Stichting Welzijn Bedum
Wielerronde van Bedum
Algemeen Plaatselijk Belang Bedum
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Evenementen Agenda BedumColumns

Historie


    rss newsfeed logo 25px.jpg
Volg Bedumer.nl op Twitter 
Gedeelten weg tussen Bedum en Onderdendam wordt 60km/u
Gepubliceerd op dinsdag 16 januari 2018

Gedeelten weg tussen Bedum en Onderdendam wordt 60km/u

Gedeputeerde Staten hebben besloten om voor gedeelten van de N995 tussen Bedum en Onderdendam en N996 tussen Onderdendam en Middelstum een maximumsnelheid van 60 km/u zonaal in te stellen. Dit in verband met onder andere het vergroten van de verkeersveiligheid en het verlagen van de snelheid in Onderdendam.

De smalle weg tussen Bedum en Onderdendam is vooral voor fietsers een onveilige weg. Fietsers moeten gebruik maken van dezelfde rijbaan als het overigee verkeer. Veel fietsers kiezen hierdoor om gebruik te maken van de minder drukke Lageweg en Stadsweg tussen Bedum en Onderdendam.

In Onderdendam geldt een maximumsnelheid van 30 km/u.

 
Peter en Wiebe de Haan brengen ode aan geboortehuis Loppersum
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

De voorgenomen sloop van het oude pand Hogestraat 4 in Loppersum is aanleiding voor Wiebe en Peter de Haan (ook bekend als Pé Daalemmer) om herinneringen op te halen aan hun jeugd in dat dorp. Op donderdag 18 januari presenteren de broers in Ons Dorpshuis een avond met foto’s, film, muziek en verhalen over het hart van Loppersum.

Hogestraat 4, middenin dé winkelstraat van Loppersum, staat leeg en wordt binnenkort waarschijnlijk gesloopt. In het meer dan honderd jaar oude pandje was jarenlang een slagerij gevestigd. Wiebe (1955) en Peter (1956) werden er beiden geboren en hebben er tot 1970 gewoond. Hun ouders breidden de slagerij in de jaren zestig uit tot supermarkt. Albert Heijn was de laatste gebruiker, maar die winkel verhuisde eind 2015 naar een compleet nieuw gebouw. Sindsdien staat Hogestraat 4 te verkrotten.


 een foto uit 1955 van echtpaar de Haan met
Wiebe als baby, voor het pand Hogestraat 4

Sinds het oude pand leegstaat, is er nauwelijks doorloop meer voor het winkelend publiek van supermarkt naar winkelstraat en vice versa. Gedupeerde ondernemers gingen te rade bij het gemeentebestuur, dat uiteindelijk onder hun druk, en met de NAM als geldschieter, het pand aankocht. Hiermee was de sloop zo goed als bezegeld.

'Juist nu er zo veel panden in dit gebied noodgedwongen moeten worden gesloopt vanwege de aardbevingsschade, is het spijtig dat het voor dit dorp karakteristieke, meer dan een eeuw oude pand aan sloop ten onder dreigt te gaan,' zegt Peter. Desondanks beloven de gebroeders De Haan er een opgewekte, vrolijke avond van te maken. Ook hun muzikale activiteiten, die in dit pand al een aanvang namen, zullen deze avond niet ontbreken.

De avond begint om 20.00 uur in Ons Dorpshuis, Wirdumerweg 22, Loppersum.
Toegang is gratis.

 

 
Revanche voor Kenders Bouw DIO/Bedum op Olhaco
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

Revanche voor Kenders Bouw DIO Bedum op Olhaco uit Hoogeveen

De heren volleyballers van Kenders Bouw DIO/Bedum zijn het nieuwe jaar begonnen met een klinkende overwinning op De Witte Olhaco uit Hoogeveen. In sporthal De Beemden stuurde de thuisploeg de tegenstander binnen het uur met 3-0 naar huis. Dankzij deze overwinning revancheert DIO zich voor de dure uitnederlaag eerder in het seizoen.

Coach Edwin ten Kate van DIO/Bedum kon over bijna de gehele selectie beschikken. Alleen Gerben Geertsema en de langdurig geblesseerde Jan Bakker ontbraken nog. Met Thijs Homan, Jochem van Diepen, Nico Hoekstra, Lennart Harmsen, Bert Bouwers, Erik Rekker en libero Niels Kuypens begonnen de Bedumers aan de wedstrijd.

In de eerste set werd al redelijk vroeg het gaatje geslagen. Met veel servedruk werd de passlijn van de mannen uit Hoogeveen onder druk gezet. Hierdoor kon Olhaco lastig tot aanvallen komen. Halverwege de set was het verschil al opgelopen tot meer dan vijf punten in het voordeel van de thuisploeg. Aan het eind van de set werd daar nog een schepje bovenop gedaan, waardoor DIO met 25-16 de winst wist te pakken.

Het spelbeeld in de tweede set was vergelijkbaar met de eerste set. De Bedumers waren de bovenliggende partij en lieten met vlagen goed volleybal zien. Verdedigend stond de ploeg goed te spelen. Veel aanvallen van Olhaco stranden in de blokkering of werden goed verdedigd door de passlinie. Onder andere Lennart Harmsen was voor Olhaco moeilijk af te stoppen. Met ruime cijfers werd ook de tweede set gewonnen: 25-13.

Met enkele wijzigingen begon DIO aan de derde set. Rik Bakker en Michael ter Veer waren al ingevallen in de tweede set, maar mochten ook beginnen in de derde set. De Bedumers bleven de bovenliggende ploeg. Het gat werd wederom al snel geslagen en ook niet meer uit handen gegeven. Halverwege de set kwam ook Dewi Verseput en Jochem van de Veen binnen de lijnen. Met een foutserve van Olhaco werd uiteindelijk het wedstrijdpunt binnengehaald: 25-21.
 
Door de nederlaag van koploper Sliedrecht Sport tegen VoCasa, loopt Kenders Bouw DIO/Bedum weer drie punten in. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt momenteel 8 punten, maar de Bedumers hebben nog 2 wedstrijden tegoed. Volgende week neemt DIO/Bedum het in een uitwedstrijd op tegen de nummer 6 MKB Accountants/VCV uit Veenendaal.

 
Slager Traiteur Thonny Teerling genomineerd voor 'Lekkerste grillworst van Nederland'
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

Slager Traiteur Thonny Teerling in Bedum genomineerd voor Lekkerste grillworst van Nederland 

Begin januari was de eerste keuring van de grillworst. Tijdens de keuring, georganiseerd door de KNS, worden de grillworsten beoordeeld op inwendig en uitwendig aanzien, kleur, aanzien snijvlak, geur, smaak, samenstelling en consistentie. Er wordt zowel warm als koud gekeurd. 
 
De dag begon vroeg in Rijswijk om alles klaar te zetten voor de Grote Grillworsttest 2018. Met maar liefst 101 inzendingen een hele kluif voor de jury. De jury was op zoek naar de perfecte grillworst maar wat is een perfecte grillworst? Volgens de vierkoppige jury: “een robuuste worst met een echte grillsmaak. Een feestje in je mond.” 
 
De jury van de Grote Grillworsttest bestaat dit jaar uit drie bijzondere kenners en liefhebbers van worst. De jury van 2018 bestaat uit: slager Koos van Essen, SVO-docent Paul Bohté en acteur en kookgekken Hugo Kennis en Jasper Gottlieb.
 
Slager Koos won vorig jaar de Grote Grillworstets 2017. SVO-docent Paul Bothe is ervaren vakdocent bij SVO en jureert al voor de tweede keer bij de Grillworsttest. Hugo Kennis is chef bij tv-zender 24Kitchen waar hij programma’s maakt zoals Smaakpupillen, Grenzeloos koken en de Makkelijke Maaltijd on Tour. Ook presenteert hij samen met Jasper Gottlieb en zijn broer Marius Gottlieb ‘de Worsten van Babel’, een internetprogramma waarin met een dikke knipoog met eten wordt geëxperimenteerd
 
Op dinsdag 23 januari is de finalekeuring van de Grote Grillworsttest 2018. Op die dag worden de 10 genomineerde worsten opnieuw getest en nog eens kritisch geproefd. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 8 februari.
 
Uiteraard ligt er voor iedere klant een plakje grillworst klaar in de winkel om te proeven of die écht zo lekker is.

 
Fashioncheque voor kinderen uit minimagezinnen in de BMWE-gemeenten
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

Fashioncheque voor kinderen uit minimagezinnen in de BMWE-gemeenten

De colleges van burgemeester en wethouders van de BMWE-gemeenten hebben eind vorig jaar besloten om weer een Fashioncheque aan minima beschikbaar te stellen, dit keer specifiek voor inwonende kinderen tot 18 jaar. Ouders met een minimum inkomen (tot 120 % van de bijstandsnorm) of weinig vermogen kunnen voor ieder inwonend kind nog tot 1 februari a.s. een Fashioncheque van € 50,- aanvragen.  
 
Inwoners die een uitkering ontvangen van Werkplein Ability, hebben de Fashioncheque(s) in de decembermaand automatisch per post ontvangen. Inwoners uit de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond met een minimum inkomen en/of laag vermogen, en met inwonende kinderen tot 18 jaar, hebben ook recht op deze Fashioncheque. 
 
Zij kunnen de Fashioncheque nog tot 1 februari 2018 aanvragen.  Het aanvraagformulier is te downloaden via de homepage van www.werkpleinability.nl en is ook beschikbaar bij Werkplein Ability in Winsum (Ubbo J. Mansholtplein 2 in Winsum). 

 
DWA/Argo weer nipt onderuit
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2018

DWA Argo weer nipt onderuit - uit tegen Pallas 08 uit Leeuwarden 

Afgelopen zaterdag gingen de korfballers uit Winsum en Bedum op bezoek bij Pallas´08 in Leeuwarden. Na een spannend duel, met een ruststand van 13-10, wist Pallas’08 nipt de punten te behouden in eigen huis. De eindstand werd 21-19. Met nog zes wedstrijden te gaan begint het gevaar voor degradatie steeds nadrukkelijker te worden.

De vorige ontmoeting met Pallas werd door de Friezen gewonnen met 15-18. DWA/Argo zinde voor deze eerste return op wraak voor dat verlies.

Pallas wist zaterdag direct de score te openen, maar DWA/Argo reageerde twee maal op rij, door treffers van Sam Pestoor en Nick Brandsma. Na de 1-2 voorsprong, was het Pallas dat twee maal op rij scoorde waardoor het weer een voorsprong nam. Na de gelijkmaker uit handen van Sam Pestoor, vielen de doelpunten vervolgens om en om. Bij de stand van 8-7 kon de thuisploeg echter uitlopen naar een 11-7 voorsprong. DWA/Argo knokte zich enigszins terug, maar kon niet voorkomen dat het bij rust tegen een 13-10 achterstand aankeek. In de rust werd benadrukt dat er scherper verdedigd moest worden, vooral in de korfzone, waar Pallas scherp in de afronding was.

Na de pauze kwamen de jongelingen uit Winsum en Bedum duidelijk scherper terug in de wedstrijd. Natasja Schuuring wist direct met een vrije bal 13-11 op het scorebord te zetten. Na een antwoord van Pallas, zorgden Tom van der Laan en Natasja Schuuring er vervolgens voor dat er 14-13 op het scorebord kwam te staan. De spanning was weer terug in de wedstrijd.

Na deze stand konden de Friese hoofdstedelingen toch weer een gat slaan. Pallas maakte vier treffers op rij, waardoor er een grote achterstand voor DWA/Argo zichtbaar was. Met 18-13 op het scorebord gingen de ploegen de laatste fase van de wedstrijd in. Een spannende fase, want Nick Brandsma en Lisette Hamminga waren trefzeker en brachten de gasten terug op 18-15. Pallas hield echter het initiatief door weer naar 20-15 uit te lopen. In de laatste minuten zette DWA/Argo nog een keer flink aan. Met vier treffers op rij uit handen van Natasja Schuuring, Tom van der Laan, Karen Oostmeijer en Nick Brandsma werd het nog erg spannend. Er stond 20-19 op het scorebord. Het team van DWA/Argo knokte voor wat het waard was, maar door een makkelijk gegeven strafworp voor de thuisclub, die werd verzilverd, werd het 21-19. De resterende speeltijd was te kort voor DWA/Argo om er nog een gelijkspel uit te halen. Het bleef bij 21-19.

Door dit verlies en doordat concurrenten in de poule wel wonnen, komt de degradatie voor DWA/Argo steeds dichterbij.

Aanstaande week zaterdag, 20 januari, zal DWA/Argo in eigen huis aantreden tegen Thrianta. De vorige ontmoeting werd met 19-16 door Thrianta gewonnen. Het duel zal om 18.10 uur in de Ripperdahal in Winsum van start gaan.

Scores DWA/Argo: Natasja Schuuring (5x),  Nick Brandsma (4x), Tom van der Laan (4x), Sam Pestoor (3), Lisette Hamminga (1x), Lisanne Pettinga (1x), Karen Oostmeijer (1x).

Uitslagen:
Pallas   - DWA/Argo        21-19
Lintjo   - Invicta/Frigro  13-17
Harkema  - DIO             13-10
Thrainta - Emmeloord       19-18

Stand:
Harkema        8-10
Pallas         8- 9
Emmeloord      8- 9
Invicta/Frigro 8- 9
DIO            8- 9
Thrianta       8- 8
Lintjo         8- 8
DWA/Argo       8- 2

 

 
Banenmarkt bij Abiant Bedum op zaterdag 20 januari
Gepubliceerd op donderdag 11 januari 2018

Zaterdag 20 januari organiseert Abiant Uitzendgroep de Abiant Banenmarkt 2018. De Abiant-vestiging aan de Industrieweg 43 in Bedum is die ochtend daarom van 09.30 uur tot 12.00 uur speciaal geopend voor (ander) werkzoekenden.

Banenmarkt bij Abiant Bedum op zaterdag 20 januari

Het omvangrijke vacatureaanbod zal overzichtelijk worden gepresenteerd en bezoekers kunnen zich inschrijven en persoonlijk kennismaken met de medewerkers en werkwijze van Abiant Bedum. Het gedreven uitzendteam is tevens beschikbaar voor vragen over opleidingen, arbeidswetgeving of contractvormen.

Kennis en kansen
Er zijn genoeg redenen om de banenmarkt te bezoeken. Abiant heeft op dit moment een enorm aantal actuele vacatures van veelzijdige opdrachtgevers. Daarbij heeft het uitzendteam in Bedum veel kennis van de lokale economie en de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld van de geplande bouw-, groen- en infraprojecten in de regio. Oók die kennis en kansen delen zij graag met werkzoekenden, om zo samen de diverse mogelijkheden te inventariseren.

Baanveranderaars
De Abiant Banenmarkt 2018 is vooral voor potentiële baanveranderaars een handig moment om binnen te stappen bij Abiant Bedum. Veel chauffeurs, grondwerkers en techneuten zijn aan het werk en hebben doordeweeks geen tijd voor een uitgebreide oriëntatie, kennismakingsgesprek of (her)inschrijving. Veel mensen staan echter wel open voor een nieuwe baan of andere werkomgeving. Voor die mogelijke baanveranderaars is deze banenmarkt zaterdag een uitkomst.

Steeds meer uitzendmedewerkers maken de overstap naar Abiant. “We zijn een betrokken en betrouwbare uitzender en staan voor goed werkgeverschap. Dit vertalen wij in eerlijke en correcte verloning en in een betrokken en realistische werkwijze. Onze uitzendmedewerkers werken graag voor Abiant en dat zingt zich snel rond!” aldus directeur Metske Kloppenburg.

 
Fietstocht Picknickroute van Henk Huitsing tot Route van de Week gekozen door RoutebureauGroningen
Gepubliceerd op donderdag 11 januari 2018

Fietstocht Picknickroute van Henk Huitsing tot Route van de Week gekozen door Routebureau Groningen  

De Fietstocht Picknickroute om Bedum ( lengte 23,8 km) van Henk Huitsing is op twitter door RoutebureauGroningen uitgeroepen tot Route van de Week. Een prachtige route langs molens , kerken , monumentale boerderijen. Onderweg kom je langs Restaurant de Molen in Onderdendam. Veel fietsplezier.

Van onze kant Compliment aan Henk Huitsing !

 

 

 
Lezing: Het verhaal van de boerderij aan Wolddijk 103 Groningen
Gepubliceerd op woensdag 10 januari 2018

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 21 januari om 14.00 uur een lezing over de geschiedenis van de monumentale boerderij aan de Wolddijk.

Het Bezoekerscentrum Reitdiep is gevestigd in de monumentale boerderij aan de Wolddijk pal ten noorden van de Stad Groningen. Dit bezoekerscentrum is de poort naar één van de oudste cultuurlandschappen in Europa, het Reitdiep gebied. Langs de loop van de oude Hunze, in het gebied dat ook wel bekend staat als de Koningslaagte, wonen al sinds het begin van onze jaartelling mensen.

De monumentale boerderij is een historische boerenplaats die in de 16e eeuw op een middeleeuwse omgrachte wierde lag en tot de kloostergoederen van Selwerd behoorde. Bij de reductie van Groningen in 1594 vielen de gronden toe aan de provincie Groningen. De provincie Groningen verpachte de boerderij lange tijd, in ieder geval vanaf 1605. In 1853 werden de boerderij en de gronden particulier verkocht. De landerijen werden in 1989 met de bijbehorende boerderij , ten behoeve van de realisatie van de ecologische hoofdstructuur, overgedragen aan het Groninger Landschap, die er in 2010 een bezoekerscentrum in realiseerde.

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Kijk voor meer informatie, over deze activiteit of andere activiteiten van Het Groninger Landschap, op de website  www.groningerlandschap.nl.

Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Locatie: Wolddijk 103,9738 AD in Noorderhoogebrug / Groningen.

 
Gemeente Bedum goed bereikbaar via e-mail
Gepubliceerd op woensdag 10 januari 2018

Gemeente Bedum goed bereikbaar via e-mail 

Steeds minder gemeenten zijn nog via e-mail breikbaar. Zelfs 22 procent van de gemeenten hebben helemaal geen e-mailadres op hun website staan. Bij deze gemeenten worden burgers gedwongen hun vraag via een contactformulier te stellen. Het aantal gemeenten wat niet meer per e-mail bereikbaar is voor burgers is sinds 2015 met maar liefst 30 procent toegenomen.

Klik hier voor de bereikbaarheid scorekaart van alle Nederlandse gemeenten.

Van de in totaal 388 gemeenten zijn er 86 niet meer per e-mail bereikbaar. Een kwalijke zaak, aldus de Peter van van de Wijngaart van Wij Verdienen Beter. 'Gemeenten die niet bereikbaar zijn per e-mail maken het voor burgers lastiger om met hun lokale overheid in contact te komen. Een digitaal formulier verplicht de burger daarbij vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie.'.

Voor het onderzoek werd halverwege 2017 aan alle gemeenten per e-mail (of, wanneer het niet anders kon, per webformulier) een vraag gesteld over de mogelijkheid tot inspraak tijdens een raadsvergadering. Zes gemeenten, waaronder Leeuwarden, reageerden helemaal niet op de vraag.

De gemeente Bedum en 144 andere gemeenten laten zien dat het contact met de burger wel goed kan verlopen. Deze gemeenten zijn bereikbaar per e-mail en werpen ook verder geen drempels op voor het stellen van een vraag. Ze antwoorden snel en stellen geen onnodige vragen die inbreuk maken op de privacy van hun burgers.

 
Een klus te klaren? Meld deze aan voor NL Doet!
Gepubliceerd op woensdag 10 januari 2018

Een klus te klaren? Meld deze aan voor NL Doet!
 
De voorbereidingen voor de landelijke vrijwilligersactie NL Doet zijn in volle gang. Landelijk hebben al meer dan 4000 organisaties een klus aangemeld voor de actie die plaats vindt op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018. En dagelijks komen daar nieuwe aanmeldingen van organisaties bij.

Tijdens de vrijwilligersactie kunnen organisaties een klus aanbieden, waar ze niet aan toekomen of te weinig eigen vrijwilligers voor hebben. 

Het Oranjefonds faciliteert net als in voorgaande jaren deze vrijwilligersactie en stelt max. 400 Euro per klus beschikbaar. Om voor de financiële bijdrage in aanmerking te komen moeten de klus en de aanvraag voor de bijdrage vóór 1 februari bij het Oranjefonds binnen zijn. Door deel te nemen aan NL Doet kunnen vrijwilligersorganisaties klussen klaren en gezellige activiteiten organiseren en mogelijk levert de actie nieuwe vrijwilligers op!

Heeft uw organisatie, sportclub, school, zorginstelling, kerk of buurtverenigingen een klus of wilt u graag een activiteit organiseren? Meld deze dan snel aan op www.nldoet.nl

Voor meer informatie over de NL Doet actie of het formuleren van een klus kunt u contact opnemen met Esther Pleizier van Steunpunt Vrijwilligerswerk Bedum,  bereikbaar via het e-mailadres Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of telefonisch op 06 22455673.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 5024

Gerelateerde artikelen

Historische Vereniging gemeente Bedum
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM