Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
DWA/Argo niet in goeden doen
Gepubliceerd op maandag 12 september 2011

De korfballers van DWA/Argo hebben zaterdag wederom verloren. In Hempens kende de ploeg uit Winsum en Bedum nog wel een goede start, maar het vervolg was matig. Bij rust was het 5-3 in het voordeel van de thuisploeg en uiteindelijk won Wêz Fluch/ Wêz Warber met 9-7.

DWA Argo niet in goeden doen - Bedum 10 september 2011

Wêz Fluch/Wêz Warber is net als DWA/Argo een combinatieploeg. De samenwerking tussen de ploeg uit Hempens en de ploeg uit Goutum is uit de nood geboren, maar functioneert al weer enkele jaren naar wens.
Zaterdag was het de eerste wedstrijd voor de thuisploeg, terwijl DWA/Argo een week eerder al een wedstrijd had gespeeld. Dat was in de beginfase van de wedstrijd te zien. DWA/Argo, met Yvonne Schuuring in de basis, startte voortvarend, door afstandstreffers van Henriettte Jansma en Casper van der Laan.
Na het antwoord van de Friezen, was Marianne Lanenga verantwoordelijk voor 1-3 en er leek voor DWA/Argo geen vuiltje aan de lucht te zijn.
Toch begon het moeizamer te draaien bij de Winsumers en Bedumers. Net als in de eerste wedstrijd werden er voldoende kansen gecreëerd, maar liet de afronding te wensen over. Dat gaf de thuisploeg de gelegenheid om het initiatief in de wedstrijd over te nemen. Via 3-3 werd het 5-3 bij rust, na een periode van maar liefst twintig minuten waarin DWA/Argo niet tot scoren wist te komen.

Na de pauze herpakte DWA/Argo zich vlot. De aanval werd beter opgezet en door goed korfwerk van Jacob Schram werd Casper van der Laan in staat gesteld om twee maal van afstand te scoren. Zo werd de stand naar 5-5 getrokken. Toch nam de thuisploeg weer een voorsprong, waarna Gert Jan Stulp voor de gelijkmakende 6-6 zorgde. Ook bij deze stand wisten de Friezen weer als eerste te scoren en moest Casper van der Laan van afstand de stand in evenwicht brengen. Zo bleef DWA/Argo achter de feiten aanlopen.
Toen Wêz Fluch/Wêz Warber andermaal een voorsprong nam en 8-7 binnenschoot, waren er nog ongeveer 7 minuten te spelen. Tijd genoeg om nog wat terug te doen. Daarvoor kregen de gasten de uitgelezen mogelijkheid, omdat ze een strafworp kregen toegekend. De vaste nemer Gert Jan Stulp had echter geblesseerd het veld verlaten en dat betekende dat Leo Schuuring de poging voor zijn rekening nam. Hij mistte echter jammerlijk en zo bleef het met nog drie minuten te spelen 8-7. Vervolgens werd er aan de andere kant door de thuisploeg wel gescoord, waardoor de beslissing viel, 9-7. Deze stand bleef tot het einde van de wedstrijd op het scorebord staan.
De spelers van DWA/Argo gingen door het verlies teleurgesteld naar de kant, temeer omdat ze zich beseften dat er meer in had gezeten. De Groningers waren duidelijk niet op hun best en speelden meer tegen zichzelf dan tegen de Friese tegenstanders.

Zaterdag krijgen de Winsumers en Bedumers kans op revanche. Dan speelt DWA/Argo weer een thuiswedstrijd in Winsum. Kinea uit De Knipe treedt dan om 15.30 uur aan voor de volgende wedstrijd.

Scores DWA/Argo: Casper van der Laan (4), Gert Jan Stulp, Henriette Jansma en Marianne Lanenga (allen 1).

Uitslagen:
Wêz Fluch/Wêz Warber - DWA/Argo  9- 7
DES - Leeuwarden                10-12
Kinea - Club Brothers            8- 8
VIOS - VKC/AROBantenne           9- 6


Stand:
VIOS                 2-3
Leeuwarden           2-3
Wêz Fluch/Wêz Warber 1-2
DES                  2-2
Club Brothers        1-1
Kinea                1-1
VKC/AROBantenne      1-0
DWA/Argo             2-0

 
Open Monumentendag 2011. Bedum doet niet mee.
Gepubliceerd op zaterdag 10 september 2011

Zaterdag 10 en Zondag 11 september 2011 wordt voor de 25ste keer de Open Monumentendagen gehouden. Meer dan 4000 Monumenten zijn er in het hele land gratis toegankelijk. In de regionale pers hebben we er al veel over gelezen, zoals het programma in de gemeente Loppersum bijvoorbeeld. Vanuit de gemeente Bedum hebben we niets kunnen lezen, ook niet in de gemeentelijke mededelingen rubriek.

Open Monumentendag 2011. Bedum doet niet mee.

Op de website van Open Monumentendagen www.openmonumentendag.nl blijkt dat Bedum helemaal niet aan deze 25ste Open Monumentendag meedoet! Dat is bijzonder jammer. Voor deze 25ste Open Monumentendag was er toch wel gelegenheid om bijvoorbeeld de Scheefste toren van Europa de monumentale Walfriduskerk open te stellen.

Nieuw gebruik - Oud gebouw
Dat is het  thema van de 25e Open Monumentendag  Nieuw gebruik - Oud gebouw en het gaat dan vooral  over herbestemming. Herbestemming van monumenten sluit nauw aan bij de missie van Open Monumentendag 2011. De toegenomen publieke aandacht voor monumenten door de Open Monumentendag heeft er voor gezorgd dat de zorg voor monumenten steeds meer op de politieke agenda is komen te staan. En daarmee ook het behoud, de betekenis en herbestemming van monumenten. Bij zowel de Open Monumentendag als bij herbestemming is aandacht voor behoud, maar ook voor ontwikkeling en een nieuwe vorm. En net als bij de Open Monumentendag wordt ook bij herbestemming vooruit gekeken en krijgen monumenten, ongeacht hun leeftijd, een nieuw leven, een nieuwe betekenis, en kunnen daarmee een verbetering voor hun omgeving betekenen.

Dat schrijven de organisatoren van de Open Monumentendagen. En als je dit leest is het niet verwonderlijk dat Bedum niet meedoet. In de afgelopen jaren zijn er een aantal monumentale gebouwen afgebroken. Monumentale gebouwen, die best voor herbestemming in aanmerking kwamen. Bedum heeft daarmee een behoorlijke kans laten liggen.

Lees ook de interessante Column van Tracy Metz, voorgelezen op de opening van Open Monumentendag 2011 op 9 september BOUWEN WORDT OMBOUWEN! 

 
Uitslag eerste dinsdagmiddagwedstrijd in september 2011
Gepubliceerd op donderdag 08 september 2011

Uitslag eerste dinsdagmiddagwedstrijd in september 2011 - Hengelsportvereniging Bedum

De eerste dinsdagmiddagwedstrijd  in september 2011 op 6 september van 13.00 – 17.00 uur had het volgende resultaat voor 6 van de 8 deelnemers.

1.K. Goudemond  23 stuks 4350 gram 110  punten
2.A. Tuininga   24  ,,   2450   ,,  73   ,,
3.B.v.d. Scheer 11  ,,   2750   ,,  67   ,,
4.K. Zijlstra    7  ,,   1710   ,,  42,2 ,,
5.F. Roeters    13  ,,    900   ,,  31   ,,
6.R. v.d. Berg   7  ,,    550   ,,  28   ,,


Wegens de harde wind werd het viswater vrij gegeven om beschutting te kunnen zoeken. Matige vangsten  in deze eerste wedstrijd. Het was stormachtig weer met af en toe ook nog regen.
De temperatuur was nog redelijk.

Deze competitie wordt op 13 september vervolgd.

Zaterdag 10 september is het Open Kampioenschap van de gemeente Bedum op het inmiddels bekende parcours langs het fietspad ten oosten van het Boterdiep tussen Bedum en Onderdendam. Aanvang in het Dorpshuis te Onderdendam om 06.30 uur.

Onze eerst herfstcompetitiewedstrijd is op zaterdag 24 september van 07.00 – 13.00 uur.

 
Speelgoed- en kinderkleding beurs in Bedum
Gepubliceerd op donderdag 08 september 2011Zaterdag 24 september van 9.30 tot 12.30 uur is er in de Peuterspeelzaal De Paddestoel (onderdeel van Kids2B) aan de Foelkiusstraat 2 ( tegenover winkelcentrum Shoppyland) een gezellige speelgoed- en kinderkledingbeurs. De oudercommissie en de leidsters van de school organiseren deze beurs al een aantal jaren en met veel succes.

Voor kinderen zijn er die ochtend leuke spelletjes te doen, is er wat lekkers te koop en zijn er kleine prijsjes te winnen.

Kleding en/of speelgoed welkom
Wanneer u zelf nog nette kleding (80 t/m 176) of overtollig speelgoed heeft, kunt u die op woensdag 21 september of donderdag 22 september van 19.00 tot 21.00 uur inbrengen aan de Foelkiusstraat 2.
Van de opbrengst is 50% voor de peuterspeelzaal en 50% voor uzelf.
Tot zaterdag 24 september.

 
Meester Wim uit Bedum 40 jaar in het onderwijs
Gepubliceerd op dinsdag 06 september 2011

Meester Wim uit Bedum 40 jaar in het onderwijs

Maandag 3 september is in Bedum meester Wim Heemstra in het zonnetje gezet. Hij is al 40 jaar onderwijzer, waarvan 37 jaar in Bedum. De leerlingen van zijn groep 6 verrasten hem op zijn vrije dag 's thuis en namen hem mee naar school. Daar werd een speciaal "meester Wim" lied gezongen door alle leerlingen. Ook werden hem namens leerlingen, collega's en ouderraad kado's aangeboden. De kinderen kregen op deze eerste schooldag een traktatie van de ouderraad. Daarna was het tijd voor een borrel met de collega's.

Wim Heemstra is sinds augustus 1971 werkzaam als onderwijzer op lagere scholen. De eerste 3 jaren deed hij ervaring op aan de Dr Nijhofschool in Selwerd, de Leeuwenborgschool in Oosterhoogebrug, de Jan Evert Scholtenschool in Groningen en de Brandaris in Leeuwenborg.  Zijn enige, verplichte, uitstapje uit het onderwijs waren de 18 maanden militaire dienst. Vanaf 1974 volgden maar liefst 37 jaren als leraar in het openbaar onderwijs in Bedum; eerst aan de Kapelstraat en sinds 1978 op de Togtemaarschool aan de Vlijt.  Meerdere generaties Bedumers zag hij in zijn klassen opgroeien. Genoeg reden om deze volgens zijn collega's trouwe, hartelijke en zeker nog jeugdige overheidsdienaar, wat extra aandacht te geven.

Zie ook website Togtemaarschool

 
Vernielingen rond het station in Bedum
Gepubliceerd op maandag 05 september 2011

Vernielingen rond het station in Bedum

Regelmatig is er overlast in het gebied rondom het station in Bedum. In de nacht van zaterdag 3 september was er weer behoorlijk overlast.

Uit een twitterbericht van buurtagent Erik Ham blijkt dat er verschillende vernielingen werden gepleegd rondom het station in Bedum. Hij roept op, als iemand wat heeft gezien, dat te melden en te bellen met de regio politie 0900-8844.

Twitter
@erik_ham Erik Ham
Afgelopen nacht div vernielingen rond het station Bedum. Iets gezien/gehoord: aub bellen 0900-8844.

 
Man aangehouden voor bedreiging
Gepubliceerd op zondag 04 september 2011

Man aangehouden voor bedreiging

BEDUM – De politie heeft vrijdagavond een 22-jarige inwoner uit Groningen aangehouden. De man had bij een woning aan de Ommelanderdrift een voorwerp tegen de woning gegooid. Ook had hij tegen de voordeur geschopt en dreigende woorden geroepen.

Op aanwijzing van een getuige kon de verdachte even later in de buurt worden aangehouden. De verdachte verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Hij werd ingesloten voor verhoor. De bewoners hebben aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.

 
DWA/Argo start klasse hoger met verlies
Gepubliceerd op zondag 04 september 2011

DWA/Argo start  klasse hoger met verlies

De korfballers van DWA/Argo zijn zaterdag met een verliespartij aan de nieuwe veldcompetitie begonnen. Na de promotie van vorig jaar komt de combinatieploeg uit Winsum en Bedum nu uit in de derde klasse. Op het veld in Bedum wist DES uit Norg na een ruststand van 7-11 met 16-22 te winnen.

DWA/Argo kende een voorbereiding die verre van ideaal verliep. Door de late vakanties kon de ploeg maar weinig trainen en er kon ook niet in de basisopstelling geoefend worden.
Zaterdag speelde Fronica Walraven na 7 jaar niet gespeeld te hebben weer eens in de basisopstelling. Zij nam de plek in van de afwezige Marieke Slangenberg. Verder was Casper van der Laan na een lange periode van blessureleed weer aanwezig.
DES was duidelijk iets verder gekomen in de voorbereiding, want de gasten namen direct de leiding in de wedstrijd. De ploeg die vorig jaar al in de derde klasse uitkwam, was scherper in de duels, maar zeker ook in de afwerking. Leo Schuuring antwoordde namens DWA/Argo, maar hierna namen de Drenten binnen korte tijd een voorsprong. Ze scoorden 5 maal op rij, voordat de thuisploeg weer wat terug kon doen. Catharina Oostra scoorde van afstand, maar werd kort daarna gewisseld, omdat ze zich had verstapt en last had van haar enkel. Lisanne Pettinga die al een wedstrijd in A1 in de benen had, nam haar plek in.

In het tweede deel van de eerste helft kon DWA/Argo iets beter meekomen. Marianne Lanenga en Jacob Schram zorgden voor 3-7 en 4-7, maar DES hield het gat ongeveer op vier treffers. Bij rust was het 7-11, waarbij Gert Jan Stulp (2x) en Henriette Jansma nog succesvol waren namens de combinatieploeg.
Na de rust was het spelbeeld aanvankelijk niet anders. DES scoorde op tijd en wist het verschil in de stand met DWA/Argo steeds op ongeveer 4 treffers te houden. Halverwege de tweede helft, bij de stand 10-16 kende DWA/Argo echter een goede fase. Jaap van Dijk (ook terug na een aantal jaren niet gekorfbald te hebben) was in het veld gekomen voor Casper van der Laan en zijn aanwezigheid bracht een nieuw elan in de ploeg. Jacob Schram scoorde 11-16 en 12-16 en vervolgens volgden de sterk spelende Fronica Walraven en Gert Jan Stulp zijn voorbeeld. Hierdoor was het gat ineens nog maar twee treffers, 14-16. Even leek het erop dat de wedstrijd nog spannend zou worden, maar zo ver liet DES het niet komen. De ploeg uit Norg scoorde 3 maal op rij en wist de laatste hoop op wedstrijdpunten te ontnemen bij de thuisploeg. In de laatste vijf minuten scoorden beide ploegen elk nog een paar doelpunten, waardoor het uiteindelijk 16-22 werd.

Aanstaande zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma. In Hempens is de andere combinatieploeg Wêz Fluch/Wêz Warber om 15.30 de tegenstander.

Scores DWA/Argo: Gert Jan Stulp (5), Jacob Schram (3), Marianne Lanenga, Fronica Walraven en Leo Schuuring (allen 2), Henriette Jansma en Catharina Oostra (allebei 1).

Uitslagen:
DWA/Argo    - DES      16-22
Leeuwarden  - VIOS    13-13

 
APB-BEDUM in overleg met de buurtverenigingen
Gepubliceerd op zondag 04 september 2011

APB-BEDUM in overleg met de buurtverenigingen

De dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang Bedum ( APB-Bedum) heeft voor het gesprek met afgevaardigden van de buurtverenigingen in Bedum een vergadering belegd op maandag 19 september in Hotel ’t Gemeentehuis.

Op eerdere oproepen om in contact te komen met de buurtverenigingen in Bedum werd positief gereageerd. “Een goed initiatief “, mailde een secretaris van een buurtvereniging.

We gaan elkaar informeren en helpen bij het opzetten en uitvoeren van verschillende mogelijke projecten, zoals:
-    Zijn er voldoende speelgelegenheden in de buurt voor de kinderen?
-    Wat wordt er gedaan aan veiligheid?
-    Kunnen we meedoen aan kinderspeeldagen op straat?
-    Ideëen vanuit de buurtvereniging. Er zijn ondertussen al ideeën ingeleverd.

Vaak is er voor verschillende projecten een subsidie te verkrijgen. Bijvoorbeeld van het Oranjefonds. Ondertussen is er bij APB-Bedum informatie binnengekomen van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Zij organiseert dit jaar weer de wedstrijd Kern met Pit. De wedstrijd is bedoeld voor bewonersgroepen die voor de leefbaarheid in hun buurt, wijk of dorp zich willen inzetten. Er is een prijs van €. 1000,00 te verdienen. Zie ook www.kernmetpit.nl Informatie hierover is op deze avond in te zien.

Daarnaast zal Nettie Niehof van de Provinciale Bibliotheekcentrale ons informeren over hun cultuur loket, met een uitgebreide evenementen- en activiteiten kalender.
 
Een buurtvereniging houdt zich vaak bezig met het wel en wee in de eigen buurt. De ene keer organiseert zij voor de buurt een kaartavond of een nieuwjaarsreceptie, de andere keer is er een gezamenlijke barbecue. Alles met het doel om elkaar in de eigen omgeving, in je eigen buurt beter te leren kennen. En zo mogelijk naar elkaar om te zien, elkaar te helpen

APB-Bedum hoopt dat er nog meer afgevaardigden van de buurtverenigingen zich zullen gaan melden. Stuur een mail naar Janet Hoeksema, secretaris APB-Bedum, Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

Het bestuur van APB-Bedum hoopt dat er zoveel mogelijk afvaardiging zal komen op maandag 19 september.

 
Een prachtige nachtvlinder
Gepubliceerd op zondag 04 september 2011

Bericht en foto ingezonden door Henk van der Velde.


Klik voor vergroting


In de afgelopen week heeft het behoorlijk geregend. Ik wilde naar buiten voor een boodschap in het dorp. Ligt me daar op de stoep een prachtige vlinder. Wilde hij/zij naar binnen,vanwege het slechte weer? Ik heb er maar gauw een foto van gemaakt.

Foto opgestuurd naar de vlinderstichting. Per kerende post( mail) ontving ik antwoord. Het was een nachtvlinder met de naam grote beer ( Arctia caja ).

Met de omschrijving:

De familie van de beervlinders omvat wereldwijd circa 14.000 soorten. Daarvan zijn er 35 in Nederland vastgesteld. Veel beervlinders kunnen geen voedsel opnemen. De meeste soorten vliegen ’s nachts en komen op licht af; er zijn echter ook soorten die pas in de vroege ochtend of overdag vliegen.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Volgende > Einde >>

Resultaten 5041 - 5100 van 5585

Gerelateerde artikelen

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM