Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Gratis cursus Politiek Actief
Gepubliceerd op donderdag 18 januari 2018

Gratis cursus Politiek Actief 

Er komen steeds meer taken  op het bordje van  gemeenten te liggen en leden  van de gemeenteraad krijgen met heel veel onderwerpen te maken. En dat roept vragen op: “Waar beslist nu eigenlijk de rijksoverheid over en wat mag een gemeente zelf beslissen?” “Gemeenteraad, burgemeester, wethouders, ambtenaren - wie doet nu eigenlijk wat?” En: “Ik wil actief worden in de politiek, hoe pak ik dat eigenlijk  aan?”. Daarom houden de gemeenteraden van Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond in samenwerking met ProDemos in februari de cursus Politiek Actief. Het is een algemeen informerende cursus. 
 
Deelname aan de cursus is voor inwoners van de toekomstige gemeente Het Hogeland gratis. De BMWE-gemeenten zijn op zoek naar cursisten die de ambitie hebben om actief te worden in de lokale politiek maar nog niet goed weten wat de mogelijkheden zijn. Of cursisten die stap aan het eind van de cursus ook daadwerkelijk zetten, is aan henzelf. 
 
Programma
Tijdens vier avonden wordt ingegaan op de politiek in het algemeen en de gemeentelijke politiek én  is er aandacht voor  vaardigheden  als debatteren. De cursus wordt gegeven door de organisatie ProDemos en vindt plaats van 19.30 tot 22.00 uur in het dorpshuis in Onderdendam.

Er zijn in totaal uit vier bijeenkomsten - elk met een ander thema:
 
Woensdagavond 7 februari: Introductie en algemene staatsinrichting
Dinsdagavond 13 februari: De gemeentelijke organisatie
Woensdagavond 19 februari: 'Hoe oefen ik invloed uit?'
Woensdagavond 7 maart: Mogelijkheid voor het bijwonen van de Raadsklankborgroep  (in de raadzaal in Uithuizen). 

Het  bijwonen  van een  raadsvergadering en  de uitreiking van de  certificaten  vinden plaats in maart, in de eigen gemeente. Meer informatie volgt. 
 
Meedoen
Belangstellenden kunnen zich tot  uiterlijk 1 februari  2018  aanmelden  bij  Henk Reijsoo, raadsgriffier van Bedum, via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of telefonisch via het algemene nummer van de gemeente Bedum: 050 - 301 89 11. Vragen over de cursus kunnen aan hem of aan de griffier van de eigen gemeente gesteld worden. Er kunnen maximaal 25 inwoners meedoen - bij een aantal van minder dan 12 deelnemers gaat de cursus niet door.

 

 
Nationale Voorleesdagen - woensdag 31 januari Bibliotheek Bedum
Gepubliceerd op donderdag 18 januari 2018

Nationale Voorleesdagen - woensdag 31 januari Bibliotheek Bedum

De Nationale Voorleesdagen, dit jaar van 24 januari t/m 3 februari, is hét voorleesfeest voor kinderen tot 6 jaar. Alle peuters en kleuters kunnen tijdens De Nationale Voorleesdagen in de Groningse bibliotheken terecht voor een voorleesfeestje: van voorleesontbijt tot theatervoorstelling. Alle kinderen tot 6 jaar die tijdens De Nationale Voorleesdagen (gratis) lid worden van de Bibliotheek krijgen een leuk cadeautje.

De Nationale Voorleesdagen
Voorlezen is leuk en belangrijk. Van voorlezen ga je groeien. Om ouders van kleine kinderen te stimuleren om voor te lezen, zijn er De Nationale Voorleesdagen. Ieder jaar worden peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen benaderd door de Groningse bibliotheken om ook mee te doen aan De Nationale Voorleesdagen.

Prentenboek van het Jaar
Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dit jaar is Ssst! De tijger slaapt geschreven en getekend door Britta Teckentrup is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. In Ssst! De tijger slaapt ligt de tijger te slapen. Kikker, Vos en de andere dieren willen er langs, maar ze willen de tijger niet wakker maken. Ze hebben veel ballonnen bij zich. Misschien dat het daarmee lukt?

Wij gaan voorlezen in Noord Groningen
Medewerkers van de bibliotheek lezen het verhaal natuurlijk voor op locaties van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en in de bibliotheek. Op deze manier kunnen alle peuters in gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum genieten van een mooi voorleesmoment.
In het kader van de Boekstart dreumes-peuter café zijn er op 2 plaatsen weer ochtenden georganiseerd voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders/begeleiders. U bent van harte welkom op vrijdag 26 januari van 10.00- 11.00 uur in bibliotheek Winsum en op woensdag 31 januari van 10.00-11.00 uur in bibliotheek Bedum. Kom samen met uw kindje genieten van het bekroonde prentenboek!

Dansverhaal van Studio Stap
Maaike Trousset van Studio Stap danst met de kinderen tot 6 jaar het dansverhaal van Ssst! De tijger slaapt. Op vrijdag 26 januari in Warffum van 15.30 tot 16.00 uur vervolgens in bibliotheek Uithuizen van 16.30-17.00 uur. Vrijdag 2 februari van 15.30-16.00 uur in bibliotheek Winsum en vervolgens van 16.30 tot 17.00 uur in bibliotheek Bedum. U kunt uw kind aanmelden bij uw plaatselijke bibliotheek. Makkelijk zittende kleding is fijn om in te dansen.

 
Colourful Bedum wint provinciale vrijwilligersprijs
Gepubliceerd op woensdag 17 januari 2018

In de statenzaal op het Provinciehuis in Groningen is Colourful Bedum uitgeroepen tot het beste vrijwilligersinitiatief in de provincie Groningen in 2017 in de categorie Leefbaarheid. Colourful Bedum was een van de 158 inzendingen voor de prijs en werd uiteindelijk samen met het eveneens goede burgerinitiatief Wijkbedrijf Selwerd genomineerd voor de prijs. Tot grote vreugde van alle meegekomen Colourful vrijwilligers en deelnemers koos de jury unaniem voor het initiatief uit Bedum. 

In het juryrapport staat : ' Samen met bewoners uit Bedum, leveren de vrijwilligers van Colourful Bedum daadwerkelijk een bijdrage aan integratie en participatie van mensen met een immigratie achtergrond. Dat blijkt onder andere uit het feit dat ook veel vrijwilligers actief zijn vanuit de nieuwkomersgroep'.

'De vrijwilligers vinden het waardevol als Colourful Bedum zich na de herindeling over de andere gemeenten zou verspreiden'.

'De jury heeft grote bewondering voor de vrijwilligers van Colourful Bedum, omdat zij er in slagen om autochtone bewoners en nieuwkomers in Bedum op een laagdrempelige manier samen te brengen'.

Het bestuur, de werkgroepen, vrijwilligers en deelnemers van Colour Bedum zijn trots op en dankbaar voor deze waardering. Heel veel inwoners van Bedum autochtoon en nieuwkomers, ondernemers, maatschappelijk organisaties, verenigingen, sponsoren en subsidieverstrekkers hebben bijgedragen aan de resultaten die in de afgelopen jaren zijn behaald. Deze samenwerking is de bron van het succes. 

Van de provincie kreeg Colourful Bedum het bedrag van maar liefst € 3.000,- overhandigd. In overleg met de vrijwilligers zal het geld ten goede komen van het doel.

Colourful Bedum is per 20 december 2017 omgedoopt tot stichting Colourful Het Hogeland. Het bestuur hoopt de succesvolle formule door te geven aan enthousiaste inwoners uit andere dorpen in Het Hogeland en biedt daarbij haar hulp, kennis en ervaring aan.

Iedereen die belangstelling heeft voor de activiteiten van de stichting en het een warm hart toedraagt kan contact opnemen via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

 
Snelle beslissers opgelet
Gepubliceerd op woensdag 17 januari 2018


 
Vrijstaand of twee onder één kap?

Wonen in een rustig hofje. Slapen beneden of toch die grote leefkeuken? Je zegt het maar. Het kan binnenkort in Bedum. Start bouw medio februari en je kan nu nog aanhaken.

Kavel 1 en 2 zijn nog beschikbaar voor:

 * twee onder kap woning v.a. € 304.000,00 v.o.n. OF
 * vrijstaand v.a. € 399.500,00 v.o.n.

Basiswoning is met 3 slaapkamers en 2 badkamers. Voor meer informatie bel ons 050-5472222 of kijk op de website nieuwbouwgroningen.nl

 

 

 
Gedeelten weg tussen Bedum en Onderdendam wordt 60km/u
Gepubliceerd op dinsdag 16 januari 2018

Gedeelten weg tussen Bedum en Onderdendam wordt 60km/u

Gedeputeerde Staten hebben besloten om voor gedeelten van de N995 tussen Bedum en Onderdendam en N996 tussen Onderdendam en Middelstum een maximumsnelheid van 60 km/u zonaal in te stellen. Dit in verband met onder andere het vergroten van de verkeersveiligheid en het verlagen van de snelheid in Onderdendam.

De smalle weg tussen Bedum en Onderdendam is vooral voor fietsers een onveilige weg. Fietsers moeten gebruik maken van dezelfde rijbaan als het overigee verkeer. Veel fietsers kiezen hierdoor om gebruik te maken van de minder drukke Lageweg en Stadsweg tussen Bedum en Onderdendam.

In Onderdendam geldt een maximumsnelheid van 30 km/u.

 
Peter en Wiebe de Haan brengen ode aan geboortehuis Loppersum
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

De voorgenomen sloop van het oude pand Hogestraat 4 in Loppersum is aanleiding voor Wiebe en Peter de Haan (ook bekend als Pé Daalemmer) om herinneringen op te halen aan hun jeugd in dat dorp. Op donderdag 18 januari presenteren de broers in Ons Dorpshuis een avond met foto’s, film, muziek en verhalen over het hart van Loppersum.

Hogestraat 4, middenin dé winkelstraat van Loppersum, staat leeg en wordt binnenkort waarschijnlijk gesloopt. In het meer dan honderd jaar oude pandje was jarenlang een slagerij gevestigd. Wiebe (1955) en Peter (1956) werden er beiden geboren en hebben er tot 1970 gewoond. Hun ouders breidden de slagerij in de jaren zestig uit tot supermarkt. Albert Heijn was de laatste gebruiker, maar die winkel verhuisde eind 2015 naar een compleet nieuw gebouw. Sindsdien staat Hogestraat 4 te verkrotten.


 een foto uit 1955 van echtpaar de Haan met
Wiebe als baby, voor het pand Hogestraat 4

Sinds het oude pand leegstaat, is er nauwelijks doorloop meer voor het winkelend publiek van supermarkt naar winkelstraat en vice versa. Gedupeerde ondernemers gingen te rade bij het gemeentebestuur, dat uiteindelijk onder hun druk, en met de NAM als geldschieter, het pand aankocht. Hiermee was de sloop zo goed als bezegeld.

'Juist nu er zo veel panden in dit gebied noodgedwongen moeten worden gesloopt vanwege de aardbevingsschade, is het spijtig dat het voor dit dorp karakteristieke, meer dan een eeuw oude pand aan sloop ten onder dreigt te gaan,' zegt Peter. Desondanks beloven de gebroeders De Haan er een opgewekte, vrolijke avond van te maken. Ook hun muzikale activiteiten, die in dit pand al een aanvang namen, zullen deze avond niet ontbreken.

De avond begint om 20.00 uur in Ons Dorpshuis, Wirdumerweg 22, Loppersum.
Toegang is gratis.

 

 
Revanche voor Kenders Bouw DIO/Bedum op Olhaco
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

Revanche voor Kenders Bouw DIO Bedum op Olhaco uit Hoogeveen

De heren volleyballers van Kenders Bouw DIO/Bedum zijn het nieuwe jaar begonnen met een klinkende overwinning op De Witte Olhaco uit Hoogeveen. In sporthal De Beemden stuurde de thuisploeg de tegenstander binnen het uur met 3-0 naar huis. Dankzij deze overwinning revancheert DIO zich voor de dure uitnederlaag eerder in het seizoen.

Coach Edwin ten Kate van DIO/Bedum kon over bijna de gehele selectie beschikken. Alleen Gerben Geertsema en de langdurig geblesseerde Jan Bakker ontbraken nog. Met Thijs Homan, Jochem van Diepen, Nico Hoekstra, Lennart Harmsen, Bert Bouwers, Erik Rekker en libero Niels Kuypens begonnen de Bedumers aan de wedstrijd.

In de eerste set werd al redelijk vroeg het gaatje geslagen. Met veel servedruk werd de passlijn van de mannen uit Hoogeveen onder druk gezet. Hierdoor kon Olhaco lastig tot aanvallen komen. Halverwege de set was het verschil al opgelopen tot meer dan vijf punten in het voordeel van de thuisploeg. Aan het eind van de set werd daar nog een schepje bovenop gedaan, waardoor DIO met 25-16 de winst wist te pakken.

Het spelbeeld in de tweede set was vergelijkbaar met de eerste set. De Bedumers waren de bovenliggende partij en lieten met vlagen goed volleybal zien. Verdedigend stond de ploeg goed te spelen. Veel aanvallen van Olhaco stranden in de blokkering of werden goed verdedigd door de passlinie. Onder andere Lennart Harmsen was voor Olhaco moeilijk af te stoppen. Met ruime cijfers werd ook de tweede set gewonnen: 25-13.

Met enkele wijzigingen begon DIO aan de derde set. Rik Bakker en Michael ter Veer waren al ingevallen in de tweede set, maar mochten ook beginnen in de derde set. De Bedumers bleven de bovenliggende ploeg. Het gat werd wederom al snel geslagen en ook niet meer uit handen gegeven. Halverwege de set kwam ook Dewi Verseput en Jochem van de Veen binnen de lijnen. Met een foutserve van Olhaco werd uiteindelijk het wedstrijdpunt binnengehaald: 25-21.
 
Door de nederlaag van koploper Sliedrecht Sport tegen VoCasa, loopt Kenders Bouw DIO/Bedum weer drie punten in. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt momenteel 8 punten, maar de Bedumers hebben nog 2 wedstrijden tegoed. Volgende week neemt DIO/Bedum het in een uitwedstrijd op tegen de nummer 6 MKB Accountants/VCV uit Veenendaal.

 
Slager Traiteur Thonny Teerling genomineerd voor 'Lekkerste grillworst van Nederland'
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

Slager Traiteur Thonny Teerling in Bedum genomineerd voor Lekkerste grillworst van Nederland 

Begin januari was de eerste keuring van de grillworst. Tijdens de keuring, georganiseerd door de KNS, worden de grillworsten beoordeeld op inwendig en uitwendig aanzien, kleur, aanzien snijvlak, geur, smaak, samenstelling en consistentie. Er wordt zowel warm als koud gekeurd. 
 
De dag begon vroeg in Rijswijk om alles klaar te zetten voor de Grote Grillworsttest 2018. Met maar liefst 101 inzendingen een hele kluif voor de jury. De jury was op zoek naar de perfecte grillworst maar wat is een perfecte grillworst? Volgens de vierkoppige jury: “een robuuste worst met een echte grillsmaak. Een feestje in je mond.” 
 
De jury van de Grote Grillworsttest bestaat dit jaar uit drie bijzondere kenners en liefhebbers van worst. De jury van 2018 bestaat uit: slager Koos van Essen, SVO-docent Paul Bohté en acteur en kookgekken Hugo Kennis en Jasper Gottlieb.
 
Slager Koos won vorig jaar de Grote Grillworstets 2017. SVO-docent Paul Bothe is ervaren vakdocent bij SVO en jureert al voor de tweede keer bij de Grillworsttest. Hugo Kennis is chef bij tv-zender 24Kitchen waar hij programma’s maakt zoals Smaakpupillen, Grenzeloos koken en de Makkelijke Maaltijd on Tour. Ook presenteert hij samen met Jasper Gottlieb en zijn broer Marius Gottlieb ‘de Worsten van Babel’, een internetprogramma waarin met een dikke knipoog met eten wordt geëxperimenteerd
 
Op dinsdag 23 januari is de finalekeuring van de Grote Grillworsttest 2018. Op die dag worden de 10 genomineerde worsten opnieuw getest en nog eens kritisch geproefd. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 8 februari.
 
Uiteraard ligt er voor iedere klant een plakje grillworst klaar in de winkel om te proeven of die écht zo lekker is.

 
Fashioncheque voor kinderen uit minimagezinnen in de BMWE-gemeenten
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

Fashioncheque voor kinderen uit minimagezinnen in de BMWE-gemeenten

De colleges van burgemeester en wethouders van de BMWE-gemeenten hebben eind vorig jaar besloten om weer een Fashioncheque aan minima beschikbaar te stellen, dit keer specifiek voor inwonende kinderen tot 18 jaar. Ouders met een minimum inkomen (tot 120 % van de bijstandsnorm) of weinig vermogen kunnen voor ieder inwonend kind nog tot 1 februari a.s. een Fashioncheque van € 50,- aanvragen.  
 
Inwoners die een uitkering ontvangen van Werkplein Ability, hebben de Fashioncheque(s) in de decembermaand automatisch per post ontvangen. Inwoners uit de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond met een minimum inkomen en/of laag vermogen, en met inwonende kinderen tot 18 jaar, hebben ook recht op deze Fashioncheque. 
 
Zij kunnen de Fashioncheque nog tot 1 februari 2018 aanvragen.  Het aanvraagformulier is te downloaden via de homepage van www.werkpleinability.nl en is ook beschikbaar bij Werkplein Ability in Winsum (Ubbo J. Mansholtplein 2 in Winsum). 

 
DWA/Argo weer nipt onderuit
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

DWA Argo weer nipt onderuit - uit tegen Pallas 08 uit Leeuwarden 

Afgelopen zaterdag gingen de korfballers uit Winsum en Bedum op bezoek bij Pallas´08 in Leeuwarden. Na een spannend duel, met een ruststand van 13-10, wist Pallas’08 nipt de punten te behouden in eigen huis. De eindstand werd 21-19. Met nog zes wedstrijden te gaan begint het gevaar voor degradatie steeds nadrukkelijker te worden.

De vorige ontmoeting met Pallas werd door de Friezen gewonnen met 15-18. DWA/Argo zinde voor deze eerste return op wraak voor dat verlies.

Pallas wist zaterdag direct de score te openen, maar DWA/Argo reageerde twee maal op rij, door treffers van Sam Pestoor en Nick Brandsma. Na de 1-2 voorsprong, was het Pallas dat twee maal op rij scoorde waardoor het weer een voorsprong nam. Na de gelijkmaker uit handen van Sam Pestoor, vielen de doelpunten vervolgens om en om. Bij de stand van 8-7 kon de thuisploeg echter uitlopen naar een 11-7 voorsprong. DWA/Argo knokte zich enigszins terug, maar kon niet voorkomen dat het bij rust tegen een 13-10 achterstand aankeek. In de rust werd benadrukt dat er scherper verdedigd moest worden, vooral in de korfzone, waar Pallas scherp in de afronding was.

Na de pauze kwamen de jongelingen uit Winsum en Bedum duidelijk scherper terug in de wedstrijd. Natasja Schuuring wist direct met een vrije bal 13-11 op het scorebord te zetten. Na een antwoord van Pallas, zorgden Tom van der Laan en Natasja Schuuring er vervolgens voor dat er 14-13 op het scorebord kwam te staan. De spanning was weer terug in de wedstrijd.

Na deze stand konden de Friese hoofdstedelingen toch weer een gat slaan. Pallas maakte vier treffers op rij, waardoor er een grote achterstand voor DWA/Argo zichtbaar was. Met 18-13 op het scorebord gingen de ploegen de laatste fase van de wedstrijd in. Een spannende fase, want Nick Brandsma en Lisette Hamminga waren trefzeker en brachten de gasten terug op 18-15. Pallas hield echter het initiatief door weer naar 20-15 uit te lopen. In de laatste minuten zette DWA/Argo nog een keer flink aan. Met vier treffers op rij uit handen van Natasja Schuuring, Tom van der Laan, Karen Oostmeijer en Nick Brandsma werd het nog erg spannend. Er stond 20-19 op het scorebord. Het team van DWA/Argo knokte voor wat het waard was, maar door een makkelijk gegeven strafworp voor de thuisclub, die werd verzilverd, werd het 21-19. De resterende speeltijd was te kort voor DWA/Argo om er nog een gelijkspel uit te halen. Het bleef bij 21-19.

Door dit verlies en doordat concurrenten in de poule wel wonnen, komt de degradatie voor DWA/Argo steeds dichterbij.

Aanstaande week zaterdag, 20 januari, zal DWA/Argo in eigen huis aantreden tegen Thrianta. De vorige ontmoeting werd met 19-16 door Thrianta gewonnen. Het duel zal om 18.10 uur in de Ripperdahal in Winsum van start gaan.

Scores DWA/Argo: Natasja Schuuring (5x),  Nick Brandsma (4x), Tom van der Laan (4x), Sam Pestoor (3), Lisette Hamminga (1x), Lisanne Pettinga (1x), Karen Oostmeijer (1x).

Uitslagen:
Pallas   - DWA/Argo        21-19
Lintjo   - Invicta/Frigro  13-17
Harkema  - DIO             13-10
Thrainta - Emmeloord       19-18

Stand:
Harkema        8-10
Pallas         8- 9
Emmeloord      8- 9
Invicta/Frigro 8- 9
DIO            8- 9
Thrianta       8- 8
Lintjo         8- 8
DWA/Argo       8- 2

 

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 301 - 360 van 5300

Gerelateerde artikelen

Advertisement

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM