Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
banner-benu-apotheek-bedum.png
Schenken op papier: slimme zet om (klein)kinderen te steunen
Gepubliceerd op donderdag 04 oktober 2018

Schenken op papier - slimme zet om klein - kinderen te steunen
 
Door het doen van schenkingen verkleint u uw vermogen zodat uw erfgenamen later minder erfbelasting hoeven te betalen. Daarnaast stelt u met schenken uw vermogen ter beschikking aan anderen die daarmee kunnen investeren in bijvoorbeeld een bedrijf of een huis kunnen kopen.  Elk jaar kunnen ouders een bedrag belastingvrij aan hun kind schenken; dit bedrag is € 5.363,00 (2018) per kind. Voor kleinkinderen is het jaarlijkse belastingvrije bedrag € 2.147,00 (2018) per kleinkind.

Eenmalig kunnen ouders aan hun kinderen een groot bedrag belastingvrij schenken. Het kind moet dan tussen de 18 en 40 jaar oud zijn (of het kind is ouder dan 40 maar heeft een partner jonger dan 40 jaar). Deze eenmalige schenking is vrijgesteld voor een bedrag van € 25.731,00 (per kind). Dit bedrag mag onder voorwaarden per kind tot  € 53.602,00 (2018) worden verhoogd als het kind het bedrag besteedt aan studie en tot  € 108.000,00 (2018) als het kind het bedrag investeert in een eigen woning. Aan een neef, nicht of een andere persoon kan jaarlijks € 2.147,00 per persoon (2018) belastingvrij worden geschonken. U kunt natuurlijk ook meer schenken dan het vrijgestelde bedrag. Over dat wat u meer schenkt, moet de ontvanger schenkbelasting betalen.

Wilt u een bedrag schenken maar heeft u het niet voorhanden omdat uw vermogen bijvoorbeeld uit uw huis en/of aandelen bestaat en u wenst dat uw (klein)kinderen na uw overlijden minder erfbelasting betalen over het vermogen dat u nalaat? Dan is schenken op papier een interessante optie.
 
U kunt uw (klein)kinderen een geldbedrag schenken op papier. U kunt het geschonken bedrag in uw portemonnee houden en tegelijkertijd gebruik maken van de vrijstelling van de schenkbelasting. De belastingdienst stelt aan deze schenking meerdere eisen, waaronder het vastleggen ervan in een notariële akte en het jaarlijks betalen van 6 procent rente over het geschonken bedrag. Door deze rente betaling schenkt u in feite extra. Het gevolg van de schenking op papier is dat de ouder bij de jaarlijkse opgave van de inkomstenbelasting de schuld opgeeft in box 3. Voor de ouder betekent dit een verlaging van de belastingdruk in box 3. Voor het (klein)kind zal het vermogen in box 3 door de schenking toenemen. Omdat de rente die de ouder jaarlijks aan het kind betaalt hoger is dan het rendement waar de belastingwet van uitgaat, ‘voelt’ het kind deze vermogenstoename in box 3 niet. Meer weten, neem contact met ons op. Maak vrijblijvend een afspraak op het servicepunt van Emmius Notarissen, gevestigd aan de Vlijt 2a te Bedum of kom even binnen lopen. Wij zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur of op afspraak. Uiteraard bent u ook van harte welkom op een van onze andere vestigen (in Ten Boer, Delfzijl of Appingedam). U kunt ons bereiken op telefoonnummer 050-3021202 of maak een afspraak via onze website www.mijnemmiusnotarissen.nl.

 

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM