Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lokaal Nieuws
Geslaagde Koningsdag 2018 in Bedum
Gepubliceerd op vrijdag 27 april 2018

Geslaagde Koningsdag 2018 in Bedum

De koningsdag van 2018 gaat de boeken in als een zeer geslaagde. Een schitterende dag die in alles perfect was. Droog, niet te warm maar toch genoeg zonneschijn waardoor de vrijmarkt in Bedum een groot succes was.

Veel mensen kwamen kijken en kopen bij de uitgestalde spulletjes aan de Kapelstraat en de Walfriduslaan. Op het plein voor de Meenscheer werd door de kinderen een spelletjes parcours gelopen waarmee ze een leuk cadeautje konden verdienen. Naast een springkussen voor de allerkleinsten was ook de oude Ford brandweerauto op het plein aanwezig om donateurs te werven voor de instandhouding van de auto.

Henk Huitsing filmde deze mooie koningsdag 2018 vanaf het allereerste begin met de muzikale klanken van muziekvereniging Wilhelmina.

 

 

 

 
Twee inwoners gemeente Bedum Koninklijk onderscheiden
Gepubliceerd op donderdag 26 april 2018

De heren P.(Pieter) van der Wal uit Noordwolde en A.H. (Anton Harms) Senneker uit Bedum kregen vanochtend een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Erica van Lente. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vindt plaats in het Trefcentrum Bedum.

  
Op de foto: de heer en mevrouw Van der Wal, links van burgemeester Erica van Lente.
Rechts van haar de heer en mevrouw Senneker. 

Pieter van de Wal (Norg, 1956) ontvangt de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de gemeenschap van zijn woonplaats, Noordwolde en het buurdorp Zuidwolde. Van der Wal was in de jaren 1997-2004 voorzitter van de sportvereniging ZNS. In 2003 stond hij mede aan de basis van ‘Boeskoolnijs’; een kwartaalblad voor Noord- en Zuidwolde. Hij was 10 jaar lang hoofdredacteur van het magazine. Van 2007 tot 2015 fungeerde hij als voorzitter van de voetbalvereniging VV Noordwolde. In 2017 trad hij toe tot het bestuur van de stichting Plaatselijk Belang Noordwolde.

Anton Senneker (Bedum, 1944) vervulde van 1983 tot 2017 verschillende bestuursfuncties bij het Huurdersplatform Bedum-Ten Boer; een adviesorgaan van woningstichting Wierden en Borgen uit Bedum. Hij was langdurig voorzitter van het platform. Binnen de Gereformeerde Kerk en de Protestantse Gemeente Bedum vervulde hij tussen 1987 en 2016 de functies van scriba,  ouderling en preses. Senneker was daarnaast actief bij de voetbalvereniging CVVB en de opvolger, fusieclub SV Bedum. Daar vervulde hij van van 1982 tot 2016 tal van vrijwillige functies.  Hij was onder meer grensrechter en lid van jubileumcommissies.

 
Op de foto met Prinses Anna en Koningin Elsa op Koningsdag
Gepubliceerd op donderdag 26 april 2018

Prinses Anna en Koningin Elsa zullen op koningsdag, 27 april 2018, tussen 14:30 en 16:00 te vinden zijn aan de Walfriduslaan voor het huis van fotografie Pieter Postma in Bedum.

Kinderen kunnen deze Koningsdag Anna en Elsa ontmoeten. De kinderen kunnen alles vragen aan hun favoriete zusjes. Ook kunnen ze een handtekening ontvangen en op de foto gezet worden door fotograaf Pieter Postma!

Weten de sneeuwzusjes jou ook te betoveren? Op de foto voor € 2.00.

De foto’s zijn in de week erna terug te vinden op de Facebookpagina van Magical Party. Wie liever niet heeft dat de foto van zijn of haar kind op Facebook verschijnt, kan dat ter plaatste aangeven.


Foto gemaakt door: Fotoartline

 

 
Koningsdag: Fame Classics & Simpel Zat bij GrandCafe Koning
Gepubliceerd op woensdag 25 april 2018

Koningsdag - Fame Classics & Simpel Zat bij GrandCafe Koning 

Al is het bij ons 365 dagen per jaar Koningsdag, ook op 27 april tijdens de officiële Koningsdag hebben wij een uitgebreid programma.

Traditiegetrouw treedt Simpel Zat bij ons op.

Zij spelen de beste evergreens die door jong en oud gewaardeerd worden.

Voor en na die tijd (en in de pauze's) draaien onze dj's de beste danceclassics van weleer! We gaan om 14:00u open en het amusement start rond 17:00u. Uiteraard is de entree gratis!

Dj’s:

17:00 - 22:00: Daniël Le Roi
22:00 - 02:00 Kahuna Funk
02:00 - sluit King Kahuna (back 2 back)

Live:

18:00 - 22:00: Simpel Zat

 
Bedumers nemen ‘broezend’ afscheid van gemeente Bedum
Gepubliceerd op woensdag 25 april 2018

Bedumers nemen ‘broezend’ afscheid van gemeente Bedum

EINDE AAN RUIM 200 JAAR ZELFSTANDIGHEID. 

‘Bedum Broest!’. Onder die vlag nemen de inwoners van Bedum afscheid van ‘hun’ gemeente. In 2018 staan allerlei activiteiten op het programma waarbij wordt stilgestaan bij de opheffing van de gemeente Bedum per 1 januari 2019. De activiteiten vinden vooral plaats in juni, september en november.

De gemeente Bedum fuseert met De Marne, Eemsmond en Winsum in de nieuwe gemeente Het Hogeland. Daarmee komt een einde aan ruim 200 jaar zelfstandigheid. Om daarbij stil te staan, heeft de gemeenteraad 75.000 euro uitgetrokken.

Het startschot voor ‘Bedum Broest!’ wordt in juni gegeven. Die maand staat in het teken van de sport. Naast traditionele evenementen als de Omloop van Bedum, het Beachvolleybaltoernooi, de Wandelvierdaagse en het Bedrijvenvoetbaltoernooi organiseren allerlei sportverenigingen clinics voor jong en oud. Dat gebeurt onder regie van het Huis voor de Sport Groningen. Geïnteresseerden voor die clinics kunnen zich via de website van de gemeente opgeven.

Verder wordt er gewerkt aan een ochtend voor vrijwilligers van alle sportverenigingen in de gemeente. Die festiviteit wordt gehouden in een grote tent op het Bedumer sportcomplex.

In september ‘broest’ Bedum ook de hele maand lang. Tijdens de Lichtweek, die een paar jaar geleden weer succesvol nieuw leven werd ingeblazen, zijn er tal van extra activiteiten. Zo kunnen belangstellenden ‘sjouwen deur Beemer gebouwen’; een activiteit die door de Loopgroep Bedum wordt georganiseerd. De Lichtweek, die van 8 tot en met 15 september wordt gehouden, wordt afgesloten met een foodtruckfestival met livemuziek. Op 8 september tijdens de nationale Open Monumentendag kunnen monumentale gebouwen in de gemeente worden bekeken.

In september wordt ook de traditionele Walfridusvoettocht gehouden; een wandelevenement dat honderden deelnemers uit het hele land trekt. Sluitstuk van de activiteiten in die maand is het culturele en culinaire festival ‘Mooi Bedum’ op 22 september. Mooi Bedum is een coproductie van de Kulturele Kommissie Bedum en Colourful Hogeland.

Muziek is de rode draad tijdens het festival ‘Bedum Broest!’op 3 november. Dan wordt in de Walfriduskerk in Bedum een compositie uitgevoerd waarin het leven en werk van de grondlegger van Bedum, de heilige Walfridus, centraal staat. In winkels en horecagelegenheden in en rond het centrum van Bedum is livemuziek te beluisteren. Hieraan doen tientallen Bedumer muzikanten en bands mee.

In Zuidwolde, Noordwolde en Onderdendam wordt ook stilgestaan bij het verdwijnen van de gemeente Bedum. In Zuidwolde werkt het plaatselijke oranjecomité aan een programma en in Onderdendam wordt het jaarlijkse Scheepsjoagen van een extra’tje voor de inwoners van het dorp voorzien. In juli wordt uitgebreid stilgestaan bij het 80-jarige bestaan van Plaatselijke Belang Noordwolde.

De Historische Vereniging gemeente Bedum en de Videoclub Bedum zijn ook bezig met activiteiten die het laatste zelfstandige jaar van Bedum luister moeten bijzetten.

“Ons uitgangspunt is dat de activiteiten ‘van onderen’ – uit de bevolking zelf – moeten komen”, zegt verantwoordelijk wethouder Johannes de Vries. “Activiteiten van Bedumers voor Bedumers. En buitenlui, natuurlijk. We zetten de gemeente dit jaar nog even heel stevig op de kaart.”

Meer informatie is te vinden op www.bedum.nl, onder ‘Plannen en projecten’. De informatie daar wordt regelmatig bijgewerkt.

 

 
Coalitiepartijen geven onderhandelingsruimte aan Shell en ExxonMobil
Gepubliceerd op dinsdag 24 april 2018

Coalitiepartijen geven onderhandelingsruimte aan Shell en ExxonMobil
 
Een motie van GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren waarin zij het parlement oproept steun uit te spreken voor Minister Wiebes om Shell en ExxonMobil aan de bestaande contracten en wetten te houden is vandaag verworpen. De coalitiepartijen stemden tegen. Dat geeft Shell en ExxonMobil ruimte voor een betere deal over lagere gaswinning, schade en versterking. 
 
Van Tongeren: ‘Ik wil dat Wiebes zijn rug recht houdt als Shell en ExxonMobil onder hun verplichtingen proberen uit te komen. Shell en ExxonMobil hebben jarenlang goed verdiend aan Gronings gas en nu er schade is moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen. De coalitie steunt mijn voorstel niet en dat betekent dat de belastingbetaler en de Groningers gaan opdraaien voor de kosten.’

 
Stolpersteine wandel- fietsroute boekje gemeente Bedum
Gepubliceerd op dinsdag 24 april 2018


EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN NAAM VERGETEN IS.

 

Het kan zomaar gebeuren. Wandelend langs de Schoolstraat of bij het boodschappen doen aan het versplein in Bedum: opeens valt je oog op een bijzonder steentje in de bestrating: een zogenaamde Stolperstein of Struikelsteen. Het zijn kleine, niet eens zo opvallende gedenksteentjes, maar er gaan grote verhalen achter schuil. Het leggen van Stolpersteine is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947) startte in 1996 een kunstproject om de herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur levend te houden.

Stolpersteine wandel- fietsroute boekje gemeente Bedum

De door hem onder de aandacht gebrachte slachtoffers zijn Joodse mensen, Roma en Sinti, politiek vervolgden, Jehovah’s Getuigen, homoseksuelen en slachtoffers van de euthanasie praktijken. Samen met zijn Duitse team heeft hij sindsdien duizenden Stolpersteine gemaakt en gelegd. Hij begon met het maken van deze herinneringsstenen voor Duitsland, maar al snel was er belangstelling vanuit Polen, Tsjechië, Hongarije, Noorwegen, België en ook Nederland. Momenteel is hij in heel Europa actief. Inmiddels zijn er meer dan 65.000 struikelstenen gelegd. Waaronder in Bedum.

Vanaf 2012 zijn er in de gemeente Bedum op verschillende plaatsen ‘stolpersteine’ gelegd. Een stolpersteine, ook wel ‘struikelsteen’ genoemd, is een kubusje met een afmeting van 10 x 10 cm, daarop is een messing plaatje bevestigd met de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats.

Stolpersteine wandel- fietsroute boekje gemeente Bedum

In de gemeente Bedum worden op 25 april de laatste struikelstenen gelegd. Er zijn dan in totaal 50 stenen op verschillende plaatsen gelegd. Dat gegeven was voor het Herdenkingscomité Bedum, de Historische Vereniging gemeente Bedum en Dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang Bedum de aanleiding om in samenwerking met VVV Bedum, de POORT naar Noord-Groningen een Wandel- en Fietsrouteboekje langs de Stolpersteine uit te geven. Hiermee willen we de herinnering levend houden en de route geeft alle slachtoffers een gezicht. Daarnaast is de brochure educatief voor de jeugd, maar ook een herinnering voor diegenen die de oorlog hebben meegemaakt, en de razzia, opdat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Stolpersteine wandel- fietsroute boekje gemeente Bedum

Dankzij een bijdrage van het Loket Leefbaarheid kon de brochure worden gerealiseerd. Op een duidelijke plattegrond kan de route worden gelopen of gefietst. Daarbij worden ook bijzondere herinneringen en gedenkwaardige plekken aan de donkere periode van 1940 - 1945 uitgelicht.

Het eerste exemplaar zal op 25 april worden overhandigd aan Burgemeester Erica van Lente en ontvangen de schoolverlaters van de scholen in de gemeente Bedum een exemplaar. 

Het boekje heeft 68 pagina's en zal €. 7,50 gaan kosten. Het is verkrijgbaar bij de VVV Bedum, bij de boekhandel en NoordPRoof.

ISBN 978-90-79742-17-2 | 60 pagina’s | geheel in kleur | prijs € 7,50 | noordproof.nl/stolpersteine .

 
Video Voorjaar in Bedum 2018
Gepubliceerd op maandag 23 april 2018


Video Voorjaar in Bedum 2018

Voorjaar in Bedum, gefilmd door Henk Huitsing.

Met een temperatuur ver boven de 20 graden! Het komt niet vaak voor in de maand April, April doet wat hij wil ! 

 

 

 
Werk Boterdiep Oz Bedum hervat - oplevering eind juni
Gepubliceerd op maandag 23 april 2018

Werk Boterdiep Oz Bedum hervat

Vorige week werden de wegwerkzaamheden aan Boterdiep Oz in Bedum door de gemeente stilgelegd. Inmiddels is het werk weer hervat. Door de stagnatie wordt de vernieuwde weg later opgeleverd dan gepland. Boterdiep Oz moet nu eind juni klaar zijn.

Vrij snel na de start van de werkzaamheden bleek dat de bestaande situatie van de wegconstructie flink afweek van die die  in het onderzoek vooraf was vastgesteld. Er is veel onderzoek gedaan om de bestaande ondergrond goed in beeld te krijgen. Dat onderzoek is uitgevoerd toen de weg nog in gebruik was.
Het onderzoek vormde de basis voor de oplossing die in de opdracht aan de aannemer is geformuleerd. Die oplossing bestond uit het handhaven van de fundering en het aanbrengen van een nieuwe,  ‘sterkere’ asfaltverharding.

Nadat de weg was afgesloten voor wegverkeer werden de eerste asfaltgedeelten verwijderd. Toen bleek dat de werkelijke situatie afweek van dat wat op basis van het onderzoek was verwacht. Dit gold voor de asfaltverharding maar met name ook voor de bestaande fundering. Langs de zijkanten van de weg bleek geen fundering aanwezig te zijn. De fundering die er wel ligt, is verder van slechte kwaliteit.
Daarop is het werk stil gelegd en is in samenspraak met de aannemer gezocht naar een kwalitatief goede oplossing. Die bestaat uit het verwijderen van de oude fundering en het aanbrengen van een nieuwe, kwalitatief betere fundering.

In sommige media is gesuggereerd dat onder het asfalt een klinkerbestrating zou zitten van zogenaamde ‘kinderkopjes’; natuurstenen keitjes. Dit is niet het geval; deze kinderkopjes zijn niet aangetroffen.
De operatie leidt tot meerkosten. Die worden begroot op 150.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders vraagt daarvoor binnenkort een krediet aan bij de gemeenteraad. Het werk was aanvankelijk begroot op 340.000 euro.

De gemeente heeft de bewoners van Boterdiep Oz per brief op de hoogte gesteld van het hervatten van het werk en de vertraging in de oplevering. Ook bewoners van de routes waar het verkeer nu gebruik van maakt, zijn geïnformeerd.

 
Humanitas Organiseert weer de Kindervakantieweken 2018
Gepubliceerd op maandag 23 april 2018

Humanitas Organiseert weer de Kindervakantieweken 2018

Een vakantie voor je kind?  Zelfs als het er eigenlijk niet inzit? Humanitas kindervakantieweken organiseert het ook voor jouw kind.

Je gunt je kind graag een vakantie, maar soms zit dat er gewoon even niet in. Misschien is gezondheid een spelbreker, of heb je er het geld niet voor. Het maakt niet uit waarom. Ook jouw kind krijgt een fijne vakantieweek op een mooie plek in Nederland waar veel te zien en te doen is. Daarvoor zorgen de Kindervakantieweken, die bedoeld zijn voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Goed geschoolde vrijwilligers doen de voorbereiding en begeleiding van de groepsweek, zodat er volop positieve momenten en spannende activiteiten zijn. Leuke spellen in het bos, hutten bouwen, zwemmen, een bezoekje aan de brandweer, om maar wat voorbeelden te noemen. Daarnaast zijn er ook weekvakanties bij een gastouder. In beide gevallen zijn de kinderen er lekker even uit en doen nieuwe indrukken en vriendschappen op.

Kinderen gaan een week in de zomervakantie naar Orvelte.  Dit is van 30 juli  tot en met 4 augustus . Vrijwilligers zorgen voor begeleiding en een activiteitenprogramma. De eigen bijdrage is € 30,- per kind.

Het  aantal plaatsen beperkt is, dus wacht niet te lang met aanmelden! Aanmelden kan tot 8 juni 2018. Wilt u informatie of uw kind aanmelden,  dan kunt u contact opnemen met Humanitas afdeling ’t Hoogeland telefoon: 06-81409524 of stuur een mail naar: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken   Dan zal de coördinator contact met u opnemen. Ook kunt u de folder aanvragen.

Ook kunt u onze website bezoeken, www.humanitas.nl/afdeling/t-hoogeland

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 181 - 240 van 5373

Gerelateerde artikelen

Advertisement

Agenda - er gebeurt veel meer in de gemeente Bedum

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM