Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
NAM failliet bij een grote aardbeving in Groningen?
Gepubliceerd op woensdag 20 december 2017

NAM moet genoeg vermogen hebben voor gedupeerde Groningers

NAM moet genoeg vermogen hebben voor gedupeerde Groningers.
 
De Nederlandse Aardolie Maatschappij is verantwoordelijk voor mijnbouwschade vanwege de aardgaswinning in Groningen. Het bedrijf heeft een laag eigen vermogen en GroenLinks maakt zich zorgen dat er bij een grote aardbeving een financieel probleem zou kunnen ontstaan.

Ook blijven er bij mijnbouwschade jaren na dato nog nieuwe gevallen van schade aan het licht komen en ook dan moet er genoeg geld zijn voor vergoedingen. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren regelde vandaag in de Tweede Kamer dat de NAM verplicht is genoeg betaalcapaciteit te hebben.
 
Van Tongeren: ‘Groningers hebben al teveel onzekerheid rond de gaswinning, veiligheid en de schades. Ze willen niet ook nog het idee hebben dat er straks misschien niet genoeg geld is om de schades te beteken. Ik ben blij dat we dit nu geregeld hebben’.

Van Tongeren vroeg bij het aannemen van haar motie meteen een brief aan de regering hoe dit geregeld gaat worden.

 
Kerstvloedwandeling 1717
Gepubliceerd op dinsdag 19 december 2017

Kerstvloedwandeling 1717 - woensdag 27 december 2017

Het Groninger Landschap organiseert op woensdag 27 december om 14.00 uur een wandeling langs de historische plekken in Pieterburen.

In 1717 waren een zware storm en springvloed er de oorzaak van dat veel dijken braken en de zee een verwoestende schade in het Noorden aanrichtte. Van de kust tot de stad Groningen werden mens en dier het slachtoffer.

De wandeling, onder begeleiding van een gids, gaat langs historische plekjes en eindigt in de molen De Vier Winden waar warme kwast en koek klaar staan.

Locatie: Bezoekerscentrum Noordkust, Hoofdstraat 83, 9968 AB in Pieterburen
Aanmelden via: http://www.groningerlandschap.nl/
Kosten 3,- per persoon, beschermers van Het Groninger Landschap € 1,50
Tijd: 14.00 - 16.30 uur

De wandeling is circa 6 kilometer lang en gaat over oneffen paden.

 
Hetty Slagter exposeert in Dorpshuis ‘Zijlvesterhoek’ te Onderderdam
Gepubliceerd op dinsdag 19 december 2017

Hetty Slagter exposeert in Dorpshuis ‘Zijlvesterhoek’ te Onderderdam

Hoewel Hetty Slagter al bijna twee jaar haar geboortedorp Onderdendam heeft verruild voor het wierderdorp Ezinge, komt ze nog altijd graag terug in het dorp waar ze groot is geworden.

Zo is ze zelfs nu nog bestuurlijk actief voor de Verzoamelstee in Onderdendam. Fotografie is een grote passie en hoewel ze net haar eerste expositie achter de rug heeft bij Berchhiem ‘De Friese Wouden’ te Burgum (Friesland), mogen haar foto’s nu tentoongesteld worden in Dorpshuis ‘Zijlvesterhoek’ te Onderdendam van 01-01-2018 t/m 31-03-2018.

Een gevarieerde expositie met portret-, dieren-, en natuurfoto’s.

 
Charles Dickens VVV - Kerstwandeling Bedum succesvol verlopen
Gepubliceerd op dinsdag 19 december 2017

Onder ideale weersomstandigheden werd vrijdag 15 december voor de derde keer de Charles Dickens VVV Kerst wandeling gehouden. De VVV vrijwilligers Bianca Nanninga , Ria Rode-Reinders en Yvonne Roona hadden een ongeveer 4,5 kilometer door een gedeelte van Bedum uitgezet.


Mennie Wiegman , Nelly Wieringa en Henk van der Velde staan
klaar om de wandelaars vanuit de VVV-winkel te laten starten.

Zo'n 100 wandelaars, gewapend met een klein VVV kaarsje,  genoten van de uitgezette en hier en daar verlichte route en hier en daar de gezellige vuurkorven en de muzikale momenten onderweg. En van de verrassingen , zoals mandarijntjes van Jumbo, chocolademelk van PLUS, kerstbrood  van Klaes Hoekstra en worst van Tonny Teerling. De lekkernijen werden uitgedeeld, vanuit verschillende kraampjes van Uniek Verhuur en een kraampje van Piet Lanting Antiek.  De vrijwilligers van de VVV Bedum bedanken de plaatselijke ondernemers voor hun spontane medewerking. De wandelaars , die op enkele plekken door een verkeersregelaar werden begeleid ,  verschenen enkele in de prachtige kledingstijl uit de periode van de Victoriaanse tijd en Charles Dickens kleding.
 
De bijzondere wandeling ging van start vanaf de VVV locatie en de wandelaars werden bij het Walfridusbeeld reeds getrakteerd op een muzikale bijdrage. Daarna richting de Goede Herderkerk. Een monumentale plek om even rond te kijken en stil te staan bij de rijkdom van de architect Egbert Reitsma. Met de prachtige raamdecoraties.  In de Goede Herderkerk kon men genieten van een muzikale bijdrage van het koor Cecilia van de Katholieke kerk in Bedum. Geheel in Dickensstijl zong het koor verschillende kerstliederen. De vrijwilligers van de Goede Herderkerk waren  aanwezig , om de wandelaars te begeleiden. Daarnaast  was er een jury  aanwezig,  die de prachtige Charles Dickens kleding van verschillende wandelaars ging  jureren. Voor 6 wandelaars in hun Charles Dickens  kleding werd een prijsje beschikbaar gesteld! Langs de route was op verschillende locaties sfeervol verlichting aangebracht , richting de nieuwe woonwijk Ter Laan. Ook daar kon men genieten van de muziek van een blokfluitgroepje van 3 fluitmaatjes. De 3 dames hadden zich spontaan aangemeld bij de VVV om een muzikale invulling te geven met kerstliedjes , wat zeer gewaardeerd werd. De VVV - kerstwandeling eindigde in oud - Bedum bij Hotel 't Gemeentehuis , waar als afsluiting nog een traktatie stond te wachten. De VVV - vrijwilligers konden na de wandeling  spontane positieve  reacties in ontvangst nemen , mede dankzij ondernemers en buurtbewoners aan de route.
 
©foto Henk Huitsing.

 
Afscheid van Stichting Welzijn Bedum; erepenning voor Jan Wevers
Gepubliceerd op maandag 18 december 2017

Vooruitlopend op de samenvoeging van de BMWE-gemeenten op 1 januari 2019 is het welzijnswerk in het gebied van de nieuwe gemeente “Het Hogeland” uitbesteed aan een nieuwe partner: Mensenwerk Hogeland. Als gevolg hiervan worden de activiteiten van de Stichting Welzijn Bedum (SWB) grotendeels afgebouwd. Tevens is de Coördinator van de SWB, Jan Wevers, aan zijn welverdiende pensioen toe. Twee goede redenen voor een feestelijke middag.

Afgelopen vrijdag was de Openbare Bibliotheek van Bedum omgetoverd tot feestzaal. Er waren zo’n 175 bezoekers op de uitnodiging in gegaan. Geerte Wevers, de vrouw van Jan, zijn zoon Matthijs en diens vrouw Wendy waren ook aanwezig. Dochter Marjolein was op vakantie in Cuba. De hapjes en drankjes werden uitstekend verzorgd door Everts Partycatering.

Humor
Het gelegenheidsduo René Bos en Lies Medema openden de middag. Zij behandelden het wel en wee van de SWB en de werkzaamheden van Jan Wevers op humoristische wijze en in dichtvorm.
Leo Verhage, de voorzitter van de SWB was de ceremoniemeester en kondigde de verschillende onderdelen in het programma aan. Jan Wevers nam kort en bondig alle activiteiten van de SWB door en overhandigde symbolisch bosjes rozen aan vertegenwoordigers van alle groepen die de werkzaamheden van de Stichting mogelijk maken: het bestuur, het personeel, de vrijwilligers en de docenten. Later nam hij nog het woord om iedereen te bedanken.

Erepenning
Wethouder en locoburgemeester Menne van Dijk vervolgde het programma met een mooie toespraak die uitmondde in de officiële uitreiking van de erepenning van de gemeente Bedum aan Jan Wevers.

Afscheid van Stichting Welzijn Bedum; erepenning voor Jan Wevers
Vlnr: Jan Wevers, Geerte Wevers, Matthijs Wevers en
zijn vrouw Wendy Winters

Afscheid van Stichting Welzijn Bedum; erepenning voor Jan Wevers
Wethouder Menne van Dijk overhandigt de erepenning en
de bijbehorende oorkonde aan Jan Wevers

Wevers ontving de penning, met bijbehorend certificaat en speld, voor 41 jaar trouwe dienst en zijn ongelofelijke inzet en doorzettingsvermogen. Van Dijk memoreerde een vorige wethouder die 15 jaar geleden zei dat het een gouden greep was geweest om Wevers naar Bedum te halen. Hij vertelde dat de samenwerking met Wevers en het bestuur van de SWB meestal prettig en constructief verliep. Soms waren er moeizame momenten omdat Wevers altijd goed wist wat hij wou en daarvoor streed.

Afscheid van Stichting Welzijn Bedum; erepenning voor Jan Wevers

Afscheid van Stichting Welzijn Bedum; erepenning voor Jan Wevers

Muziek
Muziekschool Hunsingo had een aantal kundige instrumentalisten afgevaardigd. Zo waren er muzikale intermezzo’s van pianist Alje Zwijghuizen en zijn docente Liesbeth Wildeveld. En het vioolkwartet bestaande uit Lotte Meijer, Silke Kok, Puck Bouman en Margaux Luchtenberg speelde twee mooie stukken. De laatste muzikale bijdrage kwam van het SWB-koor bestaande uit collega’s en bestuursleden. In een lied werd de carrière van Jan Wevers bezongen.

Veranderingen bij Stichting Welzijn Bedum
Bij de SWB verandert veel. De welzijnstaken worden volledig overgenomen door Mensenwerk Hogeland. De Stichting gaat zich richten op het beheer van gebouw “De Meenschaar”. Twee personeelsleden van de stichting gaan mee naar Mensenwerk Hogeland: jongerenwerker Nicole Hoofs en managementassistent Peter Russchen. Koos Bouwman, Elly Bulthuis, Linda Janssen en Dinie Helbig blijven bij de SWB aan het werk. Drie bestuursleden verlaten de stichting: Herbert Löhner, Hanneke Biermasz en Jannie Rouwé. Leo Verhage, Harry Hoving en At Haaima blijven in het bestuur.

Mensenwerk Hogeland
“Mensenwerk Hogeland” neemt alle welzijnstaken van de Stichting Welzijn Bedum per 1 januari 2018 over. Ook in de andere drie BMWE-gemeenten gaat dit nieuwe bedrijf aan de slag met onder andere jongerenwerk, ouderenwerk, mantelzorgondersteuning en sociaal werk. Op  http://www.mensenwerkhogeland.nl/ kunt u te zijner tijd meer informatie vinden.

De Stichting Welzijn Bedum blijft in afgeslankte vorm bestaan. Haar taak is het beheer van gebouw “De Meenschaar”.

Foto’s: Peter Russchen.

 

 
Lichtjes op oorlogsgraven in Ten Boer, Bedum en Zuidwolde. Kerstavond 2017
Gepubliceerd op maandag 18 december 2017

Lichtjes op oorlogsgraven in Ten Boer, Bedum en Zuidwolde. Kerstavond 2017

 

Hoe het begon...

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Dit om juist op deze avond te laten blijken dat we niet vergeten zijn dat veel mensen het leven gelaten hebben zodat wij Kerst in vrijheid kunnen vieren.

Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland?
Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders... de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

In 2016 werd Richard Visser,voorzitter van Reenactmentgroep "40-45 ETOR" benaderd of hij dat niet in Bedum kon doen.Hij stemde toe en heeft samen met leden van ETOR , de Historische Vereniging gemeente Bedum , Herdenkingscomite Bedum en de Werkgroep Stolpersteine  op 24 december 2016 kaarsen geplaats op de graven van mensen die door de oorlog omgekomen zijn. Totaal werden er op 263 begraafplaatsen lichtjes geplaatst in heel Nederland.

Op kerstavond, zondagavond 24 december 2017 krijgt dit een vervolg en is het inmiddels uitgebreid naar Ten Boer en Zuidwolde.

Hierbij het programma.

15.00  Ten Boer   
       vertrek monument Vijverweide,hiervandaan lopen
       we richting  begraafplaats, waar burgemeester
       Frank de Vries (PvdA), een kleine toespraak
       zal houden.

16.30  Bedum
       verzamelen bij ingang begraafplaats .

17.30  Zuidwolde
       verzamelen bij ingang begraafplaats.

De gezamenlijke organisaties nodigen ieder uit om hierbij aanwezig te zijn.

 

Lichtjes op oorlogsgraven in Ten Boer, Bedum en Zuidwolde. Kerstavond 2017

 

Lichtjes op oorlogsgraven in Ten Boer, Bedum en Zuidwolde. Kerstavond 2017

Foto's © Jos Schuurman. 

 

 

 

 
Video impressie Dickens Kerstmarkt in Bedum 15 December 2017
Gepubliceerd op maandag 18 december 2017

Video impressie Dickens Kerstmarkt in Bedum 15 December 2017.

Gemaakt door Henk Huitsing.

 

 

 
Degradatiezorgen voor DWA/Argo
Gepubliceerd op maandag 18 december 2017

Degradatiezorgen voor DWA Argo na verlies tegen Invicta Frigro uit Kollum

Afgelopen zaterdag gingen de korfballers van DWA/Argo uit Winsum en Bedum op bezoek bij Invicta/Frigro in Kollum. Na weinig doelpunten in de eerste helft, gingen de ploegen de kleedkamers in met een ruststand van 8-6. De tweede helft werd er door beide ploegen geknokt voor de overwinning, maar de punten bleven in Kollum. De eindstand werd 16-13. Door dit verlies staat DWA/Argo alleen op de onderste plaats in de derde klasse.

Er was zaterdag een wijziging in de opstelling van trainer-coach Henk Sjoerd Westra. Aaltje Kinderman begon in de basis op de plek van Yvonne Schuuring. Ook A-junior Dennis Lam mocht zijn debuut maken in het vlaggenschip van DWA/Argo. Hij verving de afwezige Sam Pestoor.

Invicta/Frigro wist al snel de score te openen, maar Natasja Schuuring wist daar direct op te reageren door 1-1 binnen te schieten. Vervolgens liep Invicta/Frigro vlot uit naar een 3-1 stand. Lisette Hamminga wist er 3-2 van te maken, maar Invicta/Frigro behield het initiatief door twee treffers achter elkaar te maken. DWA/Argo moest meteen al in de achtervolging en Aaltje Kinderman deed dat door een strafworp te versieren, die Benjamin Pestoor verzilverde. Na een nieuwe treffer van de thuisploeg hield Nick Brandsma de gasten in de race. Invicta/Frigro had echter het betere spel en zorgde met twee goals voor een gat van vier. Nick Brandsma en Natasja Schuuring maakten in de slotfase van de eerste helft nog twee belangrijke treffers, zodat er bij rust nog een enigszins acceptabele 8-6 achterstand op het scorebord stond.

Direct na terugkeer uit de kleedkamers wist Invicta/Frigro als eerste te scoren. Vervolgens was er een scherpe fase van DWA/Argo. Drie treffers op rij uit handen van achtereenvolgens Karen Oostmeijer, Lisette Hamminga en Natasja Schuuring betekenden een gelijke stand van 9-9. DWA/Argo kon echter niet doorzetten. Invicta/Frigro nam opnieuw een voorsprong door twee doelpunten te maken.
In het resterende deel van de tweede helft kon DWA/Argo niet nog een keer langszij komen. De treffers vielen om en om. Invicta/Frigro speelde de wedstrijd gedisciplineerd uit en DWA/Argo stond met lege handen met een eindstand van 16-13. De doelpunten van de tweede helft kwamen bij de gasten uit handen van: Natasja Schuuring, Tom van der Laan, Aaltje Kinderman en Dennis Lam.

Door dit resultaat verliest DWA/Argo de aansluiting met de ploegen boven hen in de ranglijst. Zo vlak voordat de helft van de competitie bereikt is, is dit een zorgelijke situatie voor de Winsumers en Bedumers.

De komende twee weken hebben de korfballers rust in verband met de feestdagen. Op zaterdag 6 januari zal DWA/Argo weer een thuisduel spelen tegen Harkema. Dit duel zal om 19.05 uur van start gaan in de Ripperdahal in Winsum.

Scores DWA/Argo: Natasja Schuuring (4x), Nick Brandsma (2x), Lisette Hamminga (2x), Dennis Lam (1x), Aaltje Kinderman (1x), Tom van der Laan (1x), Benjamin Pestoor (1x) , Karen Oostmeijer (1x).

Uitslagen:
DIO             - Emmeloord  19-14
Lintjo          - Pallas     19-18
Harkema         - Thrianta   23-20
Invicta/Frigro  - DWA/Argo   16-13

Stand:
Lintjo          6-8
Pallas          6-7
Emmeloord       6-7
DIO             6-7
Thrianta        6-6
Harkema         6-6
Invicta/Frigro  6-5
DWA/Argo        6-2

 

 
Gemeentelijke erepenning voor Bedumer welzijnscoördinator Jan Wevers
Gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017

Gemeentelijke erepenning voor Bedumer welzijnscoördinator Jan Wevers - Bedum 15 december 2017

Vandaag vrijdag, 15 december, ontvangt Jan Wevers, scheidend coördinator van de Stichting Welzijn Bedum, de gemeentelijke erepenning. Hij ontvangt de penning uit handen van locoburgemeester Menne van Dijk. Dat gebeurt tijdens een afscheidsbijeenkomst in sociaal cultureel centrum ‘De Meenschaar’ aan de Kapelstraat in Bedum.

Berend Jan Wevers werd in 1952 in het Gelderse Vorden geboren. Na afronding van de Sociale Academie wordt hij begin 1977 als projectleider van de toenmalige Stichting Bejaardenwerk Bedum aangesteld. Hij is dan net 25 jaar oud.

Wevers geeft het ouderenwerk in Bedum vervolgens een eigen gezicht. Daarnaast is hij bijvoorbeeld ook actief op het gebied van de belangenbehartiging van gehandicapten en het jeugdwerk. Jan Wevers is grondlegger van de vacaturebank voor vrijwilligers en het steunpunt voor mantelzorgers.

Naast het welzijnswerk in Bedum was Wevers maatschappelijk actief. Zo legde hij in de jaren’80 van de vorige eeuw de basis voor betrekkingen met het toen nog communistische Polen. Daarmee onderhoudt de gemeente nog steeds banden. Ook was hij actief in de plaatselijke Vredesbeweging en stond hij mede aan de wieg van de Wereldwinkel. Wevers is nog steeds actief als belangenbehartiger voor individuele gehandicapten en ‘nieuwe Bedumers’.

Jan Wevers gaat met ingang van 1 januari 2018 met pensioen. Hij is ruim 40 jaar verbonden geweest aan het welzijnswerk in Bedum. Hij ontvangt de gemeentelijke erepenning ‘als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor zijn verdiensten jegens de gemeente en de plaatselijke gemeenschap’.

In zijn toespraak meldt locoburgemeester Menne van Dijk over Jan Wevers onder meer het volgende: “Hij is de spil van alle activiteiten van het welzijnswerk in Bedum. Iemand met grote inzet maar ook een eigen mening. (…)  Als Jan niets zag in een activiteit of een nieuwe richting stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken en kostte het moeite om hem mee te krijgen. Maar als hij zag dat het goed was, ging hij er helemaal voor.”

 
Reageren op het wetsvoorstel herindeling? Dat kan!
Gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017

Reageren op het wetsvoorstel herindeling? Dat kan!

Ook in Den Haag worden de nodige stappen gezet om Het Hogeland mogelijk te maken. Het wetsvoorstel voor de BMWE-samenvoeging is daarvoor ingediend bij de Tweede Kamer. Als betrokkene of belangstellende kunt u tot vrijdag 22 december 2017 een schriftelijke reactie geven op het wetsvoorstel.

Procedure

De herindeling is definitief wanneer de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen en de wet is gepubliceerd in de Staatscourant. Het wetsvoorstel is op vrijdag 17 november door Koning Willem-Alexander getekend. Vervolgens is het bij de Tweede Kamer ingediend. Wanneer de Tweede Kamer zich over het wetsvoorstel uitspreekt, is nog niet bekend.

Reactie

Betrokkenen en belangstellenden kunnen een schriftelijke reactie geven op het wetsvoorstel. Op de website van de Tweede Kamer is dit voorstel met aanverwante documenten en meer informatie over de procedure  te vinden . Het nummer van het kamerstuk is 34828.

Reacties op het wetsvoorstel kunt u richten aan:
De wnd. griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken,
drs. F.M.J. Hendrickx,
Tweede Kamer der Staten-Generaal,
Postbus 20018,
2500 EA Den Haag.
Of via e-mail: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Na de reactietermijn besluit de commissie of zij het gebied bezoekt en een hoorzitting houdt. Wilt u namens een georganiseerd maatschappelijk verband inspreken tijdens de hoorzitting, geef dat dan alvast aan in uw reactie. Het is niet mogelijk om in te spreken als individuele inwoner, als gemeenteraadsfractie of als bestuur van een plaatselijke partijafdeling.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 421 - 480 van 5373

Gerelateerde artikelen

Advertisement

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM