Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Veilig werken vraagt om kennis
Gepubliceerd op donderdag 19 maart 2020

Veilig werken vraagt om kennis - Vca - vca cursus - vca cursus Groningen

Veilig werken op een bouwplaats is meer dan het dragen van een helm. Wat daar allemaal bij komt kijken, wordt tijdens een VCA cursus uit de doeken gedaan.

Op een bouwplaats moet regelmatig een ladder worden beklommen of een steiger worden geplaatst. Jaarlijks gebeuren er maar liefst 350 ongelukken tijdens werken op en aan steigers. Gemiddeld drie ongevallen hebben een dodelijke afloop.

Het gevolg is dat het verzuim bij steigerbouwers dertien procent is. Er is inmiddels een richtlijn steigers in het leven geroepen waar steigerbouwers zich aan moeten houden. Dat wordt regelmatig gecontroleerd door de Arbeidsinspectie.

Dat neemt niet weg dat steigerbouwers zelf goed op de hoogte moeten zijn van de te nemen maatregelen om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Werknemers moeten ook weten hoe te handelen.

Veilig werken met zware machines en gevaarlijke stoffen

Dat is nog maar één aspect dat valt onder de noemer ‘veiligheid op de werkvloer’. Voeg daar nog werken met zware machines aan toe, scherp gereedschap, groot materiaal en ook gevaarlijke stoffen. Wie op een bouwplaats werkt of in de landbouw, wordt blootgesteld aan nogal wat situaties die vragen om veiligheidsmaatregelen.

Werknemers in onder andere de bouw, in de groenvoorziening of landbouwers, moeten hier goed van op de hoogte zijn. Juist daarom is voor hen een VCA cursus belangrijk. De cursus zorgt voor de juiste kennis die dagelijks kan worden toegepast zodat er veilig kan worden gewerkt. En ongevallen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.

Basiscursus duurt een dag

VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers.

Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie, zoals VCA Groningen , als intern bij een bedrijf te volgen. Ook is er een E-learning variant die online te volgen is en afgesloten wordt met een centraal examen.

Examen kan in andere taal

Het dagcursus basis examen duurt een uur en bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Als iemand het minimaal aantal punten haalt, is deze persoon geslaagd. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd.

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp’er, zodat een opdrachtgever weet dat de medewerker het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter