Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Première korte film Damian op zondagmiddag 4 maart in Trefcentrum Bedum
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Damian, een jonge man, gaat verkleed en geschminkt als de Dood naar een Famous Dead-party van zijn ex-vriendin Lotte. Omringd door Marilyn Monroe, Jezus, Maria, Winnetou en vele anderen vieren Damian en Lotte feest. Lotte heeft een tijd lang problemen gehad, maar ze doet het voorkomen alsof die voorbij zijn.

Première korte film Damian op zondagmiddag 4 maart in Trefcentrum Bedum

Damian en Lotte hebben een heftige vrijpartij en Damian loopt vroeg in de ochtend vrolijk dronken naar het station. De trein komt niet en Damian besluit te liften. Hij krijgt een lift en hoort dat er geen trein was omdat er iemand voor de trein was gesprongen. Het blijkt Lotte te zijn. Damians grappig bedoelde verkleding als de Dood pakt bitter uit.

Met geheimen valt soms niet leven. Er gaat soms zoveel in een hoofd om dat de dood de enige uitweg lijkt te zijn. Lotte maakt een afschuwelijke keuze en Damian heeft dat niet door, niemand heeft het door. Damian vertelt een tragisch en fataal verhaal.

Damian wordt gespeeld door Albert Hidding (30 jaar). Albert Hidding heeft de Jeugd Theater School in Groningen doorlopen, heeft filmwetenschap gestudeerd en hij heeft een eigen videoproductiebedrijf. Lotte wordt gespeeld door Annegeerte Aandewiel (26). Annegeerte Aandewiel heeft ook de JeugdTheaterSchool in Groningen doorlopen en volgt momenteel de opleiding drama aan de Luca School of Arts in Leuven.

De film is gemaakt door het drietal Dion Bouwes, Geert Marissen en Nico van der Wijk. Dion Bouwes en Geert Marissen leverden het eerste idee, Nico van der Wijk heeft dat verder uitgewerkt en het scenario geschreven. Hij heeft de film ook geregisseerd. Geert Marissen nam de camera en verzorgde de montage. Dion Bouwes heeft het geluid en de filmmuziek gemaakt.

Nico van der Wijk heeft talloze regies en scripts op zijn naam staan, vooral in het theater. Hij heeft ook De Hemel op Helwerd en De Kerstvloed geschreven en geregisseerd, twee historische films. Geert Marissen is opgeleid als fotograaf en maakt clips en bedrijfsfilmpjes. Dion Bouwes heeft vorig jaar het Groninger Liedjesfestival gewonnen en timmert aan de weg als zanger van eigen werk.

Damian is tijdens Pinksteren gedraaid in Bedum en Nieuw Amsterdam.

Op zondagmiddag 4 maart om 15 uur in Trefcentrum Bedum gaat Damian in première. U bent van harte welkom.

Nog meer informatie is te vinden op www.damiandefilm.nl

 
Oud papier actie SV Bedum a.s. vrijdag
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Oud papier actie SV Bedum a.s. vrijdag 2 maart 2018

A.s. vrijdag 2 MAART wordt de gebruikelijke huis-aan-huis oud papier actie van SV Bedum in samenwerking met de St. Walfridusschool gehouden.

Het verzoek is om het oud papier voor 18.00 uur goed zichtbaar, bij voorkeur in groepjes, bij de weg te plaatsen. Mocht het vrijdag niet lukken, dan kan het ook op maandag t/m zaterdag in of bij de container op het sportpark worden afgeleverd. A.s. donderdag en vrijdag staat er ook een container aan de Industrieweg nabij de ingang van gemeentewerken. Het papier graag zo ver mogelijk de container inbrengen.

Verzoeke geen afval mee aan te bieden of af te leveren. Afval hoort in de grijze container.

Een ieder alvast bedankt voor de medewerking.

 
Modelspoor Show in Selwerd
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Modelspoor Show in Selwerd

Op 3 maart houden de leden van hobbyclub de Railrunners uit Groningen een Modelspoor en modelbouw Show. Ze laten zien hoe zij met hun veelzijdige hobby bezig zijn. Het zijn voor hobbyisten spannende tijden. Terwijl veel treinenwinkels sluiten, neemt het aanbod op internet gigantisch toe. De digitale wereld is ondertussen tot in de haarvaten van de modelspoorhobby doorgedrongen en biedt ongekende mogelijkheden. De ouderwetse analoge transformator voldoet nog steeds, maar je kunt ook een satelliet boven je spoorbaan hangen om je locs te besturen.

Modelspoor Show in Selwerd

Alleskunners
Net als in het groot, kun je met treinen ook in het klein alle kanten op. Als spoorse hobbyist ben je ProRail en NS tegelijk. Je bouwt stations, legt rails en wissels aan, je verft gebouwen (‘weatheren’ noemen ze dat deftig), bent elektronicus en regelt de treinenloop. Analoge besturing, digitaal of via een satelliet? Je moet werkelijk overal verstand van hebben. En heb je dat niet? Geen nood, daar zijn modelspoorclubs voor. Daar zitten genoeg alleskunners die je verder kunnen helpen. Op 3 maart zitten ze in Selwerd.

Modelspoor Show in Selwerd

Modelspoor, hoe doe je dat?
Op de Modelspoor Show van 3 maart laten Groningse modelspoorders zien hoe ze met hun hobby bezig zijn. Ze gunnen bezoekers een kijkje in de keuken. Er zijn aan elkaar gekoppelde bakken van 120x60 cm (= module) aanwezig die een lange modulebaan vormen. Ook een idee voor een spoorbaan thuis. Zo’n gestandaardiseerde serie modules kun je overal mee naartoe nemen en aan collega-hobbyisten showen. Er zijn modules in N (1:160) en in H0 (1:87).

Zaterdag 3 maart van 10-15 uur, Reitdiep College/Kamerlingh Onnes, Eikenlaan 286 (Selwerd), € 3.50, kinderen 4-10 € 1.00, www.mscrailrunners.eu

Modelspoor Show in Selwerd 

 

 

 
Verlies voor Kenders Bouw DIO/Bedum in Tilburg
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Verlies voor Kenders Bouw DIO Bedum in Tilburg

De volleybal heren van Kenders Bouw DIO/Bedum hebben afgelopen zaterdag de derde nederlaag op rij geleden. Dit keer was het Volley Tilburg dat met een 3-1 overwinning de punten in eigen huis hield.

De Bedumers begonnen het nieuwe jaar nog met een eenvoudige overwinning op Olhaco, maar sindsdien heeft DIO het elke wedstrijd lastig gehad. De ongeslagen thuisstatus werd drie weken geleden al tenietgedaan door Compaen. Een week later was ook Pelster Cito in sporthal de Beemden met 2-3 te sterk voor DIO/Bedum. De mannen van coach Edwin te Kate kunnen op het moment niet het niveau halen dat de voorgaande jaren wel werd gehaald. Daarnaast zijn er enkele blessuregevallen die de ploeg niet helpen om het tij te doen keren.

Tegen Volley Tilburg moest de ploeg het doen zonder Jochem van der Veen en Gerben Geertsema. De heren waren om verschillende redenen niet inzetbaar. Coach Edwin ten Kate was zelfs genoodzaakt om een licentie aan te vragen voor zichzelf, zodat bij uiterste nood hij ook kon invallen.
 
De eerste set ging nog geleidelijk op. Beide teams bleven bij elkaar in het spoor, maar halverwege de set nam de Tilburg de leiding in handen. Via de setstanden 18-16 en 22-18 leek het gat definitief geslagen. DIO wist zich echter nog terug te knokken in de set, maar het eindsprintje kwam net te laat. Met 25-23 ging de eerste set naar de thuisploeg.

Ook in de tweede set waren beide ploegen qua stand aan elkaar gewaagd, maar boven de twintig punten wist Tilburg weer toe te slaan. Met 25-22 werd ook de tweede set gewonnen door de gastheren, waardoor DIO weer voor een lastige opgave kwam te staan.

In de derde set werd er dan ook een schepje bovenop gedaan. DIO ging met meer overtuiging spelen, waardoor Tilburg onder druk kwam te staan. Ook verdedigend werden er meer punten gemaakt. DIO wist al redelijk snel een ruime voorsprong op te bouwen en gaf dit gedurende de set ook niet meer weg. Met 17-25 werd de derde set binnengehaald.

DIO kon het niveau van de derde set niet doorzetten in de vierde set. De thuisploeg kon zo nu en dan een kleine voorsprong pakken, maar DIO wist in het spoor te blijven. Pas bij de twintig punten drukte Tilburg door. Met 25-21 pakte de thuisploeg de vierde set en daarmee ook een 3-1 overwinning.

De Bedumers hebben zich er al bij neergelegd dat meedoen voor het kampioenschap reëel gezien niet meer mogelijk is. Een goede klassering is nu dan ook het einddoel. Op 10 september speelt Kenders Bouw DIO/Bedum een thuiswedstrijd tegen VoCASA uit Nijmegen. De wedstrijd begint om 19:30.

 

 
Gewonde bij ongeluk op de Groningerweg bij Zuidwolde
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Gewonde bij ongeluk op de Groningerweg bij Zuidwolde

Zuidwolde - Bij een verkeersongeluk op de Groningerweg bij Zuidwolde is vrijdagmiddag 23 februari om 14:35 uur één persoon gewond geraakt. Brandweer Bedum, die snel ter plaatse was , kon direct terugkeren.

Door een nog onbekende oorzaak kwamen twee personenauto's met elkaar in botsing. Beide auto's raakten fors beschadigd en moesten door een bergingsbedrijf worden afgesleept.

De verkeers ongevallen analyse van de politie heeft de toedracht van het ongeluk in kaart gebracht.

 
Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos  

Het boek Tiggeljong vertelt een indringend verhaal over sociale armoede, werk en huisvesting in de periode 1860-1890. Over de armsten, degenen die werden uitgebuit, het steenfabrieksvolk. ‘Tiggeljong’ Yp, de Hogelandsters sprekende hoofdpersoon, wil zich hieraan ontworstelen.

Deze door de Bedumer auteur Jan Bos geschreven historische roman is gebaseerd op werkelijk vertelde verhalen van vele mensen, over hoe hun voorouders leefden en werkten in die tijd.

Wat dit boek echt bijzonder maakt, is dat het is geschreven in alle plaatselijke dialecten van de streken waar Yp heeft gewoond en gewerkt. Dit gebeurde in samenwerking met de omtaolers van de Nedersaksisch plaatselijke dialecten: het Hoogelandsters, Drents, Veenkoloniaals, Sallands en Oost-Veluws.  

Nu reeds te bestellen , met korting. Het boek zal in maart , dialectmaand worden gepresenteerd !

Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos 

Het verhaal van Yp
Met enkel drie jaar lagere school staat Yp al op z’n dertiende op het land om ‘als een grote’ zijn vader te helpen met klei spitten voor de steenfabriek. Uit pure noodzaak, om het grote, arme gezin draaiende te houden en van eten en brandstof te voorzien. En dat zes dagen in de week, veertien uur per dag! Omdat hij vooruit wil in het leven en de armoede wil ontvluchten, breekt hij met zijn verleden in Onderdendam en werkt hij zich op via de steenfabrieken bij Strating in Oude Pekela, Boogerd in Noordscheschut, Hengforden in Olst en ‘t Hoendernest in Voorst.

Alles wat deze periode kenmerkt komt in zijn verhaal tot leven: de hongerwinters, de stakingen, de crises, de armenhuizen en de mechanisatie. Maar ook de liefde voor de turfschippersdochter, die door omstandigheden pas laat tot bloei komt en zijn
uiteindelijke terugkeer naar Onderdendam.

Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos  

Bestellen bij voorinschrijving
U kunt het boek bestellen door de volledig ingevulde bon te sturen naar:

NoordPRoof Producties,
Industrieweg 14, 9781 AC Bedum.

Online bestellen kan ook: noordproof.nl/tiggeljong of mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 

 
Terugblikken maar vooral vooruitkijken tijdens de Dag van de Grunneger toal
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Is er toekomst voor het Gronings? Deze vraag staat op zaterdag 17 maart onder meer centraal tijdens de Dag van de Grunneger toal. Tijdens de streektaaldag, die traditiegetrouw plaatsvindt in de Meertmoand Streektoalmoand, zijn er verschillende activiteiten waarbij het Gronings en het gebruik ervan onder de loep worden genomen. Om een beeld van de toekomst te kunnen geven, hebben we voorbeelden uit het verleden en heden nodig. Die voorbeelden komen tijdens de Dag ook ruim aan bod. Tekstschrijver en zanger Jan Veldman opent de 9e editie van het taalevenement, dat plaatsvindt bij de Groninger Archieven in Stad.
 
Jan Veldman
Jan Veldman is geboren en getogen Groninger (Doodstil) en veelzijdig schrijver, van toneelteksten en filmscenario’s tot tv-scripts en liedjes. In het verleden schreef hij toneelteksten voor onder meer Tryater, Orkater, Ro-theater, Citadel, Theater te Water, WAARK en NNT. Ook was hij (mede)schrijver van de tv-serie Boven Wotter en de succesvolle theaterfeuilleton Uut de Hoogte.

Terugblikken maar vooral vooruitkijken tijdens de Dag van de Grunneger toal 

Groningers kennen hem van nummers die hij schreef en zong met Voorheen de Bende (‘Doen in Oskerd’ en `Traainconducteur’) en Trio Kloosterboer (`Bapao’). Ondanks dat Jan Veldman al geruime tijd in het westen woont blijft hij Grunneger in hart en nieren. Tijdens de Dag van de Grunneger toal vertelt en zingt Jan Veldman zijn verhaal. Over hoe hij, als privépersoon in den vreemde, tegen het Gronings en Groninger zijn aankijkt.

Pergram
Tijdens de Dag van de Grunneger toal is er ruim aandacht voor hedendaagse streektaalmuziek met optredens van onder meer Jan Henk de Groot, Dion Bouwes, 2 Körten – 2 Langen en Westkantstad. Met Platt-Pop duo Die Tüdelband uit Hamburg nemen we een muzikaal kijkje over de grens. Bezoekers kunnen Gronings leren tijdens de broescursussen Grunneger toal. Tijdens de traditionele Toal- en Boukenmaart presenteren streektaalorganisaties en regionale boekhandelaren zich en is er een expo van Drukkers in de Marge. Verzamelaar Boelo Bats presenteert de bijzondere boekencollectie van Kornelis ter Laan: onder meer zo’n 70 boeken, aantekeningen en het zeldzame vertaalde lijfboek van Theodor Hertzka: Freiland  (1895) met aantekeningen van Ter Laan. In het Literair café staan de schrijvers en dichters van het digitale tijdschrift Oader centraal en de Verhoalenvertellers komen langs met bijzondere verhalen in en over het Gronings.

Terugblikken maar vooral vooruitkijken tijdens de Dag van de Grunneger toal

Lezens
Het gebruik van het Gronings komt ook ruim aan bod tijdens de lezingen. Louis Stiller vertelt over het taalproject ‘Leesbaar Groningen. De literaire kaart van Grunnen’ en Christopher Bergmann geeft uitleg over verschil tussen Groninger spreektaal en schrijftaal. De dichters Willem Tjebbe Oostenbrink en Are Meijer nemen bezoekers mee in een ‘Ommelaandse reis ien Westerketierder poëzie’. Bezoekers die willen weten hoe je Groninger liedjes schrijft kunnen aanschuiven bij liedschrijver en zanger Bert Hadders. De toekomst van het Gronings wordt onderzocht tijdens de drieluiklezing van prof. dr. Goffe Jensma (RUG), dichter Jan Glas en zangeres Marlene Bakker. Goffe Jensma en Jan Glas zijn beide werkzaam voor het Centrum Groninger Taal & Cultuur, een nieuwe samenwerking van het Huis van de Groninger Cultuur en Bureau Groninger Taal & Cultuur. Tijdens de lezing komt het Groninger Woordenboek nieuwe stijl aan bod en hoe kunst en wetenschap de Groninger taal beïnvloeden.

Moi
Ter gelegenheid van de Dag van de Grunneger toal verschijnt ook dit jaar weer het magazine Moi met interviews en achtergrondverhalen over de Dag. Moi wordt verspreid onder de lezers van Stad & Lande en Krödde. Het magazine is verder gratis af te halen bij de Groninger Archieven, VVV kantoor Groningen en de Openbare Bibliotheken in stad en provincie. Online is het magazine te downloaden op www.webloug.nl.

*************************************************************************** 
Randprogrammering: de Grode Grunneger Oavend
Twee dagen voorafgaande aan de Dag van de Grunneger toal vindt de Grode Grunneger Oavend plaats; een wel heel bijzondere en bonte avond waar ‘de stand van t Grunnegs’ onder de loep wordt genomen. Zit er nog toekomstmuziek in onze moedertaal of is het een zinkend schip? De Grode Grunneger Oavend wordt gehouden in het der Aa-Theater met een avondvullend programma. Centraal element van de avond is de Grunneger quiz onder leiding van RTV Noord-man Wiebe Klijnstra, bekend van Klouk en De Noordmannen. Er is muziek van VanDeStraat, de huisband van de avond met frontman Olaf Vos, en Grunneger soul van Theo de Groot, Roger Goudsmit & Marieke Klooster. Herman Sandman komt langs en verdiept zich in de zonnige en donkere toekomst van het Gronings. En natuurlijk mag de ‘Godfather van t Grunnegs’ Henk Scholte niet ontbreken op een avond als deze. De presentatie is in handen van Theo de Groot (theatermaker, o.a. bij Peerd), en natuurlijk is Rolf Schreuder de man van de techniek.

***************************************************************************

De Dag van de Grunneger toal en de Grode Grunneger Oavend worden georganiseerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur (samenwerking Huis van de Groninger Cultuur en Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG)),  Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, en de Groninger Archieven. De Dag van de Grunneger toal wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen.

Binnenkort zijn de complete programma’s van de Dag van de Grunneger toal en de Grode Grunneger Oavend bekend. Kijk hiervoor op de website http://www.webloug.nl/

Dag van de Grunneger toal
Zaterdag 17 maart van 11.00 tot 16.00 uur
Locatie: gebouw Groninger Archieven (Cascadeplein 4) en Cascadeplein 10 in Groningen
Grode Grunneger Oavend
Donderdag 15 maart van 20.30 – 22.30 uur
Locatie: der Aa-Theater in Groningen
Reserveren kan via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Voor beide evenementen geldt: Toegang gratis

 

 
Stichting Vrienden van Kinderboerderij Maatjeshonk zoekt bestuursleden
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Alle bijna 20 jaar is kinderboerderij Het Maatjeshonk aan de Leeuwerik in Bedum een pleisterplaats voor veel mensen uit Bedum en directe omgeving.

Cliënten van ’s Heeren Loo zijn er dagelijks actief en er komen veel kinderen met hun ouders (grootouders) om de vele dieren te begroeten.
Er zijn plannen om deze kinderboerderij nog meer uit te laten groeien tot centrale plaats in de wijk waar kinderen kunnen spelen en genieten van de dieren.
Om dit financieel mogelijk te maken is een aantal jaren geleden de stichting Vrienden van Kinderboerderij Het Maatjeshonk in het leven geroepen. Een actief bestuur heeft middels plannen en acties geld bij elkaar gespaard om zaken te realiseren die van normaal zorggeld niet betaald kunnen worden.

Door een aantal bestuurswisselingen is er momenteel ruimte voor een aantal nieuwe bestuursleden die een doorstart willen maken. Samen met medewerkers en cliënten gaat het bestuur dan aan de slag om nieuwe plannen te maken en de daarbij behorende gelden binnen te halen.
Wij zijn dus op zoek naar een aantal creatieve en vooral actieve mensen die samen aan de slag willen in het bestuur van deze stichting.

Belangstelling: Neem dan contact op met Jannes Klaassen coördinator vrijwilligerswerk.
06-52376846  / Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Minister Arie Slob opent twee aardbevingsbestendig gemaakte basisscholen in Bedum
Gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2018

Onderwijsminister Arie Slob (CU) heeft gisteren, donderdag 22 februari, in Bedum twee basisscholen geopend. GBS ‘De Horizon’ en RKBS ‘St. Walfridusschool’ zijn vorig jaar aardbevingsbestendig gemaakt. Bij de officiële opening was ook Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, aanwezig.

Bij de opening van de twee scholen werd de minister bijgestaan door leerlingen. ‘De Horizon’ werd door Slob en een aantal leerlingen geopend door de onthulling van een themabord. Op de ‘St. Walfridusschool’ bekeek hij door schoolkinderen beschilderde tegels die binnenkort een plaats krijgen op het schoolplein.

In zijn toespraak richtte de onderwijsminister zich vooral tot de schoolkinderen: “Ik vind het heel belangrijk dat jullie elke dag les krijgen op een plek die tegen aardbevingen kan, waar je je geen zorgen hoeft te maken. Vanaf nu hebben jullie zo’n plek”, sprak de bewindsman.

Minister Arie Slob opent twee aardbevingsbestendig gemaakte basisscholen in Bedum

“Ik ben ontzettend blij dat het voor jullie school nu klaar is. Jullie kunnen weer vooruit kijken. Dus: geniet ervan. Geniet van een mooi, nieuw, duurzaam, modern schoolgebouw. Daarmee zijn jullie klaar voor de toekomst!”, vervolgde Slob. Hij prees de schoolteams die voor aanvang aan de bouwwerkzaamheden en na afronding daarvan moesten verhuizen naar tijdelijke huisvesting elders in Bedum: “Jullie meesters en juffen verdienen een heel groot compliment voor al het extra harde werk.”

Onderwijswethouder Menne van Dijk van Bedum memoreerde in zijn toespraak het unieke karakter van het plan van de gemeente om in drie jaar tijd te komen tot aardbevingsbestendige scholen: “Een opdracht die normaal gesproken nooit voorkomt en daarmee een andere manier van denken vraagt. Het heeft inspanning gekost om in een hele korte tijd tot besluitvorming en financiering te komen.”
NCG Hans Alders was de laatste spreker. Hij sprak van ‘een mijlpaal’ en wees op de omvang van het scholenprogramma in de aardbevingsregio. “Vanuit dat programma wordt hard gewerkt aan de versterking van alle scholen in het aardbevingsgebied. Dat is een grote opgave van een ongekende omvang. In totaal worden 40 scholen versterkt en 29 scholen nieuw gebouwd. En dat binnen 5 jaar!”
Na de korte toespraken volgden de openingshandelingen door de minister en de leerlingen van de beide scholen. Wethouder Menne van Dijk bood de kinderen van ‘De Horizon’ namens de gemeente rugtasjes aan. Voor de ‘St. Walfridusschool’ had hij twee basketbalpalen voor op het schoolplein.

Minister Arie Slob opent twee aardbevingsbestendig gemaakte basisscholen in Bedum 

De twee scholen zijn de eerste in de gemeente die aardbevingsbestendig zijn gemaakt. ‘De Horizon’ kreeg nieuwbouw; de St. Walfridusschool is bouwkundig versterkt en bijna volledig vernieuwd. Nadat in 2015 werd  geconstateerd  dat alle basisscholen in de gemeente Bedum bouwkundig versterkt zouden moeten worden om het hoofd te kunnen bieden aan mogelijk zwaardere aardbevingen in de toekomst werd een plan opgesteld om die versterkingsoperatie binnen drie jaar te realiseren.

Minister Arie Slob opent twee aardbevingsbestendig gemaakte basisscholen in Bedum 

Voor ‘De Horizon’ aan de Marijkelaan in Bedum werd aanvankelijk uitgegaan van alleen bouwkundige versterking. Uiteindelijk bleek nieuwbouw goedkoper. Het oudste deel van de ‘St. Walfridusschool’ kon bouwkundig worden versterkt. Dat gold niet voor latere aanbouwen. Die zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. GBS ‘De Horizon’ telt ongeveer 120 leerlingen; de RK basisschool rond de 185. Het werk aan de scholen gebeurde onder verantwoordelijkheid van het Centrum Veilig Wonen.

Minister Arie Slob opent twee aardbevingsbestendig gemaakte basisscholen in Bedum 

Voor twee andere basisscholen in de gemeente komt ook nieuwbouw. Aan de voorbereiding van de uitvoering van de openbare ‘Togtemaarschool’ in Bedum wordt gewerkt; met de bouw van het integraal kindcentrum ‘’t Groenland’ in Zuidwolde wordt dit voorjaar begonnen. Van CBS ‘De Regenboog’ in Bedum wordt het monumentale deel versterkt en daaraan wordt een nieuw gedeelte gebouwd. De leerlingen verblijven nu in de tijdelijke school aan Ter Laan in Bedum.

De scholen in Bedum worden niet alleen aardbevingsbestendig: er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de gebouwen te verduurzamen en in te spelen op recente onderwijskundige inzichten en op de verwachte daling van de leerlingenaantallen.

 

 
277 bomen weg door essentaksterfte
Gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2018

277 bomen weg in de gemeente Bedum door essentaksterfte

Uit een inventarisatie van de gemeente Bedum is gebleken dat op korte termijn 277 bomen moeten worden gekapt. Een groot aantal bomen  zijn essen aan de Wolddijk, Ellerhuizen en Plattenburg. Deze bomen zijn aangetast door de 'essentaksterfte' en kunnen gevaarlijke of onveilige situaties veroorzaken. Er kunnen takken uit de bomen waaien, die op auto’s of fietsers terecht kunnen komen. 

Essentaksterfte
De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, die een aantal jaren geleden voor het eerst in de provincie Groningen opdook. De ziekte begint in de bladeren, tast vervolgens de takken aan en trekt dan verder de boom in. Er is nog geen methode gevonden om deze schimmel te bestrijden. Vorig jaar werd er ook een groot aantal aangetaste essen geruimd.

Voornamelijk essen in buitengebied
De bomen die dit jaar moeten verdwijnen, staan voornamelijk in het buitengebied. De te kappen bomen worden niet allemaal vervangen. In het buitengebied groeien de boomstronken terug als nieuwe beplanting.  Voor de kap van de bomen is inmiddels een kapvergunning verleend. Na afloop van de bezwaartermijn op maandag 5 maart wordt overgegaan tot het verwijderen van de zieke bomen.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 301 - 360 van 5373

Gerelateerde artikelen

Advertisement

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM