Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Video impressie Dorpsontbijt en Oldtimerrit Lichtweek Bedum zaterdag 8 september
Gepubliceerd op maandag 10 september 2018

Lichtweek Bedum met als thema VROUGER van 8 t/m 15 September 2018.

Video gemaakt door Henk Huitsing.

 

 

 
Bezoek aan Bedum Henk Nijboer maakt veel los in de Zeeheldenbuurt
Gepubliceerd op maandag 10 september 2018

Zaterdagochtend 1 september omstreeks 11:00 kwam 2e Kamerlid Henk Nijboer op werkbezoek naar Bedum. Hij kwam met enkele huurders in de Zeeheldenbuurt praten. Zowel vertegenwoordiging van huurdersvereniging Huurdersplatform & De Huurder, en ook Huurdersfront waren hierbij aanwezig. Directeur Kramer kwam Wierden & Borgen vertegenwoordigen. De komst van PVDA Gemeenteraadsleden Jaap Heres & Willem Rus maakte de delegatie compleet.

Na een korte introductie kregen alle aanwezigen een uitgebreide tour door een viertal huizen van huurders van de Abel Tasmanstraat en de Van Speykstraat. De Huurders kregen ruimschoots gelegenheid om hun verhaal te delen en konden daarnaast meteen hun problematiek aan de aanwezigen tonen. Ze waren erg blij dat ze gehoord werden, maar wilden ook wel graag snel duidelijkheid. Dat er veel schade is vanwege aardbevingen en dit alleen maar toe lijkt te nemen, is nog maar eens weer goed duidelijk geworden. Daarnaast is er ook sprake van achterstallig onderhoud, iets wat ook aan de aardbevingsproblematiek mag worden toegerekend.

 

Na afloop van de bezichtiging kon door alle aanwezigen de problematiek worden benoemd. Vooral Heres & Rus hebben aangegeven zich in sommige gevallen sterk af te vragen, of de woningen nog wel aan de veiligheidseisen voldoen. Nijboer heeft aangegeven dit ook erg belangrijk te vinden en wilde in de Tweede Kamer al gaan aankaarten dat de toegang tot veiligheidsinspecties gangbaarder wordt. “Als huurders sterk aan hun veiligheid twijfelen, moet daar gewoon een inspectie tegenover kunnen worden gezet.” Aldus Nijboer. Hij geeft aan dat zoiets is niet zo heel erg duur en ingewikkeld is en dat je op z’n minst de onzekerheid over de veiligheid bij de huurders zou mogen wegnemen. Wierden & Borgen heeft toegezegd om aankomende maandag meteen voor twee woningen een melding te zullen maken bij afdeling Bouw- & Woningtoezicht van de Gemeente Bedum. Deze woningen zullen dan op korte termijn worden beoordeeld of ze nog wel veilig genoeg zijn om te kunnen bewonen.

Het is verder wederom duidelijk geworden dat de NAM een zeer groot aandeel heeft in de omvang en de duur van de problematiek, waarmee in feite zowel de verhuurder als de huurder gedupeerd lijken te worden. Huurdersfront is daarom meteen een ludieke actie gestart in de vorm van een “te koop” bord, die huurders uit protest voor hun raam kunnen hangen. Deze poster schept het beeld alsof “NAM Makelaars” huizen te koop aanbiedt tegen afbraakprijzen. Huurdersfront wil namelijk dat de NAM gewoon netjes gaat meebetalen aan nieuwbouw, omdat dit volgens hen de meest rationele keuze is. “Met versterken wordt de schade niet volledig hersteld en verloopt de uitvoering vaak ook verre van vlekkeloos. Kijk maar eens in Middelstum, wat er fout kan gaan gaat er fout. Huurders betalen daardoor een veel te hoge prijs voor problematiek wat hun niet aangaat. Dat moet anders. Daarnaast biedt nieuwbouw een veel economischer proces en zal de boel ook niet zo’n vertraging oplopen zoals nu het geval is met versterken.” Aldus de woordvoerder van Huurdersfront.

De A2 poster kunt u bestellen via www.facebook.com/huurdersfront tegenover een bedrag van € 5,-. U doneert dan ook meteen een klein beetje aan de non-profit organisatie.

Bij zijn vertrek heeft Nijboer de aanwezigen beloofd om de problematiek (en de actieposter) mee te nemen naar Den Haag en Kamervragen te gaan stellen aan Minister Wiebes.

 

 
Lichtweek Bedum 2018 deelnemende straten
Gepubliceerd op maandag 10 september 2018

Plattegrond van Bedum met alle deelnemende straten aan de Lichtweek Bedum editie 2018. 


klik op afbeelding voor vergroting.

 
Rondje kunst Boterdiep Zuidwolde op zondagmiddag 16 september
Gepubliceerd op vrijdag 07 september 2018

Rondje kunst Boterdiep Zuidwolde op zondagmiddag 16 september

Zondagmiddag 16 september vindt de tweede editie van ‘Rondje kunst aan het boterdiep’ plaats. Meer dan 40 kunstenaars uit Groningen en omstreken exposeren van 13.00 tot 17.00 uur hun werk in door bewoners beschikbaar gestelde huizen langs het boterdiep in Zuidwolde.

Bezoekers kunnen voor €2,- een expositiegids kopen bij moeke Vaatstra met informatie over de kunstenaars en een routebeschrijving. Naast de exposities, zijn er tal van andere activiteiten in het dorp. Er is vervoer per fietstaxi en een boot om bezoekers van de ene kant van het boterdiep naar de andere kant te brengen. Er is een minimarkt, kindertheater, indrukwekkende landschapskunst (9 enorme kunstwerken in een open stuk weiland aan het Boterdiep) live muziek, een sneltekenaar, er wordt een caravan gepimpt door een graffiti meester en er staat een virtual reality bus.

Voor meer informatie kijk op onze website: www.rondjekunstboterdiep.nl

 

 

 
Boek en tentoonstelling over Bedumer Karst Zevenberg (1893-1960)
Gepubliceerd op donderdag 06 september 2018

Boek en tentoonstelling over Bedumer Karst Zevenberg (1893-1960)   

Op vrijdag 7 september 2018 om 16.00 uur wordt in DE KERK Onderdendam (Bedumerweg 34) een boek over de Bedumer architect Karst Zevenberg gepresenteerd met de titel "VOOR HET VOETLICHT". Tegelijkertijd wordt er een tentoonstelling over zijn leven en werk geopend.  

Zevenberg begon in 1923 een architectenpraktijk in zijn geboortedorp Bedum. Tot dusver was er over hem niet veel meer bekend dan dat er twee rijksmonumenten op zijn naam staan, één in Middelstum en één in Haren. Uit onderzoek is nu gebleken dat zijn oeuvre rond de honderdvijftig ontwerpen omvat. De auteurs Bertus Fennema (Briltil) en Hidde Rinze Koornstra (Purmerend) menen dat Zevenberg vanwege zijn omvangrijke oeuvre en zijn beeldbepalende architectuur in Bedum en omstreken een grotere bekendheid verdient.

Zevenberg tekende in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw veelal in de stijl van de Groninger variant van de Amsterdamse School, een stijl die nog steeds het beeld van vele straten in Stad en Ommeland bepaalt. De Amsterdamse Schoolstijl kenmerkt zich door het expressieve gebruik van baksteen. De architecten die in deze stijl tekenden gebruikten baksteen niet alleen als bouwmateriaal, maar ook als middel om een bouwwerk te versieren en een eigen vorm en uitstraling te geven. Zevenberg liet baksteen inderdaad van zijn expressieve kant zien, en combineerde de sierlijkheid ervan met heldere lijnen en een sobere doch blijmoedige uitstraling. Onder invloed van de Groninger Kunstkring De Ploeg voegde hij daar kleurrijk schilderwerk en glas-in-lood aan toe. Net als zijn generatiegenoten, onder wie Egbert Reitsma en Siebe Jan Bouma, stemde Zevenberg de Amsterdamse Schoolstijl af op de Groninger aard en op de kleuren van de Groninger aarde.

Boek en tentoonstelling over Bedumer Karst Zevenberg (1893-1960)

Zevenberg ontwierp winkelpanden en woningen voor middenstanders, "plaatsjes" voor landarbeiders, landhuizen voor renteniers en notabelen, scholen, pastorieën, fabrieksgebouwen, werkplaatsen, boerderijen en sociale huurwoningen. Veel daarvan staat in Bedum, Noordwolde, Zuidwolde en Onderdendam, maar hij ging ook verder van huis, van Haren tot Middelstum, en van Adorp tot Zandeweer. Van een dertigtal ontwerpen wordt in het boek beschreven tegen welke sociaal-economische of culturele achtergrond deze tot stand kwamen en welke stijlkenmerken zij vertonen. Daaruit blijkt dat Zevenberg zich in de gestelde beperkingen meer dan eens een meester toonde en in zijn eigen, beheerst uitbundige stijl enkele pronkjuweeltjes van Groninger architectuur heeft nagelaten. Met beschouwingen over het leven en het werk van Zevenberg, de vele kleurenfoto's en een lijst van alle bekende ontwerpen van Zevenberg vormt het boek een belangrijke bijdrage aan de bestudering en waardering van de Amsterdamse Schoolstijl op het Groninger platteland.

Architect Karst Zevenberg (1893-1960), voor het voetlicht • isbn 978 90 79742 18 9 • auteurs: B. Fennema & H.R. Koornstra • 128 pagina’s in kleur, softcover • verkoopprijs € 18,50 (t/m 6 september € 15,00). Uitgave: NoordPRoof Producties, Bedum. Verkrijgbaar via de regionale boekhandel, DE KERK Onderdendam of online te bestellen via: https://noordproof.nl/architect-karst-zevenberg/

De tentoonstelling over leven en werk van Architect Karst Zevenberg is te bezichtigen vanaf 8 september t/m 14 oktober, geopend 11.00-17.00 uur, entree 5 euro, adres: DE KERK Onderdendam, Bedumerweg 34

Bestelbon boek Architect Karst Zevenberg (1893-1960), voor het voetlicht .

 

 

 
Donderdag 13 september gratis fietsclinic voor 70-plussers in Bedum
Gepubliceerd op donderdag 06 september 2018

Donderdag 13 september gratis fietsclinic voor 70-plussers in Bedum

De fiets is onmisbaar voor veel Nederlanders. Helaas gebeuren er nog veel ongelukken als gevolg van onveilig fietsgedrag.

De campagne Groen Licht heeft als doel hier wat aan te doen. We organiseren op 13 september een gratis fietsclinic voor 70-plussers over fit en veilig blijven fietsen, met praktische tips en oefeningen.

Het programma start om 9.15 uur met een inloop en duurt tot 12.00 uur. Voor de fietsoefeningen buiten is het handig om uw eigen fiets of e-bike mee te nemen.

De clinic wordt gegeven in Activiteitencentrum De Meenschaar, Kapelstraat 9 in Bedum.

Aanmelden kan bij Nicole Hoofs (buurtwerker Mensenwerk Hogeland) Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken (tel. 06-30286675) of Tekla Scholtens (fietsdocent) 06-19608690 of via de website www.groenlichtgroningen.nl/bedum

 
Luchtwachttoren Warfhuizen beklimmen op zondag 16 september
Gepubliceerd op donderdag 06 september 2018

Het Groninger Landschap biedt u op zondag 16 september de mogelijkheid om de Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen te bezoeken.

Bezoekers kunnen de toren beklimmen, plaatsnemen in de schuilnis, met de verrekijker het luchtruim afspeuren en de positie van passerende vliegtuigen bepalen met behulp van het luchtwachtinstrument.

Tijdens de Koude Oorlog speurden vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) op deze militaire uitkijktoren het luchtruim af. Ze keken uit naar vijandige Russische vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De luchtwachttoren maakte deel uit van een semi-geheim netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd.  Aan de Oude Dijk in Bedum staat nog een gedeelte van een luchtwachttoren.

Deelname is gratis.
Locatie: Luchtwachttoren 7O1 - Baron van Asbeckweg, Warfhuizen
Tijd: 14.00 - 16.30 uur.

 

 

Luchtwachttoren Warfhuizen beklimmen op zondag 16 september 2018
Half afgebroken luchtwachttoren in Bedum. De luchtwachttoren werd in
1954 gebouwd voor het Korps Luchtwachtdienst (KLD) en had een hoogte van 20 meter.

 

 
SP het Hogeland heeft toestemming om deel te nemen aan gemeenteraadsverkiezingen
Gepubliceerd op donderdag 06 september 2018

SP het Hogeland heeft toestemming om deel te nemen aan gemeenteraadsverkiezingen

In juni is de SP-afdeling het Hogeland een feit geworden. Lokale afdelingen moeten voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen toestemming krijgen van de landelijke partijtop. Die toestemming heeft SP afdeling het Hogeland inmiddels unaniem van het landelijke partijbestuur gekregen. Naast het kunnen beschikken over voldoende geschikte kandidaten voor de lijst, zijn een solide afdelingsbestuur, lokaal actief zijn, en een goede opzet voor het verkiezingsprogramma, voorwaarden waaraan voldaan is.

De kandidatenlijst wordt op 14 september vastgesteld door de algemene ledenvergadering van de afdeling, en is vanaf dat moment openbaar. Het verkiezingsprogramma zal op 28 september worden gepubliceerd, nadat de leden van de afdeling er hun goedkeuring aan hebben gegeven.

Ondertussen is SP het Hogeland gestart met "grip-gesprekken". "Grip" is de titel van een recent boek van Ron Meijer, de landelijke voorzitter van de partij. Daarvoor ging hij met allerlei verschillende mensen, niet-SP-ers, in gesprek, om zodoende tot een analyse te komen van de staat van het land.

SP het Hogeland heeft besloten hetzelfde te doen op lokaal niveau. De komende tijd gaat de SP in gesprek met allerlei verschillende (groepen) mensen die wonen en/of werken op het Hogeland. Zoals de jongeren en de jongerenwerkers, een ambulancemedewerker, kunstenaars en creatievelingen, ondernemers, een boerin, etc.

“Voor wij ergens wat iets van vinden horen wij graag eerst wat de inwoners van het Hogeland zelf ervan  vinden. Wij nodigen ze van harte uit ons mee te geven wat zij belangrijk vinden voor onze nieuwe gemeente” Aldus Jan Dresmé, voorzitter van afdeling SP het Hogeland.

 
Drie jaar Impuls muziekonderwijs in Groningen: 70 scholen aan de slag met muziek
Gepubliceerd op donderdag 06 september 2018

26% van alle basisscholen in de provincie Groningen doet mee.

Drie subsidierondes, 1659 deelnemende scholen en ruim 350.000 bereikte leerlingen. Dat is de Impuls muziekonderwijs.

Drie jaar Impuls muziekonderwijs in Groningen - 70 scholen aan de slag met muziek
Foto: Dimitri Hakke

Wat in 2015 begon met 15 scholen als Vroege Starters, groeide in drie subsidierondes uit tot een landelijke beweging voor meer en beter muziekonderwijs op de basisschool. In deze laatste ronde hebben dit jaar 641 scholen uit heel Nederland het goede nieuws ontvangen, waaronder 37 scholen uit Groningen. Hiermee komt het totaal aantal Groningse scholen dat subsidie ontvangt op 70. Hiermee worden in de provincie in totaal 13.153 leerlingen bereikt.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie startte, in opdracht van het ministerie van OCW, met de Impuls muziekonderwijs om scholen de kans te geven te investeren in meer en beter muziekonderwijs. Dit doen de scholen o.a. door een samenwerking aan te gaan met een muzikale partner en de deskundigheid van de leerkrachten te vergroten. Vanwege het succes van de drie subsidierondes, werd het budget door de minister van OCW tijdens de looptijd van de regeling verhoogd. Uiteindelijk kwam daarmee het totale budget van de drie rondes samen op ongeveer € 27 miljoen. € 1.020.000 daarvan ging naar Groningen.

“Deze regeling heeft ons laten zien hoeveel enthousiasme en motivatie er leeft voor muziek bij scholen in het hele land. We vinden het als landelijk fonds heel mooi dat wij daar, samen met onze partners, aan kunnen bijdragen. Samen met al deze basisscholen en de pabo’s zijn we hiermee goed op weg naar meer, beter en structureel muziekonderwijs in heel Nederland.” | Jan Jaap Knol, directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie.

Cultuureducatie met Kwaliteit
Om de kwaliteit van het cultuuronderwijs op basisscholen te verbeteren werken scholen en culturele instellingen sinds 2013 samen aan het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit. De Impuls muziekonderwijs en de regeling voor pabo’s zijn onderdeel van dit programma en sluiten aan bij Méér Muziek in de Klas: de beweging waarbinnen publieke en private partijen zich gezamenlijk inzetten voor structureel muziekonderwijs in heel Nederland. Dit programma is een samenwerking van het ministerie van OCW, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het LKCA en Stichting Méér Muziek in de Klas.

 
Bedumers kunnen afscheid nemen van partnergemeenten
Gepubliceerd op donderdag 06 september 2018

Bedumers kunnen afscheid nemen van partnergemeenten Amt Peitz en Zbaszynek

Inwoners van de gemeente Bedum die contacten hadden of hebben met de buitenlandse partners Amt Peitz en Zbaszynek kunnen op zondag 23 september afscheid nemen van vertegenwoordigers van die gemeenten. Dan wordt in het Trefcentrum Bedum een ontbijtbijeenkomst gehouden.

De officiële banden met de Duitse en Poolse partner eindigen per 1 januari 2019. Bedum gaat dan, samen met De Marne, Winsum en Eemsmond, op in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Afgevaardigden van beide partnergemeenten zijn van 21 september tot en met 23 september uitgenodigd voor het laatste formele bezoek aan de gemeente Bedum. Tijdens dat weekend vindt ook het tweejaarlijkse festival Mooi Bedum plaats. Een bezoek aan dit festival maakt deel uit van het programma.

Achtergrond internationale banden

Bedum onderhoudt sinds 1992 officiële banden met de West-Poolse gemeente Zbaszynek. Met Amt Peitz, gelegen nabij de Pools-Duitse grens in de buurt van de stad Cottbus, werden in 2003 vriendschappelijke betrekkingen aangegaan. Tussen Bedum en de buitenlandse partners ontstonden naast bestuurlijke vooral veel particuliere contacten.  Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 bestond in gemeenten in de voormalige Oostbloklanden grote behoefte aan westerse kennis en know-how op het gebied van onder meer bestuur en lokale economie. De Bedumer gemeenteraad besloot indertijd de helpende hand te gaan bieden en uiteindelijk rolde Zbaszynek als partner uit de bus. De banden met Amt Peitz werden aangegaan omdat Zbaszynek daarmee een vriendschapsband had.

Aanmelding ontbijtbijeenkomst

De bijeenkomst in het Trefcentrum is toegankelijk voor Bedumers  die nu of in het verleden contact hadden met personen of organisaties in de beide gemeenten. Zij kunnen op 23 september van 9.00 tot 10.30 uur aanschuiven voor een ontbijt met de buitenlandse gasten. Belangstellenden kunnen zich vóór 17 september melden via:  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Namens de gemeente Zbszynek zijn in elk geval burgemeester Wieslaw Czyczerski, zijn echtgenote en raadsvoorzitter Jan Mazur en diens vrouw aanwezig. De Duitse delegatie bestaat uit onder meer Amtsausschussvorsitzende Karin Kallauke en de burgemeesters Harald Groba en Fritz Woitow.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 181 - 240 van 5524

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM