Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Kies voor materiaal met de beste lambda ofwel isolatiewaarde
Gepubliceerd op donderdag 01 oktober 2020

Kies voor materiaal met de beste lambda ofwel isolatiewaarde

Als het gaat om het isoleren van je huis, weet je vaak wel dat je ervoor moet zorgen dat kieren worden gedicht en vloeren, wanden en daken moeten worden voorzien van isolatiemateriaal. Maar voor welk materiaal kies je dan? We zetten het op een rij.

Voor het isoleren van vloeren, wanden en daken kun je in alle gevallen gebruik maken van glaswol en steenwol. Steenwol is te verkrijgen als plaat of op rol. Het is een onbrandbaar materiaal en volledig recyclebaar. Zowel het dak, de muren en de vloeren kunnen hiermee worden geïsoleerd. Steenwol neemt geen vocht op en kent een hoge isolatiewaarde, een lambda waarde tussen 0,033 en 0,041. Over dat laatste vertellen we je straks meer.

Eerst nemen we ook nog glaswol onder de loep. Een iets goedkopere variant waar eveneens  daken, muren en vloeren goed mee geïsoleerd kunnen worden. Het is zowel in plaatvorm als op rol verkrijgbaar. Het materiaal is geluiddempend en vrijwel onbrandbaar. Glaswol is er in vier varianten, van soepel tot steviger en van dun tot dikker. Het voordeel van de steviger platen is dat ze nog meer akoestisch isoleren dan de dunnere varianten. Ook glaswol heeft een goede isolatiewaarde, uitgedrukt in lambda.

Wat is dat toch, de lambda waarde?

De lambda waarde staat voor de warmtegeleidingscoëfficiënt. Dit geeft aan hoeveel watt energie er door één vierkante meter materiaal van één meter dik gaat bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin tussen beide buitenzijdes van het materiaal. Een lange zin en behoorlijk ingewikkeld voor een leek. Het beste is het om te onthouden dat hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert en hoe hoger de isolatiewaarde. Een kwestie van vergelijken dus.

PIR isolatie , dat bestaat uit platen, heeft een lambda waarde van gemiddeld 0,022 W/mk. Vergelijk je dat met een materiaal als steenwol dan zie je dat PIR platen een lagere waarde hebben en dus beter isoleren. Dat vertaalt zich dan weer in de prijs, maar op deze manier kan er een bewuste keuze worden gemaakt bij de aanschaf van welk isolatiemateriaal dan ook.

PIR platen isoleren zodanig goed dat je eigenlijk minder dikke platen nodig hebt dan wanneer je isolatieplaten zou gebruiken van een ander materiaal. Deze platen zijn makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld op platte daken of vloeren. Ze zijn licht van gewicht en makkelijk op maat te snijden met een isolatiemes. Ze gaan bovendien lang mee en nemen geen vocht op.

 

Partner bijdrage. 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter