Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Videoreportage Open Monumentendag Bedum 2019
Gepubliceerd op woensdag 18 september 2019

Wethouder Eltjo Dijkhuis heeft afgelopen zaterdag 14 september om 10.00 uur het startschot gegeven van de Open Monumentendag van de gemeente Het Hogeland. Bertus Fennema heeft uitleg gegeven. Het thema was Plekken van plezier. Het vertrekpunt was bij de VVV Het Hogeland-Bedum.

Henk Huitsing maakte onderstaande videoimpressie.

 

 

 
Videoreportage Mooi Bedum 2019
Gepubliceerd op woensdag 18 september 2019

Door het mooie weer was het afgelopen zaterdag druk in Bedum. Het is de 8e keer dat het culturele evenement plaats vindt. De Stichting Kulturele Kommissie heeft weer gezorgd voor een groot aantal activiteiten tijdens dit mooie evenement.

Henk Huitsing maakte onderstaande videoimpressie.

 

 

 

 
Commissaris van de Koning René Paas op werkbezoek
Gepubliceerd op woensdag 18 september 2019

Commissaris van de Koning

Op vrijdag 20 september legt Commissaris van de Koning, René Paas, een werkbezoek af aan de gemeente Het Hogeland. De bezoek staat vooral in het teken van het lokale arbeidsmarktbeleid.

Naast een gesprek met het college van burgemeester en wethouders brengt René Paas een bezoek aan Het Hogeland College in Warffum. Hij wordt daar bijgepraat over het project ‘Kansrijke Groningers’.

Na het bezoek aan Warffum leidt wethouder van Economische Zaken, Eltjo Dijkhuis, hem rond in het centrum van Uithuizen. Dat centrum ondergaat een ingrijpende facelift die tot doel heeft de aantrekkelijkheid voor het winkelend publiek, de ondernemers, bezoekers en de bewoners te vergroten.

Het werkbezoek van de Commissaris van de Koning wordt afgesloten met een lunch waarbij ook vertegenwoordigers van de gemeenteraad aanschuiven.

 
Noordenveld neemt in slotfase afstand van DWA/Argo
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

Afgelopen zaterdag gingen de korfballers van DWA/Argo uit Winsum en Bedum op bezoek bij Noordenveld in Roden. Na een spannende eerste helft met relatief weinig doelpunten, en een ruststand van 8-6, trokken de Rodenaren in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe. De eindstand werd 17-10.

Noordenveld neemt in slotfase afstand van DWA/Argo 

Onder prachtige weersomstandigheden startte om 15.30 uur het duel in Roden. Na enige tijd wist Tom van der Laan namens de Groningers de score te openen uit een kans vlakbij de korf. Hierna duurde het even voordat beide partijen weer tot scoren kwamen, maar Noordenveld kwam langzamerhand op gang. De ploeg kreeg vat op het spel van DWA/Argo en maakte vijf treffers op rij. Er stond een stand van 5-1 op het scorebord en DWA/Argo moest moeite doen om aan te haken. De gasten, onder leiding van trainer-coach André Pettinga, schakelden een tandje bij in een scherpe fase, want er werden drie treffers op rij gemaakt. Dit bracht de stand op 5-4. Noordenveld maakte vervolgens ook drie treffers en voor rust wist DWA/Argo nog twee maal te scoren. Zo was er bij rust een stand van 8-6. Een stand waarmee alles nog mogelijk was. Doelpunten van DWA/Argo uit de eerste helft kwamen uit handen van: Tom van der Laan, Yarin Smedema, Karen Oostmeijer, Lisette Hamminga en Sam Pestoor (2x).

Ook in het begin van de tweede helft duurde het erg lang voordat er een doelpunt kwam. Zowel Noordenveld als de gasten uit Winsum en Bedum kwamen niet tot scoren. Dit betekende dat DWA/Argo nog steeds kans hield om dichterbij te komen. Na enige tijd wist Karen Oostmeijer het gat van de korf te vinden en zij zette de stand op 8-7. Toen Yarin Smedema met een doorloopbal de gelijke stand op het scorebord zette was de spanning helemaal weer terug. Beide partijen vochten voor elk duel en de wedstrijd kon nog alle kanten op. Tom van der Laan schoot met een raak afstandsschot DWA/Argo zelfs op een voorsprong van 8-9. Toch wist Noordenveld zichzelf weer te herpakken. Ineens begon het weer te lopen bij de Drenten, want na de 8-9 maakte Noordenveld maar liefst zeven treffers op rij. DWA/Argo had het nakijken en kwam in deze fase niet tot scoren.  Er werden goede aanvallen gedraaid, maar DWA/Argo had veel pech met de afronding. Uiteindelijk wist Gert-Jan Stulp nog eenmaal een treffer te maken, maar de wedstrijd was gespeeld en Noordenveld was nog twee maal trefzeker. De eindstand werd 17-10.

Aanstaande woensdag 18 september speelt DWA/Argo de eerste ronde in de Jan Mulder beker. Oerterp/VKC is de tegenstander. Deze ploeg komt DWA/Argo ook tegen in de competitie. Het duel zal om 20.00 uur van start gaan in Ureterp.

Aanstaande zaterdag 21 september komt Harich uit Balk op bezoek bij DWA/Argo. Dit duel zal om 15.30 uur van start gaan in Winsum.

Scores DWA/Argo: Tom van der Laan (2x), Yarin Smedema (2x), Karen Oostmeijer (2x), Sam Pestoor (2x), Lisette Hamminga (1x), Gert-Jan Stulp (1x).

Uitslagen:
Hoogkerk     - Thrianta      31-10
Harich       - Rood-Wit      23-18
De Granaet   - Oerterp/VKC   18-17
Noordenveld  - DWA/Argo      17-10

Stand:
Hoogkerk      2-4
Oerterp/VKC   2-2
Thrianta      2-2
Rood-Wit      2-2
Harich        2-2
De Granaet    2-2
Noordenveld   2-2
DWA/Argo      2-0

 

 
Grunnings Laid 100 jaar
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

Grunnings Laid 100 jaar

Het Grunnings Volkslaid bestaat 100 jaar. U hebt het kunnen lezen in de Ommelander Courant.
 
Op 28 en 29 september is de Tocht om de Noord. De organisatie van de Tocht om de Noord wil het feit, dat het Grunnings Volkslaid 100 jaar bestaat vieren. Daarom wil ze graag het Grunnings Volkslaid in 100 plaatsen in de provincie Groningen laten klinken door in elke plaats 100 zangers het lied te zingen op zaterdag 28 september om 17.00 uur.

Bij voldoende deelname zal dit ook in Bedum gebeuren bij het monument bij het Gemeentehuis.
 
Inmiddels hebben zich al een aantal personen aangemeld. Bent u de volgende?
Graag opgeven bij Roel Pruis,  emailadres Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 

 
Gezondheidsdag voor Hogelandsters op 26 september in Winsum
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

Gezondheidsdag voor Hogelandsters op 26 september in Winsum

De gemeente Het Hogeland organiseert op donderdag 26 september een ‘Gezondheidsdag’ voor alle inwoners van de gemeente. Het evenement vindt plaats in De Blauwe Schuit, Warfstraat 1 in Winsum. De dag duurt van 15:00 – 20:00. De toegang is gratis. De kosten voor openbaar vervoer kunnen worden vergoed.

De gezondheidsdag richt zich op positieve gezondheid, op de eigen kracht en wat een leven betekenis geeft.

‘Iedereen toegang’

Mariëtte de Visser, verantwoordelijk wethouder: “Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn. Gezond zijn betekent dat je mee kunt doen in de maatschappij. Dat je sociale contacten hebt, je goed aan een budget kunt houden en eigen keuzes kunt maken.” Ze vervolgt: “Wij vinden het belangrijk dat iedere inwoner van onze gemeente toegang heeft tot een gezond leven. Dit betekent: gezonde voeding, voldoende beweging en terug kunnen vallen op mensen om je heen om minder stress te ervaren. Daarom kunnen bezoekers van de Gezondheidsdag met deze onderdelen van positieve gezondheid kennismaken.”

Kraampjes en workshops

Veel kleinere en grote regionale organisaties zijn in De Blauwe Schuit aanwezig. Bezoekers kunnen kraampjes en workshops bezoeken. Deelnemers zijn onder meer de Sociale Teams, GGD, Mensenwerk Het Hogeland, Humanitas Het Hogeland, Volkskredietbank Noord Nederland, Gezondheidscentrum en Huis voor de Sport. Ook zijn er verschillende activiteiten te volgen, zoals yogalessen.

 

 
Epilepsie Café Groningen dinsdag 24 september 2019
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

Epilepsie Café Groningen dinsdag 24 september 2019

Ontmoet anderen, deel je verhaal, over leven met epilepsie.

Op dinsdagavond 24 september is weer een Epilepsie Café voor Groningen.

Het Epilepsie Café is de ontmoetingsplaats voor mensen met epilepsie, hun partners, ouders van kinderen met epilepsie, familie, vrienden en andere belangstellenden. Ook (zorg)professionals zijn van harte welkom.

De opzet is om ongedwongen en in een open sfeer met elkaar in gesprek te komen en ervaringen uit te wisselen over leven met epilepsie. Wat is de invloed op het gezin, je werk, je vrije tijd, ect.
Wil je praten, dan praat je. Wil je luisteren, dan luister je.
Jouw verhaal delen of luisteren naar het verhaal van een ander zorgt voor herkenning, inspiratie en begrip. En gedurende de avond is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

De toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden.
Aanmelden hoeft niet, maar is wel fijn. Bij voorkeur per e-mail: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken onder vermelding van naam, telefoonnummer en aantal personen.

Datum/Tijd
Dinsdag 24 september 2019
19:30 - 21:30 (inloop vanaf 19:00)

Locatie
Odensehuis
Molukkenstraat 200
9715 NZ Groningen

Meer informatie
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Marieke Oostindjer via e-mail: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
www.epilepsievereniging.nl/activiteiten

 

 
Tikkie jij bent ‘m! actie groot succes voor De Kleine Jantje Beton Loterij
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

Tikkie jij bent ‘m! actie groot succes voor De Kleine Jantje Beton Loterij

Basisschoolleerlingen opnieuw in actie voor meer spelen en bewegen

Woensdag 11 september is de tweede actieperiode van De Kleine Jantje Beton Loterij van start gegaan. 35.500 leerlingen van 330 basisscholen verkopen twee weken lang, van 11 t/m 25 september, lootjes voor hun school. Zij doen dit via het traditionele verkoopboekje, maar ook via de “Tikkie jij bent ‘m!” actie. Een actie die tijdens de eerste verkoopperiode in mei een groot succes is gebleken.

“Tikkie jij bent ‘m!”
Dat de verkoop van online lootjes via de Tikkie jij bent ‘m! actie succesvol is, blijkt uit de opbrengst van de eerste actieperiode in mei. Totaal is er voor € 16.941 aan online lootjes verkocht. Ook tijdens De Kleine Jantje Beton Loterij van september gaat de online verkoop van lootjes door. Iedereen die verder weg woont of geen machtiging in wil vullen, kan een online lootje kopen via www.jantjebeton.nl/tikkielot of door de QR-code te scannen. Ouders van deelnemende leerlingen kunnen kennissen, familie en vrienden via WhatsApp uitnodigen een lootje te kopen.

50% van de opbrengst is voor de school
De helft van de opbrengst mogen de scholen zelf besteden aan speelmaterialen voor meer spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. De favoriete speelplek van kinderen! In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst hun schoolplein opgeknapt of gave speelmaterialen aangeschaft. Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteunt, zodat meer kinderen meer kunnen spelen. Projecten voor kwetsbare kinderen krijgen hierbij speciale aandacht.

Belang van buitenspelen
Spelen is niet alleen leuk, het is ook heel belangrijk. Buiten spelen is noodzakelijk om het kinderbrein te verrijken en spelen is dé manier waarop kinderen dat kunnen doen. Door te spelen krijgen kinderen namelijk de beweging die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. En tegelijkertijd leren ze allemaal belangrijke dingen, zoals vrienden maken, omgaan met tegenslagen en lak hebben aan vervelende mensen. Dingen die later best nog wel eens van pas komen. Het lijkt vanzelfsprekend dat kinderen veel buitenspelen, niets is echter minder waar. Uit recent onderzoek van Jantje Beton blijkt dat van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool er meer dan 1 miljoen niet meer dagelijks buitenspelen! Daar doet Jantje Beton iets aan met De Kleine Jantje Beton Loterij.

 

 
Leerlingen brengen bouwbezoek CBS de Regenboog Bedum
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

Maandag 9 september mochten alle groepen van CBS de Regenboog uit Bedum om de beurt een kijkje nemen in hun vernieuwde en verstevigde schoolgebouw aan de Schoolstraat.

 

Het pand heeft een ware metamorfose ondergaan. Naast dat het nu aardbevingsbestendig is gemaakt, is het geschikt voor hedendaags onderwijs waar bij de inrichting rekening is gehouden met groepsdoorbrekend werken.

Bij het ontwerp zijn zo veel mogelijk monumentale elementen bewaard gebleven en toch is het gebouw in een modern jasje gestoken. Na bijna twee jaar in de tijdelijke huisvesting te hebben doorgebracht, zal de school in de herfstvakantie terugverhuizen.

De kinderen en de leerkrachten verheugen zich erop het pand in gebruik te gaan nemen!

 

 
Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis - zaterdag 12 oktober
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

Zij/Hij op de Dag van de Groninger Geschiedenis - zaterdag 12 oktober

Zaterdag 12 oktober 2019 staat de Dag van de Groninger Geschiedenis in teken van Zij/Hij, het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis. Kom naar de Dag en laat u verbazen en verwonderen over de vele aspecten van de Groninger (Zij/Hij) geschiedenis.

Het programma
In veel programmaonderdelen staat de relatie vrouw/man centraal. Een van de bekendste Nederlandstalige zangduo’s opent de Dag van de Groninger Geschiedenis: Lucas en Gea. Zij zingen over de bijzondere en soms uitdagende Zij/Hij verhoudingen.

Speciaal voor deze Dag wordt het Groninger vrouwencafé Dikke Trui uit de jaren 80 weer opgebouwd en geopend. De theatervoorstelling geeft een beeld van wat er zich onder andere afspeelde. Bovendien is het café geopend en kunnen gesprekken van toen voortgezet worden met dames die destijds ook aan de bar zaten.

Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster (voormalig Vrouw Holland) brengen een ode aan de Groninger vrouwen van toen en nu in een cabareteske voorstelling. Een aantal van deze historische vrouwen is ook terug te vinden in de Vrouwengalerij, die compleet te zien is tijdens de Dag. Aletta Jacobs, Etta Palm, Beetke van Rasquert en Marie Kamphuis worden extra uitgelicht.

Dit is slechts een greep uit het programma en naast depotrondleidingen in het archievengebouw, stadswandelingen, documentaires en lezingen, zijn er tal van andere activiteiten. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk, alleen voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit is mogelijk vanaf vrijdag 4 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

In de geest van Etta Palm
Speciale aandacht is er voor de Groningse Etta Palm, al feministe in de achttiende eeuw tijdens de Franse revolutie. Eind 1790 was zij de eerste vrouw die het woord nam in een (Franse) politieke club, dat wil zeggen haar rede werd voorgelezen, omdat ze die zelf niet mocht uitspreken. Het ging over gelijkheid van de seksen. Dit pamflet hebben we nu vertaald in het Nederlands en reiken we uit op de Dag van de Groninger Geschiedenis. Bovendien vertelt Wil Schackmann over de markante vrouw in een lezing, wordt zij uitgelicht in de Vrouwengalerij en stellen we de plaquette die vorige eeuw enige tijd haar geboortehuis sierde, tentoon.

Geschiedenis voor kinderen
Geschiedenis is voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen is er van alles te doen. Wat denk je van het maken van je eigen tijdcapsule, een vals persoonsbewijs of een mooie stamboom? Bovendien is er speciaal voor kinderen een rondleiding door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven.

Dag van de Groninger Geschiedenis
De Dag van de Groninger Geschiedenis, die inmiddels voor de 33e keer georganiseerd wordt, begon als Groninger Erfgoedmarkt. De markt is nog steeds het hart van de Dag en wordt nu aangevuld met tientallen andere activiteiten. Het is uitgegroeid tot een manifestatie waar de laatste jaren ruim 2.500 belangstellenden op afkwamen.

Groninger Archieven en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) organiseren de Dag van de Groninger Geschiedenis in samenwerking met Noordelijk Scheepvaartmuseum, Historische vereniging Stad en Lande, Verhalen van Groningen, Groninger Museum en Forum Groningen.

Praktisch
Dag van de Groninger Geschiedenis
Zaterdag 12 oktober 2019 | 11.00-17.00 uur | Groninger Archieven, Cascadeplein 4
Gratis toegang | www.dagvandegroningergeschiedenis.nl | #dgg19 #zijhij

Bijschrift foto
Zij/Hij
Foto’s P.E.M. Bouchier / Godfried de Jong, Groninger Archieven

 

 
Familiefoto - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum. Foto nr. 370027
Gepubliceerd op zondag 15 september 2019

De Historische Vereniging gemeente Bedum wil graag het volgende weten:

  • Wie kent deze personen en hoe heten zij?
  • Waar is deze foto gemaakt?
  • Wanneer en ter gelegenheid waarvan is deze foto gemaakt?

Als u meer informatie over deze foto heeft, kunt u contact opnemen met Harm-Jan Zuidema, Kapelstraat 10 Bedum, tel. 3015396. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of met Sieger de Groot, Westerseweg 9, Zuidwolde tel. 3012227. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Ook is de foto te zien in het documentatiecentrum van de Historische Vereniging en op de website www.zoastwas.nl onder foto's advertentieblad. Het centrum is gevestigd in de bovenruimte van de gymzaal aan de Schoolstraat nummer 17 en geopend op maandag van 19.30-21.00 uur, uw reacties zijn hier natuurlijk ook welkom.
Voor het laatste nieuws van de Historische Vereniging, foto's en de geschiedenis van de gemeente Bedum, bezoekt u de website van de vereniging: http://www.zoastwas.nl

Op de vorige foto zijn helaas geen reacties  binnengekomen.

Indien er mensen zijn die de namen wel weten, maar niet gereageerd hebben, vragen wij die om alsnog te reageren.

 

 

 

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 5788

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM