Wielerronde van Bedum  
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
                                         Evenementen Agenda BedumColumns

Historie


    rss newsfeed logo 25px.jpg
Volg Bedumer.nl op Twitter 
Lokaal Nieuws
Gemeenteraadsverkiezingen BMWE later, wél referendum over Sleepwet in maart
Gepubliceerd op donderdag 15 februari 2018

Gemeenteraadsverkiezingen BMWE later, wél referendum over Sleepwet in maart  
 
In de BMWE-gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond zijn er door de herindeling geen gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart. Op 21 maart kunnen inwoners van BMWE wél hun stem uitbrengen bij het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
 
November
Op woensdag 21 maart 2018 vinden in de meeste gemeenten de gemeenteraadsverkiezingen plaats.  De herindeling per 1 januari 2019 zorgt ervoor inwoners van de BMWE-gemeenten de raad voor hun nieuwe gemeente Het Hogeland pas later kiezen, in november 2018.
 
Referendum
Inwoners van de BMWE-gemeenten kunnen op woensdag 21 maart wél naar de stembus voor het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel bekend als de sleepwet.

Meer info over het referendum: https://www.referendum-commissie.nl/referendum-wiv-2017.

 
Peuterspeelzaal Onderdendam start extra groep
Gepubliceerd op woensdag 14 februari 2018

De Peuterspeelzaal Onderdendam draait zo goed dat vanaf maart een extra groep wordt gestart op de maandag- en donderdagochtend. In deze groep is nog plek voor een paar kindjes. Wanneer de peuterspeelzaal verhuist naar het Dorpshuis van Onderdendam is nog niet duidelijk. Alle plannen zijn klaar, maar het wachten is op de vergunning van de gemeente.

 

ONDERDENDAM – De Peuterspeelzaal Onderdendam, vorig jaar door de stichting Onderdendam Speelt opgericht, is zo populair, dat naast de groep die op dinsdag- en vrijdagochtend komt, vanaf maart een nieuwe groep wordt gestart op de maandag- en donderdagochtend, eveneens onder de leiding van juf Alet Doesburg. In deze groep zijn nog een paar plekken vrij. Wat ouders erg lijkt aan te spreken is dat de peuterspeelzaal nog een echte ouderwetse peuterspeelzaal is, die kinderen spelenderwijs voorbereidt op de basisschool. De groepen zijn klein: maximaal acht peuters per groep, zodat er veel aandacht is voor ieder kind. Onlangs kreeg de peuterspeelzaal een mooi inspectierapport van de GGD, waarin heel lovend gesproken wordt over die uitgebreide aandacht.

Breed gedragen
Vanaf het begin wordt de Peuterspeelzaal Onderdendam al gedragen en gesteund door het hele dorp. Inwoner en Art Director Anton Kamminga ontwierp een poster voor de peuterspeelzaal, waar fotograaf Martijn Heemstra weer een mooie foto voor maakte. Ook van het NUT Onderdendam krijgt de stichting al vanaf het eerste uur steun. In de vorm van subsidie, maar het NUT staat daarnaast ook garant voor de eerste twee jaar van de peuterspeelzaal. Onlangs kreeg de stichting een subsidie toegekend van het Loket Leefbaarheid. Dat is niet vanzelfsprekend voor een peuterspeelzaal, vertellen Roos Kotterer en Annelies Olthof, voorzitter en secretaris van de Stichting Onderdendam Speelt. “Wij zijn geen commerciële instelling en dat hebben we ook laten zien toen ze langskwamen. We hebben laten zien hoe de samenwerking met het Dorpshuis zal zijn, en dat we nog veel meer willen gaan doen voor alle jeugd in Onderdendam, zoals het creëren van een jeugdhonk in het Dorpshuis en het organiseren van toneel- en muzieklessen. Het feit dat wij de peuterspeelzaal als moeders zijn begonnen en nog veel meer willen doen voor het dorp maakte ze enthousiast denken we. Het gaat ons echt om de leefbaarheid in het dorp.”

Dorpshuis
Precies wat Bert Helmholt, voorzitter van het bestuur van het Dorpshuis Onderdendam ook enthousiast maakt. Bert: “De peuterspeelzaal past heel erg bij het idee van het Dorpshuis een verbinder te willen zijn in het dorp. De school, waar allerlei verbindingen waren tussen ouders en opgroeiende kinderen, is al verdwenen. Daar moet je toch iets voor in de plaats hebben. Een speelzaal kan daarin denk ik heel veel doen. En als dat in het Dorpshuis kan, komen er alleen maar meer mensen met elkaar in verbinding”.
Het is de bedoeling dat de peuterspeelzaal binnenkort verhuist van het oude basisschoolgebouw naar het Dorpshuis. Het Dorpshuis moet hiervoor een lichte verbouwing ondergaan waarvoor alle plannen al klaar liggen. Ook de GGD is akkoord. Het enige wachten is nog op de vergunning van de gemeente. Bert: “We hebben leuke ideeën voor een buitenplaats en een gemeenschappelijke zaal voor de jeugd tot achttien jaar. We willen graag, maar we hebben nog een vergunning nodig”.

Nog een paar plekjes
In de nieuwe peutergroep die in maart op maandag- en donderdagochtend start zijn nog een aantal plekjes vrij. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen via 050-8517395 of Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

 Foto is gemaakt door Martijn Heemstra.

 

 

 
Eerste thuisnederlaag voor Kenders Bouw DIO/Bedum
Gepubliceerd op woensdag 14 februari 2018

Eerste thuisnederlaag voor Kenders Bouw DIO Bedum - zaterdag 10 februari 2018

De heren volleyballers van Kenders Bouw DIO/Bedum hebben afgelopen zaterdag een pijnlijke thuisnederlaag geleden tegen hekkensluiter Compaen. De gasten uit Oostzaan wonnen tegen de verwachting in met 2-3 van de Bedumers. Voor DIO is het de eerste thuisnederlaag in competitieverband van dit seizoen.

Coach Edwin ten Kate kon voor deze wedstrijd niet beschikken over Lennart Harmsen in verband met een weekend weg en ook niet over Rik Bakker en Bert Bouwers. Beide heren waren niet fit genoeg om te spelen. Gelukkig kon Gerben Geertsema zijn rentree na een klein halfjaar blessureleed wel weer maken.
 
Beide ploegen hielden elkaar in de eerste set tot net boven de tien punten in evenwicht. Vanaf dat moment nam DIO de leiding over. Via een goeie serveserie van Dewi Verseput, kwamen de Bedumers op een 14-11 voorsprong. Dit gaatje hield DIO tot het einde van de set vast. Met 25-21 werd de eerste set gewonnen en leek er geen vuiltje aan de lucht.
In de tweede set nam DIO meteen weer de leiding. Via de setstanden 8-4 en 14-9 leek het erop dat DIO ook de tweede set eenvoudig ging pakken. Bij een stand van 19-13 kregen de heren uit Compaen het echter op de heupen. Via een lastig serve werd de passlijn van DIO onder vuur genomen. Compaen maakte daarmee zeven punten op rij en namen zodoende de leiding over (19-20). Met 22-25 won Compaen uiteindelijk de tweede set.

Gelukkig herstelde DIO zich weer in de derde set. Halverwege de set, bij een stand van 11-10 nam DIO verder afstand van Compaen. Met ruime cijfers werd de derde set dan ook overtuigend gewonnen door de Bedumers (25-19).

Net zoals in de voorgaande sets was het de thuisploeg dat de leiding nam. Bij een stand van 10-5 leek het erop dat DIO een ruime marge had opgebouwd, maar Compaen knokte zich wederom terug in de wedstrijd. Richting het einde van de set kwam Compaen als eerste op setpunt en wist dit punt ook te benutten. Met 23-25 werd het 2-2 in sets en moest er een vijfde set aan te pas komen.

DIO had moeite om zich te herstellen van wederom een weggegeven mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen. Dat was ook zichtbaar in de vijfde set. Beide ploegen bleven bij elkaar in het spoor en de beslissing viel dan ook in de verlenging van de set. Compaen was hierin de betere ploeg en wist de set met 14-16 te winnen en daarmee ook de wedstrijd.

Voor Kenders Bouw DIO/Bedum een teleurstellende wedstrijd, waarin het tot tweemaal toe een ruime voorsprong had weggegeven.

Aankomende zaterdag staat er weer een thuiswedstrijd op het programma. Dan komt Pelster/Cito uit Zeist op bezoek. De wedstrijd begint om 19:30.

 

 
Officiële aftrap Jeugdcultuurfonds BMWE voor kinderen uit minimagezinnen
Gepubliceerd op maandag 12 februari 2018

Officiële aftrap Jeugdcultuurfonds BMWE voor kinderen uit minimagezinnen

Op woensdag 14 februari a.s. geven wethouders Mariette de Visser, Marc Verschuren en Menne van Dijk het startsein voor het Jeugdcultuurfonds BMWE. Dit vindt plaats om 14.00 uur, in ‘De Meenschaar’ in Bedum. Leerlingen van Jeugdtheaterschool de Wonderboom en muziekschool Hunsingo zullen hier ook een bijdrage aan leveren. Het Jeugdcultuurfonds wil ervoor zorgen dat ieder kind de mogelijkheid heeft om muziek-, theater-, dans - of tekenles te volgen.

Het Jeugdcultuurfonds BMWE maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een smalle beurs op bijvoorbeeld muziek-, theater- of dansles kunnen. Ouders met een inkomen tot 120 % van het minimuminkomen kunnen terecht bij het fonds. Op www.jeugdcultuurfonds.nl is te lezen hoe een aanvraag in zijn werk gaat.

Gezamenlijke inzet 
De gemeenten Bedum, Winsum, Eemsmond en de Marne storten in zowel 2017 als 2018 jaarlijks gezamenlijk € 10.000,- in het Jeugdcultuurfonds. Naast het Jeugdcultuurfonds zijn onder andere het Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld al actief in de gemeenten. Deze partijen zetten zich samen met anderen in om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de BMWE-gemeenten  mee kunnen doen.

Rabobank
De Rabobank Foundation ondersteunt het Jeugdcultuurfonds en draagt voor de start van het Jeugdcultuurfonds in de BMWE-gemeenten € 5.000,- bij. Zo geeft de Rabobank Foundation gestalte aan haar eigen ‘opdracht’: kansarme mensen in groepsverband toegang bieden tot kansrijke netwerken. Door deel te nemen aan bijvoorbeeld muziek- , theater-, teken- of dansles krijgen kinderen en jongeren nieuwe en positieve ervaringen en groeit het zelfvertrouwen.

Door de gezamenlijke inzet van het Jeugdcultuurfonds, de BMWE-gemeenten en de Rabobank Foundation kunnen het komende jaar kinderen van minima deelnemen aan kunstzinnige en culturele lessen en activiteiten.

 
DWA/Argo wint nog weer eens
Gepubliceerd op maandag 12 februari 2018

DWA Argo wint nog weer eens - zaterdag 10 februari 2018

Afgelopen zaterdag gingen de korfballers van DWA/Argo op bezoek bij Lintjo in Oldeberkoop. Na een eerste helft, waarin DWA/Argo steeds de voorsprong behield, gingen beide ploegen met een 6-7 ruststand de kleedkamers in. Na de tweede helft, met meer doelpunten, stond de teller overtuigend in het voordeel van DWA/Argo. De eindstand werd 13-19.

Er was zaterdag een kleine wijziging in de opstelling van de ploeg van interim trainer-coach André Pettinga. Aaltje Kinderman vulde de plek in van de geblesseerde Karen Oostmeijer, die wel als reserve op de bank plaats nam.

Tom van der Laan wist met een mooi schotje achter de korf de score van de wedstrijd te openen. Daarmee was het duel los en in de eerste helft vielen de doelpunten vervolgens om en om. DWA/Argo wist wel twee maal twee treffers achter elkaar te maken, waardoor er een gaatje ontstond van drie goals. Lintjo kwam in de achtervolging weer dichterbij, maar DWA/Argo bleef het hoofd koel houden en zorgde ervoor dat het de voorsprong behield. Bij rust was de stand een magere 6-7 in het voordeel van de gasten uit Winsum en Bedum. De doelpunten van de eerste helft kwamen uit handen van: Tom van der Laan (2x), Sam Pestoor (2x), Nick Brandsma, Benjamin Pestoor en Aaltje Kinderman.

Na de pauze wist Lisanne Pettinga direct een strafworp te versieren, die Natasja Schuuring in de korf  legde.  Na een antwoord van Lintjo zorgden Aaltje Kinderman, Benjamin Pestoor en Natasja Schuuring voor een treffer, waardoor de ploeg uitliep naar 7-11. De doelpunten vielen in de volgende fase weer om en om totdat de stand van 11-14 was bereikt. Hierna maakten de jongelingen uit Winsum en Bedum twee treffers op rij, zodat de feitelijke beslissing in de wedstrijd viel. Lintjo wist nog een keer te scoren, maar Natasja Schuuring reageerde weer met een tegendoelpunt. Daarna scoorde Lintjo nog één maal in deze wedstrijd, maar duidelijk was dat de punten niet meer in handen van Lintjo zouden komen. Karen Oostmeijer scoorde ook nog en vervolgens was het Nick Brandsma die met een prachtige goal de eindstand bepaalde op 13-19 in het voordeel van DWA/Argo. De Winsumers en Bedumers kunnen terugkijken op een goed gespeelde wedstrijd die smaakt naar meer.

Aanstaande zaterdag zal DWA/Argo haar laatste thuiswedstrijd van dit zaalseizoen spelen. Invicta/Frigro komt op bezoek in de Ripperdahal in Winsum. Dit duel zal om 19.15 uur van start gaan. DWA/Argo mag dan wel degraderen, maar zal er nog alles aan doen om het in deze rare poule, waar iedereen van elkaar wint, de Kollumers nog moeilijk te gaan maken.

Scores DWA/Argo: Natasja Schuuring (4x), Aaltje Kinderman (4x), Benjamin Pestoor (2x), Tom van der Laan (2x), Sam Pestoor (2x), Nick Brandsma (2x), Lisette Hamminga (1x), Karen Oostmeijer (2x).

Uitslagen:
Lintjo         - DWA/Argo   13-19
DIO            - Thrianta   23-28
Harkema        - Emmeloord  16-16
Invicta/Frigro - Pallas     25-21

Stand:
DIO             12-15
Thrianta        12-14
Emmeloord       12-14
Invicta/Frigro  12-13
Pallas          12-12
Harkema         12-12
Lintjo          12-10
DWA/Argo        12- 6

 

 
Eervolle vermelding Slager Traiteur Thonny Teerling bij Grote Grillworsttest 2018
Gepubliceerd op maandag 12 februari 2018

Slager Traiteur Thonny Teerling uit Bedum heeft een eervolle vermelding behaald bij de vakwedstrijd om de Grote Grillworsttest. Op 8 februari 2018 kreeg Thonny Teerling de bijbehorende prijs uitgereikt door 24-Kitchen chef én juryvoorzitter Hugo Kennis in het Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort. ”Een grillworst met een mooi aanzien en zeer smakelijk”, zei de jury over deze worst.

Grillworst is onbetwist het omfietsproduct van de slager, een favoriet van veel consumenten. 101 slagers zonden hun grillworst in voor deze vakwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagers. 

Keurslager Han Braamskamp uit Rolde is de winnaar van de Grote Grillworst test. Keurslager Rien Baas uit Leerdam behaalde de tweede plaats. Peter Tap van Keurslagerij Muilwijk uit Ameide werd derde.
 
De jury van de Grote Grillworsttest 2018 bestaat uit juryvoorzitter Hugo Kennis, bijgestaan door Jasper Gottlieb (samen met broer Marius vormen zij het beruchte kooktrio Worsten van Babel), Keurslager Koos van Essen (winnaar 2017) en Paul Bohté (namens SVO vakopleiding food). Wat maakt een goede grillworst? “Goede verse grondstoffen en goede kruiding is meer dan genoeg”, aldus de jury.

Tijdens de voorronde op 11 januari zijn er tien finalisten geselecteerd. Op 23 januari boog de jury zich over deze tien inzendingen die zowel koud als warm werden gekeurd in de finalekeuring. De producten zijn gekeurd op alle aspecten die te maken hebben met ‘uitwendig aanzien en kleur’, ‘aanzien snijvlak en inwendige kleur’, ‘geur en smaak’ en ‘samenstelling en consistentie’.

Mysteryshopping was ook onderdeel van de finalekeuring. Deze consumentenaankopen zijn op bovengenoemde aspecten vergeleken met de wedstrijdinzending. Een grillworst die wint moet een constante kwaliteit hebben. Om die reden is de mysteryaankoop in deze ronde een goede graadmeter.

Overzicht van de overige finalisten in willekeurige volgorde

  • Ambachtelijke slagerij Dennis van de Ven uit Schijndel
  • Slagerij Lotgering uit Bunnik
  • Slagerij van Tilburg uit Sliedrecht
  • Slagerij C. Verhoef uit Almere
  • Slagerij van de Weg uit Oosterwolde
  • Wilbrink Uw Slager uit Beekbergen
  • Slager Traiteur Thonny Teerling uit Bedum

Slager traiteur Thonny Teerling
Slager traiteur Thonny Teerling staat al vanaf 1992 synoniem voor lekker. Het assortiment is huisgemaakt. Slagerij Teerling biedt vers vlees, fijne vleeswaren, maaltijden, specialiteiten en ambachtelijke worstsoorten uit eigen worstmakerij.

 

 
Samen energie steken in ons dorp! Doe je mee?
Gepubliceerd op vrijdag 09 februari 2018

Samen energie steken in ons dorp! Doe je mee?

Energie besparen is goed voor onze portemonnee. Voor het milieu. Voor de toekomst van onze planeet. En voor onze kinderen. Dat willen we allemaal wel. En toch komt het er vaak niet van.

Als we samen optrekken, dan lukt het wel. We kunnen dan gebruik maken van elkaars kennis en ervaring. Bovendien levert samen inkopen kostenvoordeel op.

Daarom nodigen we iedereen in ons dorp uit voor een bijeenkomst over energiebesparing op maandag 12 februari om 20.00 bij Hotel ‘t Gemeentehuis.

Waarom energiebesparing?
Door het nemen van energiebesparende maatregelen kan de maandelijkse energielast enkele tientallen euro’s lager uitvallen. Het is ook nog eens goed voor de verkoopwaarde van je huis, doordat je een beter energielabel krijgt. En het is ook nog goed voor het milieu!

Kom dus op 12 februari naar de dorpsbijeenkomst
In Bedum zijn de eerste initiatieven rondom energiebesparing al in ontwikkeling. Zo is er een groepje dorpsbewoners bezig met een onderzoek naar het opwekken van duurzame energie. Deze komende bijeenkomst is een vervolg op de eerdere verkenning/bijeenkomst op 8 november, waarbij dorpsbewoners aangaven enthousiast te zijn om gezamenlijk energie te besparen. Om acties van de grond te krijgen, zijn we daarom op zoek naar versterking! Nieuwsgierig? Kom dan 12 februari naar de dorpsbijeenkomst. Voor vragen kun je mij bellen op telefoonnummer 0620117775. Mailen kan ook via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Kijk ook op www.buurkracht.nl/buurkracht-groningen voor meer informatie.

 

Is overstappen naar een warmtepomp iets voor u?


Samen energie steken in ons dorp! Doe je mee?

 
Film: De laatste boer van Euvelgunne
Gepubliceerd op vrijdag 09 februari 2018

Film - De laatste boer van Euvelgunne

Het Groninger Landschap toont zondag 18 februari om 14.00 uur de film: de laatste boer van Euvelgunne bij bezoekerscentrum Reitdiep.

Een film van Tom Tieman
‘De laatste boer van Euvelgunne’ is een sober portret van een boer die tegen de verdrukking van de stad in door is blijven boeren. Het is de eerste film van de Groninger filmmaker Tom Tieman en een coproductie van Stichting Beeldlijn en Stichting Filmcollectief Groningen.

Tussen het razende verkeer van de Groninger ringweg en de bedrijven op industrieterrein Euvelgunne houdt boer Thies Dijkhuis nog zeven koeien op zijn kleine stukje land. Vroeger keek Dijkhuis vanuit zijn boerderij uit over de weilanden. Veel collega-boeren zijn uit het voormalige gehucht Euvelgunne vertrokken om plaats te maken voor de industrie. Ook Dijkhuis had weg kunnen gaan, maar hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan met de oprukkende stad. Hij wilde zijn land, dat aan de boorden van de historische rivier De Hunze ligt, in de oorspronkelijke staat behouden.

 

 

Locatie: Bezoekerscentrum Reitdiep, Wolddijk 103, 9738 AD Noorderhoogebrug - Groningen
Tijd: 14:00 - 15:00 uur
Aanmelden is niet nodig
Kosten: € 2,50 / beschermers van Het Groninger Landschap en kinderen tot 12 jaar € 2,--
Kijk voor meer informatie op www.groningerlandschap.nl

 
Kinderhulp zoekt vrijwilligers: zodat kinderen in armoede er óók bij kunnen horen!
Gepubliceerd op vrijdag 09 februari 2018

Kinderhulp zoekt vrijwilligers - zodat kinderen in armoede er óók bij kunnen horen!

Steeds meer kinderen in ons land zijn de dupe van financiële problemen thuis. Nationaal Fonds Kinderhulp wil er zijn voor deze kinderen en daarvoor is veel geld nodig. De landelijke collecte  van Kinderhulp wordt gehouden van 16 t/m 21 april 2018. We hopen op gulle giften, maar hebben ook hulp nodig. Vrijwel overal in Nederland is nog dringend behoefte aan extra collectevrijwilligers. Helpt u mee?

Kinderhulp helpt kinderen die in ons land in armoede opgroeien. Wij vinden dat zij er ook bij moeten horen, maar helaas is dit voor 1 op de 8 kinderen niet zo vanzelfsprekend. Ze kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes en hebben volwassen zorgen. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen zoals zwemlessen,  een dagje uit, een fiets, opleiding of een laptop mogelijk te maken. Omdat ook zij moeten kunnen meedoen en een mooie toekomst verdienen!

Loopt u ook mee?
Laat armoede geen spelbreker zijn en steun deze kinderen! Zet u ook een paar uurtjes in als collectant voor Kinderhulp. Collecteren hoeft echt niet veel tijd te kosten. U bepaalt zelf hoeveel tijd u wilt besteden. Samen met de plaatselijk organisator in uw wijk of woonplaats overlegt u welke straat/straten u voor uw rekening wilt nemen.
Aanmelden kan via: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de regiocoördinator:  Annet Wortelboer, tel. 06-21656731 of mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

 
Gemeente Bedum organiseert Kindergemeenteraad
Gepubliceerd op vrijdag 09 februari 2018

Gemeente Bedum organiseert Kindergemeenteraad op  donderdag 15 februari

Op donderdag 15 februari a.s. organiseert ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat in samenwerking met de gemeente Bedum een Kindergemeenteraad. Aan dit project zullen 16 leer-lingen van de ‘Togtemaarschool’ uit Bedum en ’’t Groenland’ uit Zuidwolde meedoen. Zij houden zich een middag lang op het gemeentehuis bezig met lokale politiek. Tijdens deze dag bedenken ze concrete plannen in het kader van het thema gezonde levensstijl. De gemeente heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van €2.500,- beschikbaar.

De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

Programma
Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven hun standpunten over het thema gezonde levensstijl. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

's Avonds adviseren de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 13.00 tot 19.30 uur. De Kindergemeenteraadsvergadering wordt 's avonds vanaf 18.00 uur voorgezeten door burgemeester Erica van Lente. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en de spannende discussie te volgen die moet leiden tot het beste project.

Wat is ProDemos?
ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa.

Zie www.prodemos.nl

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 61 - 120 van 5139
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM