Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
St Walfridusschool verwelkomt striphelden
Gepubliceerd op donderdag 30 juni 2011

St Walfridusschool verwelkomt striphelden 9 juli 2011

Op zaterdag 9 juli as. vieren leerlingen, team en ouders van de Katholieke Daltonschool St Walfridus in Bedum het jaarlijkse schoolfeest, de zogenaamde St Walfridusdag.

Deze dag staat dit jaar in het teken van Strips en Striphelden. Het ligt in de verwachting dat stripfiguren van uiteenlopende aard hun opwachting op de St Walfridusschool zullen maken.

Bij de school kunnen kinderen deelnemen aan diverse activiteiten en spelletjes, kan van een hapje en een drankje worden genoten en kunnen prijs(jes) worden gewonnen met het “Rad van Fortuin”.  De opbrengst van deze dag zal worden gebruikt voor de herinrichting van het schoolplein. De plannen voor deze herinrichting zijn inmiddels in een vergevorderd stadium.
We beginnen om 12:00 uur en de dag zal rond 15:00 uur worden afgesloten met een “Bonte middag” waar leerlingen, team en ouders in de gelegenheid worden gesteld hun kunsten te vertonen.

De ouderraad van de St Walfridusschool wil iedereen bij deze uitnodigen om een kijkje te nemen en het feest met ons mee te vieren.

 
Snelheidscontrole Eemshavenweg N46
Gepubliceerd op donderdag 30 juni 2011

Automobilisten gedragen zich voorbeeldig!

Snelheidscontrole Eemshavenweg N46 27 en 29 juni 2011 Eemshavenweg

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde maandag 27 juni en woensdag 29 juni op de Eemshavenweg / Noordzeeweg (N46) op snelheid.

Op beide dagen waren slechts een klein aantal automobilisten in de fout. Maandag 27 juni werden er op de Eemshavenweg ( N46) bij Bedum 2589 voertuigen geregistreerd. Slechts 2 voertuigen reden harder dan de toegestane snelheid van 100km/uur. Één van beide reed 114 km/uur, 14 km/uur te hard!

Woensdag 29 juni werden er 1448 voertuigen geregistreerd. Daarvan waren er 10 in overtreding, met als hoogst gemeten snelheid van 137km/uur, waar 100km/uur is toegestaan.

 
Slachtoffers Jappenkampen Nederlands Indië willen eerherstel
Gepubliceerd op donderdag 30 juni 2011

"Onrecht verjaart niet".

Ambtenaren en militairen hebben nog recht op 50 miljard euro.


Spoeddebat over de 'Indische kwestie'. Vandaag 30 juni buigt de Tweede Kamer zich over eerherstel, achterstallige betalingen en compensatie voor Nederlandse ambtenaren en KNIL-militairen die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse interneringskampen zaten.

60.000 Nederlandse ambtenaren en militairen hebben in de tweede wereldoorlog in de Jappenkampen gezeten. In die periode kregen ze geen salaris, terwijl ze daar wel recht op hadden. Ze kregen dat ook niet uitbetaald toen ze na de oorlog in Nederland aankwamen. Deze Nederlandse oud-militairen en oud-ambtenaren proberen nu al meer dan 60 jaar het achterstallig loon en pensioen uitbetaald te krijgen. Het gaat inmiddels om een bedrag van meer dan 50 miljard euro. Maar bovenal wil men eerherstel.

Nederland is één van de weinige landen die de afgelopen 60 jaar niet haar verplichting tegenover deze mensen is nagekomen. We moeten ons hier voor schamen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (CDA) van VWS besloot eerder dit jaar dat het welletjes was: Ze zette een streep onder de zaak, zonder uitbetaling of excuses. Waarop de Kamercommissie haar terug floot, wat uiteindelijk leidde tot het spoeddebat van vandaag.

Ook in Bedum wonen mensen die in deze beruchte jappenkampen hebben gezeten. Nederland heeft deze mensen in en na de tweede wereldoorlog in de steek gelaten. Deze mensen hebben Nederlands-Indië moeten ontvluchten waarbij ze al hun bezittingen moesten achterlaten. Nederland heeft veel rijkdom in 300 jaar tijd uit Nederlands-Indië weggenomen. Extra wrang voor deze mensen was dat zij in het verre Nederland niet echt welkom waren. Deze mensen kwamen hier in een totaal andere wereld terecht, andere gewoontes, andere klimaat, andere cultuur etc. Het moet erg moeilijk geweest zijn voor deze mensen om hier in Nederland weer opnieuw te beginnen in een land waar ze bovendien met de nek werden aangekeken. Tegenwoordig is de Indische gemeenschap niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Op dit moment wonen er meer dan 800.000 mensen met een Indische afkomst in Nederland.

Jappenkampen
Gedurende het verloop van de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië in 1942 door Japan bezet. De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers. De burgerkampen waren weer onderverdeeld in kampen voor mannen, vrouwen en kinderen, en (oudere) jongens. Sommige vrouwen werden door Japanse soldaten tot prostitutie gedwongen; zij werden troostmeisjes genoemd.

Naast deze kampen waren er ook werkkampen voor Indonesiërs (Romusha's) en kampen voor Indo-Europese jongeren.

Veel mannen (militairen, dienstplichtigen en romusha's, aangevuld met fysiek 'sterke' burgers) werden dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg, de zgn. Dodenspoorlijn tussen Nong Pladuk in Thailand en Thanbyauzayat in Myanmar (Birma), of aan de Pakan Baroe-spoorweg tussen Pakan Baroe en Moeara op midden Sumatra. Ook werden de mannen als dwangarbeider ingezet voor het aanleggen van vliegvelden op Flores, op de Molukken en het werk in mijnen of andere industrieën in Japan.

Indische gemeenschap
Tussen 1946 en halverwege de jaren '60 zijn ongeveer 300.000 mensen vanuit Indonesië naar Nederland gekomen. Het gaat om vier groepen. De eerste groep, van zo'n 110.000 personen, kwam in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog; alleen al in 1946 waren dat er 69.200. Zij vertrokken nadat de Indonesische onafhankelijkheid was uitgeroepen in augustus 1945. Het ging veelal om uit Jappenkampen ontslagen mensen van Hollandse afkomst. Na de oorlog raakten de Nederlanders, net uit de kampen bevrijd, verzeild in de bersiap-tijd, de uiterst gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs. Ook hier werden de Nederlanders (blank en bruin) doelwit van roof en moord.
Tussen 1949 en 1951 kwam een tweede groep naar Nederland, ter grootte van 102.000 personen. Zij waren voor het grootste deel afkomstig uit de bestuurlijke infrastructuur: ambtenaren en (KNIL-)militairen. Na het einde van de onafhankelijkheidsstrijd in 1949 was hun rol in Indonesië uitgespeeld. De Indonesische regering had de Indische Nederlanders tot 1951 de tijd gegeven te kiezen tussen het Nederlandse en het Indonesische staatsburgerschap.
De derde en vierde groep repatrianten vertrok naar Nederland als gevolg van toenemend nationalisme in Indonesië. Er ontstond een anti-Nederlandse houding. In 1957 had Soekarno besloten dat alle Nederlanders voor het einde van het jaar het land moesten verlaten.

Het kleine gebaar
In 2001 heeft de Nederlandse regering het zelfstandig bestuursorgaan Stichting Het Gebaar opgericht om aan mensen die Nederlander zijn gebleven of geworden en tijdens de Japanse bezetting in Indië verbleven of elders door de Japanners werden geïnterneerd of tewerkgesteld, en in 2001 nog leven, een uitkering te betalen van in totaal € 159 miljoen. Als gebaar in verband met problemen bij het rechtsherstel na afloop van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië, tekortkomingen, kilte, en teveel formalisme en bureaucratie, bij de opvang in Nederland.

Het bedrag is uiteindelijk vastgesteld op €1.822 per persoon, corresponderend met 87.000 betrokkenen. Gezien de leed die deze mensen hebben meegemaakt, mede veroorzaakt door Nederland, en waar deze mensen nu nog dagelijks mee geconfornteerd worden is dit bedrag een schijntje oftewel een gebaar en niet meer.

Proefproces in Japan
Buiten het Nederlandse gezichtsveld voltrekt zich in Japan een proefproces van acht (Indische) Nederlanders tegen de Japanse staat. De stichting Japanse Ereschulden eist daar 22.000 dollar per persoon - naar analogie van de 20.000 dollar die de Amerikaanse overheid in de jaren tachtig uitbetaalde aan Japanse Amerikanen, die tijdens de oorlog uit 'voorzorg' werden vastgezet.

 

Indonesië: het land
Indonesië, een eilandenrijk, grenst op het eiland Borneo aan Maleisië, en in het zuiden grens het aan Australië. Dwars over het eiland Nieuw-Guinea loopt de grens met Papoea-Nieuw-Guinea, en de helft van het eiland Timor is de zelfstandige natie Oost-Timor. De “gordel van Smaragd”, zoals Multatuli deze eilandenketting noemde, bestaat uit vijf heel grote eilanden (tot 800 km lang), een aantal middengrote eilanden, zoals Bangka (200 km. lang) en duizenden kleine eilandjes.
Voordat Nederland Indonesië als kolonie inlijfde in de 16de eeuw, waren er op diverse eilanden koninkrijken. Deze waren voornamelijk hindoeïstisch of boeddhistisch. Later, door de handel, deed de islam zijn intrede. Nu is 86 % moslim, 10 % christen, 3 % hindoe, 1 % boeddhist en andere.
Bali is het laatste koninkrijk dat werd ingenomen, in september 1903. De Europese koloniale machten wilden wat meer orde in hun bezittingen en daarom moest Nederland Bali bezetten. Nederland zocht een aanleiding voor een veroveringsoorlog, en vond die. Een chinees schip strandde voor de kust, de Balinezen jutten wat aanspoelde, en Nederland noemde dat roof. Die roof moest bestraft worden en Nederland viel het koninkrijk binnen. De Balinezen, die zich met speren verdedigden, werden simpelweg neergeschoten. In enkele dagen stierven er 3000 mensen.
De Japanners maakten een eind aan Nederlands-Indië.

De oppervlakte van alle Indonesische eilanden samen bedraagt 1.919.440 km2. Dat is ongeveer 60 maal zo groot als Nederland. In 1900 waren er 42 miljoen inwoners. Nu zijn dat er 238 miljoen.

Op 17 augustus 1945 riepen op de grote eilanden groepen rebellen de onafhankelijkheid uit. Op 27 december 1949 werd Indonesië officieel door Nederland overgedragen. Nederland erkent pas sinds 17 augustus 2004 deze dag als onafhankelijkheidsdatum voor Indonesië. 

 
Dreigende donkere wolken boven Bedum
Gepubliceerd op donderdag 30 juni 2011

Klaas Haak nam vanmiddag enkele mooie foto's van een dreigende lucht boven Bedum.

Dreigende wolken boven Bedum

Dreigende wolken boven Bedum

Dreigende wolken boven Bedum

 

 
Hotel Restaurant ’t Gemeentehuis in Bedum serveert nu aantrekkelijke plates
Gepubliceerd op maandag 27 juni 2011

In het centrum van Bedum neemt Hotel Restaurant ’t Gemeentehuis een centrale plaats in. Hotel Café Restaurant ’t Gemeentehuis werd gebouwd in 1850 – 1875. En staat op de lijst van Rijksmonumenten in Bedum samen met nog 33 monumentale gebouwen en dergelijke, zoals een toegangshek begraafplaats.

Hotel Restaurant ’t Gemeentehuis in Bedum serveert nu aantrekkelijke plates

Verbouwingen van dit monumentaal gebouw hebben plaatst gevonden in 1975, 1976, 1979 en 1986 en in 2007 heeft het pand een forse verbouwing ondergaan, waarbij de bovenverdieping geheel is gerenoveerd. Daarbij is de grote zaal, waar voorheen veel activiteiten als uitvoeringen van Thalia en muziekuitvoeringen plaats vonden, verdwenen. Sindsdien herbergt het hotel 17 hotelkamers, die voldoen aan de hedendaagse eisen. Elke kamer heeft een flatscreen televisie en draadloos internet.

Hotel 't Gemeentehuis ligt aan het Boterdiep, middenin het historische hart van Bedum. In deze raadszaal werden vroeger de Ommelanden van Groningen bestuurden de bovenzaal werd gebruikt als trouwlocatie.
Het restaurant en het café gedeelte is op de begane grond gevestigd.  Het restaurant ontwikkeld zich steeds meer tot een culinair genoegen. Naast een voordelige drie gangenmenu, presenteert het restaurant ook een aantrekkelijk plates. Daar wordt met waardering van genoten.
 Het hotel biedt ook mogelijkheden voor het organiseren van feestelijke avonden en vergaderingen. Vanuit het hotel kunnen gasten ook een leuk uitstapje maken naar de 1000 jaar oude Walfriduskerk in Bedum, die de scheefste kerktoren van Europa heeft, dus hij is zelfs nog schever dan de toren van Pisa!

Zie website hotelbedum.nl

 
Politie waarschuwt voor babbeltrucs
Gepubliceerd op maandag 27 juni 2011

Image

De politie waarschuwt inwoners van de provincie Groningen voor mensen die met babbeltucs woningen binnen proberen te komen. De politie heeft ook meldingen gehad dat onbekenden al woningen binnen zijn gekomen en zij zich verontschuldigen als ze opgemerkt worden. Soortgelijke meldingen zijn de laatste weken binnengekomen uit het Westerkwartier en het Hogeland.

Afgelopen weekend schrok een 79-jarige inwoonster van Briltil wakker toen ze in haar woning een dutje deed. Vlak bij haar stond een jonge vrouw die zich verontschuldigde voor haar aanwezigheid. Ze liep het huis uit en stapte als passagier in een gereedstaande auto. Later die middag werd de gedupeerde gebeld. De persoon aan de andere kant vertelde dat ze een bankmedewerkster was en vroeg om de pincode. Als de vrouw de pincode zou geven, zou ze een goedkoper bankpasje krijgen. De 79-jarige was zich ervan bewust om nooit aan iemand haar pincode af te geven. Zondagmiddag ontdekte het slachtoffer dat er behalve een geldbedrag en een bankpasje, ook sieraden waren weggenomen. Ook bleek een buurtgenoot op dezelfde manier de dupe te zijn geworden van een insluiping. Opletten dus!

 
Brandweerman uit Bedum veroordeelt tot 4 maanden celstraf
Gepubliceerd op zondag 26 juni 2011

De 26-jarige brandweerman Erik H. uit Bedum is wegens brandstichting veroordeeld tot zestien maanden celstraf. Hiervan zijn twaalf maanden voorwaardelijk.

Erik H. kijkt toe bij autobrand
Brandweerman Erik H. stond er bij en keek ernaar. Brandweerman Erik H. uit Bedum stond tussen het publiek toen zijn collega's eind december een brand blusten die hij even daarvoor zelf had aangestoken.

De vrijwilliger van het brandweerkorps in Bedum is veroordeeld voor het in brand steken van drie auto's.  De rechtbank rekent hem dit zwaar aan, omdat hij als brandweerman moet weten hoe groot de impact van een brand is.  De verdachte komt uit een echte brandweerfamilie. Zowel zijn opa als zijn vader waren actief bij de vrijwillige brandweer in Bedum. Na zijn celstraf zal H. worden begeleid door de reclassering.

Een voorwaardelijke straf is in het strafrecht een straf die wordt opgelegd door een rechter.
Een 'voorwaardelijke straf' houdt in dat de straf wel wordt uitgesproken, maar dat deze niet ten uitvoer wordt gebracht. Wanneer de dader opnieuw de fout in gaat, of bepaalde voorwaarden die de rechter gesteld heeft negeert, kan de straf alsnog tot uitvoering worden gebracht. Het nieuwe delict moet dan wel van gelijkwaardige aard en ernst zijn, als het delict waarop de voorwaardelijke straf gesteld is. De periode waarover de mogelijkheid van voorwaardelijke straf bestaat heet de proeftijd.

Wanneer tijdens de straf besloten wordt tot eerdere vrijlating onder beperkingen wordt gesproken van voorwaardelijke vrijlating. De periode tussen het ingaan en vervallen hiervan wordt ook wel aangeduid als parooltijd.

Foto: 112middelstum.nl

 
A-junioren CVVB en VV Bedum gaan samen
Gepubliceerd op zondag 26 juni 2011

In een periode waar het voetbalseizoen nog maar net ten einde is, zijn de voorbereidingen voor het nieuwe voetbalseizoen 2011-2012 al in volle gang. Zo worden o.a. de teams voor het komende seizoen samengesteld. Bij de jeugdafdelingen van de beide Bedumer voetbalverenigingen VV Bedum en CVVB ontstonden er knelpunten bij het formeren van de nieuwe teams voor de A-junioren.

A-junioren CVVB en VV Bedum gaan samen

Waar CVVB teveel spelers bleek te hebben voor een A-selectie bleken er bij zustervereniging VV Bedum te weinig A-junioren te zijn om een team te vormen. Het gevolg van deze situatie zou zijn dat er in het volgende seizoen in Bedum slechts een A-team (17/18-jarigen) zou uitkomen.
 
Met als doel alle jongeren wekelijks te kunnen laten voetballen hebben beide verenigingen contact met elkaar gezocht en hebben samen met de KNVB om de tafel gezeten om te onderzoeken welke mogelijkheden de KNVB biedt om dit probleem op te lossen. Het uitgangspunt in dit gesprek was voor beide verenigingen dat het voetballen centraal staat: een goede voetbalopleiding voor de jeugd, waardoor er met plezier gevoetbald kan worden op het niveau dat bij een ieder past.
De KNVB gaf aan dat een samenwerking hierin mogelijk is. In goed overleg hebben de jeugdbesturen van VV Bedum en CVVB samen besloten gebruik te maken van deze mogelijkheid en te kiezen voor een samenwerkingsverband in de leeftijdscategorie van de A-junioren.

Dit betekent dat in Bedum volgend jaar toch twee A-teams zullen spelen. Deze twee A-teams worden door CVVB ingeschreven in de competitie en komen in de competitie uit als CVVB/VV Bedum en zullen spelen in een rood-wit tenue. De jeugdleden blijven echter lid van hun eigen vereniging. Het samenwerkingsverband is op 1 juni 2011 aangevraagd bij de KNVB en wordt aangegaan voor onbepaalde tijd.
De selectie van de A-junioren voor A1 en A2 heeft op een onafhankelijke wijze plaatsgevonden door middel van de inzet van de KNVB regiocoach.
 
Op het gebied van jeugdactiviteiten is er al langer sprake van een goede samenwerking tussen beider verenigingen. Afgelopen december werd het Sinterklaasfeest succesvol gezamenlijk gevierd op het sportcomplex. In het komende seizoen zullen beide Bedumer voetbalverenigingen de wenselijkheid, de mogelijkheden en de haalbaarheid van een verdere samenwerking onderzoeken en bespreken.

 
Bedumer gewond na kettingbotsing
Gepubliceerd op zondag 26 juni 2011

Bij een verkeersongeval op de N361 ter hoogte van Winsum is zaterdagmiddag 25 juni een vrouw uit Bedum (leeftijd onbekend) gewond geraakt. Zij zat als inzittende in de personenauto van een 55-jarige automobilist uit Bedum. Een 48-jarige automobiliste uit Wehe-den Hoorn reed achter de auto van de Bedumer.

Bedumer gewond na kettingbotsing N361 ter hoogte van Winsum

Beide bestuurders remden af omdat ze linksaf de Geert Reinderstraat in wilden rijden. Door nog onbekende oorzaak kwam een 36-jarige automobiliste uit Mensingeweer frontaal in botsing met de auto van de Bedumer. Deze botste vervolgens op zijn achterligger. Door de klap raakte de inzittende van de voorste personenauto gewond. Zij is met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De 48-jarige vrouw uit Wehe-den Hoorn bleef ongedeerd. Zij kwam met de schrik vrij.

Bedumer gewond na kettingbotsing N361 ter hoogte van Winsum

De 55-jarige man en de 36-jarige vrouw werden ter plaatse door ambulancemedewerkers onderzocht. Zij hadden geen letsel. Een bergingsbedrijf heeft de auto’s afgesleept. Tijdens het bergen van de auto’s en het schoon spuiten van het wegdek werd het verkeer op de N361 stil gezet. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Voor meer foto's zie 112middelstum.nl

 
Kampioenen bij DWA/Argo - Twee teams in het nieuw gestoken
Gepubliceerd op zondag 26 juni 2011
Onlangs hebben de korfballers weer een aantal kampioensteams kunnen huldigen. Nadat eerder al DWA/Argo B2 eerste werd in de poule, wisten ook DWA/Argo A2, DWA/Argo B1 en Argo D1 deze zelfde prestatie te realiseren.

Op de dag dat A2 samen met A1 een nieuw tenue kreeg uitgereikt door sponsor Willy Hamstra van Hamstra Personeel en Organisatie Advies BV wisten de jonge korfballers hun kampioenswedstrijd tegen Noordenveld uit Roden met 13-2 te winnen. Op de foto staat de trotse ploeg in de nieuwe tenues.


 
Voor DWA/Argo B1 was de kampioenswedstrijd een zeer spannende aangelegenheid. Uiteindelijk wist de ploeg tegenstander It Fean in Surhuisterveen op 9-9 te houden. Daarmee eindigde de Winsum/ Bedum combinatie ongeslagen op de eerste plaats.
 
Kampioenen bij DWA Argo -  Twee teams in het nieuw gestoken

Als laatste in de rij werd Argo D1 kampioen. Dit team wist alle Friese tegenstanders te verslaan en werd dus de terechte kampioen!
 
Kampioenen bij DWA Argo -  Twee teams in het nieuw gestoken


Willy Hamstra van Hamstra Personeel en Organisatie Advies BV reikte ook aan DWA/Argo A1 nieuwe tenues uit. Hiermee hebben alle senioren- en A-teams van DWA/Argo nu een zelfde tenue. De senioren hebben sponsor Makelaardij Bruintjes en Keurentjes op de shirts, terwijl de A’s nu met Hamstra Personeel en Organisatie Advies BV pronken. Op de foto staat de sponsor samen met de beide A-teams.

Kampioenen bij DWA Argo -  Twee teams in het nieuw gestoken

 
Meer...
<< Begin < Vorige 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Volgende > Einde >>

Resultaten 5041 - 5100 van 5481

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM