Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Het Groninger Landschap doet mee aan NLdoet
Gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2020

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart is het weer zo ver. Dan organiseert het Oranje Fonds voor de 16e keer NLdoet in het hele Koninkrijk. Zo ook Het Groninger Landschap.

 
Het Groninger Landschap

“Tijdens NLdoet worden bergen werk verzet. We zijn daar ontzettend blij mee, want we komen daar normaal niet aan toe. Bovendien leren we allerlei leuke nieuwe mensen kennen, iedereen is welkom. We gaan op zaterdag 14 maart op het historische landgoed Coendersborg in Nuis boomopslag verwijderen van een oud heideterreintje zodat dit haar open karakter behoud. Mensen die bij ons in actie willen komen kunnen zich aanmelden op www.nldoet.nl .

Belangeloos

NLdoet is voor veel mensen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. Het Oranje Fonds wil de deelnemers laten ervaren dat vrijwilligerswerk niet alleen heel fijn is voor degene die geholpen wordt, maar dat het ook heel leuk is voor de vrijwilliger zelf. Mensen beleven er plezier aan belangeloos iets voor een ander te doen, en doordat er een gigantische keuze aan activiteiten is, kan iedereen iets vinden dat bij hem of haar past. Daarnaast ziet het Oranje Fonds NLdoet als een ode aan de vele vrijwilligers die zich inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de Nederlandse samenleving. Zij maken het verschil in ons land.

Het Groninger Landschap

Het beschermen van landschap, natuur en erfgoed in de provincie Groningen, dat is wat Het Groninger Landschap doet, dat is waar wij ons sterk voor maken. We zijn altijd op zoek naar ondersteuning, want zonder jouw inzet kunnen wij ons belangrijke werk niet doen! Kijk hoe jij ons kunt steunen op www.groningerlandschap.nl

 
AFGELAST - Stabat Mater van Pergolesi in Middeleeuwse Kerk Zuidwolde 22 maart 16.30 uur
Gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2020

Stabat  Mater van Pergolesi in Middeleeuwse Kerk Zuidwolde 22 maart 16.30 uur

afgelast vanwege coronavirus

Zondag 22 maart Zuidwolde Middeleeuwse Kerk 16.30 uur
Vesper mmv het Kielzog Vrouwenkoor 
olv Wim van de Laar en Johanan Havinga, piano                             
Voorganger: ds C.R.T. van de Water
In de vesper wordt uitgevoerd het Stabat Mater van Pergolesi.
Collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.

Eén van de mooiste, meest indringende stukken muziek uit de religieuze klassieke muziek is het Stabat Mater uit 1736 van Pergolesi. ‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing’. Zo luidt de beginregel van het gedicht dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria, staande onder het kruis van Jezus. Voor veel componisten was dit de aanleiding om een Stabat Mater te schrijven: Scarlatti, Vivaldi, Rossini, Dvorak, Szymanowski, Poulenc, Jenkins e.a.

Het werk van Pergolesi staat bol van de emoties. Zeer triest is het begin met het verdriet van Maria, doch het Stabat Mater eindigt met vreugde, Paradisi Gloria, de glorie van het Paradijs.

Pergolesi componeerde dit meesterwerk in zijn laatste levensjaar. Hij werd slechts 26 jaar oud.

Foto: www.middeleeuwsekerkzuidwolde.nl

 
College legt nieuw begraafplaatsenbeleid voor aan raad
Gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2020

College legt nieuw begraafplaatsenbeleid voor aan raad

Het college legt verschillende stukken met betrekking tot het gemeentelijke begraafplaatsenbeleid voor aan de gemeenteraad. De stukken zijn een verdere uitwerking van de kaders die de gemeenteraad hiervoor in juni van het vorig jaar vaststelde.

Het begraafbeleid wordt hiermee geharmoniseerd. Het voorstel van het college luidt om voor de begraafrechten het gemiddelde van die van de vier oude gemeenten aan te houden. Een verordening waarin de tarieven zijn opgenomen, wordt in een later stadium vastgesteld. De beheerverordening die aan de raad wordt voorgelegd, moet er voor zorgen dat er voor alle algemene begraafsplaatsen in Het Hogeland gelijke regels gaan gelden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de tijden waarbinnen begrafenissen plaats kunnen vinden, de looptijd van grafrecht en de procedure rond ruiming van graven. Het uitvoeringsbesluit stelt onder meer regels rond de oppervlakte van verschillende soorten graven en regels rond grafmonumenten. De gemeenteraad buigt zich naar verwachting half april over de voorstellen. Het nieuwe beleid wordt daarna uitgebreid onder de aandacht gebracht bij uitvaartverenigingen, uitvaartverzorgers en inwoners.

De volledige besluitenlijst vindt u op de website via www.hethogeland.nl/college.

 
Gemeente het Hogeland wil vrijheid parkeren in het centrum van Bedum beperken
Gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2020

Op woensdag 26 februari 2020 organiseert gemeente het Hogeland een bijeenkomst over de parkeersituatie en –druk in het centrum van Bedum. Bent u eigenaar of huurder van een (winkel) pand of bewoner van het centrumgebied of de nabije omgeving daarvan? Dan bent u op deze avond van harte welkom.

 

We praten u dan bij over de uitkomst van een onderzoek naar de parkeersituatie. Ook het al dan niet instellen van een blauwe zone en de mogelijke afbakening van het zonegebied bespreken wij graag met u.

De bijeenkomst is op woensdag 26 februari 2020, aanvang 19.30 uur in het “Trefcentrum”, Prof. Mekelstraat 1-5 te Bedum.

 
De nieuwsbrief van Domies Toen van februari 2020 is uit
Gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2020

De nieuwsbrief van Domies Toen van februari 2020 is uit

Een nieuw seizoen en een nieuwe toekomst! In deze nieuwsbrief weer veel lezenswaardigs over het wel en wee van Domies Toen, een goedgevulde agenda en natuurlijk het vertrouwde 'Nijs oet Toen' van onze tuinbeheerder.

We delen dit nieuws graag met jullie!

Klik hier voor de nieuwsbrief. 


Domies Toen moet blijven!

Word vriend, we gaan voor 500 vrienden!
https://domiestoen.nl/vriend


Website Domies Toen: https://domiestoen.nl

 
Een 'ommetje' door de weilanden rond bezoekerscentrum Reitdiep
Gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2020

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 1 maart een wandeling door de weilanden bij bezoekerscentrum Reitdiep.

Zin in een korte wandeling van 2.5 km door een eeuwenoud, cultuurhistorisch rijk landschap met, als we geluk hebben, zicht op schitterende wolkenpartijen? Gelopen wordt door weilanden waar elk seizoen een andere kijk geeft op dit deel van het Reitdiep landschap. Een gids van Het Groninger Landschap loopt mee.

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Datum: zondag 1 maart
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Locatie: Wolddijk 103,9738 AD in Noorderhoogebrug / Groningen.

Kijk voor meer informatie, over deze excursie of andere activiteiten van Het Groninger Landschap, op de website www.groningerlandschap.nl

 
Nieuwe ruitenwissers nodig?
Gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2020

 

Iedereen met een auto krijgt er wel eens mee te maken: versleten ruitenwissers. Wanneer dit het geval is, werken de ruitenwissers niet meer optimaal door droogte en wrijving. Als de ruitenwissers niet meer werken kan dit best gevaarlijk zijn. Als het regent moet je natuurlijk wel goed zicht hebben en dit is niet meer het geval wanneer de ruitenwissers versleten zijn. Vervang dus zo snel mogelijk jouw versleten ruitenwissers met nieuwe ruitenwissers. Op MijnAutoOnderdelen.nl schaf je goedkoop nieuwe ruitenwissers aan. De prijzen van deze partij zijn lager dan wanneer je dit elders aanschaft, maar de ruitenwissers doen niet onder aan de kwaliteit. Het vervangen van ruitenwissers is daarnaast ook geen hogere wiskunde, dus dat kan gemakkelijk zelf.

Het vervangen van ruitenwissers

Bestel dus je nieuwe ruitenwissers op de website van MijnAutoOnderdelen.nl. Hier kun je gemakkelijk de juiste ruitenwissers vinden. Geef jouw automerk en kenteken aan en vervolgens worden de ruitenwissers getoond die passen bij jouw auto. Zo is het zoeken gemakkelijk en hoef je niet de hele lijst door te gaan. Het voordeel van het bestellen bij MijnAutoOnderdelen.nl is dat je ruitenwissers gewoon thuis worden bezorgd. Zo kun je snel aan de slag met het vervangen van je ruitenwissers en kan je weer snel de weg op.

Ruim assortiment

Ook voor andere losse onderdelen voor de auto kun je terecht bij MijnAutoOnderdelen.nl. Van motoren tot onderstellen tot aan remmen. Bij deze partij hebben zij het allemaal. Het is natuurlijk een stuk voordeliger wanneer je zelf onderdelen vervangt dan wanneer de garage dit moet doen. Je bespaart namelijk op het uurtarief. Daarnaast bespaar je ook nog eens tot wel 65% op de onderdelen. Dit scheelt dus een hoop.

Wil je meer weten?

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden wat betreft nieuwe auto onderdelen kan je altijd de klantenservice van MijnAutoOnderdelen.nl raadplegen. Deze specialisten vertellen je graag meer over de verschillende ruitenwissers en andere onderdelen. Zij zijn telefonisch bereikbaar, maar je kunt hen ook een e-mail sturen.

 
NAM-locaties in beeld voor energietransitie
Gepubliceerd op woensdag 19 februari 2020

Het college stemt in met een projectvoorstel van Economic Board Groningen (EBG) om te onderzoeken of en hoe Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) locaties gebruikt kunnen worden in de energietransitie.

In de gemeente Het Hogeland gaat het om drie van zulke locaties. In verband met de afbouw van de gaswinning in de provincie komen die op termijn vrij. De locaties beschikken over ondergrondse infrastructuur voor gas en elektriciteit. Die infrastructuur zou een rol kunnen gaan spelen in de energietransitie.

Bij dit onderzoek worden inwoners(initiatieven), maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, netbeheerders, de provincie en waterschappen betrokken.

 
Bedum zoals het vroeger was - Bedum in oude foto's
Gepubliceerd op woensdag 19 februari 2020

Bedum zoals het vroeger was. Deze maand een foto van de Molenweg met haventerrein in Bedum. Foto is van voor 1928, de brug de Gele Klap was er nog niet.

Foto Piet Lanting.  


klik voor vergroting

 

 

 
Plan invulling locatie oude Togtemaarschool in Bedum
Gepubliceerd op woensdag 19 februari 2020

Het college heeft ingestemd met een plan voor de invulling van de voormalige locatie van de Togtemaarschool aan De Vlijt in Bedum. Het plan voorziet in de aanleg van een parkeerterrein, een parkachtig gebied en een skatebaan. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met omwonenden, bezoekers, skaters en andere betrokkenen.

Parkgebied met nieuwe skatebaan
De oude Togtemaarschool wordt gesloopt en maakt plaats voor een parkachtig gebied. Daarin komt ook de nieuwe skatebaan te liggen. De oude baan moest wijken voor de nieuwbouw van de school. Op verzoek van omwonenden wordt bij de inrichting van het parkje extra aandacht besteed aan de sociale veiligheid. Verder wordt onderzocht of de ingang van een naastgelegen gymzaal aan het nieuwe parkgebied kan worden gesitueerd.

Start in derde kwartaal 2020
Met de aanleg van het parkgebied wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar begonnen. Het college wil het werk kort na de sloop van het schoolgebouw starten. Daarmee wordt voorkomen dat het terrein lang braak blijft liggen.

Bazuinslaan wordt verlegd
In het plan wordt ook voorgesteld om de Bazuinslaan in westelijke richting te verleggen. Daardoor kan parkeergelegenheid vlakbij het nieuwe schoolgebouw worden gerealiseerd. Voor de parkeergelegenheid is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Als de gemeenteraad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeeft, kan voor de verlegging van de Bazuinslaan een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Op verzoek van omwonenden wordt de mogelijkheid om ter plaatse te kunnen bouwen opgeheven. Het college wil de procedure voor wijziging van het bestemmingsplan in het derde kwartaal van dit jaar starten.

Plan invulling locatie oude Togtemaarschool in Bedum

Nieuwe school
In december 2019 is de nieuwe Togtemaarschool in gebruik genomen. Nieuwbouw was nodig om de school aardbevings- en toekomstbestendig te maken.

Samenspraak
De herinrichtingsplannen worden nu uitgewerkt en in de loop van het jaar weer voorgelegd aan de omwonenden en andere betrokkenen. De bouw van de school en de keuze van de nieuwe locatie had en heeft veel impact voor omwonenden. Zij zijn daarom nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het plan.

Plan invulling locatie oude Togtemaarschool in Bedum

 

 
11 jarige Manon de Haan uit Bedum tweede bij WK Snertkoken 2020 met anti-griep snert
Gepubliceerd op dinsdag 18 februari 2020

Hilda Schuitema uit Hornhuizen (54), begeleidster verstandelijke gehandicapten ,is wereldkampioen Stamppotkoken 2020 geworden.

Ze heeft met haar stamppot HUTSPOT met pesto 332,50 punten behaald. Ruime voorsprong op de beroepskok Michel Rekers (43) uit Alkmaar die 2de is geworden met zijn "stamppot ontmoeting met Hollandse snert en kreeg hiervoor 306,5 punten. Derde werd Reinder Manstetten (48) , maitre cusinier ,  uit Brugge met zijn stamppot pompoen met 304 punten. Een verbaasde Hilda nam met veel plezier haar prijs de zilveren opscheplepel en de beker in ontvangst.

Heel bijzonder was ook de uitslag van het Bauhaus WK Snertkoken.
Michel Rekers (43) uit Alkmaar behaalde 332 punten met zijn Oud Hollandse snert met rookworst van blote billetjes in het gras de eerste prijs. Al enkele jaren geleden was Michel ook de eerste , nu dolblij dat hij opnieuw de zilververen snertslaif in ontvangst kon nemen naast de beker. "Ik wilde eigenlijk gewoon lekker koken op dit fantastisch evenement , en dan win je ook nog ! Geweldig !" .


Manon de Haan met oma Sina de Haan 

Op de tweede plaats eindigde de jeugdige Manon de Haan (11) uit Bedum. Oma Sina de Haan (69) uit Bedum deed al vele jaren mee aan deze wedstrijd. Ze wilde hiermee de traditie van snert , zoals die vorig jaar is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, doorgeven aan de volgende generatie. En Manon heeft samen met oma maanden geoefend , wat nu resulteerde met aantal van 327,5 punten voor haar Anti-griep snert en daarmee de 2de plaatst veroverde.
Op de derde plaats eindigde nieuwkomer Fedde Zwart (36), energie specialist ontwikkeling , uit Amsterdam met zijn Friese erwtensoep met een Amsterdams tintje . Hij behaalde daarmee 313 punten.

In de categorie Buitenkoken ging voor de tweede keer de beker naar Simone Kaspers (52) van FOOD & FIRE uit Oldehove met 301 punten. Een bijzondere gebeuren om buiten op een originele wijze snert te koken. 

11 jarige Manon de Haan uit Bedum tweede bij WK Snertkoken 2020 met anti-griep snert 
de winnaars op de foto

Eén van de juryleden Carolina Verhoeven , van het Culinair Erfgoed Centrum , schreef ons :

"De 26e wedstrijd WK Snert en Stamppot koken zit er weer op. Er was aandacht voor vakmanschap. Voor een warm welkom, voor keuren en proeven. Voor jonge starters onder leiding van gootmoeder en van oude garde tot nieuw recept. Er was aandacht voor boer en burger. Voor actualiteiten, en familierecepten werden gebroederlijk gedeeld. Stamppot bedacht vanuit eigen keuken. Kortom …we hebben weer veel van elkaar geleerd. Met alle dank voor de organisatie die het toch maar weer fikst om dit prachtig evenement voor de 26 e keer als Traditie op tafel te zetten. En alle pannen waren aan het einde dan de dag.....leeg."

Beter compliment kun je niet krijgen , aldus Henk van der Velde voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen. "De dank is ook zeer groot naar de studenten van het Alfa college Kluiverboom , die op school alles hebben voorbereid en de deelnemers hebben begeleid. En daarnaast veel dank aan onze sponsoren ,zoals Bauhaus en Greydanus en anderen voor de ondersteuning .

Voor collectie foto's ga naar : www.facebook.com/WKsnertkokenEnWKStamppotkoken

Foto ©Wim Pot - OudHollandseGerechten.nl - Foto van L naar R  Michel Rekers, Reinder Manstetten , Manon de Haan , Sina de Haan ,Hilda Schuitema , Simone en Rick Kaspers.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Resultaten 245 - 305 van 534

Gerelateerde artikelen

Mijnkadowinkel.nl
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter