Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
De buxusmot bestrijden
Gepubliceerd op vrijdag 19 juni 2020

De buxusmot bestrijden

Als je last hebt van een kalende buxus dan is de kans groot dat de struik wordt aangevallen door een buxusmot of een buxusrups. De buxusrups herken je aan de zwarte kop en felgroene en gele lichaam. Na 2 tot 4 weken verandert deze buxusrups in een buxusmot. Deze vlinder heeft een witte lijf en witte vleugels met een bruine rand. Hoewel de buxusmot slechts 8 dagen leeft, legt deze vlinder in dat korte tijdsbestek wel 800 eitjes onder de bladeren van een buxus. De buxusrups en buxusmot zitten vooral tussen maart en oktober op je buxus, waarbij ze vooral veel schade aanrichten in de zomer.

Buxusmot preventief bestrijden
Sterke en gezonde buxussen hebben een grotere kans op het overleven van de buxusmot. Daarom is het goed om de buxus te planten met biologisch buxusgrond en de plant regelmatig te bestrooien met buxusvoeding. Zo blijft je buxus sterk en gezond en is hij weerbaarder tegen ziektes en een buxusplaag. Controleer de buxus regelmatig op rupsen en haal deze er zo snel mogelijk uit. Kijk ook goed naar eventueel spinsel dat de blaadjes samenbindt en knip dit spinsel met een schaar, zodat de buxusmotten geen eitjes kunnen leggen. Doe het spinsel en de rupsen in een goed afsluitbare zak, zodat ze niet ontsnappen en je verdere verspreiding voorkomt. De buxusmot komt op licht af, dus zorg voor weinig tuinverlichting.

Buxusmot curatief bestrijden
De buxusmot bestrijden is verstandig wanneer je last hebt van buxusrupsen en buxusmotten. Wanneer je hier veel last van hebt is het tijd voor het grovere geschut. Zo heb je een buxusmotval, die mannelijke buxusmotten de val in lokt. Zo onderbreek je de levenscyclus en kunnen de vrouwtjes geen eitjes meer leggen. Daarnaast heb je ook concentraat en spray die helpen om van buxusrupsen af te komen. Je hebt ook milieuvriendelijke producten, die de schade aan het milieu beperken.

Partner bijdrage

 

Gerelateerde artikelen

Mijnkadowinkel.nl
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter