Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Waarom babynamen zoals Lío ineens populair worden
Gepubliceerd op zaterdag 16 januari 2021

Waarom babynamen zoals Lío ineens populair worden

Onlangs is door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het lijstje van de populairste kindernamen van 2020 gepubliceerd. In de top tien staan al jarenlang namen zoals Julia en Emma of Noah en Lucas, maar het is veel interessanter om te kijken welke (nieuwe) namen aan populariteit winnen. Zo zijn er vorig jaar 87 baby’s vernoemd naar de naam Lío, een naam die rapper Lil’Kleine in 2019 aan zijn zoon gaf.

Kort en krachtig

Wetenschapper Gerrit Bloothooft doet onderzoek naar namen. Op de website Nu.nl vertelt hij dat ouders niet snel kiezen voor een naam die populair was in de tijd dat zijzelf ter wereld kwamen. De naam Linda wordt nu bijvoorbeeld als ouderwets gezien. Blijkbaar willen ouders toch iets moderns.

Er zijn natuurlijk namen die het altijd goed doen. Denk aan Daan of Thomas. Sommige namen zijn variaties op namen die al heel lang mee gaan zoals Simon, daar wordt dan Siem van gemaakt. Een korte en krachtige naam wat hedendaags de trend is. Jongensnamen die nu gewild zijn bestaan vaak uit een lettergreep en vier letters. Bij meisjesnamen zijn het twee lettergrepen en vijf letters.

Waarom worden sommige namen zo populair?

Er zijn namen die heel langzaam groeien via mond-tot-mondreclame, maar zijn het de Bekende Nederlanders die ervoor zorgen dat een naam populair wordt. Zo las je in het intro al dat rapper Lil’Kleine in 2019 zijn zoon Lío heeft genoemd. Hij heeft heel wat volgers op Instagram en daarom maakt deze naam in 2019 een enorme sprong qua populariteit. Een enorm verschil, want in 2018 kregen maar vijf baby’s deze naam. 

Ook Wendy van Dijk heeft ervoor gezorgd dat de naam Sem sprongen vooruit maakte qua populariteit. Sinds ze haar zoon zo genoemd heeft is de naam ineens een stuk gewilder. Sowieso heeft social media en de televisie invloed. Het is bijvoorbeeld een reden waarom Engelse namen populairder zijn. Zo wint de naam Jaxx de afgelopen jaren terrein. In 2015 slechts 38 keer gekozen, maar sinds 2018 honderden keren. Tegelijkertijd zie je dan dat andere namen die op dubbele medeklinkers eindigen eveneens meer in trek zijn zoals Lott en Foss.

Sociale omgeving

Volgens expert Bloothooft wordt de naam die je kiest bepaalt door je sociale omgeving. De naam moet passen in de omgeving waarin je woont, want ouders willen liever niet dat hun kind een uitzonderingspositie krijgt. Een naam toont daarom aan tot welke sociale groep je hoort. Mensen die laagopgeleid zijn kiezen sneller voor een buitenlandse naam, terwijl hoogopgeleiden hun voorkeur ligt bij historische en culturele namen. Toch kiezen hoogopgeleiden ook buitenlandse namen, maar dat zijn dan de Franse en Scandinavische namen .

De toekomst

Hoe ziet de top tien er over vijfentwintig jaar uit? Vast anders, want de namen die momenteel in de mode zijn gaan meestal een generatie mee. Vandaar dat er in 2021 en de komende jaren geen grote veranderingen plaats zullen vinden, maar pas over vijfentwintig jaar. Met name de naam Noah gaan we voorlopig nog vaak horen en Emma blijft eveneens onverminderd populair.

 

Partner bijdrage 

 

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter