Stichting Welzijn Bedum
Wielerronde van Bedum
Algemeen Plaatselijk Belang Bedum
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Evenementen Agenda BedumColumns

Historie


    rss newsfeed logo 25px.jpg
Volg Bedumer.nl op Twitter 
Lokaal Nieuws
ZOMER SCHRIJFWEEK 5 t/m 9 augustus 2017
Gepubliceerd op maandag 24 juli 2017

Levensverhalen Schrijven op Schrijfboerderij Bedum.

Levensverhalen schrijven die een boek kunnen vullen.
Vijf dagen  Autobiografisch & Creatief Schrijven in een sfeervolle omgeving van een besloten kleine groep.
Het verhaal van je leven schrijft zichzelf. De werkwijze van de cursus is eenvoudig, praktisch en laagdrempelig. Iedereen kan schrijven leert de ervaring. Pen en papier is voldoende. Schrijfervaring is niet nodig
Het doel van het schrijven is in eerste instantie het schrijfplezier. Als het plezier in schrijven toeneemt zijn mooie verhalen en verdieping in het schrijven een natuurlijk gevolg.

ZOMER SCHRIJFWEEK 5 tm 9 augustus 2017 - Schrijfboerderij Bedum

Deskundige leiding
De schrijfweek staat onder deskundige begeleiding van Margje Vos. Uit een jarenlange ervaring als schrijfdocent autobiografisch schrijven ontwikkelde zij haar eigen methode die garant staat voor schrijfplezier en schrijfverdieping.

Naast het begeleiden in het schrijven werkt Margje Vos als psychosynthese therapeut/coach in haar eigen praktijk met indiviuele sessies en relatiewerk. Persoonlijke aandacht op maat en de onvoorwaardelijke liefde voor de mens en het levensverhaal kenmerkt haar vakmanschap en werkstijl.

 
Met de Zonnebloem naar het bloemencorso in Eelde op zaterdag 2 september
Gepubliceerd op donderdag 20 juli 2017

Zaterdag 2 september 2017
13.30 uur (start optocht)

 

Met de Zonnebloem naar het bloemencorso in Eelde op zaterdag 2 september


opgave:
telefonisch of per mail
uiterlijk 1 augustus a.s.

 

Meer informatie:
Bertus Hoeksema en Wil Duis,
Tel. 3013875, emailadres:
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

 
VVV Bedum nieuwsbrief juli 2017
Gepubliceerd op dinsdag 18 juli 2017
Bezoekers kunnen onder andere in onze VVV winkel terecht voor VVV Cadeaubonnen, VVV Gift Cards, VVV Dinerbonnen, VVV Weekend weg Cards, Bioscoopbonnen, Podiumkaarten, mooie ansichtkaarten van Bedum, wandel- en fietskaarten en bijzondere streekproducten.
                                                   
                                                   
Bijna vakantie?
Bestuur en VVV Vrijwilligers wensen u
een fijne zonnige, maar bovenal een veilige vakantie toe!

Vrijwilligers

Onze VVV vrijwilligers zijn actief om de bezoekers te informeren en telefoontjes te beantwoorden.

Bezoekers kunnen onder andere in onze VVV winkel terecht voor VVV Cadeaubonnen, VVV Gift Cards, VVV Dinerbonnen, VVV Weekend weg Cards, Bioscoopbonnen, Podiumkaarten, mooie ansichtkaarten van Bedum, wandel- en fietskaarten en bijzondere streekproducten.

Kijk maar eens in de etalage of kom gezellig binnen! Ook Borkumlijn tickets en tickets voor de FLIXBUS zijn bij ons verkrijgbaar.

De openingstijden van de winkel zijn:
Maandag en donderdag: 14.00 - 16.30 uur
Dinsdag, woensdag en vrijdag: 9.30 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.30 uur.

Regelmatig wordt de etalage van de winkel vernieuwd! Dat nodigt uit om te komen kijken!

Bijzondere auto-/ trein-/ fietsroute 
Amsterdamse School verbindt 4 Groninger kerken

In de maanden juni en juli van 2017 vindt momenteel een bijzondere culturele manifestatie plaats in vier Amsterdamse School kerken in de provincie Groningen. Hierbij is aandacht voor de viering van 100 jaar Amsterdamse School en wel specifiek voor de ‘Groninger’ Amsterdamse School.

Voor de manifestatie werd gekozen voor volgende locaties: de Goede Herderkerk in Bedum (architect E. Reitsma), DE KERK in Onderdendam (architect Albert Wiersema), de BOAZ-kerk in Westeremden (architect Albert Wiersema), (alle drie in beheer bij de Stichting Oude Groninger Kerken) en de Centrum Kabzeël in Appingedam (architect E. Reitsma).

De manifestatie omvat twee tentoonstellingen: in Bedum over Egbert Reitsma, in Onderdendam over Albert Wiersema, een film over De Ploeg in Westeremden en 3 concerten met muziek uit het interbellum in Appingedam.
(Meer informatie:
www.dekerkonderdendam.nl)

In het kader van deze manifestatie is een auto/trein/fietsroute uitgezet die de vier kerken met elkaar verbindt, in samenwerking met NoordPRoof Producties en VVV Bedum, de POORT naar Noord Groningen en het documentatiecentrum voor de Amsterdamse School in Groningen: DE KERK in Onderdendam. Het doel is om bezoekers en inwoners kennis te laten maken met de regionale architectuur van de Groninger Amsterdamse School in het bijzonder.
 
Daarnaast worden ook andere bouwwerken in de Amsterdamse School bouwstijl uitgelicht, zodat de route ook na de manifestatie een blijvende waarde heeft voor iedereen die interesse heeft in deze bijzondere architectuur.
De routes zijn beschreven in een handig boekwerk van 65 pagina's met veel foto's en omschrijving van de vier kerken en woningen en objecten in de prachtige Amsterdamse School stijl. Daarnaast zijn er arrangementen samengesteld, die de bezoekers uitnodigen om langer in ons gebied te verblijven.

Het eerste exemplaar werd op woensdag 14 juni door de voorzitter van St. VVV Bedum, de POORT naar Noord Groningen, Henk van der Velde overhandigd aan Hans Stoelinga van DEKERK in Onderdendam. De fietsrouteboekjes zijn te koop bij de VVV Bedum, VVV Groningen en in één van de 4 kerken.

 
Fotowedstrijd VVV Bedum, 1e kwartaal 2017
Uitslag fotowedstrijd van de VVV Bedum, de Poort naar Noord Groningen.
Thema voor deze periode was: Maak een mooie natuurfoto!
Voor de opdracht “maak een mooie natuurfoto” waren maar liefst 17 foto’s ingestuurd. De jury, onder leiding van professionele fotograaf Peter Russchen had de moeilijke taak om uit de zeer gevarieerde inzendingen de mooiste foto’s uit te kiezen.

Er waren diverse landschappen met opkomende en ondergaande zon, sneeuwlandschappen en stillevens met schelpen en tamme kastanjes ingezonden. Verder waren er mooie foto’s van ijsvogels, tortelduiven, meesjes, een kikker op het ijs en schapen te bewonderen. Het onderwerp “natuur” spreekt blijkbaar veel mensen aan.

De jury heeft onder andere gelet op de technische uitvoering van de foto’s en ook hoe uniek het onderwerp is. Verder of het onderwerp goed benadrukt wordt, door bijvoorbeeld kleurgebruik, compositie, of een rustige achtergrond.
Na lang wikken en wegen is de volgende uitslag uit de bus gekomen:
  1. Parende ijsvogels, een technisch perfecte foto van een uniek moment, vastgelegd door Doede Douma;
  2. Een ijsvogel op een tak in het zonnetje. Prachtige foto met veel geduld vastgelegd door Tineke Dwarshuis-Koopman;
  3. Een foto van een meer met prachtig licht en mooi ingekaderd door bomen, gefotografeerd door Miranda Zwarts.
De aanmoedigingsprijs gaat naar Ylva Venema. Zij fotografeerde een geweldig mooi lammetje.
Met de dagkaart naar Borkum: gezellig genieten
Een boottocht is puur genieten.
Met de neus in de wind leunt u heerlijk achterover op het grote zonnedek aan boord van de veerboot. Geniet van de gezonde zeelucht en het ruisen van de golven.
Een dag die zo begint, kan alleen maar ontspanning brengen!

Naar BORKUM gaan, dan beleef je een geweldige dag! In 1850 kwamen de eerste 252 gasten vanuit Emden op Borkum aan, deze hadden een zeereis van 18 uur achter de rug. Doordat er steeds meer bezoekers naar het eiland kwamen begon men in 1887 met het aanleggen van een aanlegsteiger en een 7 km lange smalspoorlijn.

Nog dagelijks vaart rederij AG EMS met haar “witte vloot” naar Borkum. De reis vanaf de Eemshaven duurt ca. 55 minuten en vanaf de haven brengt de Borkumer Kleinbahn u dan verder met het treintje of de bus naar het gezellige stadje Borkum.

Agentschap Borkumlijn:

 
Kaarten voor een dagtocht vanuit de Eemshaven naar Borkum kunt u kopen aan het loket in de Eemshaven.
Maar het is natuurlijk veel makkelijker om deze kaarten in de voorverkoop te kopen bij de VVV Bedum.  Zo staat u niet in de rij voor de kassa en kunt u zo de boot op!
 
VVV Bedum, de Poort naar Noord Groningen, heeft steunpunt van een reisbureau!
Deborah Prins, uw persoonlijke reisadviseur, houdt elke donderdagmorgen vanaf 9.00 uur zitting.

Uw persoonlijke reisadviseur Deborah Prins:

Deborah: “Persoonlijk is bij mij ook echt persoonlijk! Dit betekent dat mensen altijd contact kunnen opnemen. Overdag, ‘s avonds of zelfs in het weekend. Ook een ‘last-minute” op bijvoorbeeld zondag, regel ik vaak dezelfde dag nog. Wil de klant een speciale kamer of zijn ze er eerder geweest, dan pleeg ik een telefoontje of mailtje naar bijvoorbeeld Curaçao om deze kamer voor hen te boeken. Persoonlijke service betekent ook dat ik de klant online incheck, stoelnummers reserveer en vervolgens de boardingpassen thuis aflever. Al deze extra’s doe ik graag voor mijn klanten. Ik benader de mensen gewoon zoals ik zelf ook benaderd zou willen worden.”

Elke donderdagmorgen kan men nu terecht bij het reisbureau. "Met ingang van september hopen we de hele donderdag zitting te houden! Een mooie uitbreiding van de dienstverlening aan de inwoners van Bedum en omgeving.", aldus Deborah.
Inschrijving voor de 7e Walfridusvoettocht 2017
Het is vanaf heden mogelijk om u in te schrijven voor de 7e editie van de Walfridusvoettocht. Dit jaar vindt de wandeltocht plaats op zaterdag 2 september 2017.
Inschrijving is alleen mogelijk via de website http://www.walfridusvoettocht.nl/ en op de wandeldag zelf, bij de start.
Deelname kost 7,50 euro. De routes van 5, 10, 15, 25 en 40 km gaan dit jaar richting noord/oost Groningen. Op de website kunt u  hier meer over lezen.

B&B Woldstee:
Het beste van twee werelden

Bed & Breakfast Woldstee ligt aan de rand van de stad Groningen.
Deze unieke ligging biedt het beste van twee werelden.
De voormalige boerderij ligt pal naast het natuurgebied de Koningslaagte, onderdeel van het Reitdiepdal van het Groninger Landschap.
Dit biedt een goed uitgangspunt voor mooie fietstochten
en heerlijke wandelingen. Maar ook het centrum van de bruisende stad Groningen ligt op fietsafstand van de Woldstee.

Een prachtige plek vlakbij de stad en natuurgebied Koningslaagte.
Van hieruit kun je heerlijk fietsen en genieten.
Kijk voor meer informatie op www.woldstee.nl

 

Ik ben blij met VVV Bedum, de POORT naar Noord-Groningen, want...

...samen kom je verder. Bedankt voor de prettige samenwerking!


Saskia in ’t Veld
B&B Woldstee en Werkruimte
 
Deze nieuwsbrief is gerealiseerd door Noordproof Producties

Heeft u een vraag of wilt u reageren? Stuur een mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Copyright © VVV Bedum
Alle rechten voorbehouden


                       
 
Perspectief in een nieuw jasje
Gepubliceerd op dinsdag 18 juli 2017

Al meer dan 30 jaar bestaat ons koor en er zijn in de loop van de jaren vele leden bijgekomen en vertrokken. Begin dit jaar hebben we besloten om ons repertoire, wat tot nu toe alleen uit gospel bestond, uit te breiden met popmuziek. Een bijpassend nieuw logo en een frisse nieuwe website zijn daar het gevolg van.

Met als doel een breder perspectief te kunnen bieden aan mensen die graag willen zingen. Het is een uitdaging om deze verandering vorm te geven en we zijn volop aan het brainstormen over een komend optreden.

Er zijn plannen om een concert te geven waarvoor mensen die graag willen zingen, maar zich niet perse willen binden voor langere tijd, zich voor dat specifieke project bij ons kunnen aansluiten.

Je zou dan kunnen denken aan een optreden in een leuke zaal in Bedum of daarbuiten. We zouden ook projectmatig kunnen samenwerken met een ander koor of met een band. Ons eigen combo bestaat momenteel alleen uit een pianist en een fluitist. Nieuwe zangleden en comboleden zijn uiteraard zeer welkom.

Wij zijn op dit moment een kleine, maar zeer enthousiaste groep zangers en willen graag met elkaar muziek blijven maken. Recent hebben de jonge en energieke dirigent Floris Venema (22) en de getalenteerde pianist Roelof  Kruisinga (23) zich bij ons koor aangesloten. Hierdoor zou het ook voor jongeren wellicht weer aantrekkelijker zijn geworden om, al dan niet tijdelijk, met ons mee te zingen.

Perspectief Bedum in een nieuw jasje 

Na de zomervakantie zult u wederom over onze plannen horen. Mocht u nu al enthousiast zijn geworden en informatie willen hebben, neemt u dan contact met ons op via onze website http://www.perspectief-bedum.nl/
Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina www.facebook.com/perspectiefpopgospel, ook te vinden via een rechtstreekse link op onze website.

Hierop kunt u zien wie er nu al lid zijn en vindt u onze contactgegevens.

Wij repeteren elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur op onze vaste locatie: de Maranathakerk in Bedum. Na de zomerstop starten we weer op dinsdag 5 september a.s.

Houdt de websites en kranten in de gaten, na de zomer hoort u van ons!

Namens Pop- en Gospelkoor Perspectief,
Bernadet van der Werf.

 
Gemeente Bedum informeert over herinrichting Waldadrift
Gepubliceerd op maandag 17 juli 2017

 

Op woensdag 19 juli houdt de gemeente Bedum een bijeenkomst waar de plannen voor de herinrichting van de Waldadrift worden gepresenteerd. Deze belangrijke verkeersader in Bedum gaat in 2018 op de schop.

De presentatie wordt gehouden in het Trefcentrum Bedum. Geïnteresseerden kunnen daar van 17.00 tot 19.30 terecht.

De Waldadrift is de belangrijkste ontsluitingsweg voor de oostelijk woonwijken van Bedum. Ook verkeer van en naar Stedum/Ten Boer maakt er gebruik van. De weg wordt verder intensief gebruikt door fietsers.

Om de verkeersveiligheid van fietsers te vergroten, besloot de gemeenteraad vorig jaar een deel van de Waldadrift te voorzien van een vrij liggend fietspad. Die komt aan de zuidkant van de weg te liggen. Het fietspad begint bij de Groningerweg en eindigt bij het Arjen Robben voetbalveldje. De rest van de Waldadrift wordt voorzien van zogenaamde ‘fietssuggestiestroken’.  

Ook de riolering moet worden aangepast. De capaciteit wordt vergroot. Van de gelegenheid wordt verder gebruik gemaakt door ook de groenvoorzieningen aan te passen en de parkeergelegenheid langs de weg te verbeteren.
De plannen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met straat en buurtbewoners. Die hebben met name een stempel gedrukt op de nieuwe groenvoorzieningen en de veiligheidsaspecten.

 
Raadsleden verkennen gemeenten Het Hogeland
Gepubliceerd op maandag 17 juli 2017

Ontspannen, interessant en inspirerend. Dat was de gezamenlijke excursie  van de vier gemeenteraden en colleges van de toekomstige gemeente Het Hogeland (de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond).  Op 14 juli 2017 verkenden zij de gemeenten Winsum en De Marne.

Dit bezoek concentreerde zich op de thema's; zorg, onderwijs, energie, toerisme en centrumontwikkeling.  Zo werd er in Winsum informatie verstrekt over de ontwikkelingen rondom De Tirrel, een project waar onderwijs, zorg, sport en vrije tijd samen komen. Getuige was het gezelschap van de onthulling van het bouwbord voor de nieuwe, gasloze wijk Munster.

Met kano’s en fluisterboten bekeken zij Winsum vanaf water. Op het Boogplein werd de laatste stand van zaken rondom het centrumplan gegeven, waarna de raadsleden vertrokken naar gemeente De Marne. Daar vertelden betrokkenen bij het  burgerinitiatief Coöperatie Klooster en Buren  over wat er komt kijken bij het ontwikkelen van zo’n initiatief. De vitaliteitscoördinator legde uit hoe de gemeente burgers kan ondersteunen met initiatieven.

Stichting Promotie Waddenland informeerde de raadsleden vervolgens over toerisme in het gebied. Dat deden ze op een mooie locatie: Waddenmax, een biologisch-dynamisch boerenbedrijf waar toeristen kennis kunnen maken met het boerenleven. De dag eindigde in de haven van Lauwersoog. Raadsleden werden daar bijgepraat over de ontwikkelingen rondom het Werelderfgoedcentrum en de haven.

Dit uitstapje is een geschikte manier om elkaars gemeenten te verkennen en inspiratie op te doen voor de vormgeving van de nieuwe gemeente.

Na de zomer worden de gemeenten Bedum en Eemsmond verkend. Ook zal er nog een bezoek worden gebracht aan de gemeente Hollands Kroon in de provincie Noord-Holland.  Een gemeente die in 2012 tot herindeling is over gegaan en de organisatie op een vernieuwende wijze vorm heeft gegeven.

 
De Vlijt Bedum gestremd voor doorgaand verkeer van 17 juli tot 4 augustus
Gepubliceerd op woensdag 12 juli 2017

De Vlijt Bedum gestremd voor doorgaand verkeer van 17 juli tot 14 augustus

De Vlijt, een belangrijke oost-west wegverbinding in Bedum, is van 17 juli tot en met 4 augustus gestremd voor doorgaand verkeer. De stremming houdt verband met werkzaamheden aan de riolering tussen de Kleinestraat en het Kerkplein.

Verkeer van en naar de richting Stedum/Ten Boer wordt tijdens de stremming omgeleid via de Waldadrift en de Schoolstraat. Borden geven de omleidingsroute aan.

Tijdens de werkzaamheden blijven de parkeervoorzieningen in het centrum van Bedum bereikbaar. Ook de markt op donderdagmiddag op het tijdelijke parkeerterrein voor het oude gebouw van Bederawalda vindt gewoon doorgang.

De riolering in het centrum van Bedum wordt vernieuwd en de capaciteit wordt vergroot. Een deel van de werkzaamheden is inmiddels afgerond. Na de bouwvakvakantie wordt verder gewerkt in oostelijke richting. Ook dit leidt tot stremmingen van De Vlijt en tot omleidingen.

 
Bestuursrechter buigt zich over omstreden gasbesluit Henk Kamp
Gepubliceerd op woensdag 12 juli 2017

Amsterdam/Groningen, 12 juli 2017 - Het gasbesluit van demissionair minister Henk Kamp moet worden vernietigd. Het is onverantwoord om de hoeveelheid Gronings gas die gewonnen mag worden voor vijf jaar vast te zetten. Dat stellen de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, Natuur & Milieufederatie Groningen, de Waddenvereniging en 51 individuele Groningers morgen bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Minister Kamp legde eind vorig jaar in het gasbesluit vast dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij, de NAM, vijf jaar lang minimaal 24 miljard kubieke meter gas per jaar uit het Groningen gasveld mag onttrekken. Na een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen eerder dit jaar werd dit teruggebracht naar 21,6 miljard vanaf 1 oktober 2017. Maar volgens de eisende partijen is deze eenmalige verlaging een druppel op de gloeiende plaat.

Buiten spel
"Kamp zet Groningers, gemeenten en milieuorganisaties voor vijf jaar buiten spel en weigert serieus te kijken naar de mogelijkheden om het gebruik van Gronings gas snel te verminderen", zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. "Dit besluit houdt in dat Groningers nog jaren blijven zitten met aardbevingen en persoonlijke schade. "

Acute schade
Er moet elk jaar opnieuw een onderbouwde afweging worden gemaakt van de lasten en lusten. Dit kan niet alleen worden overgelaten aan de overheid en de gasindustrie. Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging: "De seismische dreiging neemt toe, de versteviging van onze huizen gaat veel en veel te traag. Het aantal mensen met psychische klachten door de gaswinning is massaal, het aantal schades bijna niet meer te tellen en het enige wat het ministerie van Economische Zaken kan bedenken is maximaal gas winnen. Terwijl het snel terug brengen van de gaswinning noodzaak is."

Schokkend weinig gedaan
Minister Kamp heeft de overgang van gas naar duurzame energiebronnen als ambitie opgenomen in de energieagenda. Maar concrete stappen blijven uit. Daarom eisen de partijen een gedegen onderzoek naar de versnelling van energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in huishoudens, de landbouw en de industrie. "Ondanks alle mooie woorden blijkt dat in de praktijk leveringszekerheid voorrang krijgt op de veiligheid van de Groningers en de aanpak van klimaatverandering", zegt Jorien de Lege. "Het is schokkend dat er zo weinig wordt gedaan aan de omschakeling van gas naar duurzame energiebronnen. Elke dag dat er niets gebeurt, laten we de Groningers in de steek."

Duidelijkheid
De Raad van State behandelt donderdag ook het beroep dat de NAM aantekende tegen het besluit van Kamp om de gaswinning vast te leggen op minimaal 21,6 miljard kubieke meter per jaar. Dick Kleijer: "De NAM zegt dat het niet gaat over de gaswinning, maar dat ze duidelijkheid willen. Wij willen ook duidelijkheid: over onze veiligheid en toekomst. Dat kan alleen als er helder afbouwplan komt voor de gaswinning."

Grote Verbouwing
De eisende partijen vinden dat het volgend kabinet echt meer werk moet maken van het sluiten van de gaskraan. Jorien de Lege: "Er is een Kamermeerderheid voor verdere verlaging van de gaswinning, doe daar wat mee. Het is tijd voor een deltaplan, voor Groningers en het klimaat." Vorige week oordeelde ook de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, na een klacht van de Groninger Bodem Beweging, dat de Nederlandse regering maatregelen moet nemen om de veiligheid en de mentale gezondheid van haar inwoners te waarborgen.

 

 
Open Kerk - Open Toren - Streekmarkt 'onder de Siepel' in Noordwolde op zaterdag 22 juli
Gepubliceerd op woensdag 12 juli 2017

Zaterdag 22 juli 13.00-16.00 uur.

In de kerk met het fraaie interieur en het monumentale orgel worden schilderijen van Janna Spiekhout en Piet Kruize en beelden van Diederik Storms geëxposeerd.

De toren is geopend en te beklimmen tot in de ui. In deze "siepel" was in de oorlog plaats voor 14 onderduikers. Het orgel kan worden bezichtigd. In de kerk en buiten wordt muziek gemaakt.

Op de markt rond de kerk zijn veel producten uit de streek te verkrijgen, zoals ijs, melklikeur, yoghurt, wijn, gebreide sokken, honing, biologisch vlees, plantjes, droge worst, koffie-broodjes, koper etc.

Toegang gratis.

 

Nederlands Hervormde Kerk Noordwolde

Kerk en toren zijn gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw.  Zo ongeveer in 1225. Toren en kerk zijn gebouwd met bakstenen. De klei daarvoor werd in de buurt gevonden en de handgevormde stenen werden ter plaatse in veldovens gebakken.
De toren stond los van de kerk. Volgens een door Blaeu in 1617 getekende kaart had de toren toen een zadeldak. In 1639 is de toren verhoogd en is het nieuwe bovendeel versierd met natuurstenen maaswerk in de bovenste galmgaten, met een z.g. balusterborstwering die aangebracht werd rond de omgang en met  een opvallende ui- vormige bekroning. De toren werd een Siepeltoren. In de siepel kunnen 15 mensen gemakkelijk een plaats vinden. Een klimmende leeuw siert als windwijzer de spits. De toren wordt verlevendigd door witte natuurstenen hoekblokken. In 1967 is de toren gerestaureerd.  Een brede witte lijst scheidt het oude en het nieuwe deel van de toren.
Rond 1650, toen vele werkzaamheden aan kerk en toren werden verricht, is door middel van een nieuw travee de toren met de kerk verbonden. Van kerk en toren is niet veel schriftelijk archiefmateriaal meer aanwezig. Veel archief materiaal is verloren gegaan. De toren is eigendom van  de burgerlijke gemeente Bedum. De toren vereist bouwkundige herstelwerkzaamheden. In de toren is een uurwerk aanwezig : het kan nog steeds opgewonden worden maar is ook van elektrische aandrijving  voorzien.  Er hangt een luidklok die met “ de hand” moet worden geluid.
De grote klok in de toren  van 1597 en de kleinere uit 1888 werden door de Duitsers in 1943 geroofd. De kleine klok verdween in de Hamburgse smeltovens. De grote klok werd gered en maakte eind 1945 een triomfantelijke rentree in het dorp. 

 

 
Beijumerweg wordt fietsstraat. Samenwerking gemeenten Bedum en Groningen.
Gepubliceerd op woensdag 12 juli 2017

De Beijumerweg wordt tussen de dorpskern van Zuidwolde en de Amkemaheerd ingericht als fietsstraat. Om te benadrukken dat fietsers prioriteit hebben op deze route, krijgt het wegdek over de volledige breedte van 3,5 meter een rode slijtlaag. Ook worden de bermen versterkt en komt aan het begin van de straat het verkeersbord L51 (fietsstraat, auto te gast).

Het fietsveiliger maken van de Beijumerweg is één van de maatregelen uit de Dorpsvisie Zuidwolde 2016-2026 en sluit naadloos aan bij de Fietsstrategie Groningen 2015-2025.

 

 

De gemeente Bedum heeft de gemeente Groningen verzocht om de weg tussen Zuidwolde en Beijum gezamenlijk aan te pakken. Het inrichten van de Beijumerweg als fietsstraat is in overeenstemming met het huidige gebruik van de straat. Nu al zijn de fietsers met 1200 per dag in de meerderheid ten opzichte van de 900 motorvoertuigen die hier dagelijks passeren.
De herinrichting van de straat zal extra benadrukken dat de fietser hier prioriteit heeft.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden komend najaar beginnen. Formeel is de gemeente Bedum opdrachtgever van dit project. De totale kosten zijn 100.000 euro. De verdeling daarvan tussen Bedum en Groningen is 60-40.

 

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 241 - 300 van 5026
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM