Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Uit de oude doos - Foto 370376 en 370377 - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum
Gepubliceerd op woensdag 08 januari 2020

 

De Historische Vereniging gemeente Bedum wil graag het volgende weten:

  • Wie kent deze personen en hoe heten zij?
  • Waar is deze foto gemaakt?
  • Wanneer en ter gelegenheid waarvan is deze foto gemaakt?

Fotonummer: 370376 en 370377

Uit de oude doos - Foto 370376 en 370377 - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum 

Als u meer informatie over deze foto heeft, kunt u contact opnemen met Sieger de Groot, Westerseweg 9, Zuidwolde tel. 3012227. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Ook is de foto te zien in het documentatiecentrum van de Historische Vereniging. Het centrum is gevestigd in de bovenruimte van de gymzaal aan de Schoolstraat nummer 17 en is geopend op de 1e maandag van de maand van 19.30-21.00 uur,  of op afspraak.

Uit de oude doos - Foto 370376 en 370377 - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum 

Voor het laatste nieuws van de Historische Vereniging, foto's en de geschiedenis van de gemeente Bedum, bezoekt u de website van de vereniging: www.zoastwas.nl

 
Uitreiking eerste exemplaar Colourful Magazine
Gepubliceerd op maandag 06 januari 2020

Een feestelijk moment in de sporthal van Leens tijdens een feestelijke nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Deelnemers van Stichting Colourful Het Hogeland overhandigen dinsdagavond 7 januari het eerste exemplaar van het Colourful Magazine aan wethouder de Visser. Het magazine laat zien hoe ontmoetingen van mensen met verschillende culturen kunnen leiden tot echt contact.

Eerste exemplaar Colourful Magazine 

De burgemeester, wethouders, vrijwilligers en andere betrokken burgers vertellen ieder in een paar woorden wat Stichting Colourful Het Hogeland voor hen betekent. Colourful Het Hogeland blijkt een succesformule om mensen zich thuis te laten voelen in hun nieuwe land. Het jaarmagazine staat vol mooie verhalen en ervaringen.

Ontmoeting, daar begint het mee. “Onbekend maakt onbemind”, zegt voorzitter Rinze Kramer. ”Door mensen elkaar te laten ontmoeten, elkaars verhalen te horen, creëer je begrip.” Daarom organiseert Colourful Het Hogeland in de dorpen het hele jaar activiteiten voor autochtone en allochtone inwoners. Met elkaar muziek maken, koken, knutselen of sporten, zoals zwemles of samen meedoen aan een hardloopwedstrijd.

Drempel
“De drempel om met een onbekende een praatje te maken is vaak hoog”, is de ervaring van coördinator Jenny van der Werf. Als je niet direct ziet dat iemand van elders komt, valt het misschien nog mee. Jenny van der Werf: “Maar als je ook nog een taalbarrière vermoedt, vind je het vaak al veel moeilijker.” Rinze Kramer: “Je zegt toch wat minder snel ‘moi’.” Van der Werf: “Bedenk ook eens hoe hoog die drempel voor die ander zal zijn.”

Rinze Kramer: “Het eerste contact is heel belangrijk. Als mensen elkaar bij een activiteit hebben onmoet, is het ijs al gebroken. Daarna groeten ze op straat of beginnen een praatje. Je fietst voorbij en zwaait even. Dat lijkt klein, maar voelt al zo anders. Van daaruit kan ook meer ontstaan. Zo kwamen mensen er bij Colourful Het Hogeland achter dat ze achterburen waren. Zij hebben nu een mooi contact.”

Het is immers niet één grote groep, benadrukken Kramer en Van der Werf. “Het gaat om mensen die bij elkaar in de buurt wonen. De doelgroep, dat zijn we met ons allen. Wat de reden ook is waarom nieuwkomers hier zijn: wie hier woont, moet kunnen meedoen.”

Koken en eten verbindt
Van alle activiteiten blijkt vooral koken heel goed te werken. Kookworkshops bijvoorbeeld of met een eetstand naar evenementen als Op Roakeldeis of kunst- en cultuurmarkten, waar deelnemers gerechten aanbieden uit hun geboorteland. Sinds de aanschaf van mobiele keukenapparatuur is dit veel makkelijker. Dat kon dankzij bijdragen van Gemeente Het Hogeland, Het Oranjefonds en het Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma van de NAM. Jenny van der Werf: “Samen koken en eten verbindt. Je leert elkaar en elkaars cultuur kennen. En als anderen het lekker vinden, voel je je trots.”

Gelijkwaardig
Zulke evenementen leveren regelmatig enthousiaste vrijwilligers op. “En wie de ene keer deelnemer is, kan gerust vrijwilliger zijn bij een andere activiteit. Veel projecten bieden hulp. Dit is op basis van gelijkwaardigheid.”

De vrijwilligers zijn zeer welkom. Begonnen als Colourful Bedum, is de stichting met de gemeentelijke herindeling meegegroeid tot de vijf keer zo grote gemeente Het Hogeland. Een kennismakingsgesprek met iedere vrijwilliger of deelnemer lukt coördinator Van der Werf niet meer. “We gaan misschien werken met zelfsturende teams per soort activiteit.”

Van verschillende kanten is er belangstelling voor Colourful Het Hogeland. Kleurrijk Haren is erdoor geïnspireerd en er zijn gesprekken in meer gemeenten. Ook vragen culturele evenementen via Colourful naar muzikanten. Ontmoeten, meedoen: Colourful Het Hogeland werkt. Enkele reacties in het magazine: “Het brengt verschillende kleuren en smaken bij elkaar”, “We hebben plezier met en om elkaar” en “Het helpt mensen om zich thuis te voelen.” Toen twee allochtone mannen de Bedumer Winterloop hadden volbracht, zeiden ze trots en voldaan: “Nu zijn we echte Bedumers”.

Het Colourful magazine wordt verspreid bij de nieuwjaarsreceptie en vanaf week twee via de plaatselijke bibliotheken en is mogelijk gemaakt door Rotaryclub Uithuizen-Het Hogeland.

Fotograaf: Peter Russchen

 

 
Bedumer door brandweer uit water gered
Gepubliceerd op maandag 06 januari 2020
Bedumer door brandweer uit water gered
 
Onderdendam – Een man uit Bedum is zondagmiddag te water geraakt op de Stadsweg tussen Bedum en Onderdendam. De man zat op een driewieler en reed van de weg af, een sloot in.
Hulpdiensten kwamen met spoed ter plekke. De brandweer heeft de man uit het water gehaald omdat hij niet zelfstandig op de kant kon klimmen.
 

 
Bedum viert OUD en NIEUW in dichte mist
Gepubliceerd op woensdag 01 januari 2020

In zeer dichte mist heeft Bedum het nieuwe jaar ingeluid. Door de mist was weinig van vuurwerk te zien. Alleen de knallen en soms zeer harde knallen waren te horen.

Veel mensen besloten, door de dichte mist, om hun siervuurwerk niet af te steken en dit een dag uit te stellen. Rond 5.30 uur was er nog een vuurwerkbom tot ontploffing gebracht in het centrum van Bedum. Op het versplein zijn de restanten van vuurwerk en vernieling duidelijk te zien. Waaronder een aanhanger, compleet uitgebrand.

Bedum viert OUD en NIEUW in dichte mist

Bedum viert OUD en NIEUW in dichte mist

 
Boekhandel Haan Bedum gesloten
Gepubliceerd op dinsdag 31 december 2019

Boekhandel Bedum is 2 dagen eerder gesloten dan eerder was aangekondigd. Op maandag 30 december werden de gordijnen van de winkel definitief gesloten.

Daarmee verliest Bedum op de valreep van 2019 opnieuw een winkel. En de laatste boekhandel.

Boekhandel Haan Bedum gesloten 

 
Getuigen gezocht: Brand garageboxen De Blink in Bedum
Gepubliceerd op maandag 30 december 2019

De politie onderzoekt een brand in enkele garageboxen aan De Blink in Bedum. Misschien heeft u iets gezien of gehoord en is dit belangrijke informatie voor het lopende onderzoek.

De brand in de garageboxen aan de De Blink Bedum was op zaterdag 28 december 2019 omstreeks 16:20 uur.

Heeft u of één van uw huisgenoten:

  • Een persoon of personen gezien die zich mogelijk vreemd gedroegen en/of voldoen aan het signalement?
  • Een onbekend voertuig (auto's, bromfietsen) gezien in de straat of in de omgeving?
  • Informatie/gegevens van andere getuigen die iets hebben gezien/gehoord?
  • Camerabeelden, foto's en/of andere informatie die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek?

Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met dit delict, neemt u dan direct contact op met de politie via 0900-8844. Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis nummer).

 

 

 
Time Out Kappers/Bmat jongste winnaars ooit Bedumer zaalvoetbalgala
Gepubliceerd op zondag 29 december 2019

Het 17e Univé zaalvoetbalgala voor bedrijven in Bedum en omstreken is gewonnen door het team van Time Out Kappers/Bmat. Na een zinderende finale versloegen zij aftredend kampioen Payt na shoot outs. In de troostfinale won JAHEKO met ruime cijfers van Multipromo. Het team van Time Out Kappers/Bmat deed pas voor de tweede keer mee aan het bedrijven zaalvoetbalgala in Bedum. Met een gemiddelde leeftijd van 18,5 zijn zij de jongste winnaars ooit in de historie van het zaalvoetbalgala.


De winnaars van 2019, het team van Time Out Kappers/Bmat.

foto: Sandra den Boer. 

Het publiek was in grote getale naar sporthal de Beemden gekomen. De organisatie moest nog banken bijplaatsen in de zaal om iedereen een zitplek te kunnen geven. Ruim 650 bezoekers waren getuige van een historische finaleavond. Zij werden getrakteerd op veel prachtige doelpunten.

Tussen de wedstrijden door was er vermaak met de jonge dansers van ‘The Urban Dance Center Groningen’. Zij gaven een masterclass voorstelling tijdens de pauzes tussen de wedstrijden. De DJ’s Jacko Pol en Alexander van Dellen van AVD Entertainment zorgden voor de feestelijke omlijsting met licht en geluid.

Op 19, 20 en 21 december waren de poulewedstrijden. Van de vijftien bedrijventeams bleven de beste acht over. Dat waren JAHEKO, Hogelandnieuws, Multipromo, Smit Prefab Beton, Time Out Kappers/Bmat, Jumbo Maripaan, Smit Installatietechniek/Smit Bouwservice en Payt.

De finale kende een spannend verloop. Het ervaren team van Payt kwam uit een vrije bal op 1-0. De jonkies van Time Out Kappers/Bmat vochten zich terug en namen zelfs brutaal de leiding met 1-2. In de slotseconden werd het toch nog 2-2. In de shoot outs was keeper Youri Tepper de grote man bij Time Out Kappers/Bmat. Hij stopte alle ballen. De ontlading was groot bij de winnaars. Voorzitster Petra Makkes van de stichting Bedrijvenvoetbal reikte na afloop de prijzen uit. Diederik Dijk van JAHEKO werd topscorer met tien goals. Nico Homan van Payt werd door de organisatie verkozen tot beste doelman van het toernooi.

Waardering was er voor de scheidsrechters Lianne van der Meulen, Jan Swart en Dursun Caglak. Tijdens de finaleavond gaven zij slechts één gele kaart. Ondanks de belangen verliep de avond bijzonder sportief.

Met een promo maakte het bestuur de artiesten van de 31ste zomereditie bekend. Vrijdag 26 juni wordt een Hollandse avond met The Great Piano’s, Stef Ekkel en Burdy. Zaterdag 27 juni staat in het teken van de 90’s en treden ‘This is Beethoven’, Twenty 4 seven en T-Spoon op. Toegangskaarten zijn vanaf 27 april (Koningsdag) verkrijgbaar. Voor meer informatie kijk op www.bedrijvenvoetbal.com

 
Van 2019 naar 2020 - Samen houden we de jaarwisseling leuk
Gepubliceerd op zondag 29 december 2019

Van 2019 naar 2020 - Samen houden we de jaarwisseling leuk

Wij hopen dat de jaarwisseling voor iedereen in de gemeente Het Hogeland plezierig en veilig verloopt. Houdt rekening met anderen, laat het een feest voor iedereen zijn!

U doet er goed aan uw losse zaken rondom uw huis binnen te zetten. Houdt u uw huisdieren zoveel mogelijk binnen en lijn honden buiten aan.

Ook de gemeente treft voorzorgsmaatregelen om schade aan eigendommen te voorkomen. Vernielingen kosten jaarlijks vele duizenden euro’s. Waar mogelijk wordt schade verhaald op de daders of hun ouders. Die kosten en moeite dragen we met z'n allen. Zonde! Houdt u daarom samen met ons de jaarwisseling leuk.

Meldt overlast of illegale activiteiten aan de politie. Belt u de politie via 0900-8844 (niet urgent). Het alarmnummer 112 is alleen voor echt dringende en heterdaad situaties dag en nacht bereikbaar.

Vuurwerk
Vuurwerk afsteken mag op 31 december 2019 vanaf 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2020 om 02.00 uur s nachts. Wij vragen u om ierbij rekening te houden met uw omgeving. Gooi geen vuurwerk naar mensen en dieren. Steek geen vuurwerk af in de directe omgeving van verpleeghuizen. Volg bij het afsteken van uurwerk de gebruiksaanwijzing en hou voldoende afstand!

Carbidschieten
Carbidschieten is een oude traditie in onze regio. Het gbruik van een bus tot 1 liter is zonder ontheffing toegestaan van 31 december 2019 om 10.00 uur tot 1 januari 2020 om 02.00 uur.
Het gebruik van grotere (melk)bussen is alleen toegestaan met een ontheffing.
De regels voor carbidschieten vindt u op hethogeland.nl . Daar staan ook de verleende ontheffingen voor carbidschieten (bij de Bekendmakingen, rubriek Openbare orde en veiligheid).
Carbidschieten is een prachtige maar traditie. In de praktijk gebeuren er wel ongelukken. Die risico’s met zich meebrengt. Tips voor veilig carbidschieten vindt u op www.wieisdebock.nl.

Vreugdevuren
Een vuur stoken in de open lucht mag alleen met een ontheffing van de gemeente. De verleende ontheffingen voor vreugdevuren vindt u bij de Bekendmakingen op de website www.hethogeland.nl (rubriek Openbare orde en veiligheid). Deponeer op toegestanebrandstapels alleen kerstbomen en onbehandeld hout. Storten van ander afval is verboden en kan u een boete opleveren. Buiten het zandbed en/of de container(s) mag niet worden gebrand.

Ondervindt u overlast van mensen die zich niet aan de regels houden? Dan kunt u dit melden bij de politie via 0900-8844. Dit kan ook anoniem via 0800-7000 .

Straffen bij afsteken illegaal vuurwerk
Als de politie een dader met illegaal vuurwerk afsteken betrapt, is het mogelijk dat deze geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt of houdt. Dat houdt in dat heel veel banen niet meer mogelijk zijn. Verplicht stoppen met een stage behoort ook tot de risico’s.
Minderjarigen verwijst de politie door naar bureau Halt voor een alternatieve straf. De schade wordt verhaald op de daders of hun ouders. Dat geldt ook voor andere vernielingen.

 

 
Uit de oude doos - Groepsfoto Zuidwolde - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum
Gepubliceerd op dinsdag 24 december 2019


  
De Historische Vereniging gemeente Bedum wil graag het volgende weten:

- Wie kent deze personen en hoe heten zij?
- Waar is deze foto gemaakt?
- Wanneer en ter gelegenheid waarvan is deze foto gemaakt?

Fotonummer: 370626

Als u meer informatie over deze foto heeft, kunt u contact opnemen  met Sieger de Groot, Westerseweg 9, Zuidwolde tel. 3012227. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Ook is de foto te zien in het documentatiecentrum van de Historische Vereniging  Het centrum is gevestigd in de bovenruimte van de gymzaal aan de Schoolstraat nummer 17 en is geopend op de maandag 1e van de maand van 19.30-21.00 uur,  of op afspraak

Voor het laatste nieuws van de Historische Vereniging, foto's en de geschiedenis van de gemeente Bedum, bezoekt u de website van de vereniging: www.zoastwas.nl

 
GGD inspecteert kinderopvanglocaties gemeente Het Hogeland
Gepubliceerd op vrijdag 20 december 2019

GGD inspecteert kinderopvanglocaties gemeente Het Hogeland
 
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de GGD Groningen opdracht te geven alle verplichte inspecties kinderopvang voor 2020 uit te voeren. De GGD onderzoekt jaarlijks of de exploitatie van de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouders en gastouderbureaus voldoen aan de Wet kinderopvang.

De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de kinderopvang. Het toezicht is, op grond van de Wet kinderopvang, in handen gelegd van de GGD. De handhaving voert de gemeente zelf uit.

 
WERELDLEPRADAG zondag 26 januari 2020
Gepubliceerd op vrijdag 20 december 2019

WERELDLEPRADAG zondag 26 januari 2020

Het is een goede gewoonte om aan de Leprabestrijding aandacht te schenken. En gelukkig is het zeer bekend geworden en behoort het bij de categorie Erkende Goede Doelen.

Naast deze mondiaal bekende dag worden TV spotjes uitgezonden voor dit goede doel. Een en ander wordt vergezeld tijdens de laatste twee weken van januari nl. 13 t/m 26 januari.

In een aantal dorpen worden de huis aan huiscollecten gehouden. Tot op heden mogen we vermelden: Bedum en omstreken – Sauwerd/Adorp – Kloosterburen – Uithuizen –Middelstum – ’t Zandt terwijl in Ulrum de overbekende oudpapieracties worden gehouden.

De Leprastichting is dankbaar dat deze activiteiten nog steeds jaarlijks worden gehouden en wij hopen dat onze collectanten hiermee door mogen gaan. Zelfs hopen wij dat er nog een aantal collectanten en coördinatoren zich zullen aanmelden om ook mee te helpen.
Wij hopen dat meerderen willen meehelpen in de strijd tegen de Lepra.

Graag willen wij u wijzen op  de site: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken alwaar een groot stuk informatie staat vermeld.

Uw aanmelding wordt van harte ontvangen door:

Namens de kring Groningen:  
Bieuwko Pruis   Bedum       telefoon:  06 - 81837140
Bob van Wilgen  Groningen   telefoon:  06 - 20781881

Bij voorbaat dank voor uw bereidwilligheid.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Resultaten 306 - 366 van 534

Gerelateerde artikelen

Mijnkadowinkel.nl
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter