Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Essent lanceert Huurzon - Zonnepanelen voor iedereen in de gemeente Bedum
Gepubliceerd op woensdag 11 april 2018

Essent lanceert Huurzon - Zonnepanelen voor iedereen in de gemeente Bedum

Essent vaart een nieuwe koers en maakt het voor iedereen makkelijk én bereikbaar om stappen te zetten in de richting van een energiezuiniger en duurzamer huis. “De drempel om te investeren in zonnepanelen kan hoog zijn, en om dit ook mogelijk te maken voor geïnteresseerden die een dergelijke investering niet willen of kunnen maken bieden we Huurzon aan”, zegt Albert de Koning, Marketing Director bij Essent.

Huurzon
Door de investeringsdrempel weg te nemen en service te bieden bij installatie en onderhoud, wil het bedrijf het zelf opwekken van energie voor meer Nederlanders bereikbaar maken. De Koning: “We bieden een makkelijke en bereikbare oplossing om zelf energie op te wekken en te besparen. In een groot aanbod van technische mogelijkheden en aanbieders is het voor consumenten soms moeilijk een keuze te maken. Met een eigen netwerk van servicepartners bieden wij advies, service en installatie van de panelen zodat we het zo overzichtelijk mogelijk maken en voor iedereen toegankelijk.”

Thuis App
De Thuis App van Essent draagt bij aan een energiezuiniger huis door inzichtelijk te maken wat het actuele en historische energieverbruik is. Mede door het inzichtelijk maken van de opwek en teruglevering van je zonnepanelen zie je ook wat je huis oplevert. Door slimme apparaten te koppelen aan de Essent Thuis App kunnen slimme LED verlichting en slimme thermostaten bediend worden. Zodoende kan energie bespaart worden en een comfortabeler huis gecreëerd worden. Dit komt allemaal samen in één mobiele Essent Thuis App die dienst doet als de slimme afstandsbediening van je huis; ook als je niet thuis bent.

Lang Leve Thuis
Om de nieuwe diensten en propositie van Essent kenbaar te maken start vandaag hun nieuwe campagne ‘Lang Leve Thuis’. Met dit motto wil Essent mensen inspireren het leven thuis te vieren. Thuis is de plek waar je kunt ontspannen, maar vooral ook waar je energie van krijgt. André Hazes is daarbij het gezicht van de campagne en vertegenwoordigd de klant die op zijn eigen manier mee wil doen in de energie transitie.

Lees meer op essent.nl  

 
Laatste twee gedenktekens in de gemeente Bedum op 25 april geplaatst
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Op woensdag 25 april a.s. wordt het Project Stolpersteine gemeente Bedum afgesloten met de plaatsing van de laatste twee gedenktekens voor de oorlogslachtoffers Wiebe Adema en Jan Tempel.

De gedenktekens voor beide oorlogslachtoffers worden geplaatst nabij de Maranathakerk (Adema) en aan de Groningerweg nabij tankstation ’t Olierijck (Tempel) in aanwezigheid van nabestaanden en loco-burgemeester Menne van Dijk.

Het betreft hier geen Stolpersteine, maar eigen ontwerpen van de werkgroep Stolper-steine gemeente Bedum. Militairen worden volgens Demnig, de bedenker vader van de Stolpersteine, geëerd doordat hun namen op het oorlogsmonument staan vermeld.


Gedenkteken Jurrien Korringa (geplaatst in 2017) 

Naast de plaatsing van gedenktekens voor genoemde oorlogslachtoffers wordt in Zuidwolde een plaquette onthult, die aan de muur van Moeke Vaatstra zal worden bevestigd. Genoemde plaquette herinnert aan de Razzia, die in Zuidwolde heeft plaatsgevonden op 25 april 1944 en waarbij vier van de Razziaslachtoffers onmiddellijk zijn doodgeschoten.

De plaquette zal worden onthuld door burgemeester Erica van Lente, daarbij geassisteerd door de heer Gerhardus Dijkinga, de enige nog in leven zijnde Razziaslachtoffer uit Zuidwolde.

Woensdag 25 april 2018 staat voornamelijk in het teken van de herdenking van de Razzia in de gemeente Bedum. In de middaguren worden naast de onthulling van de plaquette in Zuidwolde ook de slachtoffers in die plaats (om. 17.15 uur) en Bedum (om 16.15 uur) herdacht.

Daarnaast geven Maarten Peters en Margriet Eshuijs voorstellingen onder de titel “Bevroren Tranen”.  Deze voorstellingen bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basis-scholen in de gemeente Bedum (15.00 – 16.00 uur) en de bevolking van de gemeente (19.30 – 20.30 uur) zijn gratis toegankelijk.


Bevroren tranen de liederencyclus van Maarten Peters

Gezongen verhalen, als kleine monumentjes

Het zou een optreden op een bevrijdingsfestival worden, het werd met het inhoudelijke lied “De treinen hebben kleur” dat zanger en componist Maarten Peters schreef in 1999, een zeer indringende bijdrage aan de grote 4 mei herdenking op kamp Westerbork. Maarten Peters componist en tekstschrijver voor o.a Liesbeth List, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs, schrijft en zingt sindsdien elk jaar een nieuw lied met betrekking tot herdenken en herinneren.

“Noodzaakliedjes”.                              

Maarten Peters heeft zijn liederen verzameld onder de titel “Bevroren tranen“. De liederen zijn speciaal geschreven om op een inhoudelijke en eigentijdse manier stil te staan en terug te kijken naar die donkere periode in onze geschiedenis maar ook om vooruit te kijken. Maarten Peters heeft zijn liederen de afgelopen jaren gezongen tijdens grote maar ook hele kleine intieme herdenkingen en bijeenkomsten en hij kiest telkens een passend lied uit zijn werk of maakt op maat een kleine voorstelling voor een bijeenkomst.

Lokaal historische dag.

Maarten Peeters heeft hij tevens een muziekvoorstelling ontwikkeld, die onder de naam “Bevroren tranen” ten gehore wordt gebracht. De voorstelling wordt gespeeld op een lokaal historische dag en veelal op een historische locatie. In de gemeente Bedum is dat 25 april. Op die dag in 1944 werden o.a. in Bedum en Zuidwolde door de Duitse bezetter razzia’s uitgevoerd als vergelding voor het doodschieten van de onderluitenant der SD Jannes Luitje Keijer op zaterdagavond 22 april 1944 nabij het station te Bedum.

In deze muziekvoorstelling verteld Maarten ook over ontmoetingen en gebeurtenissen die hem hebben geïnspireerd tot het schrijven van dit unieke repertoire. De voorstelling wordt gespeeld in een decor van exclusieve beeldcollages waarin o.a. per plaats monumenten in de beeldcollages een plaats krijgen, een fotogalerij van de Bedumer  oorlogslachtoffers wordt getoond. Zo ontstaat er telkens een unieke voorstelling per plaats.

 

 
Waarom het accepteren van een erfenis niet altijd de beste keuze is
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Waarom het accepteren van een erfenis niet altijd de beste keuze is
 
Als er een dierbare is overleden moet er heel wat worden geregeld om de erfenis af te wikkelen. Als eerste ga je kijken wie de erfgenamen zijn en of er door de overledene een testament is gemaakt. De notaris kan dat voor je navragen bij het Centraal Testamentenregister waar alle in Nederland gemaakte testamenten zijn geregistreerd.

Maar je bent vaak niet de enige belanghebbende. Instanties, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, kunnen om een verklaring van erfrecht vragen. Dat is een verklaring van een notaris waarin staat vermeld wie is overleden, wie op grond van de wet of een testament de erfgenamen zijn en wie de erfenis gaat afwikkelen. De notaris vraagt voor die verklaring van erfrecht aan de erfgenamen of zij wel erfgenamen willen zijn: je hoeft namelijk niet zonder meer de erfenis te accepteren.  Als je een erfenis accepteert (dit wordt 'zuiver aanvaarden' genoemd) draai je namelijk ook op voor alle schulden van de overledene. Als er dus meer schulden dan bezittingen zijn, moet jij uit je eigen vermogen het tekort betalen. Maar het is ook mogelijk om afstand te doen van een erfenis (dit wordt 'verwerpen' genoemd). Je hebt dan geen recht meer op spullen van de overledene als aandenken. Je kunt ook een erfenis beneficiair aanvaarden. Hiermee bescherm je je vermogen tegen de schulden die in een erfenis kunnen zitten. Het beneficiair aanvaarden, maar ook het verwerpen van de erfenis lopen deels via de rechtbank. Emmius Notarissen kan je hierbij helpen. 
 
Je kunt als erfgenaam maar één keer kiezen wat je wilt. Het is daarom belangrijk je door de notaris te laten adviseren over wat voor jou de beste optie is. Je hebt overigens geen keuze meer als je je al gedraagt als een erfgenaam. Dat doe je bijvoorbeeld door spullen van de overledene te koop te zetten via Marktplaats. Dan lijkt het namelijk voor de buitenwereld dat je de erfenis al geaccepteerd hebt. 

Heb jij een erfenis waar je vragen over hebt? Of wil je deskundig geholpen worden bij de afwikkeling? Emmius Notarissen is gespecialiseerd in het afwikkelen van erfenissen. Wij helpen je graag. Zo kunnen we de aangifte voor de erfbelasting doen, het testament uitvoeren en de erfenis verdelen. En in veel gevallen kunnen we ook voorkomen dat er onenigheid tussen de erfgenamen komt, over de afwikkeling van de erfenis. En dat is toch ook heel wat waard. Maak vrijblijvend een afspraak op het servicepunt van Emmius Notarissen, gevestigd aan de Vlijt 2a te Bedum of kom even binnen lopen. Wij zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur of op afspraak. Uiteraard bent u ook van harte welkom op een van onze andere vestigen (in Ten Boer, Delfzijl of Appingedam). U kunt ons bereiken op telefoonnummer 050-3021202 of maak een afspraak via onze website www.mijnemmiusnotarissen.nl.

 
Opbrengsten Lepracollecten
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Opbrengsten Lepracollecten provincie Groningen 2018

De laatste zondag van de maand januari is het weer Wereldlepradag geweest.  Een gebeurtenis dat eigenlijk mondiaal de aandacht krijgt.  Gelukkig krijgt de Leprabestrijding in de provincie Groningen flinke aandacht, hetgeen blijkt uit een aantal collecten die gehouden worden.

Onderstaand geven wij u een overzicht van de opbrengsten:

* Adorp/Sauwerd  € 364.20      
* ’t Zandt       € 183.50               
* Bedum          € 894.29
* Uithuizen      € 499.32       
* Kloosterburen  € 260.--  
* Middelstum     € 207.02

 
Graag willen wij langs deze weg de coördinatoren en collectanten en gevers hartelijk bedanken dat ze zich weer hebben ingezet bij deze collecten. We hopen dat wij in de loop van dit jaar de mogelijkheid krijgen in andere dorpen coördinatoren vinden die zich het volgende jaar januari willen inzetten om aldaar collecten te organiseren.

Naast deze gegevens mogen wij weer vermelden de opbrengsten van oudpapier in Ulrum.
Gemiddeld € 5000.— wordt ieder jaar door de zeer gemotiveerde Ulrummers vele kilo’s oud papier bijeen gehaald.

Graag willen wij u allen op welke manier u de Leprastichting ook helpt hartelijk bedanken. En wij hopen dat wij het volgende jaar weer een beroep op mogen doen.

Namens de Leprastichting kring Groningen en de Lepra patiënten onze hartelijk dank.

Bob van Wilgen – coördinator Kring Groningen.

 

 
Herdenkingen in Bedum
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Herdenkingen in Bedum - 2018

Herdenking 25 april
Traditie getrouw wordt er elk jaar op 25 april bij de plaquette van de voormalige Fortisbank in Bedum een bloemstuk gelegd ter nagedachtenis aan de razzia in Bedum in 1944.

De onthulling en herdenking zal plaatsvinden op woensdag 25 april om 16.30 uur in aanwezigheid van burgemeester Drs. E. van Lente en het Herdenkingscomité.

Wij nodigen slachtoffers, nabestaanden van de slachtoffers van de Razzia of andere belangstellenden hierbij uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Na afloop is er gelegenheid een kopje koffie/thee te drinken in Hotel ’t Gemeentehuis.

Herdenking 4 mei
Op vrijdag 4 mei as. organiseert het Herdenkingscomité een stille tocht. De stille tocht vertrekt om 19.43 uur bij het Trefcentrum, Prof. Mekelstraat 5 in Bedum.

Op verzoek van Stichting oorlogsgraven zal het Herdenkingscomité op vrijdag 4 mei a.s. ’s morgens een roos leggen op alle (oorlogs)graven zowel in Bedum als in Zuidwolde.

 
Steernvanger
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Na het winnen van het Grunneger Laidjes Festival 2017 ging het Dion Bouwes en Dennis Krottje voor de wind. Ze schreven in sneltreinvaart nieuwe nummers.
In het noorden en oosten van ons land zijn ‘Duuster’ en ‘De moat is vol’  inmiddels met grote regelmatig te horen.

Afgelopen week kwam de nieuwe single ‘Wereld in mien kop’ uit. Een voorjaarsnummer met de potentie hoog in de regionale hitlijsten te komen.

 

 

Om het geluid compleet te maken en een gevarieerder repertoire neer te zetten verzamelden ze een band om zich heen. En daar hoort een naam bij!

Samen met Peter van der Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en  Matthijs Vogt (drums) zijn ze: Steernvanger.

Steernvanger speelt binnenkort o.a. op het Bloeifestival Uithuizen, Rumbling Earth Festival Groningen, Taribush Kuna Festival Dwingelveld.

http://www.steernvanger.nl/

 

Optredens:

Za. 21 apr Bloeifestival - Uithuizen
Za. 28 apr Cafe Martini RTV Noord
Zo. 3 juni Walkthrough - Groningen
Zo. 10 juni EchtErik Radio (Steernvanger en Cutting Grass)
Za. 30 juni Rumbling Earth Festival - Groningen
26-27 juli Taribush Kuna Festival - Dwingelerveld (Dion & Dennis als duo en Steernvanger) Ook vertoning van film "Damian".
Za. 20 okt Verrekieker - Drouwenermond
Za. 3 nov Bedum Broest Festival - Bedum
Za.10 nov Concert samen met gitaar en mandoline orkest Tremolino Nieuw Buinen
Dec.  Kerstvoorstelling met Martin Korthuis & Eddo Pol

 

 

 

 
MeidenAvond - Dinsdag 10 april Beauty - Avond
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

VOOR MEIDEN VAN 11 T/M 14 JAAR

Dinsdag 10 april: Beauty – Avond

 

 
De Week van de Opticien van maandag 16 tot en met zaterdag 21 april
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Woldringh Optiek viert van maandag 16 tot en met zaterdag 21 april de Week van de Opticien. Het is één van de meest gevarieerde beroepen in de detailhandel.
 
Een bril. Het is een onderwerp dat op elk verjaardagsfeestje wel even voorbijkomt. Iedereen heeft een ervaring of vertelt graag hoe goedkoop of misschien hoe goed hij is geholpen door zijn gediplomeerde opticien of optometrist. Een opticien heeft een bijzonder beroep. Het is één van de meest gevarieerde beroepen in detailhandel. De opticien schakelt tussen een vakkundige oogmeting, stylingadvies, fijne techniek, socializen, commerciële kansen zien en technisch even iets rechtzetten.

Wie nu voor de optiek kiest, is bijna zeker van een baan. In alle regio’s van Nederland is het arbeidsmarktperspectief zelfs bijzonder goed te noemen. De vergrijzing helpt daarin mee. Niet alleen stijgt de gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de optiek, maar er komen ook steeds meer bril- en lensklanten die met de huidige technieken steeds beter maar vooral comfortabeler kunnen gaan zien.

Volop werk
De zeven optiekopleidingen moeten flink aan de bak om voldoende gediplomeerde opticiens te kunnen garanderen. "Met een optiekdiploma op zak kom je gegarandeerd aan de slag", zegt Harry Bijker, coördinator beroepspraktijkvorming van Deltion in Zwolle, een van de zeven scholen in Nederland die optieonderwijs verzorgen. "De meeste opticiens komen via het informele circuit binnen de kortste keren aan een baan. Je zult dus ook nauwelijk vacatures zien, omdat adverteren niet nodig is. Ook bij onze Oosterburen is veel behoefte aan vakbekwame opticiens. Om die reden is er sinds kort zelfs een tweetalige optiekopleiding: in het Nederlands en in het Duits."

Status
Het optiekvak heeft wel een zekere status. Vaak wordt gedacht 'dat het wel een hbo-studie zal zijn', en daardoor wellicht ook dat het te hoog gegrepen is. Dat het een mbo-niveau 4 opleiding is die drie jaar duurt, en dat je zowel in BOL als in BBL kunt studeren, dat is vrij onbekend. Net als de vele mogelijkheden om verder te studeren: voor contactlensspecialist, optometrist, orthoptist of misschien wel voor technisch oogheelkundig assistent. Ook zijn er veel functies denkbaar zoals accountmanager of inkoper. Kortom: opticien zijn is een prachtig beroep. Zeker als je na een week blije klanten terugkomen omdat jouw advies ze nu eindelijk het goede zicht heeft gegeven.

Kijkje in de keuken bij Woldringh Optiek
Woldringh Optiek doet mee aan de week van de opticien. Op vrijdag 20 april ben je van 9.30 tot 18.00 uur van harte welkom om een kijkje achter de schermen te nemen en te ervaren hoe het is om in een optiekzaak te werken. Er zijn ruim 100 optiekbedrijven die hun deuren die dag open hebben staan. Ook is er de mogelijkheid  om op dinsdag 17 april een proefles te komen volgen op het Deltion in Zwolle, om zo een indruk te krijgen van het vak. Aan bod komen de anatomie van het oog, wiskunde, theoretisch optica en mode.

Meer informatie? www.opleidingopticien.nl en www.woldringh.nl.

 

 
Bedum een oerwoud aan borden
Gepubliceerd op maandag 09 april 2018

Bedum een oerwoud aan borden

In de aanloop naar de herindelingsgemeente het Hogeland is de gemeente Bedum begonnen met de herinrichting van een aantal gebieden. Allereerst was de Vlijt aan de beurt. Aan de Vlijt wordt een nieuw riool aangelegd en worden ook een aantal nutsvoorzieningen vervangen. Ook het riool krijgt een geweldige upgrade doordat de ‘zak’ in de vijver van het Geert Reinders park buiten bedrijf gesteld wordt.

Sinds deze week is Volker Wessels in opdracht van de gemeente Bedum begonnen met een opknapbeurt van het Boterdiep Oostzijde.

Aansluitend aan deze werkzaamheden zal ook de Waldadrift een metamorfose ondergaan. Naast de Waldadrift zal een fietspad worden gerealiseerd en in samenspraak met bewoners het groen opnieuw worden ingericht. Zie hiervoor ook een eerder artikel op de site van het APB Bedum .

Helaas ontkomen we er niet aan dat we in Bedum iets van overlast gaan ervaren door deze werkzaamheden. Een leuke bijkomstigheid voor de kinderen is dat er tijdelijk weer iets meer ruimte is om leuk te spelen. Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond is ons mooie dorp weer een stukje mooier en veiliger geworden.

Henk Huitsing bracht deze werkzaamheden in onderstaande video mooi in beeld met een hoeveelheid aan gele borden welke het verkeer in goede banen moet leiden.

 

 

 
Nu al legendarische Arjen Robben passeert Johan Cruijff
Gepubliceerd op zaterdag 07 april 2018

Nu al legendarische Arjen Robben passeert Johan Cruijff

Bedumer Arjen Robben is voor de 11e keer landskampioen geworden en is daarmee recordhouder Johan Cruijff die 10 x landskampioen werd gepasseerd.

Bayern München is met groot overmacht kampioen van Duitsland geworden. Het is de zesde titel op rij voor de ploeg van Arjen Robben, die de kampioenswedstrijd tegen Augsburg vanaf de start meemaakte en met een treffer een prima aandeel had in de 1-4 zege.

Robben werd zeven keer kampioen met Bayern München in Duitsland. Hij won twee landstitels met Chelsea in Engeland en was eenmaal met Real Madrid in Spanje en PSV in Nederland de beste van het land. Een uniek record.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 361 - 420 van 5524

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM