstestament kun je ook regelen dat als je niet meer thuis kunt wonen, de vertrouwenspersoon namens jou een tehuis voor je zoekt en namens jou beslissen neemt over wat er moet gebeuren met je huis en je inboedel. Naast deze zakelijke beslissingen kan de vertrouwenspersoon ook beslissingen over jouw medische behandeling nemen. Vaak wordt gedacht dat een partner en/of kinderen al deze beslissingen namens jou mogen en kunnen nemen in zo’n situatie. Dat is niet zo. Als je geen levenstestament hebt opgesteld, moet er aan de rechter worden gevraagd of zij iemand als bewindvoerder wil aanwijzen die je zaken gaat regelen. Je moet er dan rekening mee houden dat het enige tijd kan duren voordat de rechter een bewindvoerder heeft aangewezen en dat je waarschijnlijk zelf geen zeggenschap meer hebt over wie je bewindvoerder wordt en over hoe die bewindvoerder jouw belangen behartigt.
 
Dus waarom de dingen wel goed regelen voor je nabestaanden maar niet voor jezelf? Bereid je goed voor en regel je zaken voor jezelf en voor je nabestaanden. 

Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak op het servicepunt van Emmius Notarissen, gevestigd aan de Vlijt 2a te Bedum of kom even binnen lopen.

Wij zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur of op afspraak. Uiteraard bent u ook van harte welkom op een van onze andere vestigen (in Ten Boer, Delfzijl of Appingedam). U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0503021202 of maak een afspraak via onze website www.mijnemmiusnotarissen.nl.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM