Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
OLIEBOLLENKRAAM Versplein Bedum
Duurzame initiatieven in Het Hogeland
Gepubliceerd op dinsdag 12 mei 2020

Duurzame initiatieven in Het Hogeland

Onlangs heeft de gemeenteraad besloten om over te gaan op een nieuwe wijze van afvalinzameling . Hierdoor wordt de hoeveelheid huishoudelijk afval flink teruggedrongen van 200 kilo per persoon naar 30 kilo afval per persoon per jaar. Dit is een mooi voorbeeld van een duurzaam initiatief van de gemeente.

Partnerbijdrage 24webvertising  

Minder verspilling

Het terugdringen van de hoeveelheid afval per persoon per jaar is een landelijke doelstelling voor 2025. Door de manier van afvalinzameling te veranderen, neemt de gemeente stappen om de doelstelling te behalen. Gemeente Het Hoge Land doet dit niet alleen, maar vraagt de inwoners om advies. Zo is besloten tot de oplossing waarbij de grijze en groene container eens per twee weken geleegd worden. Daarnaast kwam er uit de input dat de groene container wekelijks geleegd moet worden in de zomerperiode. Scheiden van afval is voor veel inwoners van Bedum al een vanzelfsprekendheid. Inwoners die graag nog groener willen leven zonder grote veranderingen te maken, kunnen ook een energievergelijker invullen en voor een aanbieder van groene stroom kiezen.

Samen met de buurt energie besparen

Lokale coöperaties of dorpen die zelf duurzame energie op willen wekken, kunnen zich bij de gemeente melden. Bijvoorbeeld wanneer er plannen zijn voor een windmolen om een dorp of de buurt van energie te voorzien, of bij plannen voor een klein zonnepark. De gemeente beoordeelt deze plannen vervolgens op haalbaarheid en helpt bij de locatiekeuze. Ook krijgen de initiatiefnemers advies over de benodigde vergunningen en zorgt de gemeente voor afstemming met de netbeheerder en de provincie. De belangrijkste voorwaarden die hiervoor gelden zijn dat het initiatief aansluit bij de energievraag en de structuur en omvang van het dorp of de buurt. Daarnaast moet er voldoende draagvlak zijn onder de inwoners en investeert het dorp voor minstens 50 procent of komen de opbrengsten voor minstens 50 procent ten goede aan de inwoners.

Naar aardgasloos wonen

Een andere belangrijke pijler in de energietransitie is de overgang naar gasloos wonen. In nieuwbouwwoningen wordt bijvoorbeeld vaak direct een warmtepomp geplaatst of zonnepanelen op het dak. Om van het gas af te gaan, moeten bewoners een andere energiebron vinden voor het verwarmen van de woning, van het water en voor het koken. Voor dit laatste probleem is er in Groningen een burgerinitiatief opgericht, #inductie050. Deze partij wil de overstap op inductie vergemakkelijken en dit is een mooie eerste stap voor Groningers om de transitie van gas af te maken. #inductie050 wil met zoveel mogelijk partijen samenwerken om zo kennis te bundelen, ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk inkopen te doen bij installateurs en leveranciers van inductie-apparatuur om zo de prijs te drukken.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter