Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
3 tips van de fysiotherapeut voor een fitte en blessurevrije zomer
Gepubliceerd op dinsdag 30 maart 2021

3 tips van de fysiotherapeut voor een fitte en blessurevrije zomer

Niets lijkt mooier dan af en toe een rondje rennen door het Hogeland. Hardlopen is, met wandelen en fietsen, momenteel dé sport die we zo veilig mogelijk kunnen doen. Buiten en op anderhalve meter afstand van ons sportmaatje. Groepstrainingen zijn momenteel niet aan de orde en dat is nu precies het probleem. Probleem? Dat leggen we uit en geven tips.

Wie voor de coronacrisis met een groepje lopers trainde weet als geen ander dat korte en langere intervaltrainingen met duurloopjes worden afgewisseld. Nu weinig lopers dat zelf oppakken, blijft het bij een duurloopje alleen. Soms twee tot drie keer in de week. Geweldig dat er doorgelopen wordt, maar van duurloopjes alleen worden de spieren een beetje lui. Het hobbelt wel lekker, maar even flink aanzetten is er niet bij. Gevolg: blessures. Vooral knieën en heupen krijgen het op deze manier te verduren.

Fysiotherapie kan blessures voorkomen

Fysiotherapie Leeuwarden kent het fenomeen als geen ander. Dagelijks verschijnen er hardlopers in de praktijk die met deze problemen te maken hebben. De spieren weer ‘aanzetten’ is een van de remedies, net als kracht- en balansoefeningen om de core te versterken. Core stability is een belangrijke training voor wie in balans wil blijven lopen. Daarmee kunnen blessures worden voorkomen. Vooral sportblessures .

Manuele therapie bij gewrichtsklachten

Behalve fysiotherapie voor optimaal werkende spieren speelt manuele therapie een rol bij het optimaal laten functioneren van gewrichten. Hardlopers weten dat hun gewrichten het regelmatig te verduren krijgen, vooral door te lopen op verharde wegen. Naast passende hardloopschoenen en een goede looptechniek kan het dan alsnog misgaan. Wie veel kilometers maakt of af en toe wat (te) hard van start gaat, vraagt veel van gewrichten die bij hardlopen een rol spelen. Manuele therapie Franeker biedt gerichte therapie. Ook zelf oefeningen doen biedt soelaas.

Gerichte trainingen blijven achterwege

Naast sportblessures zijn er uiteraard ook andere blessures en spier- en gewrichtsproblemen waarvoor een beroep op de fysiotherapeut of de manueeltherapeut kan worden gedaan. Geen overbodige luxe voor wie fit en blessurevrij de zomer in wil.

Toch blijken sporters het momenteel hoog te scoren op de klantenlijst. Ook Fysiotherapie Drachten is bekend met sporters die goed hun best doen, maar toch tegen de lamp lopen in deze vreemde periode waarbij gerichte trainingen achterwege blijven.

Daarom drie tips die je zelf kunt uitvoeren en waarmee je veel leed kunt voorkomen. Dan kun je prima je wekelijkse duurloop blijven doen.

Tip 1
Voer regelmatig core stability oefeningen uit. Gewoon thuis in de huiskamer, in de tuin of in het park. Met gebruik van je eigen lichaamsgewicht kom je al een heel eind. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het hierbij niet louter om ‘planken’. Dat is een prima oefening, maar er is meer. Als je een bezoek aan de fysiotherapeut of manueeltherapeut hebt gebracht, zal je mogelijk geattendeerd worden op de Physiapp . Een inlogcode is nodig (via de fysiotherapeutpraktijk) om daar gebruik van te maken, maar je kunt even de demo bekijken. Hier worden oefeningen gepresenteerd in foto- en filmbeelden gericht op jouw blessure en behoefte. Zonder fysiotherapie-app, kun je overigens online allerlei goede oefeningen vinden. Dan is het aan jezelf om te kiezen met welke oefeningen jij het beste uit de voeten kunt.

Tip 2
Wissel duurloopjes af met intervaltrainingen. Doe eens een pyramideloopje wat tempo’s betreft of kies voor een paar honderd meter op je halve marathon tempo afgewisseld met een paar honderd meter op de snelheid van je tien kilometer. Ben je daar (nog) niet van op de hoogte kies dan een blokje, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwijk of in het bos. Je loopt het blok de ene keer ‘op tempo’ en wisselt dit af met de helft van het blok op een rustiger tempo. Tel de rondjes die je in twintig of dertig minuten kunt afleggen. De volgende keer probeer je het weer en kijk je of je meer rondjes kunt scoren. Dat geeft op zich al een boost om hiermee aan de slag te gaan.

Tip 3
Kies af en toe voor een Fartlek training
Dit snelheidsspel, dat vooral wordt toegepast bij hardlooptrainingen, biedt een training met wisselende snelheden. Ook de intensiteit ervan wisselt steeds. Niet moeilijk, wel goed voor onder andere je uithoudingsvermogen én je spieren. Er komt immers wat kracht bij kijken. Het is zo leuk omdat je zelf kiest wanneer je versnelt en weer in tempo teruggaat. Je kiest gewoon een punt waarop je weer versnellen gaat. Een boom, een lantaarnpaal, een hoek van een straat en ga zo maar door. Kijk ook of je asfalt kunt afwisselen met onverharde paden, zand, modder of anderszins. Spelenderwijs bouw je de snelheid en intensiteit op. Let op: tussendoor stop je niet. Je vermindert snelheid, maar blijft dribbelen.

 

Partner bijdrage 

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter