Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Van Vrouwenverdriet naar Witte Paarden
Gepubliceerd op vrijdag 20 maart 2020

Van Vrouwenverdriet naar Witte Paarden

Plaatsnamen die echt bestaan. Ze doen menigeen de wenkbrauwen fronzen. Waar ligt het en hoe is die naam ontstaan?

Groningers zijn het mogelijke gewend, de rest van Nederland verbaast zich er regelmatig over en heeft geen idee van de locatie van plaatsen als Hongerige Wolf, Gaarkeuken, Foxhol, Lula of Godlinze.

Gaarkeuken ligt onder Grijpskerk, Hongerige Wolf ver weg in het oosten en wie Godlinze opzoekt via google krijgt een Streetview foto te zien van een prachtig kerkje in de zon. Afstanden zijn klein in ons Nederland, en toch voelt dit voor veel mensen als heel ver weg.

Doodstil mocht niet meedoen

Vorig jaar nog deed RTV Noord een oproep voor de mooiste plaatsnaam van Groningen. Doodstil was het al eens geworden, dus die mocht niet meer meedoen.

De provincie Groningen is echter niet de enige die uitblinkt in bijzondere plaatsnamen. Ga maar eens aan de wandel rond de gemeente Nijkerk. Rugzak om en zoeken naar die ene plaatsnaam die zo vreemd klinkt: Kruishaar. Het is de combinatie van ‘haar’ wat zanderige heuvelrug betekent waar een kruisbeeld stond.

Wandelen in Muggenbeet

Stop maar wat anti-insectenspray in de rugzak en zeker in de rugzak kind als je samen een wandeling maakt door Muggenbeet. Ja, het bestaat echt. Het is een gehucht in de Kop van Overijssel. Er loopt een beekje in de buurt en waarschijnlijk tref je de kleine zoemende beestjes regelmatig aan als het hoogzomer is. In 1313 heette het Mugghenbete, in 1443 Muggenbeke, in 1467 Muggenbeet en in 1497 Muggenbeek. Anno 2020 is het weer Muggenbeet.

Vanwege het verdriet van de vrouwen

Eén zakdoek of meer is aan te raden als je richting Zaandam komt. In een buurtschap aan de vaart bij Zaandam stond ooit een herberg waar mannen die in de zeventiende eeuw werkten aan het uitgraven van de vaart hun loon spendeerden aan menig alcoholische versnapering. Hun vrouwen zagen dat met lede ogen aan. Hun handtas dames ging herhaaldelijk open om er een zakdoekje uit te pakken want er is een traantje om gelaten. Vandaar de naam Vrouwenverdriet.

Meer vreemde plaatsnamen? Zoek maar eens op waar Dorst ligt, Fiemel of Hompelvoet. Katlijk, Laad en Zaad en Klef. Of Zwarte Haan, Warm en Vossenpels. Takkenbos, Witte Paarden en Spekklef. Goed voor de topografische kennis en dan maar gissen over hoe zo’n naam ooit ontstaan is.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter