Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Inwoners Bedum en Onderdendam tegen uitbreiding zuivelfabriek FrieslandCampina Domo
Gepubliceerd op donderdag 29 maart 2018

UITBREIDING PAST NIET BIJ EEN GROEN EN DUURZAAM BEDUM. 

Aan de noordkant van het dorp Bedum staan verschillende grote projecten op stapel zoals de dure en omstreden oostelijke ontsluitingsweg waar bovendien de naastgelegen woonwijken niet op aangesloten worden, de grote uitbreiding van de vestiging van FrieslandCampina Domo en de landschapsvervuilende 60 meter hoge 380KV-elektriciteitsleiding. 


50 meter hoge en lelijke torens die vanuit de stad al zichtbaar zullen zijn

Op al deze projecten zit geen Bedumer te wachten. Om de drie projecten toch aan de Bedumers te kunnen verkopen heeft de gemeente vorig jaar het project 'Bedum rondje om de Noord' bedacht. 
 
Inwoners konden zo ideeën inbrengen voor een duurzame en aantrekkelijk noordkant van het dorp. Hier is volgens de gemeente ruim gebruik van gemaakt. De vraag is of er wel echt naar de ideeën en voorstellen van de inwoners wordt geluisterd en of het geen goedkope verkooptruc van de gemeente is om er zo voor te zorgen dat er minder weerstand tegen de plannen komen. Want hoe kan je het over een aantrekkelijke noordkant hebben als de nu al beeldbepalende lelijke zuivelfabriek in Bedum, die behoort tot de grootste vervuilende industrieën in Groningen, een dergelijke grote uitbreiding aan de noordkant van Bedum mag realiseren. Behalve dat Bedum met de beoogde uitbreiding flink gaat bijdragen aan de opwarming van de aarde wordt ook het mooie aanzicht van ons dorp vernietigd. Hoezo duurzaam en aantrekkelijk?
 
De inwoners van Bedum willen de uitbreiding van de vestiging van FrieslandCampina Domo niet. De huidige fabriek zorgt al voor zoveel overlast dat de meeste Bedumers  maar wat graag willen dat de huidige fabriek uit Bedum vertrekt. Als je al voor een grote zuivelfabriek bent dan hoor een dergelijke fabriek in bijvoorbeeld de Eemshaven te staan en niet tussen de huizen en aan de rand van woonwijken. 
 
De gemeente Bedum houdt op 5 en 19 april bijeenkomsten voor de Bedumers zodat u 'betrokken' wordt bij de 'beeldkwaliteit' van de uitbreiding van de vestiging van FrieslandCampina Domo.
 
Er worden twee bijeenkomsten belegd waarvoor alle Bedumer zijn uitgenodigd: 

  • op donderdag 5 april wordt er in groepen gewerkt aan de inpassing van de gebouwen en de randen van het bedrijfsterrein in de omgeving; 
  • op donderdag 19 april wordt de inbreng van de eerste bijeenkomst besproken.


 Omdat er op 5 april in groepen wordt gewerkt, verzoekt de gemeente u zich per e-mail aan te melden: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken , onder vermelding 'Beeldkwaliteit zuivelfabriek'. Aanmelden kan tot uiterlijk 3 april.
 
Als er veel belangstelling is dan wordt er op 12 april een tweede bijeenkomst belegd. Alle bijeenkomsten worden gehouden in het Trefcentrum Bedum, aanvang 19.30 uur. 

 

 
Wandelevenement door de tulpen in Noord-Groningen
Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

Rotaryclub Uithuizen-Het Hogeland organiseert op 28 april een wandeltocht met een prachtige en unieke route.

Eind april staan de tulpen van de bollenboeren in Noord-Groningen in bloei. Vroeger – in de tijd van Louis Davids - ging men naar Noord-Holland om de bollen te bewonderen. Nu kan dat in Noord-Groningen, waar veel boeren nu ook tulpen telen. De route start in Uithuizermeeden en voert door de bollenvelden van het Hogeland. Deze speciale route is alleen op 28 april toegankelijk.

Wandelaars hebben keuze uit een tocht van 10, 25 of 40 kilometer. Zij hebben vanaf de kerktoren van Uithuizermeeden een prachtig zicht op de bloeiende tulpen. 

Wandelevenement door de tulpen in Noord-Groningen

Naast de wandeltocht is er dit jaar een tocht voor auto's en motoren.

De opbrengst is voor Colourful Het Hogeland.

Doe je mee? Meld je dan nu aan.

 
Stichting Colourful Het Hogeland zoekt vrijwilligers
Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

Stichting Colourful Het Hogeland zoekt vrijwilligers
 
In 2015 startten enkele inwoners uit de gemeente Bedum met Colourful Bedum. Een initiatief om inwoners met een migratie-achtergrond te betrekken bij de lokale samenleving en om Bedumers kennis te laten maken met kleurrijk Bedum.

Afgelopen jaar werd de laagdrempelige wijze waarop Colourful Bedum mensen samenbrengt al gewaardeerd met de Provinciale Vrijwilligersprijs.

Inmiddels is Colourful Bedum omgedoopt tot Stichting Colourful Het Hogeland en worden er vrijwilligers gezocht in de gemeenten De Marne, Winsum en Eemsmond.

Samen met de Steunpunten Vrijwilligerswerk De Marne & Winsum en  Eemsmond wordt daarom op vrijdag 20 april 2018 een informatiebijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze  bijeenkomst krijgt u meer informatie over de werkwijze en activiteiten van Stichting Colourful Het Hogeland en zullen ervaren vrijwilligers vertellen over hun werkzaamheden.

Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij u  migranten kunt ondersteunen bij het opbouwen van een lokaal netwerk of coördineert u graag activiteiten  die gericht zijn  op onderling contact, ontspanning, ontplooiing en informatie-uitwisseling?

U bent vanaf 13:00 uur welkom in Dorpshuis Agricola, Heerestraat 21 te Baflo. De bijeenkomst start om 13:30 en duurt tot 15:00 uur.
Aanmelden is niet nodig, iedereen is van harte welkom.

Voor vragen over de bijeenkomst of vrijwilligerswerk  kunt u contact opnemen met Esther Pleizier van het Steunpunt Vrijwilligerswerk De Marne & Winsum,  bereikbaar via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of telefonisch op 06 22455673.

 
Neuten schaiten op maandag 2 april
Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

Het Groninger Landschap organiseert op maandag 2 april de activiteit Neut'n Schait.

Notenschieten is een volksgebruik rondom Pasen. Bij het notenschieten is het zaak een reeks walnoten met een stalen of stenen kogel van een lijn af te schieten.

Het bezoekerscentrum biedt naast exposities en diverse activiteiten onder andere: een prachtige film over het Reitdiepgebied met Floortje Dessing en een leuke winkel met diverse streekproducten en wandel- en fietsroutes. Buiten is het een beestenboel en is er een heuse tokkelbaan voor jong en oud.

Locatie: Bezoekerscentrum Reitdiep, Wolddijk 103, 9738 AD in Groningen .

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Deelname is gratis, deze activiteit is geschikt voor alle leeftijden.

Neuten schaiten op maandag 2 april 2018 - Het Groninger Landschap 

 
Aardgasbevings-breiwerk in „Pakje Kunst” -automaat
Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

Kunstenares Agnes Bakker bekend van het project „Breien voor Groningen” start nieuw kunstproject.

Met haar kunstserie „STUK” wil ze het verhaal rondom de gaswinningsproblematiek in de provincie Groningen weer op een andere manier onder de aandacht brengen.

Van de restjes breiwerk dat is overgebleven van haar breiprojecten als actie tegen de gaswinning maakt ze nu kleine kunstwerkjes. "Kleine stukjes breiwerk vol rafels en scheuren staan symbool voor alles wat stuk is in mijn mooie provincie". Elk stuk is uniek. Net als elk verhaal achter elke scheur in elk huis of in de levens van mensen.

De kunstwerkjes worden per stuk genummerd. De eerste 20 stuks van deze serie zijn vanaf 31 maart te koop via „Pakje Kunst” -automaat Groningen. Deze is te vinden in Wall House#2 in de Hoornsemeerwijk in Groningen. Alle stukken worden gefotografeerd en zijn te bekijken op de facebookpagina Breien met Agnes en op de website breienmetagnes.nl .

 
Kunst op Stee in het Hogeland (week 1)
Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen, organiseert dit jaar opnieuw de culturele actiemaand Kunst op Stee voor ouderen in Groningen. De hele maand april vinden er kunstzinnige en culturele activiteiten voor senioren plaats in Stad en provincie. De focus in de programmering ligt dit jaar op de regio’s Midden-Groningen, het Hogeland, Westerwolde en Oldambt.

 

Opening Kunt op Stee
Kunst op Stee gaat op 3 april van start tijdens een manifestatie in Theater en Kunstencentrum Kielzog in Hoogezand. Daar presenteert Bram Douwes het levendige netwerk van kunstprojecten. Ook een landelijke jury onder leiding van Hedy d’Ancona is aanwezig om te beoordelen hoe stad en provincie zich hebben ontwikkeld als Age Friendly Cultural City & Region. Iedereen die betrokken is bij culturele activiteiten voor ouderen in Groningen is uitgenodigd om vanaf 13.00 uur de opening bij te wonen.

 

Kunst op Stee in het Hogeland - week 1

 

Het Hogeland
In de eerste week van april is er in het Hogeland één activiteit, namelijk Erfgoed op Stee op 5 april.
In het kader van Erfgoed op Stee komt Stichting Huizenga Meubel Nederland op bezoek bij De Verzoamelstee in Bedum. De stichting neemt een tiental objecten mee uit hun collectie die op een laagdrempelige manier aan de bewoners van de zorginstelling worden gepresenteerd. Erfgoed op Stee is een project van Erfgoedpartners in samenwerking met een tiental erfgoed- en zorginstellingen en VRIJDAG.

Programmaboekjes zijn te verkrijgen bij lokale bibliotheken en dorpshuizen. Het programma staat ook online op kunstopstee.nl .

Kunst op Stee is een initiatief van VRIJDAG en onderdeel van het programma Een Leven Lang Kunst.
De actiemaand is tot stand gekomen dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Groningen, provincie Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

 
CDA het Hogeland kiest lijsttrekker en stelt haar programma vast
Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

 

Op de Algemene Ledenvergadering van CDA het Hogeland is afgelopen maandag, in Baflo,  zowel de kandidatenlijst als het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld.
Kristel Rutgers uit Bedum is unaniem verkozen tot lijsttrekker, de leden hebben hun vertrouwen uitgesproken in de 42-jarige, enthousiaste en ambitieuze moeder van 4 kinderen. Sinds 2014 is zij raadslid, en binnenkort fractievoorzitter, in de gemeente Bedum.

CDA het Hogeland kiest lijsttrekker en stelt haar programma vast 
Kristel Rutgers uit Bedum

Volgens Wilte Everts, voorzitter van het CDA-overgangsbestuur, “staat Kristel haar mannetje”.
“Zij straalt uit dat de lokale politiek kansrijk, zinvol en leuk is en niet alleen maar zwaar, tijdrovend en moeilijk zoals je de laatste tijd vaak leest”.
Kristel Rutgers geeft aan dat ze staat te popelen om de inhoud van het helder geschreven verkiezingsprogramma, dat tot stand is gekomen in samenwerking met leden en maatschappelijke organisaties, onder de aandacht te brengen van alle inwoners van Het Hogeland”.

De rest van de lijst is evenwichtig gevormd door de kandidaat-raadsleden uit de 4 oude gemeenten, waarbij een aantal oude bekenden maar ook nieuwe gezichten aanwezig zijn.

Op deze avond was er ook volop aandacht voor het verkiezingsprogramma dat werd toegelicht door de voorzitter van de programmacommissie Harrie Sienot.
Aan dit verkiezingsprogramma is hard gewerkt en de hoop is dat veel inwoners van de toekomstige gemeente Het Hogeland het zullen omarmen.

De eerste 10 kandidaten van de lijst werden alvast in de bloemen gezet en veel succes gewenst bij de komende verkiezingscampagne, onder aanvoering van Harma Dost, waaraan natuurlijk ook andere leden van het CDA hun steentje zullen bijdragen.

CDA het Hogeland kiest lijsttrekker en stelt haar programma vast 

Kandidatenlijst CDA het Hogeland  GR18

1.  Kristel Rutgers (lijsttrekker en beoogd wethouder)
2.  Peter Ritzema,  Winsum.
3.  Kor Berghuis, Kloosterburen.
4.  Harma Dost, Uithuizen.
5.  Henk Koopmans, Winsum.
6.  Rudmer Veenwijk, Zoutkamp.
7.  Jan v.d. Wal, Uithuizermeeden.
8.  Jakob de Vries, Bedum.
9.  Pieter Boneschansker, Leens.
10. Wouter Kooi, Ulrum.
11. Jan Polkerman, Winsum.
12. Jasper Spijk, Uithuizermeeden.
13. Philip Elsinga, Winsum.
14. Jos Beukeboom, Zuidwolde.
15. Justin Bus, Winsum.
16. Harrie Sienot, Uithuizen.
17. Renne Vogel, Ulrum.

 
Kenders Bouw DIO/Bedum in vijf sets langs Relfex
Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

Kenders Bouw DIO Bedum in vijf sets langs Relfex

Afgelopen zaterdag stond er een belangrijke wedstrijd op het programma voor de volleyballers van Kenders Bouw DIO/Bedum. Nummer drie DIO en de nummer vier Reflex namen het tegen elkaar op in sporthal De Beemden. Beide ploegen hebben nog zicht op de tweede plaats in de Topdivisie, dus bij winst van één van de twee zal die plek dichterbij komen. In een verhit duel ging de overwinning in vijf sets naar de Bedumers: 3-2.

In de eerste set gingen beide ploegen gelijk op. Bij een stand van 9-11 in het voordeel van Reflex, kwam Dewi Verseput aan serve. Hij maakte het de ploeg uit Kampen dermate lastig met zijn serve, dat enkele punten later DIO de achterstand had omgebogen in een voorsprong. Helaas voor DIO werd gedurende de set voornamelijk veel fout geserveerd, waardoor Kampen aan het einde van de set het verschil kon maken. Met 22-25 pakte Reflex de eerste set.

Ook in de tweede set was het een gelijk opgaande wedstrijd. Beide ploegen bleven bij elkaar in het spoor en konden geen gaatje slaan. Serverend ging het beter aan de zijde van de Bedumers. Jochem van der Veen was voornamelijk de uitblinker in deze set. Meerdere malen wist hij de aanvallen van Reflex vakkundig te blokkeren. Ook in de tweede set viel de beslissing pas aan het einde. Dit keer in het voordeel van de thuisploeg: 25-23.

Set nummer drie was ook weer een set waarin beide ploegen niet voor elkaar onderdeden. Ook verbaal werd er over en weer meer geprotesteerd. De scheidsrechters werden dan ook meerdere keren op de proef gesteld. Uiteindelijk was het Reflex dat als eerste de set kon uitserveren bij een stand van 20-24. Door wilskracht kon DIO zich terug vechten in de set, waardoor het zelf bij een stand van 26-25 de set naar zich toe kon trekken. Dit lukte DIO echter ook niet. Reflex had uiteindelijk de langste adem en pakte de set met 26-28.

In de vierde set was het voor het eerst dat er één ploeg de bovenliggende partij was. DIO nam vanaf het begin de leiding en gaf die ook niet meer weg. Gedurende de set raakten de spelers van Reflex gefrustreerd, waardoor de scheidsrechter genoodzaakt was om een gele kaart te geven. De reactie van de speler van Reflex zorgde ervoor dat daar een rode kaart bij kwam. DIO liet zich echter niet van de wijs brengen en won met duidelijke cijfers de vierde set: 25-14.

Ook in de vijfde set waren het de Bedumers die het betere van het spel hadden. Gesteund door het thuispubliek werd ook de vijfde en beslissende set gewonnen. Met 15-11 stond er een 3-2 score op het bord.

Met nog drie wedstrijden op het programma, zit het seizoen er alweer bijna op. Over twee weken neemt Kenders Bouw DIO/Bedum het in een uitwedstrijd op HLB/Van Daal DS uit Den Dungen. Het verschil met nummer twee VoCasa is slechts drie punten. Al heeft de ploeg van coach Edwin ten Kate het niet zelf in handen, hij zou zijn ploeg hoe dan ook willen motiveren om de druk erbij VoCasa vol op te houden.

 

 
Boterdiep Oz in Bedum krijgt nieuw wegdek en wordt deels opnieuw ingericht
Gepubliceerd op dinsdag 27 maart 2018

Vanaf 3 april wordt er gewerkt aan Boterdiep Oz in Bedum. De weg krijgt een nieuw wegdek en wordt deels opnieuw ingericht. In verband hiermee is doorgaand verkeer niet mogelijk. Het verkeer wordt omgeleid. Het werk moet in juni klaar zijn.

Naast het vernieuwen van het asfalt verandert de situatie voor fietsers en bromfietsers ook enigszins. Bromfietsers worden kort na de rotonde met de Waldadrift op de rijbaan geleid. De fietspaden aan weerszijden van de weg tussen de brug de Gele Klap en de splitsing met de Prof. Ridderbosstraat komen te vervallen. Fietsers moeten straks verder fietsen over de drukke, smalle en gevaarlijke weg.

Het fietspad aan de oostkant, tussen de Prof. Ridderbosstraat en het café, maakt plaats voor een verbreed voetpad. Het westelijke  fietspad tussen de brug de Gele Klap en de Prof. Ridderbosstraat wordt een groenstrook. Verder wordt de haag tussen het fietspad en de rijbaan over de hele lengte van Boterdiep Oz doorgetrokken.

 
Gemeentehuis gesloten op Goede Vrijdag en Paasmaandag
Gepubliceerd op dinsdag 27 maart 2018

Gemeentehuis gesloten op Goede Vrijdag en Paasmaandag

Op vrijdag 30 maart (Goede Vrijdag) en maandag 2 april (Paasmaandag) is het gemeentehuis gesloten. Op dinsdag 3 april zijn we weer geopend vanaf 8.00 uur.


Reguliere openingstijden

Op werkdagen van 8.00 - 12.00 uur.

Daarnaast is de balie burgerzaken ook op de woensdagmiddag geopend:

  • 1 april tot 1 oktober op de woensdagen van 13.00 tot 19.00 uur
  • 1 oktober tot 1 april van 13.00 tot 18.00 uur.

's Middags langskomen?

Bij burgerzaken kunt u op woensdag terecht tot 19.00 uur voor het aanvragen en afhalen van documenten. (Voor burgelijke stand zoals erkenningen kunt u terecht tot 16.00 uur) Voor andere afdelingen kunt u in veel gevallen een afspraak maken.

Let op: Burgerzaken woensdagavond gesloten tijdens zomerperiode

In de zomervakantie vervalt de avondopenstelling van de afdeling burgerzaken op de woensdag. Vanaf 9 augustus tot en met 30 augustus kunt u bij op de woensdagmiddagen bij de balie burgerzaken terecht van 13.00 tot 16.30 uur. Verder is de balie iedere werkdag geopend van 8.00 tot en met 12.00 uur.

Calamiteitennummer

Alléén voor spoedgevallen (bijv. omgevallen boom op de weg, gat in de weg, een verstopt riool) kunt u buiten kantoortijden bellen met het calamiteitennummer van openbare werken: tel. 06-21900706.


Bezoekadres:

Gemeentehuis

Schoolstraat 1, Bedum
Telefoon: (050) - 301 89 11
Fax: (050) - 301 82 47
e-mail: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  

Postadres:

Postbus 38, 9780 AA Bedum

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 241 - 300 van 5377

Gerelateerde artikelen

Advertisement

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM