Wielerronde van Bedum  
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
                                         Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Orgelexcursie: In de sporen van Freytag
Gepubliceerd op vrijdag 01 september 2017

Drie orgels – drie kerken – sporen te over!
 
Op zaterdag 16 september 2017 organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) samen met de Paul en An Moerman Stichting Noordwolde een begeleide (bus)excursie langs de orgels van drie kerken. De tocht staat in het teken van het werk van de orgelbouwer Heinrich Hermann Freytag (1759- 1811). Dit is een dagvullende excursie waarbij we niet alleen de orgels gaan bekijken maar ok zeker gaan beluisteren.
 
Onder de bezielende leiding van leden van de Paul en An Moerman Stichting en van de SOGK zetten we deze zaterdag koers naar de orgels in de kerken van Noordwolde, Noordbroek en Zuidbroek. Per kerk wordt uitleg gegeven over het orgel en een klein concertje gegeven door professionele organisten.

De kerk (en het orgel) van Noorbroek behoort tot de SOGK-familie. Freytag voerde hier vanaf 1806 een ingrijpende verbouwing uit. Hij voegde pedaaltorens toe en vernieuwde het frontpijpwerk. In deze periode werd ook het orgelbalkon gemaakt en de draperieën op de wand achter het orgel. Ook bij de orgels in de kerken van Zuidbroek en Noordwolde heeft Heinrich Hermann Freytag zijn sporen nagelaten. We gaan het allemaal zien en horen op zaterdag 16 september.
 
Heinrich Hermann Freytag (Hamburg, 1759 - Groningen, 14 april 1811 was een uit Duitsland afkomstige Nederlandse orgelbouwer die met name actief was in Groningen, maar ook in Friesland, Drenthe, Overijssel, Holland en Zeeland. Hij bouwde zowel kerkorgels als kabinetorgels en een secretaireorgel binnen de Noord-Duitse orgelbouwtraditie. (Bron: Wikipedia)
 
Details van de excursie:
•         10.30 uur - Vertrek Hoofdstation Groningen
•         ± 12.30 uur - 13.30 uur Lunch (Noordbroek ovb)
•         ± 17.00 uur Retour Hoofdstation Groningen
(Eventueel opstappen in Noordwolde behoort tot de mogelijkheden)
 
Prijs excursie:
•         Donateurs € 38,00 (inclusief lunch)
•         Niet -donateurs € 47,50 (inclusief lunch)
 
NB: Deze tocht gaat alleen door bij een minimum aantal deelnemers van 15 personen.
 
U kunt zich voor deze excursie aanmelden per email Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  o.v.v. Orgelexcursie 16 september 2017 of telefonisch 050-3123569.

 
Opera ‘La Bohème’ (Puccini) in boerderij op Het Hogeland
Gepubliceerd op donderdag 31 augustus 2017

Bedum - Op 1, 2 & 3 September 2017 wordt de beroemde opera ‘La Bohème’ van Puccini (1858-1924) opgevoerd in ‘De Buitenhof’, een boerderij op het Groninger Hogeland (Ter Laan Bedum). De opvoering betreft een ‘opera op locatie’, wat betekent dat de regie van de  opera wordt toegesneden op de sfeer van deze boerenschuur, met overigens een prachtig gebinte. En: het publiek zit als het ware midden in de voorstelling.

Opera ‘La Bohème’ (Puccini) in boerderij op Het Hogeland 

La Bohème’ vertelt het aangrijpende verhaal van de jonge dichter Rodolfo en zijn geliefde Mimi. Het laatnegentiende-eeuwse Parijs wordt in de opera van Puccini geschetst als een stad waar kunstenaars als levensgenieters (Bohémiens) op zolders leven, en op pleinen en in kroegen gesprekken voeren over hun verlangen naar een zinvol, niet-burgerlijk bestaan. Maar als de geliefde Mimi ernstig ziek blijkt te zijn, verbleekt gaandeweg de onbekommerdheid … ‘La Bohème’ is een opera over een uit het leven gegrepen dilemma: de spanning tussen vrijheid & onbekommerdheid, versus grenzen van het leven & tragiek. Een steeds weerkerend spanningsveld, dat zich ook in onze huidige tijd van economische crises en oorlogsgeweld aan ons opdringt. In deze opera met prachtige muziek en toneel verplaatst de emotie zich binnen een tijdsbestek van zo’n twee uur van speelse luim naar droefenis om het onafwendbare... 

De eerste opvoering op 1 Februari 1896 in Turijn (o.l.v. Arturi Toscanini) was volgens de toenmalige stadse critici geen succes, maar: het publiek bleek zich enorm te herkennen in het verhaal en bezweek voor de prachtige melodielijnen. De opera werd in Turijn 24 keer achter elkaar uitgevoerd en veroverde al spoedig de Europese operahuizen.

De huidige productie is georganiseerd door projectgroep ‘Opera op het Hoogeland’; zij hebben zich tot doel gesteld opera’s als ‘muzikale verhalen over het leven’ dichter bij het publiek te brengen. Zowel orkest als koor is samengesteld uit een mix van professionele musici en gevorderde amateurs, voornamelijk uit het noorden van Nederland. Daarnaast biedt het project veelbelovende solisten een kans om in een uitdagende operaproductie te zingen. De productie wordt gerealiseerd middels een intensieve werkweek. Het project wordt gesteund door diverse regionale en landelijke cultuurfondsen. Eerder (2014) produceerde de projectgroep met succes de opera ‘I Pagliacci’ van de componist Leoncavallo.

De regie van deze uitvoering van ‘La Bohème’ is in handen van regisseur Sybrand van der Werf, die de afgelopen jaren zijn sporen verdiende bij onder andere Opera Zuid, BarokOpera Amsterdam en Landschapsopera: ‘De Grensmaas’. De muzikale leiding ligt bij de jonge Groninger dirigent Pieter Bosma, die bij deze gelegenheid debuteert als operadirigent. Voor verdere informatie zie: http://www.de-buitenhof.nl/.

Data: Vr 1, Za 2 & Zo 3 September 2017
Plaats: De Buitenhof, Ter Laan 17, Bedum
Regie: Sybrand vd Werf
Dirigent: Pieter Bosma
Solisten o.a.: Varvara Tishana (Mimi)
Leon van Liere (Rodolfo)
Informatie: http://www.de-buitenhof.nl/ 

 
Swim Challenge Bedum op zaterdag 2 september in het zwembad van Bedum
Gepubliceerd op donderdag 31 augustus 2017

Voor de tweede maal organiseert zwemvereniging Aqua Bedum op zaterdag 2 september “Swim Challenge Bedum”, een actie voor Groningen Swim Challenge.
 
Groningen Swim Challenge heeft zich voor het derde jaar ingezet voor het UMCG Kanker Researchfonds met de slogan: Zwem kanker de wereld uit! 

Het UMCG Kanker Researchfonds steunt kankeronderzoek in het UMCG. De onderzoeken hebben als doel de ziekte te voorkomen, meer genezing mogelijk te maken en de kwaliteit van leven met de ziekte te verbeteren. Afgelopen zaterdag heeft de Groningen Swim Challenge een recordbedrag opgehaald van maar liefst €140.000,-. En daar willen wij graag nog een schepje bovenop doen.

Aankomende zaterdag 2 september starten we spectaculair van 10.00 uur tot 12.00 uur met een wipeout-baan van 12 meter lang! Opgave is niet nodig en de baan is geschikt voor alle leeftijden! De kosten zijn € 5,00 per deelnemer.

Vanaf 13.30 uur beginnen we met de 1-uursetafette. Een zwemactiviteit voor groepen die in estafettevorm tegen elkaar strijden, om in 1 uur zoveel mogelijk meters te zwemmen. Ideaal voor families, bedrijven en sportteams. Inschrijfgeld is € 15,00 per team. Opgave kan nog tot uiterlijk aankomende donderdag 1 september 18.00 uur.

Middels een sponsorformulier kunnen de kinderen en teams zich extra laten sponsoren om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor het goede doel. Aan het einde van de dag hoopt de zwemvereniging Aqua Bedum een geweldig bedrag te mogen doneren aan het UMCG Kanker Researchfonds.

Het opgaveformulier voor de 1-uursestafette en de sponsorformulieren, alsmede overige informatie is te vinden op de website van de vereniging:  www.aqua-bedum.nl/swimchallengebedum .

 
Uitnodiging voor ‘Aan tafel met Massoud’ - Dialoogtafel Colourful Bedum
Gepubliceerd op woensdag 30 augustus 2017

Met als gast aan tafel ds. Marten de Vries.

Zijn belangrijkste tip: ‘WEES TRANSPARANT EN EERLJK IN HET GESPREK, WEES JEZELF!’

De muzikale bijdrage van deze 3e en laatste dialoogtafel van 2017 is van Christophe Weidmann, solo altviolist van het Noord Nederlands orkest.

Uitnodiging voor ‘Aan tafel met Massoud’ - Dialoogtafel Colourful Bedum 

In onze kleurrijke gemeenschap, leven we met al onze verschillende levensovertuigingen samen. Christenen, boeddhisten, islamieten en niet-gelovigen. Hoe maken we het leuk met elkaar? In een tijd waarin er soms angst en verdeeldheid heerst door gebeurtenissen in de wereld, willen we met elkaar in gesprek gaan. Het is daarbij niet de bedoeling om diep op de verschillende religies in te gaan, maar met elkaar als mens, ieder met zijn of haar eigen overtuiging.

Gastspreker is ds. Marten de Vries, sinds 2013 predikant van de Martyriakerk in Bedum. Hij studeerde niet alleen christelijke theologie, maar ook islamitische theologie. ‘Want’ , zo stelt hij, ‘hoe kun je de ander goed begrijpen als je niet weet wat deze gelooft?’
In de jaren ’90 werkte hij als predikant in de township Mamelodi in Zuid-Afrika.

Vanaf 2000 tot zijn komst in Bedum hield hij zich in het Rijnmondgebied bezig met het gesprek met moslims. Hij richtte het studie- en toerustingscentrum Het Kruispunt op (hetkruis.org). Hij presenteert een aantal uitgangspunten die behulpzaam kunnen zijn voor een respectvolle ontmoeting van christenen met islamitische medemensen. Met prikkelende stellingen en openhartige vragen gaat hij het gesprek met ons aan.

Iedereen uit de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond is van harte welkom op 6 september 2017 20.00 uur in de bibliotheek in Bedum. Inlopen kan vanaf 19.30 uur.
Tijdens de inloop en na de pauze kan men genieten van het vioolspel van Christophe Weidmann (Frankrijk). Hij studeerde met onderscheiding af aan het Metz Conservatoire in altviool, theorie en kamermuziek. Hij woont sinds 4 jaar in Bedum en is verbonden aan het Noord Nederlands orkest. Als nieuwkomer wil hij graag zijn medewerking verlenen aan deze laatste dialoogtafel van dit jaar.
Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond. De organisatie is in handen van Colourful Bedum in samenwerking met stichting Welzijn Bedum. De dialoogtafel wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bedum en de Provincie Groningen.

 
De Vlijt Bedum gestremd voor doorgaand verkeer
Gepubliceerd op maandag 28 augustus 2017

De Vlijt Bedum gestremd voor doorgaand verkeer van 29 augustus tm 8 september 2017. 

De Vlijt, een belangrijke oost-west wegverbinding in Bedum, is van dinsdag 29 augustus tot en met vrijdag 8 september gestremd voor doorgaand verkeer. De stremming houdt verband met werkzaamheden aan de riolering tussen de Kerklaan en de Vrije Gang.

Verkeer van en naar de richting Stedum/Ten Boer wordt tijdens de stremming omgeleid via de Waldadrift en de Schoolstraat. Borden geven de omleidingsroute aan.

Parkeervoorzieningen en markt bereikbaar
Tijdens de werkzaamheden blijven de parkeervoorzieningen in het centrum van Bedum bereikbaar. Ook de markt op donderdagmiddag op het tijdelijke parkeerterrein voor het oude gebouw van Bederawalda vindt gewoon doorgang. Huisartsenpraktijk ‘De Vrije Gang’ is bereikbaar via De Vrije Gang. 

Vernieuwing riolering en capaciteit vergroting
De riolering in het centrum van Bedum wordt vernieuwd en de capaciteit wordt vergroot. Een deel van de werkzaamheden is inmiddels afgerond. Voor meer informatie over de Centrumplannen kunt u kijken op bedum.nl onder Plannen en Projecten > Centrumplannen Bedum

 

 
Oud papier actie vrijdag 1 september a.s.
Gepubliceerd op maandag 28 augustus 2017

Oud papier actie vrijdag 1 september 2017

A.s. vrijdag 1 september wordt de gebruikelijke huis-aan-huis oud papier actie van SV Bedum in samenwerking met de St. Walfridusschool gehouden.

Het verzoek is om het oud papier voor 18.00 uur goed zichtbaar, bij voorkeur in groepjes, bij de weg te plaatsen. Mocht het vrijdag niet lukken, dan kan het ook op maandag t/m zaterdag in of bij de container op het sportpark worden afgeleverd.

A.s. donderdag en vrijdag staat er ook een container aan de Industrieweg nabij de ingang van gemeentewerken. Het papier graag zo ver mogelijk de container inbrengen.

Verzoeke geen afval mee aan te bieden of af te leveren. Afval hoort in de grijze container.

Een ieder alvast bedankt voor de medewerking.

 
Walfridusvoettocht zaterdag 2 september 2017
Gepubliceerd op maandag 28 augustus 2017

Walfridusvoettocht zaterdag 2 september 2017

Beste Wandelaars,

Nog een week te gaan voor de start van de 3e Walfridusvoettocht nieuwe stijl.

Net als de 2 vorige jaren hebben we gekozen om opnieuw nieuwe routes uit te zetten  met daarin een paar bijzonderheden over de geschiedenis over de route die wij voor u hebben uitgezet.

Dit jaar gaan we richting het noord- c.q. zuid/oosten van het gebied van Bedum.  Daarbij zal Walfridus niet worden vergeten.

Het beloofd weer een mooie tocht te worden waar natuurlijk de “weergoden” een belangrijke rol in mee gaan spelen.

Kijken we terug naar  vorig jaar, dan hopen we onder dezelfde omstandigheden te kunnen lopen

Waar gaan we langs.

De start zal weer zijn vanuit het Trefcentum  aan de Prof. Mekelstraat te Bedum.  U wordt daar getrakteerd op een kop koffie of thee aangeboden door de eigenaars van deze lokatie.

De lopers van de  5,10, 15 en 40 kilometer gaan via het 7 bruggetjespad hun route lopen en de 25 kilometer  lopers gaat direct richting Thesinge gerekend vanaf de rotonde aan de Sint Annerweg te Bedum.

De 5 km blijft in de directe omgeving van Bedum. Een leuke tocht voor de  kinderen en mensen die graag een start willen maken in de wandelsport.

De 10 km gaat richting Middelstum, waar zij een rustpunt zullen vinden bij de zorgboerderij “Fraam”. U bent dan halverwege.

De 15 km gaat richting Sint Annen. Daar is het rustpunt gevonden in het Dorpshuis. Van daaruit start u de 2e etappe richting Bedum.

De 25 km gaat richting Thesinge waar een rustpunt is in het “Trefpunt” waarna u  eerste rustpuntdoorloopt richting Zuidwolde, Noordwolde  via de Wolddijk weer richting Bedum.

De 40 km als laatste. Deze gaat richting Stedum , waar u eerste rustpunt rustpunt vindt bij de zorgbuurderij  ”de Heemden”.  Wat dit inhoud zult u wel ontdekken. Ook de 40 km doet Thesinge aan en ook  Zuidwolde,Noordwolde en de Wolddijk.

Voor meer informatie zie website http://www.walfridusvoettocht.nl/

 

 
ING - servicepunt van BRUNA naar Primera de Gele Klap
Gepubliceerd op zaterdag 19 augustus 2017

ING - servicepunt van BRUNA naar Primera de Gele Klap

Na een grote interne verbouwing is onlangs PRIMERA  De Gele Klap heropent. Primera de Gele Klap, gevestigd aan de Herestreek 1 heeft een groot assortiment tijdschriften, tabak, boeken , wenskaarten en kantoorartikelen.

In de vernieuwde winkel bevindt zich het ING - servicepunt voor bankzaken. Dit was voorheen gevestigd in BRUNA Grotestraat. Die is daarmee gesloten. Pinautomaat buiten was reeds enkele weken eerder weggehaald, maar nu is de pinautomaat binnen ook weggehaald. En later dit jaar zal ook de postbussen verhuizen naar Primera. Zoals bekend zal BRUNA aan het einde van 2017 sluiten.

In Primera De Gele Klap , kunnen de klanten bij het ING servicepunt veel bankzaken zelf regelen. Geld opnemen tot 10.000 euro of storten tot 15.000 euro. Een medewerker staat klaar om te helpen bij het openen van een rekening of voor het afhalen van een pincode of wachtwoordbrief.

De klanten reageren enthousiast over de complete nieuwe ruime inrichting. Hiermee is Bedum te feliciteren! Het is wel een aderlating voor het centrum. Ooit waren er plannen om alle supermarkten en winkels te concentreren in het centrum, maar na eerder vertrek van Kruidvat en nu ING servicepunt lijkt het erop dat het winkelaanbod rondom de JUMBO vestiging aan de westkant van Bedum meer aandacht krijgt.

 
Luchtfoto sportcomplex Bedum april 1975
Gepubliceerd op zaterdag 19 augustus 2017

Bedum april 1975. Een mooie luchtfoto waar de oude Willem Alexander sporthal, tennisbanen, midgetgolfbanen en openlucht zwembad op staan. Onderaan in het midden zien we de oude schietbaan en rechtsbovenin de nieuwe sportkantine van CVVB en VV Bedum. Het oude stationsgebouw uit 1883 is net afgebroken. Er is in de loop der jaren veel veranderd.

 

 
Anna Tiemersma in bezoekerscentrum Waddenkust
Gepubliceerd op vrijdag 18 augustus 2017

Het Groninger Landschap exposeert van 26 augustus tot 1 november 2017 werken van Anna Tiemersma in het bezoekerscentrum Waddenkust.

Anna Tiemersma vindt haar inspiratie in het Groninger landschap. Graag dwaalt zij door het Hoogeland, langs het Reitdiep, de Waddenkust met haar kwelders. Zij geniet van de rust en onrust van de natuur, de geluiden van de wind, het water, van de vele vogels, maar ook van het omgekeerde, de stilte van het alleenzijn. De ene keer leidt dit tot een wat meer realistisch werk, maar vaker tot wat abstracter.

Locatie: bezoekerscentrum Waddenkust , Hoofdweg 83, 9968 AB in Pieterburen.

Het bezoekerscentrum is van april tot november van dinsdag t/m zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur.

Toegang is gratis.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 481 - 540 van 5267

Gerelateerde artikelen

Advertisement
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM