Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Weinig vaarrecreatie door een fout in de vaargids Provincie Groningen
Gepubliceerd op maandag 21 mei 2018

Tot 2016 kwamen er per week ongeveer 65 boten per week door Bedum gevaren. Dit aantal is teruggelopen naar een schamele 6 stuks.

De reden hiervoor is dat in de vaargids van 2017 en 2018 een foutieve vermelding staat; het Boterdiep ter hoogte van ODN/tankstation zou niet toegankelijk zou zijn voor boten met een vaardiepte groter dan 1 meter.

 

Op aandringen van het APB Bedum is meerdere malen getracht boven water te krijgen wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn. De duikploeg van de brandweer Bedum is op zoek geweest naar obstakels op de aangegeven plek maar werden niet gevonden. De gasleidingen van de Gasunie liggen op 3 meter diepte. Ondanks meerdere verzoeken bij het waterschap Noorderzijlvest en de Provincie Groningen is deze foutieve informatie nog steeds niet gecorrigeerd.

Weinig vaarrecreatie door een fout in de vaargids Provincie Groningen 

Een storende fout, ook gezien het feit dat veel mensen en organisaties zich inzetten om het mooie Bedum op de toeristische kaart te zetten en dat dit wordt tegengewerkt door dit soort slordige fouten.

Helaas zal de plaatselijke horeca en detailhandel hier ook de gevolgen van ondervinden.


Weinig vaarrecreatie door een fout in de vaargids Provincie Groningen  

 
Pinksteren is afkomstig van het Oudgriekse woord Pentikostí dat vijftig betekent
Gepubliceerd op vrijdag 18 mei 2018

Pinksteren is afkomstig van het Oudgriekse woord Pentikostí dat vijftig betekent

Zondag is het eerste Pinksterdag. Tegenwoordig weten de meeste mensen niet meer wat Pinksteren betekent en waarom het gevierd wordt.

Pinksteren (Oudgrieks: Πεντηκοστή, Pentikostí Nederlands: vijftig) is een christelijke feestdag, waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Het is de negenenveertigste dag ná Pasen, of volgens een andere definitie de vijftigste dag ván Pasen. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke kerk gemarkeerd. Het kan als zodanig tevens als de eerste christelijke opwekking worden gezien.

Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen. Na Jezus zijn dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang (tot Hemelvaart) de steun van zijn aanwezigheid, waarbij hij hun andermaal uitlegde wat de betekenis was van alles wat hij gedaan had tijdens zijn openbare optreden.

Op de veertigste dag van Pasen (dus niet de veertigste dag na Pasen) werden de leerlingen door Jezus zijn Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en ze de kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren dus, kwam de beloofde Heilige Geest dan ook over de discipelen.

Met name in de vroege middeleeuwen was Pinksteren een zeer belangrijk christelijk feest. Het ging toen gepaard met een week van verplichte rust, bekend als de Heilige Geestweek. Tot de standaardrituelen behoorden het loslaten van duiven in de kerk, het strooien van blaadjes van pioenrozen en het blazen op de klaroen. Tot in de 20e eeuw was het verder gebruikelijk om elkaar een Pinkstergroet (bijv. in de vorm van een wenskaart) te sturen.

De Heilige Geestweek werd in 813 al wat ingekort, en vanaf 1414 kende Pinksteren nog slechts drie verplichte rustdagen. Bij de Synode van Dordrecht (1618) werd bepaald dat hier nog een dag afging. Desondanks heeft de derde rustdag op sommige plaatsen tot op de dag van vandaag standgehouden.

Bron: Wikipedia 

 
101 jarige in Bedum
Gepubliceerd op donderdag 17 mei 2018

Aanstaande vrijdag, 18 mei, brengt burgemeester Erica van Lente van Bedum een bezoek aan de heer Jan Woldijk. Hij wordt die dag 101 jaar en is daarmee de oudste mannelijke inwoner van de gemeente.


Burgemeester Erica van Lente bekijkt fotoboek van 101 jarige Jan Woldijk

Foto: Herman Spier 

Jan Woldijk werd geboren op 18 mei 1917 in Bedum als zoon van Willem Woldijk en Elizabeth Schaaphok. Hij was landarbeider. Op 2 december 1942 trouwde hij  in Bedum met Siebrig Korthuis, geboren op 5 maart 1922 in Bedum. Zijn vrouw overleed in 2008.

Het echtpaar woonde op verschillende adressen aan de St. Annerweg in Bedum. In 1972 streken ze neer aan de Ommelanderdrift. De Heemweg in Bedum was vanaf 1989 hun woonstraat. Sinds 2006 woont hij op het huidige adres, Prof. Boermastraat 2/K021.

Jan Woldijk en zijn vrouw kregen zeven kinderen: twee dochters en vijf zonen. Een van de zonen overleed in 2008. Het oudste kind is 74; het jongste 52.

 
Vliegtickets boeken via de website Flightsfrom.com
Gepubliceerd op donderdag 17 mei 2018

Bij een blauwe hemel zie je in Bedum veel vliegtuigen overvliegen. Dagelijks vliegen er rond de 500 vliegtuigen over naar verschillende bestemmingen. Denk je de vliegtuigen weg dan zie je dagelijks meer dan 50 duizend mensen door de lucht gaan! 5 jaar geleden schreef ik een artikeltje over de website flightradar24.com . Deze site laat alle vliegbewegingen boven ons zien.

 

Sinds kort is er een nieuwe website flightsfrom.com . Deze website laat per vliegveld zien naar welke bestemmingen er gevlogen wordt. Ook kan je de vertrektijden van de vluchten zien, de duur van een vlucht en met welk vliegtuigtype er gevlogen wordt.

Ook vliegtickets kunnen gelijk via de site geboekt worden. Klik op een route en je kan gelijk van alle dagen de vertrektijden naar de desbetreffende bestemming zien. Klik je op een vlucht dan kan je via de knop Check Prices een overzicht zien van de prijzen van verschillende aanbieders. Je kan de ticket vervolgens meteen boeken. En wie weet zie je dan Bedum vanuit de lucht.

 
Opknapbeurt algemene begraafplaatsen gemeente Bedum
Gepubliceerd op donderdag 17 mei 2018

Opknapbeurt algemene begraafplaatsen gemeente Bedum

De algemene begraafplaatsen in Bedum, Zuidwolde en Onderdendam krijgen een opknapbeurt. Met de werkzaamheden wordt direct na de komende Pinksterdagen begonnen. Het opknappen van de begraafplaatsen volgt op vrij brede kritiek op de onderhoudstoestand van de huidige grindpaden.

Die onderhoudstoestand is sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen in 2016 achteruit gegaan. Het gemeentebestuur heeft daarop besloten maatregelen te nemen. De begraafplaatsen worden onderhoudsarmer gemaakt. Het streven is daarbij het karakter van de begraafplaatsen te behouden.

Na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is geprobeerd het onkruid met andere methodes te verwijderen. Die bleken onvoldoende effectief en erg arbeidsintensief.

De maatregelen die nu genomen worden, bestaan uit het toepassen van een speciaal soort verharding op de hoofdpaden. Andere paden, die nu nog van grind of schelpen zijn voorzien, worden ‘vergrast’. Vrijkomend grind wordt hergebruikt. Dat komt tussen graven te liggen.

De begraafplaats in Noordwolde, waar gemiddeld drie teraardebestellingen per jaar zijn, kent nu paden van grind vermengd met aarde. Deze paden zullen worden ‘vergrast’.

Met de opknapbeurten is in totaal een bedrag van 75.000 euro gemoeid. De gemeente verwacht dat er in de toekomst een besparing op kosten voor mens en materieel wordt gerealiseerd. De operatie moet halverwege juli van dit jaar zijn afgerond. 

 
Videoclip Dion Bouwes en Dennis Krottje - De wereld in mien kop
Gepubliceerd op woensdag 16 mei 2018

Videoclip Dion Bouwes en Dennis Krottje - De wereld in mien kop

Duo Dion Bouwes en Dennis Krottje hebben een videoclip gemaakt bij hun succesvolle single "De wereld in mien kop". De clip is opgenomen onderweg van Bedum naar Noordpolderzijl met acteerwerk van Dion's zoon Liam.

De single staat momenteel nummer 3 in de Noord 9 op RTV Noord en wordt dagelijks gedraaid op meerdere zenders in het noorden en oosten.

 

 

 
Wandeling - De Hunzezone
Gepubliceerd op woensdag 16 mei 2018

Op zondag 27 mei organiseert Het Groninger Landschap een wandeling door het Hunzezone gebied in de stad Groningen.

 

De rivier De Hunze stroomde ooit door Drents moerasgebied en Gronings wierdenlandschap en speelde een grote rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Groningen. Grote stukken zijn in de loop der jaren gekanaliseerd door de scheepsvaart. Midden in het bedrijventerrein in zuidoost Groningen is nog een klein, maar bijzonder stukje over dat er nog net zo uitziet als honderd jaar geleden.

Gidsen vertellen over het verleden, heden en de mogelijke toekomst van dit mooie natuurgebied.

Afstand circa 5 kilometer.
Locatie: Hunzezone, Rigaweg - Groningen. Tussen Rigaweg 10 en Rigaweg 16)
Tijd: 14.00 – 16.30 uur.
Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Foto: Geert Job Sevink

 
Hoorzitting intergemeentelijke commissie bezwaarschriften op woensdag 16 mei
Gepubliceerd op dinsdag 15 mei 2018

Hoorzitting intergemeentelijke commissie bezwaarschriften op woensdag 16 mei

Op woensdag 16 mei a.s. vindt om 9.00 uur een hoorzitting van de intergemeentelijke (gemeenten Bedum, Winsum, De Marne) commissie bezwaarschriften plaats in het gemeentehuis van Bedum. De commissie behandelt een bezwaarschrift gericht tegen de afwijzing van het verzoek om realisering van een uitweg op het perceel Beckeringhstraat 31 in Onderdendam.

 

 

Tijdens deze hoorzitting kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend bij de gemeente zijn bezwaren mondeling toelichten. De hoorzitting is in beginsel openbaar, maar de commissie kan besluiten de hoorzitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de commissie, tel. 050-3018273.

 
Dreumes -peuter café in bibliotheek Bedum op 30 mei en in Winsum op 25 mei
Gepubliceerd op dinsdag 15 mei 2018

Dreumes -peuter café in bibliotheek Bedum op 30 mei en in Winsum op 25 mei

Hans de Troubadour komt naar het dreumes-peuter café. Hans de Troubadour maakt muziek met en voor de kleintjes. Dat gaat in de vorm van (wiege-)liedjes, maar vooral ook met spelletjes met de muziek.

Je bent van harte welkom met je kindje op;

  • Vrijdag 25 mei van 10.00- 11.00 uur in bibliotheek Winsum
  • Woensdag 30 mei van 10.00-11.00 uur in bibliotheek Bedum

In het kader van BoekStart worden er in de bibliotheken dreumes-peuter cafés georganiseerd. Boekstart Dreumes-peuter cafés zijn voor kinderen van 0 - 4 jaar én hun ouders, grootouders of oppas. Voorlezen, informatie, spelen, knutselen of gezellig even bijpraten.

 
Wie herkent de vrouw op deze portretfoto? Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum
Gepubliceerd op dinsdag 15 mei 2018

De Historische Vereniging gemeente Bedum wil graag het volgende weten:

Portretfoto: 360515.

- Wie kent deze persoon en hoe heet hij?
- Waar is deze foto gemaakt?
- Wanneer en ter gelegenheid waarvan is deze foto gemaakt? 

Als u meer informatie over deze foto heeft, kunt u contact opnemen met Harm-Jan Zuidema, Kapelstraat 10 Bedum, tel. 3015396. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of met Sieger de Groot, Westerseweg 9, Zuidwolde tel. 3012227. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Wie herkent de vrouw op deze portretfoto - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum

Ook is de foto te zien in het documentatiecentrum van de Historische Vereniging en op de website www.zoastwas.nl onder foto's advertentieblad. Het centrum is gevestigd in de bovenruimte van de gymzaal aan de Schoolstraat nummer 17 en geopend op maandag van 19.30-21.00 uur, uw reacties zijn hier natuurlijk ook welkom.
Voor het laatste nieuws van de Historische Vereniging, foto's en de geschiedenis van de gemeente Bedum, bezoekt u de website van de vereniging: www.zoastwas.nl

Op de foto van de vorige keer zijn geen reacties binnen gekomen.

Indien er mensen zijn die de namen wel weten, maar niet gereageerd hebben, vragen wij die om alsnog te reageren.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 301 - 360 van 5523

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM