Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Tips om je brein scherp te houden
Gepubliceerd op zaterdag 16 januari 2021

Tips om je brein scherp te houden

De activiteiten die we momenteel buitenshuis kunnen ondernemen zijn beperkt. Dan ligt de verleiding om maar wat op de bank te hangen en films te downloaden via een pirateproxy of te streamen via Netflix op de loer. Voor je brein is dit zogenaamde bingewatchen echter niet zo’n goed idee. Niet alleen heeft het een verlammend effect op die grijze massa in je hoofd, het kan zelfs de kwaliteit van je hersencellen verminderen. Hoog tijd dus om die tv uit te zetten en dat brein eens flink aan het werk te zetten!

Een gezond lijf, een gezond hoofd

Dat gezonde voeding belangrijk is voor een gezond lichaam is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat wat je eet ook invloed kan hebben op je brein? Je hebt goede voeding nodig om er voldoende energie uit te halen, zodat je hersenen hun werk optimaal kunnen doen, maar je kunt ze nog een extra boost geven door te kiezen voor het echte ‘brainfood’. In dit voedsel dat extra goed is voor je brein, zitten hoge concentraties stofjes die de capaciteit van je hersenen versterken en een goede balans bewaken, waardoor je slimmer wordt en lekkerder in je hoofd en lijf zit. Een voorbeeld van zulk voedsel is vette vis, zoals zalm. Hierin zit lekker veel omega-3 wat de aanmaak van nieuwe hersencellen bevordert. Dus, waar wacht je nog op? Hup, oven schoonmaken en dan een lekkere ovenschotel met zalm erin.

Leer een instrument bespelen

Nu wel met zijn allen zoveel tijd over houden omdat we nergens naar toe kunnen, is dit het uitgelezen moment om een instrument te leren bespelen. Dat is niet alleen heel erg leuk, maar het is ook nog eens hartstikke goed voor je brein, met name voor de geheugenfunctie. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat muzikanten een beter langetermijngeheugen hebben dan mensen die geen instrument kunnen bespelen. Het effect is overigens pas merkbaar wanneer je al langer dan tien jaar een instrument bespeelt, dus je hebt wel een lange adem nodig, maar alleen al het leren bespelen heeft een positieve invloed op je brein omdat het je concentratievermogen verbetert. Of dat nou op een gitaar, piano of doedelzak is maakt daarbij helemaal niks uit, al zullen je buren dat laatste instrument misschien minder kunnen waarderen.

Blijf spelen

Het is slim om je hersenen te zien als een spier. Je spieren hebben ook beweging en training nodig om niet te verslappen. Datzelfde geldt voor je brein. Om je hersenen gezond en scherp te houden is het belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen. Maar dat mag tegelijkertijd natuurlijk ook gewoon leuk en plezierig zijn. Kies daarom iets uit wat bij je past. Ben je gek op taalweetjes? Leer jezelf dan nieuwe dingen over taal, zoals wat is isogram of wat is een pangram, en probeer er vervolgens zelf eentje te verzinnen. Heb je meer met cijfertjes, probeer dan eens een beroemde formule te ontrafelen. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je doet. Zolang je maar nieuwe dingen blijft leren en spelletjes blijft doen waarbij je brein flink wordt uitgedaagd, dan zorg je ervoor dat je hersenen zo lang mogelijk fris en scherp blijven.

 

Partner bijdrage

 

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter