Wielerronde van Bedum
Algemeen Plaatselijk Belang Bedum
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Evenementen Agenda BedumColumns

Historie


    rss newsfeed logo 25px.jpg
Volg Bedumer.nl op Twitter 
Lokaal Nieuws
17e editie Scheepsjoagen in aantocht
Gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2010

Op 20 en 21 augustus 2010 is het weer zover: De 17e editie van Scheepsjoagen in Onderdendam. In dit laatste weekend van de basisschoolvakantie wordt Onderdendam omgetoverd tot Scheepsjoag City, gaat de vlag in top en gaan in Onderdendam alle remmen los.

Het traditionele waterspektakel speelt zich weer af op en rond het Boterdiep en het Winsumerdiep. Sport en spel, muziek en plezier: het gaat er allemaal hand in hand. Wie gaat er dit jaar met de zo felbegeerde Scheepsjoag-beker aan de haal? Trekken de titelverdedigers uit Middelstum opnieuw aan het langste eind of gaat het team uit Onderdendam eindelijk weer eens voor goud?

Er worden wandeltochten en een old-timerrit uitgezet, er zijn activiteiten voor de kleinsten en voor de sportiefsten. Van kermis tot hoanebalkgevecht, van hamburgers speciaal tot live-optredens op een drijvend muziekpodium. Kortom, op dit uit de kluiten gegroeide dorpsfeest dat inmiddels is uitgegroeid tot regionale publiekstrekker is aan iedereen gedacht.

Bereikbaarheid
De bouwput Onderdendam is gedurende de zomermaanden gewoon bereikbaar. Het dorp ondergaat momenteel  een soort schoonheidsoperatie.  Als de metamorfose volgend jaar is voltooid zijn de obstakels verdwenen en is Onderdendam herboren. Ondertussen is Onderdendam vanuit alle windrichtingen dus vanuit Warffum, Winsum, Middelstum en Bedum gewoon bereikbaar. Misschien dat de auto iets verder geparkeerd moet worden dan u gewend bent.

 
Gemeentebelangen scoort met poep
Gepubliceerd op vrijdag 11 juni 2010

GB heeft tijdens de VROM commissie ter voorbereiding op de raadsvergadering van 3 juni jl. een dringend verzoek gedaan aan PvdA wethouder Egbert Zwart om iets aan de overlast van hondenpoep te doen. Ook het CDA onderstreepte de overlast. Helaas bleek de PvdA wethouder eerst niet open te staan voor onze oproep en deed hij het punt af als subjectief, aldus fractievoorzitter Annemarie Heite van GB.

Image

Egbert Zwart gaf aan dat het niet zou blijken uit een onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd, waarmee het punt van tafel leek te zijn geveegd. Maar daar hebben wij het natuurlijk niet bij laten zitten. GB heeft veel reacties van burgers over dit onderwerp gekregen en ook uit de veiligheidsmonitor die onlangs is gepubliceerd blijkt dat de inwoners van Bedum wel degelijk hondenpoep als een van de belangrijkste ergernissen noemen.

Hulp uit onverwachte hoek
Gelukkig bleek CDA wethouder Henri te Velde wel wat in onze ideeën te zien. Hij heeft het punt opgepakt en zelfs voor de raadsvergadering al een voorstel in het college gedaan om een proef in de gemeente te starten ter bestrijding van hondenpoepoverlast. GB complimenteerde de CDA wethouder tijdens de raadsvergadering voor deze voortvarende aanpak van dit voor GB zo belangrijke punt. Wij zijn de partij van de loszittende stoeptegel en draaien onze neus ook niet weg voor hondenpoep. Ook als het om deze onderwerpen gaat hebben wij een luisterend oor naar onze burgers en zij weten ons dan ook te vinden aldus Annemarie Heite.

Denk mee!
GB roept dan ook alle burgers op om mee te denken over de beste locatie om de pilot te starten. Dat kan door een enquête in te vullen op haar nieuwe site: www.gemeentebelangenbedum.nl Ook horen we graag uw suggesties over de te volgen aanpak. Of het nu gaat om afvalzakjes en –bakken of andere ideeën, alle suggesties zijn welkom. Wij zullen alle inbreng terugkoppelen naar het college en horen graag van u!

 
Arjen Robben dit weekeinde naar Zuid Afrika
Gepubliceerd op donderdag 10 juni 2010

Ook vandaag hebben fysiotherapeut Dick van Toorn en Arjen Robben hard gewerkt aan het herstelprogramma.  Na de gewrichtmobilisatie en de elektrotherapie is de intensiteit van de voetbalspecifieke krachttraining opgevoerd.

Image
foto ANP

Voor deze krachttraining wordt het door van Toorn ontwikkelde VTC (Voetbal Training Circuit) gebruikt. Dit trainingscircuit bestaat uit een set speciale fitness apparaten waarmee aangeboren (fysieke) talenten van voetballers kunnen worden gemaximaliseerd en blessures versnelt kunnen worden verholpen.

Arjen werk zich volledig uit de naad en is niet bang om pijn te lijden, dat is belangrijk voor snel herstel. Hij gaat er 100% voor en daar gaat het ook om. Herstellen is geen ‘wachtstand’ maar is een actief proces dat pijn doet” Aldus Van Toorn.

Voor meer info en foto's van Arjen tijdens zijn herstelprogramma zie website Voetbalkeurmerk.nl

 
PVV ook in Bedum grootste winnaar verkiezingen Tweede kamer
Gepubliceerd op donderdag 10 juni 2010

Uitslagen verkiezingen Tweede Kamer 2010

Image

partij aantal stemmen percentage winst/ verlies
CDA 1353 21,0 -10,6
PvdA 1517 23,6 +0,900
SP 646 10,0 -3,5
VVD 699 10,9 +3,100
Partij voor de Vrijheid 520 8,1 +5,8
GROENLINKS 416 6,5 +2,099
ChristenUnie 814 12,7 -1,5
Democraten 66 272 4,2 +3,1
Partij voor de Dieren 77 1,2 +0,199
SGP 64 1,0 +0,199
Nieuw Nederland - - -
TROTS OP NEDERLAND 27 0,4 0,4
Part.v. Mens en Spirit 10 0,2 0,2
Partij een 1 0,0 0,0
Lijst Feijen 4 0,1 0,1
Piratenpartij 3 0,0 0,0
Lijst Lacle 4 0,1 0,1
Overige 2006 - - -
opkomst Tweede Kamer 2010 80,2%
opkomst Tweede Kamer 2006 87,0%
 
Blessure Arjen Robben overschaduwt oefenwinst
Gepubliceerd op zondag 06 juni 2010

Zonder Robben WK succes Oranje ver weg.

Het Nederlands elftal nam zaterdag met een imponerende 6-1-overwinning op Hongarije afscheid van het Oranjelegioen in Nederland. Na afloop praatte echter niemand over die monsterscore, de fraaie doelpunten en het naderende wereldkampioenschap. Oranje dreigt op het WK namelijk niet te kunnen beschikken over Arjen Robben, die vlak voor tijd uitviel met een op het oog ernstige hamstringblessure.

Blessure Arjen Robben overschaduwt oefenwinst
Foto ANP.

Met Arjen Robben in de tweede helft als invaller wervelde Oranje langs de ploeg van bondscoach Erwin Koeman: 6-1. Robben maakte twee doelpunten, maar viel kort voor tijd uit met een blessure waarvan de ernst nog onduidelijk is.

,,Het was natuurlijk een fantastische wedstrijd, maar ik had hier liever verloren met een fitte Robben'', verzuchtte Van Marwijk zichtbaar aangeslagen. Van een onbezorgde voorbereiding van Oranje op het WK is in ieder geval geen sprake meer.

Vandaag laat hij zijn hamstringblessure in eigen land nader onderzoeken. Er wordt een scan en een echo gemaakt.  Dan moet blijken of nederlands beste speler alsnog deel kan nemen aan het WK.

De selectie van het Nederlands elftal is zaterdagavond zonder Arjen Robben begonnen aan de reis naar Zuid-Afrika. De selectie vertrok om kwart voor negen van Schiphol naar Parijs. Vanaf luchthaven Charles de Gaulle reist de selectie door naar Johannesburg waar het maandag 14 juni de eerste wedstrijd speelt tegen Denemarken.

 
Erewedstrijd Jan van Dijken op zaterdag 22 mei
Gepubliceerd op dinsdag 18 mei 2010

Bij deze willen wij jullie van harte uitnodigen om de erewedstrijd van Jan van Dijken op zaterdag 22 mei om 18:00 uur op het sportpark Langs de Lijn te Bedum bij te wonen. Zoals een ieder weet is Jan als speler en trainer jaren actief geweest voor o.a. CVVB en zeker niet onverdienstelijk.

Het initiatief van deze happening is in handen van Peter Langeland namens CVVB en Olaf Kessels als vriend van Jan. Het bestuur van CVVB staat achter het  initiatief van deze wedstrijd welke gefloten zal worden door scheidsrechter Michel Winter. Albert Niemijer en Cor Boer zullen Michel assisteren.

Het is de bedoeling dat er een wedstrijd wordt gespeeld tussen het team Jan van Dijken met Jan als leider en een combinatieteam van CVVB onder leiding van trainer Rene Wollerich de huidige trainer van CVVB 1. De wedstrijd zal 2 x 30 minuten duren gezien het feit dat er een aantal spelers van Jan zijn team niet meer actief voetballen. Daarnaast zullen we rekening moeten houden dat het 1e en 2e van CVVB nog nacompetitie moeten spelen. Het combinatie team zal voornamelijk bestaan uit het spelers van het 2e die onder Jan zijn leiding gepromoveerd is door in de nacompetitie goed te presteren.

Het KWF kankerfonds is door Jan gekozen om aan deze wedstrijd te verbinden. Er zal dan ook tijdens deze wedstrijd gecollecteerd worden voor het KWF. Ada Bakker zal namens het KWF aanwezig zijn. Gezien Jan zijn ziekte is voetbal deze avond even bijzaak, we willen er met elkaar een mooie avond van maken.

KWF

 
Arjen Robben kampioen met Bayern
Gepubliceerd op zondag 09 mei 2010

Arjen Robben heeft in zijn eerste seizoen bij Bayern München de landstitel veroverd. De ploeg van trainer Louis van Gaal stelde het kampioenschap op de laatste speeldag veilig met een overwinning bij Hertha BSC: 1-3.

Image

De ploeg uit München was al nagenoeg zeker van de titel. Bayern ging de laatste wedstrijd in met een voorsprong van drie punten op Schalke 04 en had bovendien een veel beter doelsaldo.

Ivica Olic bracht Bayern bij het al gedegradeerde Hertha BSC na twintig minuten op voorsprong. De Kroatische spits nam daarmee ook het laatste restje twijfel weg bij 'Der Rekordmeister'. Gustavo Ramos maakte na een uur spelen gelijk, maar Robben zorgde er in het laatste kwartier met twee treffers voor dat Bayern de titel in stijl binnenhaalde (1-3).

De Bedumer vleugelspits, die vorig jaar zomer overkwam van Real Madrid, maakte in zijn eerste seizoen in de Bundesliga liefst zestien doelpunten. Hij is bezig met één van zijn beste seizoenen tot nu toe.

Voor Van Gaal en zijn manschappen zit het seizoen er nog niet op. Volgende week zaterdag staat Bayern in de finale van het Duitse bekertoernooi tegenover Werder Bremen, op 22 mei wacht Internazionale in de eindstrijd van de Champions League.

 

 
Walfridusvoettocht houdt bedevaart van weleer in herinnering in Bedum
Gepubliceerd op zondag 02 mei 2010

Prachtige voettochten van 12,5 en 30 kilometer.

Na een succesvolle eerste Walfridusvoettocht, die in september 2008 in de gemeente Bedum werd gehouden, zal er opnieuw  een prachtige  wandelroute worden gelopen rond de persoon en overlevering van de heilige Walfridus van Bedum.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september 2010  kan  de tweede Walfridusvoettocht worden gelopen over twee afstanden van 12,5 en 30 kilometer. Op maandag 13 september zal er nog een speciale aangepaste kindervoettocht worden gelopen in samenwerking met het primair onderwijs. Leerlingen van de groepen 7 en 8 nemen dan deel aan een eigen route rondom Walfridus en de Walfriduskerk.

 Walfridusvoettocht houdt bedevaart van weleer in herinnering in Bedum 2010

De Organisatie.
De organisatie van deze historische culturele wandeltocht is in handen van de onlangs opgerichte stichting Walfridusvoettocht Bedum. Deze nieuwe stichting is voortgekomen uit de deelnemende organisaties het Algemeen Plaatselijk Belang Bedum ( APB Bedum ), de Historische Vereniging gemeente Bedum (HVgB), VVV  Bedum  van VVV Lauwersland en de Kulturele Kommissie Bedum . Verder is  een groot aantal vrijwilligers actief.

Walfridus.
Walfridus van Bedum is het verhaal over een Groninger traditie die tot op de dag van vandaag onder de Bedumse bevolking leeft. Zijn rol als pionier, als heilige, ontginner van het gebied en initiator tot de waterstaat was bijzonder groot. De Bedumer boer en ontginner Walfridus stierf in de late 10de eeuw onder Noormannenhand de marteldood en werd sindsdien in bijna heel het  Groninger land als volksheilige vereerd. Hij werd het symbool van het vroege christendom in de streek, van vrede en recht in Hunsingo en van een geregelde waterhuishouding in het door de Wolddijk omsloten gebied van Innersdijk. Bedum groeide uit tot één van de belangrijkste pelgrimsoorden in het Noorden van ons land.

De Route.
De Walfridusvoettocht zal worden gehouden over twee afstanden . Er is één van 12,5  kilometer, en één van 30 kilometer.
De wandelaars voor deze voettocht wandelen in de sfeer van de aloude pelgrimage en voert de deelnemers langs de nog bestaande en herontdekte kerkpaden in het land van Walfridus. Deze kerkpaden zijn vroeger door menig pelgrim en kerkganger gebruikt op weg naar de grote Walfriduskerk.
De 30 kilometer voettocht zal gaan over oude kerkpaden (enkele paden zijn speciaal voor deze dag begaanbaar gemaakt) via de Zevenbruggetjesweg richting Kardingermaar. Daarna over Onderdendam  richting het oudste kerkdorp Onderwierum in de gemeente Bedum , over Westerdijkshorn de Wolddijk op.  De tocht gaat over de door Walfridus en zoon Radfridus en vele anderen aangelegde Wolddijk. Ze passeren  “de Poel” , een duidelijk herkenbare onderbreking in de Wolddijk. Door een dijkdoorbraak dreigde het werk van Walfridus hier verloren te gaan.
 En lopende kan men genieten van het prachtige gebied van de “Koningslaagte” van het Groninger Landschap. Hier neemt men kennis van hoe het er vroeger was. Duidelijk zijn de beide verhoogde kanten van de oude Hunze te zien. De eigenlijke rivier is verkleind tot een greppel. ’s Zomers gemakkelijk en droog te belopen, maar ’s winters een waddenlandschap. De wandelaar beleeft onderweg hoe Walfridus en zijn zoon Radfridus ongeveer 1000 jaar geleden moeten hebben gelopen.
 
Walfriduskerk met de scheefste toren van Europa.
 De Walfridusvoettocht zal eindigen bij de “schaive toorn”,  de Walfriduskerk.   De toren staat 2.61 meter uit het lood. Uit onderzoek door oud-leraar landmeetkunde aan de Kaderopleiding Bouwbedrijf en de stichting Weg- en Waterbouw Jakob van Dijk bleek dat het precies 0,055 m schever is als de toren van Pisa. De Walfriduskerk is van een eenvoudige houten kapel uitgegroeid tot een kapitale bedevaartskerk van grote regionale en internationale betekenis. In de gloriejaren was de Walfriduskerk groter dan de bekende Martinikerk in Groningen. In de kerk is een expositie ingericht.

Cultuurhistorie.
Het evenement beoogt een breed publiek in contact te brengen en te interesseren voor de cultuurhistorie en erfgoed van de eigen omgeving. Het cultureel kapitaal waar erfgoed deel van uitmaakt, maakt dat mensen een binding voelen met de eigen leefomgeving. Als zij het verleden kunnen aflezen aan de plek waar ze wonen, krijgt het heden voor hen meer betekenis, aldus voorzitter van de stichting Walfridusvoettocht de heer Jakob van Dijk.

Speciale website.
Meer informatie over het evenement is te vinden op de speciale website  www.walfridusvoettocht.nl. Voor deze  unieke voettocht kan men zich nu al inschrijven via het inschrijfformulier op de website.   Voor informatie en het aanvragen van een inschrijvingsformulier via VVV Bedum is het telefoonnummer 050 – 3015111. 
Email: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken   

 
Leerlingen St.Walfridusschool in Bedum zamelen geld in voor KWF
Gepubliceerd op zaterdag 01 mei 2010

Een viertal leerlingen van groep 7 van de St. Walfridusschool in Bedum hebben een spontane actie op touw gezet, om daarmee geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Het concept 'Heitje voor een karwijtje' werd hierbij gebruikt. Deze mooie actie leverde 75 euro op voor onderzoek naar kanker.

Leerlingen St.Walfridusschool in Bedum zamelen geld in voor KWF

En zo zijn er heel wat auto's gepoetst, tuintjes geschoffeld en andere karweitjes gedaan. De jongens konden op 14 april een cheque van 75 euro overhandigen aan Ingrid Ludden, promotor in Noord-Oost Nederland. De jongens hebben de smaak te pakken en zijn van plan om hun actie misschien nog wel voort te zetten. Een geweldig initiatief van deze jonge vrijwilligers!

 
Uitvoering Dansschool Marijke en Modellenburo Style 2000 groot Succes
Gepubliceerd op woensdag 21 april 2010

Vrijdag 16 april was de grote eindshow van Dansschool Marijke en Modellenburo Style 2000. In een uitverkochte Trefcentrum Bedum hebben maar liefst 18 dansgroepen van zowel Dansschool Marijke en ZNS Zuidwolde alles uit de kast gehaald om een fantastische show neer te zetten.


Klik op foto voor vergroting.

Het thema van de avond was "This is it". De show werd daarom geopend door de geweldig act van Niek Zwarts als Michael Jackson. Alle dansen in de show kwamen uit films of televisie shows.

Er werden dansen uit dansfilms als Step Up, Fame en Make it happen gedaan, maar ook was er een act uit de musical Annie. De dansen werden afgewisseld door een modeshow met modellen van Modellenburo Style 2000. De modellen hebben jeans, zomerkleding en galakleding geshowd. De afgelopen periode hebben de meisjes onder deskundige leiding in 12 lessen de loopjes onder de knie gekregen. Dit alles leverde een verassende afwisseling in het programma.

Marijke Kuiper van Dansschool Marijke en Pieter Postma van Modellenburo Style 2000 kijken samen terug op een goede samenwerking en een zeer geslaagde avond en gaan hier dan ook een jaarlijks terugkerend festijn van maken, zodat iedereen een keer een dagje uit kan naar een wervelende dans en modellen show!

Inmiddels zijn de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen al weer van start gegaan. Voor de opleiding mannequin van 10-15 jaar en 15 jaar en ouder. Voor de dansschool verschillende dansen, o.a. Hip-Hop, Clip Dance, streetdance, Zumba.

Meer info zie website www.dansschoolmarijke.nl

 
Meer...
<< Begin < Vorige 81 82 83 84 Volgende > Einde >>

Resultaten 4981 - 5033 van 5033
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM