Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Waarom het accepteren van een erfenis niet altijd de beste keuze is
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Waarom het accepteren van een erfenis niet altijd de beste keuze is
 
Als er een dierbare is overleden moet er heel wat worden geregeld om de erfenis af te wikkelen. Als eerste ga je kijken wie de erfgenamen zijn en of er door de overledene een testament is gemaakt. De notaris kan dat voor je navragen bij het Centraal Testamentenregister waar alle in Nederland gemaakte testamenten zijn geregistreerd.

Maar je bent vaak niet de enige belanghebbende. Instanties, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, kunnen om een verklaring van erfrecht vragen. Dat is een verklaring van een notaris waarin staat vermeld wie is overleden, wie op grond van de wet of een testament de erfgenamen zijn en wie de erfenis gaat afwikkelen. De notaris vraagt voor die verklaring van erfrecht aan de erfgenamen of zij wel erfgenamen willen zijn: je hoeft namelijk niet zonder meer de erfenis te accepteren.  Als je een erfenis accepteert (dit wordt 'zuiver aanvaarden' genoemd) draai je namelijk ook op voor alle schulden van de overledene. Als er dus meer schulden dan bezittingen zijn, moet jij uit je eigen vermogen het tekort betalen. Maar het is ook mogelijk om afstand te doen van een erfenis (dit wordt 'verwerpen' genoemd). Je hebt dan geen recht meer op spullen van de overledene als aandenken. Je kunt ook een erfenis beneficiair aanvaarden. Hiermee bescherm je je vermogen tegen de schulden die in een erfenis kunnen zitten. Het beneficiair aanvaarden, maar ook het verwerpen van de erfenis lopen deels via de rechtbank. Emmius Notarissen kan je hierbij helpen. 
 
Je kunt als erfgenaam maar één keer kiezen wat je wilt. Het is daarom belangrijk je door de notaris te laten adviseren over wat voor jou de beste optie is. Je hebt overigens geen keuze meer als je je al gedraagt als een erfgenaam. Dat doe je bijvoorbeeld door spullen van de overledene te koop te zetten via Marktplaats. Dan lijkt het namelijk voor de buitenwereld dat je de erfenis al geaccepteerd hebt. 

Heb jij een erfenis waar je vragen over hebt? Of wil je deskundig geholpen worden bij de afwikkeling? Emmius Notarissen is gespecialiseerd in het afwikkelen van erfenissen. Wij helpen je graag. Zo kunnen we de aangifte voor de erfbelasting doen, het testament uitvoeren en de erfenis verdelen. En in veel gevallen kunnen we ook voorkomen dat er onenigheid tussen de erfgenamen komt, over de afwikkeling van de erfenis. En dat is toch ook heel wat waard. Maak vrijblijvend een afspraak op het servicepunt van Emmius Notarissen, gevestigd aan de Vlijt 2a te Bedum of kom even binnen lopen. Wij zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur of op afspraak. Uiteraard bent u ook van harte welkom op een van onze andere vestigen (in Ten Boer, Delfzijl of Appingedam). U kunt ons bereiken op telefoonnummer 050-3021202 of maak een afspraak via onze website www.mijnemmiusnotarissen.nl.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM