Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Verplichte AOV voor zzp’ers dicht gat in sociale zekerheid
Gepubliceerd op woensdag 04 maart 2020

Verplichte AOV voor zzp’ers dicht gat in sociale zekerheid

Persbericht CGMV vakorganisatie.

Het is een goede zaak dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor zelfstandigen zonder personeel. Deze verzekering voor de ruim 1 miljoen zzp’ers op onze arbeidsmarkt is volgens ons nodig omdat velen niet of onvoldoende verzekerd zijn tegen inkomensverlies. Door langdurige ziekte of een ongeval kunnen zelfstandigen in ernstige financiële problemen komen – iets wat we in Nederland met elkaar niet moeten willen. Met een standaard-AOV voor zelfstandigen wordt een gat gedicht in de sociale zekerheid.
 
Sinds de crisis rond 2008 uitbrak, nam het aantal zzp’ers in Nederland enorm toe. Door de hoge werkloosheid en ontslaggolven was de instroom bij het UVW groot. Op allerlei manieren probeerde het UVW je aan het werk te houden en werd je zelfs gestimuleerd om voor jezelf te beginnen. Kamers van Koophandel organiseerden workshops over het beginnen van een eigen bedrijfje. In de praktijk bleek het beginnen voor jezelf een moeizaam traject, zeker als je te maken kreeg met teruglopende opdrachten. En natuurlijk was het een succes voor iemand die er wat van wist te maken. Voor elke zelfstandige gold en geldt: je moet zelf zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en een gevulde portefeuille. Zolang je gezond je werk kunt doen, is er dan geen wolkje aan de lucht. Maar als je burn-out raakt, wat dan? Of als je als ingehuurde zzp’er van het dak valt bij het installeren van zonnepanelen? Dan zit je zonder geld en wat doe je dan als je gezin van jouw inkomen afhankelijk is?
 
We hebben de afgelopen jaren gezien dat zzp’ers hun krachten bundelden en gingen nadenken over pensioen en collectieve aangelegenheden. Er werden peilingen gedaan naar de behoeften van zzp’ers en daaruit bleek dat de meerderheid zich schaarde achter een verplichte AOV. Dat resulteerde vandaag, dinsdag, in een voorstel over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Kort gezegd komt dit op het volgende neer: de premie van die AOV zal indicatief tussen de 120 euro en 220 euro bruto per maand liggen bij een bruto-inkomen vanaf 20.000 euro. Door de fiscale aftrekbaarheid van de premie zal dit maximaal 150 euro bruto per maand bedragen. Om het stelsel betaalbaar te houden zal de uitkering maximaal 1650 bruto per maand bedragen (gelijk de WML).

Voordat de verzekering kan worden ingevoerd, moet eerst de wet worden gewijzigd. Dat kan nog enkele jaren duren. Bij CGMV vinden we deze eerste stap een goede stap vooruit voor de positie van zelfstandigen op de arbeidsmarkt. We vinden het ook belangrijk dat er sprake is van automatische deelname. Uitsluiting op basis van leeftijd, beroep of medische risico’s is, zoals dat in private situaties nog weleens gebeurde, gelukkig niet meer mogelijk. Collectief en solidair zijn waarden die werkend Nederland gezond houden.
 

Website: www.cgmv.nl
 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter