Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Nieuwjaarsvisite Bedum druk bezocht
Gepubliceerd op woensdag 04 januari 2017

Nieuwjaarsvisite Bedum druk bezocht

De bijna traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, afgelopen dinsdag in Bedum, werd druk bezocht. Bedrijvenvereniging BvgB en de gemeente organiseerden de bijeenkomst. Volgens de organisatoren was het drukker dan voorgaande jaren.

Tijdens de bijeenkomst hielden Jakob Roorda, voorzitter van de BvgB, en locoburgemeester Menne van Dijk kort toespraken voor de ongeveer 100 bezoekers. Die bezoekers werden getrakteerd op hapjes, gemaakt door ‘nieuwe Bedumers’. De organisatie daarvan werd verzorgd door Colourful Bedum.

Jakob Roorda gaf aan dat zijn vereniging – één van de grootste in zijn soort in de provincie – het afgelopen jaar is gegroeid naar 135 leden.  “Dat, ondanks het feit dat we bij agrariërs poot aan de grond hebben geprobeerd te krijgen, wat niet echt is gelukt…” Roorda meldde dat er, in het licht van de komende gemeentelijke herindeling, al contact is gezocht met zusterorganisaties in de regio.  “We helpen ook om slapende organisaties weer in de benen te krijgen.”
De ondernemersvoorman is positief over de ontwikkelingen in Bedum en prees de samenwerking met de gemeente: “Die is prima!” Hij hoopt ook dat die samenwerking onder het bewind van de nieuwe waarnemend burgemeester, Erica van Lente, op die voet wordt voortgezet. Van Lente was overigens in de bijeenkomst aanwezig.

Jakob Roorda ging ook in op de aanstaande gemeentelijke herindeling: “We moeten de deur naar een G7-gemeente open houden. In alle geledingen van onze samenleving zie je dat je met elkaar sterker staat. Gemeenten verwachten van hun ingezetenen in het kader van de participatiemaatschappij een open houding naar elkaar toe. Echter waar het om die herindeling gaat zien we nu van die gemeente een gesloten houding,“ stelde hij. Hij riep de gemeenten op een ‘open houding’ aan te nemen.

Locoburgemeester Menne van Dijk benoemde de kwesties waar Bedum de komende jaren voor staat. Zo wees hij op de komende inspectieronde op aardbevingsbestendigheid van zorginstellingen. Van Dijk is overigens slecht te spreken over de voortgang van de versterkingsoperatie in de regio. “Daarover blijft te lang onzekerheid bestaan voor inwoners. Dat voedt het wantrouwen in de overheid.”

Van Dijk meldde dat de woningverkopen in Bedum in 2016 prima waren. “Plaatselijke makelaars hebben het zelfs over een ‘gekkenhuis’. De nieuwbouw in Ter Laan loopt goed, De Plank is op één kavel na uitverkocht. De belangstelling voor het plan De Kop van Noord is groot en de realisatie van Krijthe is een aanwinst aan de Molenweg en geeft het centrum een impuls.”

De locoburgemeester prees verder het lokale economische klimaat en de Bedumer ondernemers. “Andere plaatsen kampen met leegstand en zelfs verpaupering. Maar Bedum doet het economisch ronduit goed. Er is nauwelijks leegstand. Ook niet in de moeilijke economische jaren die achter ons liggen.  Faillissementen  waren er  amper . We beschikken duidelijk over een veerkrachtige economie. En over ondernemers die bij tegenwind de mouwen willen en durven opstropen.”

Hij meldde ook dat de bevolking in 2016 is gegroeid. Bedum was, na Haren, samen met de stad Groningen percentueel de grootste ‘groeier’ van het afgelopen jaar in de provincie. De bevolking nam met 46 inwoners toe. Bedum telt volgens de voorlopige cijfers op 1 januari 10.480 inwoners. “De afgelopen jaren was er sprake van afname van het aantal inwoners. Daar is in 2016 verandering gekomen. Een bijzonder gunstige ontwikkeling.”

Van Dijk gaat niet mee in de visie van de BvgB op de herindeling, zo bleek na de bijeenkomst. Hij liet RTVNoord weten het idee ‘naïef’ te vinden. “Dit is een gepasseerd station.  De realiteit is dat  inmiddels door de gemeenteraden van Bedum, De Marne,Winsum en Eemsmond  besluiten zijn genomen tot herindeling . Hiermee zitten we in een wettelijk proces dat we niet gaan stoppen. We zetten nu volop in op de vorming van de nieuwe gemeente BMWE per 1 januari 2019.”

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM