Bedumer.nl - er gebeurt veel meer in Bedum
Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Sluiting van Regiokantoor van de Sprank in Bedum
Gepubliceerd op maandag 25 april 2011

Binnenkort zal het regiokantoor van de Sprank, gevestigd aan de Molenweg in Bedum worden gesloten. Door noodzakelijke bezuinigingen is een reorganisatie onvermijdelijk geworden. Daarmee verdwijnen een aantal arbeidsplaatsen in Bedum. Het werk van de Sprank zal dan alleen nog vanuit centraal kantoor in Zwolle gebeuren. Het werkgebied vanuit het regiokantoor Bedum omvatte de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Bedum was één van de eerste vestigingsplaatsen van de Gereformeerde Oudervereniging “Dit Koningskind”, die begin jaren zeventig van de vorige eeuw een Gezinsvervangend tehuis de Burcht opende aan de Vlijt. De bewoners zijn daarna verhuisd naar woningen aan de Ransuil en Steenuil.

kantoor Bedum  stichting Sprank
kantoor stichting Sprank

   
De jaren negentig: een stichting met dezelfde naam
De groei van de organisatie en de invoering van het persoonsgebonden budget, zijn aanleiding tot de oprichting van een stichting in 1996. Deze stichting neemt alle organisatorische taken op zich en krijgt dezelfde naam ‘Dit Koningskind’. De oudervereniging blijft wel betrokken.

Vanaf 2002: Sprank
In de jaren na 1996 ontwikkelt de oudervereniging ‘Dit Koningskind’ zich verder tot een brede en onafhankelijke cliëntenorganisatie en de stichting tot een zelfstandig werkende zorginstelling. In 2002 is het daarom tijd om de vereniging en de stichting van elkaar los te koppelen. Dit is een goede aanleiding voor de zorgorganisatie om te kiezen voor een nieuwe naam: stichting Sprank. Met een regiokantoor o.a. in Bedum.
 
Een sprankelende organisatie
De naam Sprank staat voor een sprankelende organisatie. Niet weggestopt en onzichtbaar, maar energiek aanwezig in kerk en samenleving. Een plek waar gewerkt wordt voor en met mensen die levende getuigen zijn van Gods schepping. Die door hun levenshouding vaak een lichtend voorbeeld zijn voor anderen. Een sprank is ook een vonk, het begin van een vuur dat warmte en licht uitstraalt naar zijn omgeving.

Velen vinden het jammer dat het goedwerkende regiokantoor moet sluiten. Het is nog niet bekend wie er straks in het kantoorpand zijn intrek zal nemen.

 
Kosmische uitersten in Blaauw Sterrenwacht
Gepubliceerd op maandag 25 april 2011

Dinsdag 26 april organiseert het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen een publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht met de nadruk op kosmische uitersten. Tijdens deze avond worden rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, kunt u een lezing bijwonen over Einstein’s relativiteitstheorie en kan de tentoonstelling ‘Grenzeloos!’ bezocht worden.

Een zee van licht bij het binnenvallen in een zwart gat. Courtesy: Andrew Hamilton.
Een zee van licht bij het binnenvallen in een zwart gat. Courtesy: Andrew Hamilton.


Wat is er te zien aan de hemel?

Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen door de sterrenwacht en bij mooi weer observeren met de Gratama Telescoop en verschillende kleine hobby-telescopen. De mooie ringen van Saturnus, bestaand uit ijs en meteorietstofdeeltjes, zullen duidelijk te zien zijn. Ook wordt het vizier gericht op de optische dubbelster Alcor-Mizar, verschillende sterrenstelsels en de Eskimonevel, een overblijfsel van een stervende ster.

Einstein’s relativiteitstheorie

Sterrenkundige Jakob van Bethlehem zal een lezing geven getiteld ‘Einstein’s relativiteit is voor iedereen’.  Hierin zal hij Einstein’s relativiteitstheorie belichten op een manier die zelfs voor kinderen toegankelijk is. Hiervoor neemt hij kleine en eenvoudige stappen die iedereen kan volgen, maar die verrassende en verregaande gevolgen blijken te hebben.

Expositie ‘Grenzeloos!’

In de tijdelijke tentoonstelling ‘Grenzeloos!’ in de Bernoulliborg gaan we op zoek naar uitersten. Het extreem koude, snelle, kleine en zware geven ons direct inzicht in de wetten van de natuur. Wat is er te zien binnen een zwart gat? Wat zien we van de oerknal? Maar ook: hoe ontstaan de kleuren van een vlindervleugel? Deze tentoonstelling is ontwikkeld door o.a. Science LinX van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en loopt van 25 april tot eind juni.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 21:00. De avond is gratis toegankelijk en aanmelding is niet nodig. Voor de rondleidingen in de sterrenwacht is de capaciteit echter beperkt. Wanneer u verzekerd wilt zijn van een kaartje voor de rondleiding, kunt u zich hiervoor opgeven op de website: www.rug.nl/sterrenwacht .

 

Programma publieksavond Blaauw Sterrenwacht 26 april 2011
 
Welkom bij de Blaauw Sterrenwacht! Je kunt vanavond deelnemen aan een rondleiding door de sterrenwacht, de hoofdlezing bijwonen over Einstein’s relativiteitstheorie en de tentoonstellingen ‘Grenzeloos!’ en Science LinX bezoeken.
 
1. Rondleidingen naar de Gratama Telescoop en het Waarneemterras
Vanaf 21:00 begint er iedere 20 minuten een rondleiding in de Blaauw Sterrenwacht. De laatste rondleiding start om 23:00. Op de toegangskaart staat in welke zaal de rondleiding begint. Daar krijg je eerst een korte inleiding over de telescoop en wordt wat verteld over de objecten die vanavond te zien zijn. Daarna breng je een bezoek aan de 40 cm Gratama Telescoop en bij goed weer ook aan het waarneemterras, waar je met hobbytelescopen kunt observeren. 
Voor deze rondleiding heb je een toegangskaart nodig. Deze kun je krijgen bij de ingang. 
 
2. Hoofdlezing ‘Einstein’s relativiteitstheorie is voor iedereen!’
In de grote collegezaal van de Bernoulliborg wordt om 21:15 de hoofdlezing gegeven. De lezing duurt ca. 45 minuten en is geschikt voor jong en oud. De spreker is sterrenkundige Jakob van Bethlehem en de titel van de lezing is ‘Einstein’s relativiteitstheorie is voor iedereen!’: “Een van de bekendste formules van de 20e eeuw is E=mc2, welke volgt uit Einstein's relativiteitstheorie. Dit klinkt ingewikkeld en moeilijk, maar tijdens de lezing zult U ontdekken dat dit eigenlijk best wel mee valt. Sterker nog: U zult zien dat sommige aspecten van relativiteitstheorie gesneden koek zijn, zelfs voor uw kinderen! U hebt alleen waarschijnlijk nog nooit verder nagedacht over de gevolgen van wat U al wist. Tijdens de lezing nemen we een paar kleine, eenvoudige stapjes die iedereen kan volgen, maar die toch verrassende en verregaande gevolgen zullen blijken te hebben voor de sterrenkunde en meer!”
 
3. Grenzeloos!
De tijdelijke tentoonstelling ‘Grenzeloos!’ bevindt zich in de uitloopruimte op de eerste verdieping van de Bernoulliborg. In deze expositie ga je op zoek naar uitersten in de natuur en kun je zelf experimenteren en vragen stellen. Wat is er te zien binnen een zwart gat? Wat zien we van de oerknal? Maar ook: hoe ontstaan de kleuren van een vlindervleugel? Deze zoektocht naar het extreem koude, snelle, kleine en zware geeft ons direct inzicht in de wetten van de natuur.
 
4. Science LinX 
De wetenschapstentoonstelling ‘Science LinX’  bevindt zich in de ingangshal van de Bernoulliborg. Science LinX geeft een beeld van actuele ontwikkelingen in de wetenschap met behulp van interactieve opstellingen waar je zelf mee kunt experimenteren, zoals een spel waarbij degene die het meest ontspannen is wint. 
 
Wij wensen je heel veel plezier op deze open avond van de Blaauw Sterrenwacht!

 
25 april 1944 nu 67 jaar geleden
Gepubliceerd op maandag 25 april 2011

Het is erg spannend in Bedum rond de donkere oorlogsdagen voor 25 april 1944. De heer Hendrik Haan (Hzn) beschreef deze dagen als volgt:
 
Op zaterdagavond 22 april 1944 kwam ik met de trein terug uit Groningen, toen er op het station van Bedum werd geschoten. Het bleek dat de NSB-politieman Keyer was neergeschoten. Ik zag hem op de grond liggen. Hij leefde nog, maar is kort daarna gestorven. Hij was door het verzet uit de weg geruimd omdat hij te gevaarlijk was. Er kwam een tegenactie: een grote razzia op dinsdag de 25e . Ik vluchtte naar mijn schuilplaats. Na een uur leek het weer veilig en was ik zo stom om naar huis terug te gaan. Daar werd ik opgepakt en onder bewaking naar Hotel Krijthe gebracht, waar 47 jongemannen uit Bedum verzameld werden. Uit Zuidwolde (Groningen) werden zeventien jongemannen verzameld en waar ter plaatse na de verzameling vier mannen werden gefusilleerd. Het was een zenuwachtige, gejaagde toestand. We wisten niet wat er ging gebeuren. In overvalwagens zijn we naar het politiebureau in Groningen gebracht. Er kwamen jongens uit Winsum en Middelstum bij, in totaal honderdvijftig man.  
Lees het hele verhaal  van Hendrik Haan op www.bedumer.nl.

Bloemlegging..
In 1989 werd op de plaats van het voormalige Hote Krijthe in Bedum, nu voormalig bankgebouw van Fortis, een plaquette aangebracht om de razzia blijvend te herdenken.

Maandagmorgen 25 april 2011  is er in aanwezigheid van leden van het Herdenkingscomité, Irma Akkerman, Ali Prins, Jaap Heres, door Burgemeester Henk Bakker samen met de voorzitter van het Herdenkingscomite Henk van der Velde  een bloemstuk gelegd bij de plaquette. Van de 47 mannen, die in Bedum waren opgepakt was ook de heer Hindrik Haan (Bzn) aanwezig. Hindrik Haan is met Willem Tamminga en Klaas Wiersema nog de enigen , die deze zwarte periode van nabij hebben meegemaakt. Het bloemstuk is gelegd ter nagedachtenis aan hen die zijn omgekomen en aan hen die deze afschuwelijke periode in gevangenschap hebben moeten doorbrengen. Opdat wij hen niet vergeten! 

 

(Hzn = bv zoon van Hendrik (Hendrikszoon) en Bzn = bv zoon van Bernard (Bernardszoon))

 
DWA/Argo maatje te groot voor Veenwouden
Gepubliceerd op maandag 25 april 2011

DWA Argo maatje te groot voor Veenwouden

De korfballers van DWA/Argo hebben ook zaterdag weer weten te winnen. In Veenwouden werd de plaatselijke korfbalvereniging met dezelfde naam eenvoudig aan de kant gezet. Na een ruststand van 6-6 werd in de tweede helft het verschil gemaakt. Eindstand 12-18.

DWA/Argo heeft als enige ploeg in de vierde klasse A nog altijd geen punten verloren. De combinatieploeg uit Winsum en Bedum ligt dan ook goed op kampioenskoers.
Zaterdag moest DWA/Argo beginnen met twee A-spelers die debuteerden in de basisopstelling: de 15-jarige Bob Bernardus en de 18-jarige Erik Muller. Zij namen de plaats in van de geblesseerde spelers André Pettinga en Leo Schuuring.
Na de 1-0 van de thuisploeg kwam de koploper op gang. Bob Bernardus was de eerste die namens de gasten tot een doelpunt kwam. Vervolgens wisten Marianne Lanenga en Gert Jan Stulp de stand naar 1-3 te trekken. Toch draaide DWA/Argo nog niet optimaal. Kansen die er gecreëerd werden, gingen veelal mis. Hierdoor kon Veenwouden in het spoor blijven van DWA/Argo. Bij de stand 6-6 was de eerste helft voorbij, waarbij ook Erik Muller namens de koploper tot een score was gekomen.

Na de pauze wist DWA/Argo weer gauw een gaatje te slaan. Henriëtte Jansma wist namens de ploeg van shirtsponsor Bruintjes en Keurentjes snel 6-7 en 6-8 te maken en na 7-8 liep de kampioenskandidaat uit naar 7-11 door treffers van Gert Jan Stulp, Catharina Oostra en de sterk spelende Bob Bernardus. Na 8-11 werd het gat nog veel groter met de thuisploeg. DWA/Argo rondde de kansen beter af dan in de eerste helft en Veenwouden had definitief het nakijken. Binnen circa vijf minuten werd de stand van 8-11 naar 8-16 geschoten. Dit gaf gelegenheidscoach Leo Schuuring de gelegenheid om ook andere A-spelers nog te laten spelen. Zo kon het dat ook Daan Poppema en Erwin Jeuken hun debuut maakten in de hoofdmacht van DWA/Argo. Verder kwamen Lisanne Pettinga en Yvonne Schuuring in het veld voor Catharina Oostra en Marieke Slangenberg. Yvonne Schuuring scoorde direct uit haar eerste poging en deelde zo in de feestvreugde. De wedstrijd werd afgesloten bij de stand van 12-18.
De korfballers zijn nu weer twee weekenden vrij, waarna op 14 mei de thuiswedstrijd tegen WIK’34 gepland staat. Deze wedstrijd wordt gespeeld in Bedum en begint om 15.30 uur.

Scores DWA/Argo:  Henriette Jansma en Gert Jan Stulp (allebei 5), Bob Bernardus (2), Erik Muller, Jacob Schram, Catharina Oostra, Marianne Lanenga, Yvonne Schuuring en Marieke Slangenberg (allen 1).

Uitslagen:
Veenwouden - DWA/Argo         12-18
NKC        - Nij Quick Libben  6-13
WIK’34     - Frigro            4-19


Stand:
DWA/Argo          8-16
Frigro            9-13
Nij Quick Libben  8-11
Veenwouden        9- 9
WIK’34            9- 7
Boelenslaan       8- 4
NKC               9- 0

 
Wouter Haan uit Bedum wint de eerste etappe in de Ronde van Ierland
Gepubliceerd op zondag 24 april 2011

Wouter Haan tijdens Omloop van Bedum 2010

KILLORGLIN (IER) - Wielrenner Wouter Haan heeft vrijdag 22 april de eerste etappe van de Ronde van Ierland voor amateurs gewonnen. De Bedumer kwam na ruim honderd kilometer solo over de finish.

De eerste etappe met onderweg een aantal pittige klimmetjes werd met een gemiddelde van bijna 49 kilometer per uur afgelegd. Haan toonde zich de sterkste en kwam met een voorsprong van negen seconden op de Ier Paidi O' Brien alleen over de streep. Luuk Goede uit Hoorn kwam als derde over de finish.

Gijs Strating uit Haren kwam in een achtervolgende groep als negende over de meet. De 19-jarige Haan ( 12-08-1991) heeft dankzij een aantal bonificatie seconden nu een voorsprong van elf seconden in het algemeen klassement. Het was voor Haan, na de Ronde van Ten Boer, zijn tweede zege van het seizoen. Het is tevens een goede voorbereiding voor de Omloop van Bedum op dinsdag 21 juni 2011. Vorig jaar eindigde Wouter in Bedum als 15de.

De Ronde van Ierland duurt nog tot en met maandag

 
Richard van der Maar rijdt zaterdag 30 april alle routes in Bedum
Gepubliceerd op zaterdag 23 april 2011

Richard van der Maar rijdt zaterdag 30 april alle routes in Bedum

Zaterdag 30 april is het Koninginnedag. Om u toch van alle lekkere oranje-dingen te laten genieten worden alle routes gewoon gereden. Gezien de te verwachten drukte in het centrum van Bedum komen we vrijdagmiddag al in het centrum (Molenweg, Boterdiep ZZ, Grotestraat).

Speciaal voor de dagen rond koninginnedag hebben we aantal extra aanbiedingen voor u geselecteerd. Deze aanbiedingen zijn geldig op woensdag 27, donderdag 28 april, vrijdag 29 april en zaterdag 30 april 2011. Bent u niet thuis als we bij u in straat komen, dan kunt u uw bestelling doorgeven via de website . Dan zorgen wij voor een perfecte aflevering.

Aangezien de winkels rondom het versplein gesloten zijn geven wij onze versafdelingen op zaterdag 30 april extra aandacht. U kunt dus bij ons terecht voor al uw vers brood, verse groenten en vleeswaren. Krijgt u normaal op zaterdag geen brood van ons, reserveer dit dan alvast via onze website, dan bent u er zeker van dat u ook in het "koninginneweekend" vers brood in huis heeft.

Klik voor de actuele "oranje"-aanbiedingen op AANBIEDINGEN in de menubalk boven aan onze website. Deze aanbiedingen zijn geldig van 28-4 t/m 30-4 zolang de voorraad strekt

Hoewel we overal veel voorraad van hebben, adviseren wij u om te bestellen via onze website (www.richardvandermaar.nl), dan bent u er zeker van te krijgen wat u wenst.

Op onze website kunt u zich ook aanmelden voor onze Nieuwsbrief.

Wij wensen u een gezellige Koninginnedag!

 
Uitslag dinsdagmiddag viswedstrijd 19 april 2011
Gepubliceerd op zaterdag 23 april 2011

Uitslag dinsdagmiddag viswedstrijd 19 april 2011 Bedum

De derde dinsdagmiddagwedstrijd in 2011 op 19 april van 13.00 – 17.00 uur had het volgende resultaat voor de 6 deelnemers.

1. A. Tuininga    30 stuks  4990 gram  129,8 punten
2. K. Goudemond   29  ,,    2700  ,,    83    ,,
3. F. Roeters     31  ,,    1950  ,,    20    ,,
4. G. Kerkhof     20  ,,    1500  ,,    50    ,,
5. Jelte Lanenga   7  ,,     700  ,,    21    ,,
6. R. v.d. Berg    5  ,,     400  ,,    13    ,,

Deze keer wat betere resultaten. Zeker voor een dinsdagmiddag in april .

Deze competitie wordt op 26 april besloten met aansluitend verdeling van de vleesprijzen.

 
Brandweer van Bedum redt Bedumer sporthal, containerbrand tegen de gevel net op tijd geblust
Gepubliceerd op zaterdag 23 april 2011

Bedum - Snel optreden van de Bedumer brandweer heeft vrijdagavond erger doen voorkomen bij de sporthal de Beemden aan de Sportlaan in Bedum.

Om 22:43 uur werd een brand in meerdere containers ontdekt naast de sporthal. Gelijk werd alarm geslagen en rukte brandweer Bedum uit. Deze kwam net op tijd. De Bedumer sportzaal vatte net geen vlam. Wel liep het pand schade op. De brandweer heeft korte tijd het pand moeten koelen met veel water. Van binnenuit werd met een warmtebeeldcamera gecontroleerd of er binnen nog enkele brandhaarden waren, dit bleek echter niet het geval. Gelukkig werd de brand tijdig ontdekt. De schade was echter veel groter geweest als er niet snel actie was ondernomen.

Foto: Robert Swijghuizen

Voor meer foto's zie website 112Middelstum.nl

 
Bedumer aangehouden na slaan met glas
Gepubliceerd op zaterdag 23 april 2011

Bedumer aangehouden na slaan met glas

GRONINGEN – Een 19-jarige man uit Bedum is vrijdagnacht aangehouden op verdenking van mishandeling.

Een 17-jarige jongeman uit Groningen gaf aan dat hij en zijn vriendin op de dansvloer in een horecagelegenheid in de Peperstraat door de verdachte werden lastig gevallen. Plotseling werd de 17-jarige bij zijn keel gegrepen en vervolgens met een glas op het hoofd geslagen. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen. Zijn vriendin liep een sneetje op in het gezicht door rondvliegend glas. De verdachte is daarop aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

 
Dorpenronde college uitgesteld
Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2011

Dorpenronde college uitgesteld

Eerder vermeldden wij dat de bijeenkomst waarin Bedumers hun zegje kunnen doen over de verkeersveiligheid in de gemeente Bedum in de dorpen Noord en Zuidwolde op 9 mei wordt gecombineerd met de dorpenronde van het college van burgemeester en wethouders.

Op verzoek van Plaatselijk Belang Zuidwolde wordt de dorpenronde uitgesteld. Een nieuwe datum daarvoor is nog niet bekend.

De inloopbijeenkomst over het verkeersveiligheidsplan in Zuidwolde heeft plaats op 9 mei aanstaande in De Kern, van 16.00 tot 19.00 uur!

(bericht van 21 april op website bedum.nl)

Zie ook: 19 april 2011 -  Bedumers worden betrokken bij gemeentelijke verkeersveiligheidsplan

 
Meer...
<< Begin < Vorige 81 82 83 84 85 86 87 88 89 Volgende > Einde >>

Resultaten 5041 - 5100 van 5325

Gerelateerde artikelen

Advertisement

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM