Wielerronde van Bedum
Algemeen Plaatselijk Belang Bedum
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Evenementen Agenda BedumColumns

Historie


    rss newsfeed logo 25px.jpg
Volg Bedumer.nl op Twitter 
Lokaal Nieuws
Groot Winter Kerstcircus in Groningen van 22 december tm 8 januari
Gepubliceerd op maandag 12 december 2016

Van 22 december tot en met 8 januari bezoekt het grootste kerstcircus van Noord Nederland de stad Groningen.

Onder de naam Groot Winter Kerstcircus Groningen zullen er bijna dagelijks spectaculaire voorstellingen worden verzorgd.
Het grote circusdorp zal worden opgebouwd op het Suikerunieterrein, gelegen tussen de Energieweg en de van Heemskerckstraat en is vanaf de Westelijke Ringweg zeer goed zichtbaar.

Groot Winter Kerstcircus in Groningen van 22 december tm 8 januari

Groot Winter Kerstcircus in Groningen van 22 december tm 8 januari

De grote, heerlijk verwarmde en in kerstsfeer aangeklede circustent biedt plaats aan 1000 toeschouwers en is vanuit de verre omtrek te zien.

Sinds lange tijd zal er dus weer een kerstcircus te zien zijn in Groningen en het beloofd een waar spektakel te worden. In een tweeënhalf uur durende show zullen diverse internationale artiesten  act de présence geven alsmede vele dieren.

Groot Winter Kerstcircus in Groningen van 22 december tm 8 januari

Groot Winter Kerstcircus in Groningen van 22 december tm 8 januari 

Zo kunt u kijken naar Siberische steppenkamelen, vele paarden en honden welke u worden gepresenteerd door de uit Spanje afkomstige Enrico Frank en de uit Italië afkomstige Bernardo Armani, luchtacrobatiek en acrobatiek te paard door de gezusters Renz, clownerie door de in Groningen bekende clown Franky, rola-rola en quickchance door Konstantin Bessogonov en het programma wordt u gepresenteerd door de uit Groningen afkomstige spreekstalmeester Jan Hoekstra.

Groot Winter Kerstcircus in Groningen van 22 december tm 8 januari

Groot Winter Kerstcircus in Groningen van 22 december tm 8 januari 

Speciale aandacht dit jaar gaat uit naar het uit Polen afkomstige duo Waldek & Pavel die vorig jaar nog in het kerstprogramma van Circus Krone zaten met hun spectaculaire trampolineact en acrobatiek. Natuurlijk is er nog veel meer te zien waardoor het Groot Winter Kerstcircus Groningen het ideale uitje tijdens de kerstvakantie is.

Het terrein is goed bereikbaar en het parkeren is gratis. In diverse winkels alsmede in plaatselijke kranten zullen kortingsbonnen verschijnen waarmee u tegen zeer aantrekkelijke prijzen het circus kunt bezoeken.

Locatie: Suikerunieterrein Groningen (ringweg west)

Voor verdere informatie over aanvangstijden, voorverkoop en overige informatie kunt u kijken op http://www.circus-renz-berlin.nl/

 

 
Grunn MoveS - Groningers in beweging tegen MS
Gepubliceerd op maandag 12 december 2016

Met Grunn MoveS willen we Groningers inspireren om in beweging te komen tegen MS en iedereen de kans geven om dit te doen. We doen dat door deel te nemen aan de evenementen Klimmen tegen MS en/of ArenA MoveS. Grunn MoveS brengt mensen samen, geeft bekendheid aan de ziekte Multiple Sclerose en ondersteunt fondswerving voor deelname aan de Moves evenementen.


Fotograaf Marije Wesseling

Onze overtuiging: in de toekomst zal er een MS-vrije wereld zijn. Maar tot die tijd willen we mensen met MS in beweging houden om hun mogelijkheden te verkennen met positieve motivatie. Wij geloven net als MoveS sterk dat het niet de grootte is wat belangrijk is maar de beweging zelf.

Samen kunnen we ons inzetten om het verschil te maken, oftewel mit mekoar tegen MS.

Wat vooraf ging
Ergens in oktober 2014 borrelde de behoefte op, door MS in je familie en je kan (bijna) nietsdoen.
Wat is MS, waar en waarom ontstaat het, waarom is er nog geen medicijn? Steeds meer vragen en steeds geen antwoorden… dan hoor je van Klimmen tegen MS en zo is het begonnen.

Inmiddels zijn we 2 deelnames verder. Tijdens de eerste deelname aan Klimmen tegen MS is er door 2 Groninger deelnemers € 6500.- ingezameld. Het daaropvolgend jaar is met een team van 8 fietsers, 2 hardlopers en 4 vrijwilligers bij de 6e editie van dit bijzondere evenement meer dan 24.000.- opgehaald.

Grunn MoveS 2017
In overleg met de organisatie van MoveS is er voor volgend jaar voor een nieuwe opzet gekozen. We zetten in op een groter bereik in Groningen, we inspireren en motiveren mensen om in beweging te komen tegen MS door deel te nemen aan een uitdaging, hier in Nederland of in Frankrijk.

Klimmen tegen MS
Een aantal vrienden met dezelfde passie evalueren een voorbije fietsvakantie waarbij de Alpe d’Huez de Telegraph en de Gallibier zijn beklommen. Een vanzelfsprekende vraag komt op…wat gaan we volgend jaar doen? De keuze lijkt snel gemaakt; Mont Ventoux, de reus van de Provence, de kale berg.

Een onschuldige opmerking volgt “je kan hem van drie kanten beklimmen” gevolgd door “er is zelfs een officieel register van mensen die hem van drie kanten in een dag omhoog fietsen”. Wederom een vraag die iedereen in de kamer begrijpt “zullen we het doen?”, de zwaarste van de vrienden reageert direct; “ja, maar dan wel voor een goed doel”.

En over dat goede doel hoeven ze niet lang na te denken. Multiple Sclerose (MS) beheerst het leven van drie van de fietsvrienden. De één al sinds zijn jeugd, zijn moeder heeft MS sinds dat hij zich kan herinneren. Heel langzaam ziet hij deze chronische ziekte zijn moeder meer en meer in de greep krijgen. Bij de ander is het nog niet zo heel lang geleden dat bij zijn vrouw de diagnose MS gesteld. Een vrouw die bewezen heeft dat MS niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Op 11 juni 2010 heeft ze op de fiets de Alpe d’Huez bedwongen, ‘it makes you humble’ zeggen de Engelsen.

Het sportieve doel werd op deze avond (met net iets te veel wijn) gekoppeld aan een goed doel; Klimmen tegen MS is geboren!

Missie
Op 5 juni 2017 zal alweer de zevende editie van Klimmen tegen MS plaatsvinden op de flanken van de Mont Ventoux. Het sportieve doel van het evenement is het 1, 2 of 3 keer beklimmen van de Reus van de Provence. Waar bij de eerste twee edities de beklimming per fiets centraal stond is Klimmen tegen MS er nu ook voor (hard)lopers.
De organisatie staat ook open voor andere creatieve manieren om de berg te beklimmen. Iedereen die op sportieve wijze wil bijdragen aan de strijd tegen MS is van harte welkom.

ArenA MoveS
Is trappen klimmen in het gebouw met de meeste trappen van Nederland.
De Amsterdam ArenA is beroemd en berucht om haar trappen. Misschien wel het gebouw met de meeste trappen in Nederland. En traplopen is misschien wel de zwaarste fysieke inspanning die we kennen. Vergelijkbaar met de dagelijkse strijd die 17.000 MS-patiënten iedere dag moeten aangaan om mee te kunnen doen in onze samenleving.

Daag jezelf maximaal uit en beklim in 2017 de trappen van de Amsterdam Arena. Voor iedereen is er een geschikt parcours. Van 700 treden, 2.500 treden tot de ultimate challenge met 5.000 treden.

Kun jij het aan? Zoveel mogelijk trappenlopen in de strijd tegen MS?

Deelname
Er is veel geld nodig voor onderzoeken en aandacht voor deze rotziekte. De drijfveer om door te gaan en niet op te geven, niet alleen tijdens de voorbereiding maar ook zeker tijdens de ultieme uitdaging. Er zijn veel redenen om te twijfelen aan de deelname maar die kunnen we voor je wegnemen.

Kies wat bij jou past, ga ook de uitdaging aan en laat Groningen op een positieve manier bewegen tegen de rotziekte met de naam Multiple Sclerose kortgezegd MS.

Vragen
Er zijn vast nog veel vragen en we kunnen niet alles in een keer uitleggen in dit bericht.

Daarom: bent u geïnteresseerd als deelnemer, in een van bovengenoemde evenementen? Of wilt u meer weten als sponsor, deelnemer of algemeen geïnteresseerde? 

Lees dan verder op facebook.com/GrunnMoveS , mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of bel met Ard op 0651836873

Grunn MoveS - Groningers in beweging tegen MS 

 
Walfridushof in Kerstsfeer
Gepubliceerd op maandag 12 december 2016

Door gezamenlijke inspanning hebben de bewoners van de Walfridushof hun flat in deze donkere dagen verfraaid door verlichting aan te brengen in de Kerstsfeer.

 

Dit brengt niet alleen de bewoners in een kerststemming maar brengt natuurlijk ook een stuk gezelligheid.
Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen

 

Walfridushof: Google maps  

 
Kerstconcert met barokensemble Baroque Ad Hoc op 16 december in Onderdendam
Gepubliceerd op maandag 12 december 2016

Cultureel Podium Onderdendam wil u weer graag uitnodigen voor een kerstconcert op vrijdag 16 december 20.00 uur in de Nederlandse Hervormde Kerk ( Uiterdijk 7) te Onderdendam.

Het barokensemble "Baroque Ad Hoc" speelt tijdens het kerstconcert in de N.H. kerk te Onderdendam Barokwerken van verschillende componisten. Het geeft een beeld van de barok in drie landen waar de barok hoogtij vierde: Engeland, Duitsland en natuurlijk waar het allemaal begon : Italië.

Wat is nu zo typerend aan die verschillende barok-stijlen? Het was in die tijd vernieuwend in vormen klankexpressie. Dit geheel willen we in het programma wat gespeeld wordt duidelijk maken.

Op het programma staan werken van Benjamin Rogers, Henry Purcell, Jacob Scheiffelhut, Johan Pachebel, Alesandro Scarlatti en Arcangelo Corelli. De stukken worden mondeling toegelicht door Hans Stoelinga.

Het ensemble bestaat uit Joost Boskamp (viool) Els Verhey (viool) Hans Stoelinga (altviool) Paul Visser (cello) en Jean Pierre Jansen ( klavicimbel).

Kosten voor dit concert bedragen € 10,00, kaarten zijn reeds te reserveren via http://www.cultureelpodiumonderdendam.nl/

Kerstconcert met barokensemble Baroque Ad Hoc op 16 december in Onderdendam  

 
Ov ambassadeurs bereiden zich voor op 2017
Gepubliceerd op maandag 12 december 2016

Ov ambassadeurs bereiden zich voor op 2017

Op donderdag 15 december as. organiseren de ov ambassadeurs een zgn. open tafel om ideeën en ervaringen uit te wisselen over het openbaar vervoer. Waarmee gaan de ov ambassadeurs in 2017 aan de slag? Waar gaan ze voorlichtingen geven? En welke nieuwe ontwikkelingen kunnen er verwacht worden in het openbaar vervoer? Het vervoersproject is er voor alle inwoners in de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer, Delfzijl en Appingedam.

Lijkt het je leuk hierover mee te praten? Heb je interesse in het openbaar vervoer? Heb je ideeën hoe dat beter georganiseerd kan worden en toegankelijk kan worden gemaakt voor iedereen? Dan ben je van harte welkom om aan te schuiven bij deze bijeenkomst.

Wanneer:  Donderdag 15 december
Waar:     Stichting Werk op Maat
          Industrieweg 7, 9981 HJ Uithuizen
Tijd:     19.30 - 21.00 uur

Meer weten of je opgeven?

0595 433 245
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
www.facebook.com/OVambassadeurs

 
Spectaculaire Dickens Kerstmarkt in Bedum op vrijdag 16 december
Gepubliceerd op maandag 12 december 2016

Na het daverende succes van vorig jaar wordt voor de tweede keer de Dickens Kerstmarkt georganiseerd op vrijdag 16 december van 16.00 – 21.00 uur in de Grotestraat in Bedum.

Oude tijden herleven want de Grotestraat wordt omgetoverd en u waant zich in de 19e eeuw. Kerstbomen en verlichting, standhouders in Dickenskleding, op diverse plaatsen live muziek van o.a. koren die kerstliederen ten gehore brengen en ook de glühwein zal zeker niet ontbreken. Kortom in dit sfeervolle en prachtige decor kunt u naar hartenlust uw Kerstinkopen doen bij de winkeliers en standhouders.

Spectaculaire Dickens Kerstmarkt in Bedum op vrijdag 16 december

Afgelopen jaar zijn er rond de 4000 bezoekers geweest op deze gratis Dickensmarkt.

De organisatie zou het bijzonder leuk vinden en op prijs stellen wanneer u in stijl gekleed deze markt gaat bezoeken. Als tegenprestatie bieden wij u een winter barbecue hapje en drankje aan in Hotel 't Gemeentehuis.
U bent allen van harte welkom!

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen rond de Dickens Kerstmarkt dan kunt u kijken op de Facebook pagina van Boetiek Stuif es in / Dickens Kerstmarkt .
Voor inlichtingen: Petra Abbring, tel: 06 - 13565277

 
Remise DWA/Argo tegen Thrianta uit Hoogeveen
Gepubliceerd op maandag 12 december 2016

Remise DWA Argo tegen Thrianta uit Hoogeveen

Afgelopen zaterdag moesten de korfballers van DWA/Argo aantreden in Hoogeveen tegen Thrianta. Bijna de gehele wedstrijd had DWA/Argo een voorsprong. Thrianta kon echter steeds weer op gelijke hoogte komen. De ruststand was 8-9 en na een spannende tweede helft, kwamen beide teams een gelijk spel overeen. De eindstand werd 16-16.

DWA/Argo begon zaterdag goed en scherp aan de wedstrijd. Tom van der Laan versierde direct een strafworp, die Sam Pestoor er vakkundig in wist te leggen. Vervolgens was het Yvonne Schuuring die ook een doelpunt wist te maken. Daarna was het Thrianta dat wat van zich liet horen. Via treffers uit handen van Lisette Hamminga en Lisanne Pettinga werd het 2-4. Hamminga zorgde ook voor het vijfde doelpunt van de gasten. Thrianta wist hierna twee maal op rij te scoren wat een gelijke stand op het scorebord bracht, 5-5. Zowel Lisette Hamminga, Lisanne Pettinga als Tom van der Laan hadden deze wedstrijd hun vizier op scherp staan. Lisette Hamminga wist namelijk wederom tot een treffer te komen. De thuisploeg bleef terug vechten en zorgde weer voor een gelijke stand.
Lisanne Pettinga wist op dit moment in de wedstrijd twee maal voor haar team te scoren. De spelers uit Winsum en Bedum dachten weer een gat te hebben geslagen, maar Thrianta slaagde er andermaal in om weer langszij te komen. Uiteindelijk wat het Yvonne Schuuring die haar team met een 8-9 voorsprong de kleedkamers in bracht.

Na de pauze werd binnen vier seconden een doelpunt gemaakt door Tom van der Laan. Zo sloeg DWA/Argo opnieuw een gat van twee treffers. Toch bleek het ook nu niet genoeg voor de ploeg van trainer/coach Henk–Sjoerd Westra. Wederom was er hetzelfde antwoord van Thrianta:  twee treffers op rij, wat wéér een gelijke stand tot gevolg had.  De doelpunten volgden hierna om en om. Via treffers van Lisanne Pettinga, Lisette Hamminga en Tom van der Laan kwam de stand op 12-13. Hierna wist Thrianta twee maal te scoren, wat hen voor het eerst op een voorsprong bracht. Nu kon DWA/Argo in de achtervolging, maar Mike Bults en Tom van der Laan (2x) waren toen scherp. Hun treffers brachten de stand van 14-16 op het scorebord. Het eind van de wedstrijd naderde, maar nog gaf Thrianta zich nog niet gewonnen. In een ultieme poging in de slotfase van het duel wist de thuisploeg nogmaals twee treffers te produceren wat een 16-16 stand tot gevolg had. Dit bleek ook de eindstand te zijn. 

DWA/Argo kan terugkijken op een goed gespeelde  pot. De spelers hadden vooral grote complimenten voor de broers Sam en Benjamin Pestoor die in de korfzone zorgden voor veel rebounds en dus balbezit. Voor DWA/Argo was het zeker verdiend om met een punt naar huis te keren.
 
Deze week gaat DWA/Argo zich klaar stomen voor het volgende thuisduel. Op 17 december speelt DWA/Argo de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar. Om 17:35 uur zal het duel tegen DTS (S) uit Surhuizum in de Ripperdahal in Winsum van start gaan. Voor beide ploegen is deze ontmoeting zeer belangrijk. Beide teams staan na de overwinning van DTS samen onderaan en hebben de punten hard nodig.
 
Scores DWA/Argo: Tom van der Laan (4x), Lisette Hamminga (4x), Lisanne Pettinga (4x), Yvonne Schuuring (2x), Sam Pestoor (1x), Mike Bults (1x).

Uitslagen:
Elko     - Flamingo’s          19-22
Harkema  - It Fean/Boelenslaan 16-10
DTS      - Lintjo              20-18
Thrianta - DWA/Argo            16-16

Stand:
Harkema             5-8
Flamingo’s          5-7
Elko                5-6
Thrianta            5-5
Lintjo              5-4
It Fean/Boelenslaan 5-4
DWA/Argo            5-3
DTS                 5-3

 
Prijswinnaars week 49 Eindejaarsactie - trekking van zaterdag 10 december
Gepubliceerd op zaterdag 10 december 2016

Prijswinnaars week 49 Eindejaarsactie Bedum - trekking van zaterdag 10 december

Prijswinnaars week 49 Eindejaarsactie Bedum. De prijzen worden deze week bij de prijswinnaars thuisgebracht.

De trekking van zaterdag 10 december heeft de volgende winnaars opgeleverd.

Prijswinnaars week 49 Eindejaarsactie Bedum - trekking van zaterdag 10 december   

Prijswinnaars week 48 Eindejaarsactie Bedum. De prijzen worden deze week bij de prijswinnaars thuisgebracht.

De trekking van zaterdag 3 december heeft de volgende winnaars opgeleverd.

Prijswinnaars week 49 Eindejaarsactie Bedum - trekking van zaterdag 10 december 

Bedum/Zuidwolde  - Vijftig ondernemers uit Bedum en Zuidwolde starten vrijdag 25 november a.s. met de traditionele eindejaarsactie. De actie wordt georganiseerd door de Bedrijvenvereniging gemeente Bedum. De actie loopt tot en met 24 december.

De deelnemers zijn te herkennen aan de raamposter. Voor de consument betekent de actie dat men vier wekenlang leuke prijzen kan winnen. Het betreft hierbij een bonnenactie. Bij iedere aankoop krijgt de consument een voorgedrukte bon.  Hierop kan de naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en email-adres worden vermeld.

Prijswinnaars week 49 Eindejaarsactie Bedum - trekking van zaterdag 10 december

De bon kan in een speciale bus worden gedeponeerd.
Iedere vrijdag of zaterdag wordt bij de deelnemende winkelier/ondernemer een eindejaarsbon getrokken. De eerste trekking is op zaterdag 3 december. Er worden de komende vier weken meer dan 200 prijzen verdeeld waaronder cadeaus waardebonnen en goedgevulde boodschappenpakketten . 
Deze worden bij de winnaars thuis gebracht. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de ondernemers van de Bedrijvenvereniging  gemeente Bedum.     

Bedum staat bekend om zijn complete en veelzijdige winkels. Ruime parkeerplaatsen waar gratis kan worden geparkeerd.  Uit voorgaande jaren blijkt dat Bedum als koopcentrum bij de consument erg in trek is want 10 á 30% van de winnaars aan de eindejaarsactie komt uit de regio.


Deelnemers Eindejaarsactie 2016

Tuincentrum Eldorado Boterdiep W.Z. 15  Zuidwolde
De 4 Jaargetijden Boterdiep O.Z. 10 Bedum
Bart Bedum, Elektroshop Stationsweg 1 Bedum
Eetcounter Koning Stationsweg 3 Bedum
Bloemenhuis Krijgsheld Stationsweg 21 Bedum
Beau Nouveau Stationsweg 25 Bedum
Le Tondeur Herensalon Stationsweg 27 Bedum
Drukkerij Boekhandel Haan Stationsweg 29 Bedum
Juwelier van Ark Stationsweg 24 Bedum
Zuidhof-Vers Stationsweg 32-36 Bedum
Schoenherstel Oosterhuis Stationsweg 32-36 Bedum
Kesh ICT service Schoolstraat 4a Bedum
Wolhuis Bedum Schoolstraat 4b Bedum
Jumbo Noordwolderweg 7 Bedum
Time Out Kappers Noordwolderweg 7e Bedum
Slijterij van Dijk Noordwolderweg 7 Bedum
Primera De Gele Klap Heerestreek 1 Bedum
Jaheco Bedum Industrieweg 2a Bedum
Loodz050 Industrieweg 1a Bedum
Kooistra Tuin en Dier Industrieweg 9-11 Bedum
Verfspecialist & Woninginrichting Bol Industrieweg  18 Bedum
Dierenartsenpraktijk Van Stad tot Wad Molenweg 6 Bedum
Bloemenhuis Balkema Molenweg 2a Bedum
Kapsalon Richard Kapelstraat 2a  Bedum
VVV Bedum Kapelstraat 3 Bedum
Hotel ’t Gemeentehuis Grotestraat 2 Bedum
Het Haagse Hofje Grotestraat 5-7 Bedum
Wim Spithoff, interieur specialist Grotestraat 5-7 Bedum
Dinkela schoenen Grotestraat  11 Bedum
Plus Bedum Grotestraat 13 Bedum
Zijn Stijl, Haar Stijl Grotestraat 12 Bedum
HEMA Grotestraat 14-16 Bedum
One Way Fashion Grotestraat 15 Bedum
Bruna Bedum Grotestraat 15b Bedum
Op=Op Voordeelshop Grotestraat 15c Bedum
Oké Hairstyling Grotestraat 22 Bedum
Any Tyme Bedum Grotestraat 26 Bedum
De Koffieleut Grotestraat 15 Bedum
Wereld Winkel Wizzel Waark Grotestraat 32 Bedum
Stuif es In, kleding boetiek Grotestraat 36 Bedum
Bakkerij Hoekstra Kerklaan2-4 Bedum
Blokker Kleine Straat Bedum
Slagerij Tonny Teerling De Vlijt 10b Bedum
Mediq Apotheek Bedum De Vlijt 4 Bedum
Melkboer Bedum, Richard vd Maar Verbindingsweg 32 Bedum
Vaatstra  “Doe het zelf”  winkel Verbindingsweg 19 Bedum
Bike Store Kuiper Verbindingsweg 9 Bedum
Piet Lanting Antiek & Interieur Oude Dijk  17 Bedum
Q8 Tankstation Olierijck Groningerweg 2 Bedum
Trefcentrum Bedum, Zalencentrum Prof. Mekelstraat 1-3 Bedum
Geralda’s Hairfashion Emmalaan 16 Bedum
Alpha Bedum huidverzorgingspraktijk Emmalaan 16a Bedum
Zwembad de Beemden Sportlaan 22 Bedum

 

   

 
Benefietdiner voor Stichting Kids United
Gepubliceerd op vrijdag 09 december 2016

Zaterdag 10 december organiseert Makro Groningen in samenwerking met McDonald`s Groningen en Stichting FC Groningen in de Maatschappij een benefietdiner voor Stichting Kids United.

Het door FC Groningen in 2011 geadopteerde G-voetbalteam (contributievrij) werd in september getroffen door een brand waarbij alle materialen verloren gingen. Per 1 maart verhuisd de club naar Sportpark de Kring waar een samenwerking aangegaan wordt met PKC`83. Tevens is het bestuur van Kids United in gesprek met de Gemeente om daar een eigen accommodatie te mogen bouwen.


Arjen Robben (Ambassadeur FC Groningen in de Maatschappij)
met Sandro Kukler, het eerste lid van Kids United

Naast het diner is er een veiling met prachtige items. Er worden onder andere shirts geveild van Bauke Mollema, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Michael de Leeuw.

De avond wordt gepresenteerd door Arno van der Heyden.

 
Een bijzonder vogeltje voor Bedum!
Gepubliceerd op vrijdag 09 december 2016

Marjan Ritsema stuurde een foto van een ijsvogel die afgelopen week bij haar in de tuin zat.


de ijsvogel op uitkijk boven het water op zoek naar vis

De ijsvogel (Alcedo atthis) is een waterminnende vogel uit de familie ijsvogels (Alcedinidae). Het is een opvallende verschijning door zijn afstekende blauwe en oranje kleuren, maar ook een zeer schuwe soort die zich weinig laat zien. Alcedo atthis is de enige ijsvogelsoort die tot in noordelijk Europa voorkomt inclusief Nederland en België, althans de ondersoort Alcedo atthis ispida. De meeste ijsvogels leven in de tropen.

De ijsvogel is een typische viseter (piscivoor), dus sterk aan water gebonden. Zijn voorkeur gaat uit naar stromende wateren. In het grootste deel van het verspreidingsgebied is de soort algemeen, maar in sommige gebieden wordt de ijsvogel met uitsterven bedreigd.

In België en Nederland gold de ijsvogel jarenlang als een bedreigde soort, maar de laatste jaren is hun aantal in Nederland en België weer duidelijk toegenomen. In Nederland was er een stijging van 35 tot 50 broedparen in 1997 naar 650 tot 700 in 2002, mede veroorzaakt door de zachte winters, verbetering in waterkwaliteit en het herstel van de natuurlijke loop van beken. Ook wordt de soort geholpen door het maken van wakken en ijsvogelwanden, speciaal voor deze dieren ingerichte oeverwanden. Door deze stijging in aantallen is de soort in 2004 van de Nederlandse Rode Lijst verdwenen en wordt de ijsvogel daar niet meer als bedreigde soort beschouwd. Door de strengere vorstperiodes van 2008 tot en met 2012 is het aantal broedparen gedaald van ongeveer 1000 tot rond de 100. In 2013 steeg dit naar 370 en in 2014 naar 700 paar. In 2015 wordt waarschijnlijk het recordaantal van 1000 broedparen in Nederland weer gehaald. 

Bron: wikipedia

 

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 541 - 600 van 5033
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM