Wielerronde van Bedum  
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
                                         Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Tentoonstelling Terug naar de toekomst geopend tot en met Tweede Paasdag
Gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2011

Foto’s, films, korte documentaires en verhalen over het leven in de tijd van de strokarton.

Als alles goed draaide bij de fabriek, dan had je een mooi leven. De woorden van Stoffer AB, ooit werknemer bij de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, verwoorden zijn verbondenheid met de fabriek. Die is er niet alleen bij AB, alle betrokkenen bij de tentoonstelling dragen de fabriek een warm hart toe. Zo vertelt Jan Grijze over zijn vader; De Toekomst dat was ‘zijn’ fabriek. Hij leefde er voor. Voor mijn vader was het een klap dat de fabriek dicht ging.

Tentoonstelling Terug naar de toekomst geopend tot en met Tweede Paasdag

Aan de hand van foto’s van vroeger, vertellen mensen van De Toekomst ontroerende verhalen over het leven in de tijd van strokarton. Tot en met 25 april is de tentoonstelling van 10.00 uur tot 17.00 uur te bekijken in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Kijk voor meer informatie op terugnaardetoekomst.nl .  

Terug naar de toekomst
Met de tentoonstelling Terug naar de toekomst zien bezoekers de foto’s en verhalen over het leven van mensen van De Toekomst in de omgeving waar het zich ooit allemaal heeft afgespeeld. In 1968 werd De Toekomst van de ene op de andere dag gesloten. Voor de werknemers van toen een ingrijpende gebeurtenis. De Toekomst zit nog bij velen in het geheugen gegrift. Organisatiebureau Geert Lameris is op zoek gegaan naar personen voor wie de fabriek ooit een belangrijk deel van het leven uitmaakte, waarbij prachtige foto’s, verhalen en leuke anekdotes boven tafel kwamen. Deze zijn niet alleen te bewonderen tijdens de tentoonstelling, maar zijn ook gebundeld in een mooi bewaaralbum, het boek De gezichten van de toekomst.

Een bijzonder dagje uit
Wilt u tijdens de paasdagen een bijzonder dagje uit? De tentoonstelling is voor het laatst geopend op zondag 24 en maandag 25 april. Mocht dit weekend al gevuld zijn, dan kunt u tot die tijd op één van de andere dagen een bezoekje brengen. Op zondagen, maandagen en 9 april is de expositie gesloten, maar wel geopend op zondag 17 april en het paasweekend. De entreeprijs is € 5,- (tot 16 jaar € 2,-). Er is voldoende parkeergelegenheid bij de fabriek, de tentoonstellingshal is ook toegankelijk voor bezoekers met rolstoel of rollator.

 
Landelijke Opkikkerdag
Gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2011
Landelijke Opkikkerdag zaterdag 9 april 2011
 
Een dag om uw dierbaren in het zonnetje te zetten
9 april De Landelijke Opkikkerdag

Op zaterdag 9 april is het Landelijke Opkikkerdag. Een initiatief van Stichting Opkikker waarbij de stichting heel Nederland oproept om in actie te komen voor een ieder die na een moeilijke periode wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Meedoen kan door zelf een Opkikkermoment te organiseren of door een Opkikkerknuffel met persoonlijke boodschap te versturen. Stichting Opkikker vraagt op deze manier aandacht voor een iedere die het verdient om eens extra in het zonnetje te worden gezet.

Stichting Opkikker geeft al sinds de oprichting in 1995 invulling aan het begrip “Opkikkeren”, dagelijks merken zij hoe belangrijk het is om iemand eens flink in het zonnetje te zetten en deze boodschap willen zij graag overdragen. “Ondanks de goede bedoelingen, hebben we door de dagelijkse drukte vaak te weinig tijd voor elkaar. De Landelijke Opkikkerdag is de perfecte gelegenheid om iemand in het zonnetje te zetten”, aldus Ruud Sliphorst Directeur Stichting Opkikker. Dankzij deze landelijke campagne probeert de stichting het belang van “Opkikkeren” onder de aandacht te brengen.

De inzet tijdens de Landelijke Opkikkerdag hoeft niet ingewikkeld te zijn, boodschappen doen voor je bejaarde buurvrouw, een middagje met een familielid naar het strand of gewoon even koffiedrinken bij een eenzame collega maakt al zoveel verschil. Op de website www.opkikkerdag.nl kan het Opkikkermoment worden ingeschreven. Ook biedt Stichting Opkikker dit jaar de mogelijkheid om een prachtige Opkikkerknuffel met daarbij een persoonlijke boodschap te versturen. Om de waardevolle campagne te ondersteunen heeft Stichting Opkikker tevens de vrolijke single Oh, wat een dag! uitgegeven. De single werd belangeloos ingezongen door Opkikkerambassadeur Doenja, de opbrengst van het nummer zal volledig ten goede komen aan de stichting.

Over Stichting Opkikker
Stichting Opkikker zet zich al vanaf 1995 in voor gezinnen waarvan een van de kinderen wegens een langdurige ziekte onder behandeling is. Voor deze gezinnen organiseren wij Opkikkerdagen. Ondersteund door onze vele vrijwilligers en een uniek samenwerkingsverband met drieënveertig ziekenhuizen, waaronder alle academische, zal Stichting Opkikker in 2011 naar verwachting meer dan 1500 gezinnen “Opkikkeren”. Persoonlijke aandacht voor de gezinnen, werken met vrijwilligers en kostenbeheersing blijven speerpunten voor de stichting.
 
Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Bedum volkomen ongepast
Gepubliceerd op maandag 28 maart 2011

De afgelopen weken is bij de meeste mensen in de gemeente Bedum de aanslag gemeentelijke belastingen op de deurmat gevallen.

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Bedum volkomen ongepast

Door de huidige economische recessie staan ons ook nog eens grote landelijke bezuinigingen te wachten. Onze koopkracht zal daardoor volgens het CPB dalen. Ook hebben veel bedrijven personeel moeten ontslaan. Grote uitgaven worden, al of niet noodgedwongen, uitgesteld. Bovendien zijn de afgelopen jaren tientallen miljarden uitgegeven om banken overeind te houden – met geld van u en mij.

Banken verlenen tegenwoordig minder gemakkelijk hypotheken waardoor de doorstroming op de huizenmarkt stil ligt en huizen veel langer te koop staan. Doordat er meer aanbod is dan vraag dalen de huizenprijzen sterk. Ook de huizenprijzen in de gemeente Bedum zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. In sommige straten was de waardedaling zelfs meer dan 20%.

Het is daarom zeer verrassend dat bij veel mensen de WOZ waarde van hun huis is gestegen i.p.v. gedaald. De pijldatum van de huidige WOZ waarde was 1 januari 2010 – een datum gelegen op het dieptepunt van de financiële crisis.

De vraag kan worden gesteld waarom we de huidige waardedaling van de huizen niet terugzien in de WOZ waarde. Daarbij moet worden aangetekend dat de huidige crisis een gemiddelde Bedumer met een eigen huis inmiddels al meer dan 20.000 euro heeft gekost. Het zou dus voor de hand liggen te veronderstellen dat de WOZ waarde zou zijn gedaald in plaats van gestegen.

De verhoging van de WOZ waarde is daarom volkomen ongepast. Na de graaicultuur van veel instellingen zou je denken dat de overheid laat zien hoe je zorgvuldig omgaat met het geld van de burgers. Helaas lijkt het er op dat de gemeente Bedum de WOZ gebruikt als melkkoe om de burgers extra te laten betalen.

Ook las ik tot mijn grote verontwaardiging afgelopen week een enquête van de gemeente in de krant met de tekst: "Hoe haalt ú onze broekriem aan?". Vooral toen ik las: “Het college heeft al een aantal mogelijkheden onderzocht. Daarbij heeft als uitgangspunt gegolden dat de hele Bedumer samenleving zijn steentje moet bijdragen.” En: “...dat de zwakste schouders zoveel mogelijk moeten worden ontzien.” En de gemeente zelf? “Ook onze medewerkers en het bestuur zullen een flinke veer moeten laten.” Dat is, vindt het college, niet meer dan rechtvaardig.

Die rechtvaardigheid is in ieder geval niet af te leiden uit de ongepaste verhoging van de WOZ waarde. Het lijkt er op dat Bedumers hierdoor al meer dan voldoende hebben bijgedragen aan de beoogde gemeentelijke bezuinigingen.

Kees Zevenberg

 
Zomeravondvolleybal- toernooi DIO Bedum
Gepubliceerd op zaterdag 26 maart 2011

Zomeravondvolleybaltoernooi DIO Bedum van 9 tot en met 20 mei 2011

DIO Bedum organiseert dit jaar voor de 36e keer het Zomeravondvolleyballtoernooi. Dit toernooi dat de mogelijkheid biedt om op eigen niveau met straatgenoten of collega's ontspannen te sporten, wordt gehouden in de periode van 9 tot en met 20 mei.

Teams spelen in de voorrondes 5 of 6 wedstrijden verdeeld over 3 avonden en daarna wellicht nog finalewedstrijden. De slotavond, 20 mei, belooft weer een spannende happening te worden.

In enkele poules is er nog plaats voor een team. Informatie via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

Vorig jaar werd het rode-draad-spel geïntroduceerd (wedstrijden waarbij over het net een stuk landbouwplastic was gehangen waardoor de spelers elkaar niet konden zien en dus ook totaal onverwacht de bal over het net aangespeeld kregen); ook dit jaar zijn er weer extra wedstrijdpunten te verdienen door een volleybalvariant waarbij techniek minder belangrijk is dan enthousiasme.

 
Zomertijd gaat weer in
Gepubliceerd op zaterdag 26 maart 2011
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart gaat de zomertijd in. De klok gaat om 2 uur ’s nachts 1 uur vooruit. De nacht duurt dus een uurtje korter dan normaal. Het zal de komende tijd in de ochtend wat langer donker zijn, maar 's avonds blijft het juist langer licht. Met de ingang van de zomertijd kan de  menselijke biologische klok in de war raken.

Zomertijdtijd gaat weer in 26 maart 2011

Zomertijd
De zomertijd levert een extra uur daglicht op. Maar het begin van de zomertijd gaat wel gepaard met slaapgebrek, vermoeidheid, stress, meer auto-ongelukken en een iets grotere kans op een hartinfarct. De biologische klok van de mens is zeer precies ingesteld en heeft een grote invloed op de gezondheid. Organen en immuunsystemen worden door de biologische klok bijna tot op de minuut nauwkeurig aangestuurd. Volgens onderzoekers is de biologische klok bij sommige mensen de hele periode van de zomertijd licht ontregeld, waardoor ze minder goed slapen.

Wintertijd: de normale tijd

De ingang van de wintertijd levert meer op dan alleen een uurtje extra slaap. De wintertijd is de ‘normale’ tijd, waarop de menselijke biologische klok nauwkeurig is afgestemd. Het uur extra en de terugkeer van het natuurlijke ritme zorgen bij veel mensen voor een kleine, onbewuste afname van stress. Dat leidt zelfs tot een tijdelijke daling van het aantal infarcten, vooral bij mannen. Het gunstige effect is het grootst op de maandagochtend na de ingang van de wintertijd, daarna ebt het langzaam weg.

Verstoring
De verstoring van de zomertijd op het menselijke ritme is zo groot dat chronobioloog professor Beersma van de Universiteit Groningen vindt dat de maatschappij er veel meer rekening mee zou moeten houden. Zo zouden volgens hem in de ochtend na het begin van de zomertijd scholen en bedrijven later moeten beginnen.

Bron: Jan Willem Wensink, NEJM, WebMD, Medicalfacts
 
Schrijfcursus Haiku en andere vormen van Poëzie
Gepubliceerd op vrijdag 25 maart 2011

Schrijfcursus Haiku en andere vormen van Poëzie


4 ZATERDAGOCHTENDEN
STADSBOERDERIJ DE WIERSHOECK


Beijumerweg 20
Groningen/stadswijk Beijum-Noord


2 en 16 april ---  7 en 21 mei  

van 10.00 tot 13.00 uur

kosten 50 euro

AKKE BROUWER dichter en vml. stadsdichter van Dokkum

Info en opgave 0519 222851
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Operation Lucky Strike 15 en 16 April 2011 - Arjen Robbenveld Bedum
Gepubliceerd op vrijdag 25 maart 2011

De Historische Re-enactment Vereniging Nederland en de Re-enactmentgroep 40 – 45 bezoeken in de periode van 29 maart tot en met 5 april alle Bedumer basisscholen om uitleg te geven over de bevrijding van de provincie Groningen in het algemeen en die van Bedum in het bijzonder in de aprildagen van 1945.


Operation Lucky Strike 2010 Bedum - Foto Piet Lanting

Leden van de beide organisaties brengen de Bevrijding voor de leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen tot leven.  Dat gebeurt aan de hand van producten en documenten uit die tijd, uitleg over hoe de bevrijding precies plaats had, een powerpointpresentatie en fotomateriaal. Na afloop van de presentatie kunnen de kinderen vragen stellen.
 
Bedum werd op 15 april 1945 door Canadese troepen bevrijd. Gevechtshandelingen hebben er nauwelijks plaats gehad. Hoe de opmars van de Canadezen door de gemeente verliep, wordt door de leden van de organisaties inzichtelijk gemaakt.
 
De activiteiten op de Bedumer scholen vormen de opmaat voor een grootscheeps evenement op vrijdag 15 en zaterdag 16 april. Dan hebben om het Arjen Robbenveld aan de Waldadrift in Bedum talloze activiteiten plaats in het kader van de viering van de Bevrijding.
 
Eén van de hoogtepunten vormt een expositie  van historische legervoertuigen (‘Keep them Rolling’) en andere militaire objecten op 15 en 16 april. ‘Keep them Rolling’ maakt op 16 april  vanuit Bedum een rit door Noord Groningen maken om uiteindelijk aan te sluiten bij de activiteiten rond het loopevenement ‘Walk for life’ bij het Hoornsemeer in Groningen. De colonne vertrekt van daar weer naar Bedum.
 
Bedum wordt die beide dagen ook aangedaan door een Amerikaans verkenningsvliegtuig. Dat maakt vanaf een tijdelijke vliegstrip, zuidelijk van het Bedumerbos, een aantal vluchten boven het dorp.
 
Op 16 april heeft rond 14.30 uur een zogenaamde ‘Mock Battle’ plaats in de omgeving van het Arjen Robbenveld.  Daar wordt een confrontatie tussen Geallieerde paratroopers en infanteristen en Duitse parachutisten nagespeeld.
 
Verder zijn er optredens van een koor van oud-personeel van de Marine en een Pipe-band.
De toegang tot al deze activiteiten is gratis. Het evenement wordt op vrijdag 15 april om 14.00 uur geopend door burgemeester Henk Bakker van Bedum. De HRVN en de Re-enactmentgroup 40-45 organiseren de activiteiten in samenwerking met de beide Bedumer Oranjeverenigingen. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Groningen en de gemeente Bedum.

Schema van de lessen op de basisscholen:
•    29 maart: CBS ‘De Regenboog’, Bedum (09.00 – 12.00 uur)
•    29 maart: OBS ‘Togtemaarschool’, Bedum (13.00 – 15.00 uur)
•    4 april: KBS ‘St. Walfridus’, Bedum (8.30 – 10.00 uur)
•    4 april: CBS ‘De Akker’, Zuidwolde (12.30 – 14.30 uur)
•    5 april CBS ‘De Haven’, Onderdendam (8.45 – 11.00 uur)
•    5 april: CBS Dr. K. Schilderschool, Bedum (13.00 – 15.00 uur)
•    8 april: OBS ‘R.A. Venhuisschool’, Zuidwolde (11.00 – 12.00 uur)

 
CVVB, FC Groningen en Stichting Doe een Wens
Gepubliceerd op donderdag 24 maart 2011

Komende zaterdag, 26 maart,  zal de wedstrijd van CVVB tegen SV Urk niet alleen in het teken van het voetballen maar ook in het teken van Stichting Doe een Wens staan. Zowel de opbrengst van de verkochte  programmabladen als de opbrengst van de collectebussen die deze dag in de kantine zullen staan zal volledig worden geschonken aan dit goede doel.

CVVB, FC Groningen  en Stichting Doe een Wens Bedum 26 maart 2011

De opbrengst van deze dag zal op 15 april worden overhandigd aan Hans Nijland, directeur van Fc Groningen.  Op  vrijdag 15 april a.s. vindt er namelijk om 20:00 uur in de sportkantine in Bedum een forumavond plaats met Hans Nijland, Henk Kesler en Dick Heuvelman. Deze avond is alleen toegankelijk voor de leden van de Club van Honderd. Naast een levendige discussie zal het programma ook in het teken staan van de Stichting Doe een Wens. Hans Nijland sprak voor zijn komst naar Bedum de wens uit om rond deze avond - de alom geroemde - stichting te ondersteunen. Daar geeft onze vereniging graag gehoor aan. Er zal in de pauze van dit avondprogramma gedraaid worden met het rad van avontuur. De opbrengst van de lotenverkoop zal geheel en al ten goede komen aan de Stichting Doe eens Wens. Een sponsor zal dit bedrag verdubbelen, waarna de cheque zal worden aangeboden aan de directeur van FC Groningen.

FC Groningen en Doe Een Wens Stichting Nederland zijn een partnerschap met elkaar aangegaan. De stichting wordt de komende vier jaar maatschappelijk partner van FC Groningen. Doe Een Wens vervult de liefste wens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. FC Groningen garandeert de stichting een jaarlijkse bijdrage van ruim 60.000 euro.
FC Groningen gaat voor Doe Een Wens meewerken aan gala’s, benefietwedstrijden en andere activiteiten waarbij de opbrengst voor de stichting is bestemd. Nijland zegt over de samenwerking: “Het betaalde voetbal in het algemeen en FC Groningen in het bijzonder kan niet om haar maatschappelijke verantwoordelijkheden heen. Dat willen we ook niet en dat doen we ook niet. Via onze maatschappelijke inbreng, willen we tonen dat we een ware volksclub zijn. Voor Doe Een Wens Stichting Nederland kun je niet anders dan grote sympathie hebben, zeker omdat we allemaal in onze omgeving wel een kind kennen, dat grote tegenslagen in het leven heeft en dat is natuurlijk verschrikkelijk. Voor het kind, maar ook voor ouders en familieleden. Als wij bij het verzachten van dat persoonlijke leed een belangrijke rol kunnen spelen, komt onze wens al uit.”

 
Jaarvergadering APB-BEDUM op maandag 18 april 2011
Gepubliceerd op donderdag 24 maart 2011

Jaarvergadering APB-BEDUM op maandag 18 april  2011

Bedum – Het Algemeen Plaatselijk Belang Bedum (APB-Bedum) hoopt op maandag 18 april 2011 haar 54ste jaarvergadering te houden in Trefcentrum te Bedum.  
 
Tijdens het huishoudelijk gedeelte zal het jaarverslag van de secretaris en het financieel verslag worden besproken. Secretaris Janet Hoeksema geeft in haar jaarverslag enkele opvallende activiteiten weer:
-  DE succesvolle handtekeningen-actie “de ZEBRA’s terug”. Ruim 1100 handtekeningen werden wethouder Henri te Velde overhandigd.
-  Uit een gehouden enquete kwam opnieuw de overlast van hondenpoep weer naar voren. Momenteel heeft de gemeente een proefproject om de overlast te beperken door hondentoiletten te plaatsen.
-  Een convenant is afgesloten met de Videoclub van Bedum. Van 2010
-  2015 zal de Video-club filmmateriaal verzamelen over activiteiten en evenementen in Bedum voor een uit te geven DVD van het APB.
-  Er is door het APB actief meegewerkt aan het tot stand komen van Burgernet in Bedum.

 
Ter voorbereiding van het jubileumjaar 2012 wil het bestuur onderzoeken op welke wijze er weer een Gastendag Bedum gehouden kan worden. Daarvoor worden andere verenigingen in Bedum uitgenodigd voor nader overleg.
 
Het Algemeen Plaatselijk Belang Bedum (APB-Bedum) geeft al meer dan 54  jaar een aanzet tot vele sociale, culturele en sportieve activiteiten in het dorp Bedum. Zo maakte zij zich o.a. sterk voor:
“Het Bedumer Bos, vakantie-bouwplaats  voor de kinderen, picknictafels in en rond Bedum, voorbereiding voor de komst van de VVV in Bedum, herdenkingsmonument 1940-1945, aanzet tot oprichting van de bedrijvenvereniging gemeente Bedum, één keer per vijf jaar een Gastendag Bedum, open dag voor verenigingen/instellingen/clubs en organisatie’s in Bedum, wandel- en fietsroute i.s.m. de VVV Bedum, enz.”
 
Het Algemeen Plaatselijk Belang Bedum is een vereniging die bepaalde dingen voor de gemeenschap in Bedum, in het algemeen, probeert te bereiken. Het APB is een vereniging die zich niet geloofs of politiek gebonden weet.
 
Momenteel heeft het APB-Bedum 275 leden.  
 
Het bestuur bestaat momenteel uit:
Henk van der Velde, voorzitter
Janet Hoeksema, secretaris  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  
Joop Bierling, penningmeester
Johan Arends, vice-voorzitter
Piet Lanting, lid
 
Om te noteren:
Maandag 18 april 54ste Jaarvergadering in Trefcentrum Bedum.  
Huishoudelijk gedeelte voor leden om 19.30 uur
Openbaar gedeelte is om 20.00 uur.
Fré Schreiber zal met ons een Humoristiese rondraais moak n deur Grunnen.

Iedereen is van Harte Welkom!

Website APB Bedum www.apbbedum.nl

 

 
Brandweer Bedum oefent voor wedstrijden
Gepubliceerd op woensdag 23 maart 2011

De wedstrijdploeg van de Bedumer brandweer bereid zich de komende weken voor op de wedstrijden van 2011.

Image

Dinsdagavond oefende de ploeg achter de brandweerkazerne aan de Industrieweg in het dorp. Een auto was een garage binnengereden en in botsing gekomen met een in de garage geparkeerde bestelauto. De botsing veroorzaakte brand in de garage die voor veel rookontwikkeling zorgde.  Door het ongeval vielen er twee slachtoffers. De brandweermannen redde beide slachtoffers en waren het vuur snel meester. De ploeg met onder meer drie nieuwe brandweermannen kan terugkijken op een goede oefening.

Voor foto's zie website 112middelstum.nl

 
Meer...
<< Begin < Vorige 81 82 83 84 85 86 87 88 Volgende > Einde >>

Resultaten 5041 - 5100 van 5258

Gerelateerde artikelen

Advertisement

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM