Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Gemeentelijke Holocaustherdenking en onthulling Daan Roosegaarde's kunstwerk ‘Levenslicht’
Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2020

Op maandag 27 januari vindt de gemeentelijke Holocaustherdenking plaats in Winsum (Gr). Dan worden Joden, Roma en Sinti herdacht die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten onder het Nazi-regime.

Burgemeester Henk Jan Bolding houdt een korte toespraak. Daarna wordt een gedicht voorgedragen door de secretaris van dorpsbelangen Leens, mevrouw Jantje Koning-Knol. Vervolgens worden de namen van de 218 Holocaustslachtoffers voorgelezen door vertegenwoordigers van de herdenkingscomités in de gemeente Het Hogeland.

Gemeentelijke Holocaustherdenking en onthulling Daan Roosegaarde's kunstwerk ‘Levenslicht’

Tijdens de herdenking wordt het monument ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld. Met dit tijdelijke monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei de aandacht vestigen op het feit dat de vervolgde bevolkingsgroepen uit het hele land afkomstig waren.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen worden verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.

 

 

De stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer. Dit gebeurt tussen 17.00 en 22.00 uur. Ze staan symbool voor de levens die in de gemeente gemist worden. ‘Levenslicht’ is tot en met 9 februari te bezoeken voor het gemeentehuis in Winsum. Op 4 mei krijgt het monument een definitieve plek op de Joodse begraafplaats in Leens.

De herdenking op 27 januari is een van de vele activiteiten die in het kader van 75 jaar bevrijding in Het Hogeland worden voorbereid. Meer informatie is te vinden in een programmaboekje dat binnenkort uitkomt. Ook op de website van de gemeente wordt aandacht aan 75 jaar bevrijding besteed.


Programma:
18.45 Inloop voor gemeentehuis Winsum
19.00 Opening herdenking door burgemeester en voordracht
      gedicht door scholier
19.05 Voorlezen Holocaustslachtoffers door vertegenwoordigers
      van verschillende herdenkingscomités in de gemeente
19.35 Voordracht gedicht scholier en muziek
19.45 afsluiting met koffie/thee

 

 
Samen sterk tegen kanker
Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2020

Nog een kleine twee weken en dan is het zover, de tiende editie van de Bedumer Winterloop. Wij gaan dit met elkaar beleven en het beloofd weer een geweldig spektakel te worden. Samen hebben wij maar één doel voor ogen en dat is kanker de wereld uit! Alles halen wij uit de kast om het maximale bedrag bijeen te brengen voor het UMCG Kanker Researchfonds.

Zoals bekend is de Winterloop een sponsorloop waarbij iedereen kan meedoen, want je kunt wandelen, nordic walken, hardlopen enz. Iedereen bepaalt zelf hoe hij of zij zich 45 minuten inzet voor kanker!  Elke deelnemer probeert zoveel mogelijk sponsorgeld bij elkaar te brengen en maakt hiervoor gebruik van de sponsorlijsten die verkrijgbaar zijn bij Bakkerij Hoekstra of te downloaden op de website van de Bedumer Winterloop. Er is gezorgd voor een prachtig programma met voor iedere doelgroep leuke items. Een overzicht van het programma en de tijden vind je verderop in ons magazine of ga voor de meest actuele informatie naar onze website www.bedumerwinterloop.nl of de Facebook-pagina .

Samen sterk tegen kanker - Bedumer Winterloop 

Nieuw dit jaar is de Bedumer Winterloop-wandeltocht op de zaterdag over een afstand van 5 of 12,5 km. Tijdens de lange de tocht zijn er enkele interessante en smakelijke stops gepland. De start van 12,5 km. Is om 10.15 uur, de 5 km. om 11.30 uur. Inschrijven en start vanuit de feesttent op het Versplein. Noemenswaardig zijn ook de gastlessen van Sarél de Jong en Jasmijn Tempel. Sarél is 2-voudig wereldkampioen kickboksen. Dit speelt zich af op de vrijdagavond vanaf 18.00 uur in de Gymzaal aan de Vlijt. Colourful Het Hogeland zal zorgen voor wereldse hapjes. Ook de motortoertocht is een nieuw element, mits geen sneeuw of gladde wegen is er een route uitgezet van 140 km. en alles komt terug op het Versplein. Diverse loopgroepen komen vanaf het Hogeland naar Bedum en zullen zich aansluiten bij de lopers. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door ons eigen Wilhelmina en het dweilorkest van de Menaemer Feintsjes.

Vrijdag 31 januari opent om 17.55 uur onze burgemeester Henk Jan Bolding de 10e editie en om 18.30 uur opent Prins Jan de 5e van de carnavalsvereniging Oldeclooster de 24 uur-knipstube. Later op de avond treedt Melrose voor ons op en de zaterdagavond maakt Peter Zuidhof een Hollands spektakel in de feesttent. De saamhorigheid voor dit evenement is bijzonder en indrukwekkend. Samen maken wij er weer 2 prachtige dagen van met naar wij hopen een geweldig resultaat!

 
Twee voorstellingen Rederijkerskamer “Thalia” te Bedum - zaterdag 1 en 8 februari
Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2020

Twee voorstellingen Rederijkerskamer “Thalia” te Bedum - zaterdag 1 en 8 februari

Op zaterdag 1 en 8 februari 2020 brengt de 119-jarige Rederijkerskamer “Thalia” uit Bedum een aantal voorstellingen ten tonele. Vanwege de grote publieke belangstelling in voorgaande jaren is wederom gekozen voor twee voorstellingen.

Dit jaar is de keuze gevallen op de komedie “Huwelijk in duplo” geschreven door Ray Cooney, een befaamde Engelse toneelschrijver en vertaald door Jan Hulshegge. De tekst is bewerkt door onze regisseur en erelid Herman Hofstra, waardoor het stuk eigentijdser en meer passend voor de bezetting is geworden.

John Smit is een taxichauffeur in Groningen met een echtgenote in Paddepoel en een echtgenote in De Wijert. Door zich streng aan zijn rooster te houden is hij in staat geweest in de afgelopen drie jaar zijn bigamie verborgen te houden. Als hij echter op een avond door twee tasjesrovers wordt gemolesteerd, loopt zijn schema in het honderd. Als de politie hem thuisbrengt, blijkt hij in het ziekenhuis een ander adres te hebben opgegeven dan bij de politie. De verwarring wordt nog groter als zijn werkloze buurman Patrick een helpende hand gaat reiken …........

Is uw nieuwsgierigheid geprikkeld en wilt u weten hoe het met John afloopt,
kom dan naar:

Trefcentrum Bedum- Prof. Mekelstraat 1- aanvang 20.00 uur (zaal open 19.00 uur).

Entree € 8.50
Tot 18 jaar € 5,--. Donateurs gratis.

Voor meer informatie:
Gerard Woudsma
De Zwaan 25
9781 JX Bedum
email: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Telefoon 050 – 3012502/06 51671561

 

 
Bakkerij Hoekstra trakteert zijn klanten op Happy Saturday
Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2020

Bakkerij Hoekstra trakteert zijn klanten op Happy Saturday

De ambachtelijke bakkers van Nederland komen zaterdag 25 januari met een gezamenlijke actie: Happy Saturday. Klanten die Bakkerij Hoekstra bezoeken worden op een vrolijke manier bedankt voor hun komst. 

Waar maandag 20 januari nog bekend staat als ‘Blue Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar, willen de ambachtelijke bakkers daar iets positiefs tegenover zetten. Op zaterdag 25 januari willen zij hun klanten in het zonnetje zetten door ze iets lekkers mee naar huis te geven. Op deze manier willen de bakkers hun klanten bedanken dat ze lokaal hun producten kopen en voor Bakkerij Hoekstra kiezen. Happy Saturday heeft een uniek karakter doordat het initiatief van de actie geheel vanuit de bakkers zelf komt, zonder inmenging van leveranciers of organisaties.

Bij Bakkerij Hoekstra is het altijd feest en is er nooit een deprimerende dag. Van het uiterste puntje in Groningen tot onderin Limburg worden dagelijks door ruim 1200 ambachtelijke bakkerijen unieke producten gebakken. Van lokale lekkernijen tot landelijk bekende producten, van ontbijt tot diner. En die lekkernijen worden gemaakt door echte vakidioten die dag en nacht met heel veel passie hun beroep uitoefenen.

Het initiatief #happysaturday is een vervolg op de succesvolle introductie van de #appelrakker. De introductie van dit product werd door vele warme bakkers in het hele land samen uitgevoerd. Hiermee lieten zij zien dat ze onderscheidend zijn en met veel lokale grondstoffen werken.  

 
Bewoners Ter Laan in Bedum hebben opnieuw last van stanklucht
Gepubliceerd op maandag 20 januari 2020

Meerdere bewoners uit Ter Laan in Bedum hebben zondagavond last gehad van een stanklucht. Er hing volgens deze bewoners een vieze misselijkmakend geur. Ramen en deuren werden dichtgehouden.

De oorzaak van de stank is onduidelijk. De windrichting was zondagavond overheersend Noord West waardoor het vermoeden bestaat dat de stanklucht van zuivelfabriek FrieslandCampina Domo kwam. Bedumers hebben de afgelopen jaren in toenemende mate last van stank en lawaai van de fabriek.

Of de stanklucht gevaarlijke stoffen bevatte die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid is niet bekend.

 
Premièreconcert Beemer Bloaskapel mmv shantykoor de Lopster Störmvogels op zondag 16 februari
Gepubliceerd op maandag 20 januari 2020

Bedum- Zondag 16 februari is  er een premièreconcert van de Beemer Bloaskapel in het Trefcentrum, Prof. Mekelstraat 1-5 te Bedum. Aanvang 14.00 uur.

 

Dit concert is voor de Beemer Bloaskapel uniek voor Bedum e.o. want het is de eerste keer dat men voor publiek in Bedum speelt.

Premièreconcert Beemer Bloaskapel mmv shantykoor de Lopster Störmvogels op zondag 16 februari 

Repertoire:

Het repertoire bestaat uit polka’s, bömische- en märishemuziek. De kapel bestaat uit 14 zeer ervaren muzikanten die dit repertoire zeer goed beheersen.

Premièreconcert Beemer Bloaskapel mmv shantykoor de Lopster Störmvogels op zondag 16 februari 

Medewerking aan dit concert wordt verleend door shantykoor de Lopster Störmvogels. Zij zullen verschillende shanty’s, zeemansliederen en meezingers voor u zingen. Kortom het wordt een middag om heerlijk te genieten van muziek en zang.

Wilt u deze muzikale happening meemaken, zorg dan dat u gebruik maakt van de voorverkoop van de entreekaarten. Want vol is vol.

De voorverkoop van entreekaarten start op zaterdag 18 januari in Bedum bij Primera de Gele Klap en elke donderdag vanaf 23 januari in Ons Dorpshuis, Wirdumerweg 21, Loppersum van 19:00 uur tot 19:30 uur.

 
IJsbaan Bedum wacht op vorst
Gepubliceerd op zaterdag 18 januari 2020

De ijsbaan van Bedum is er helemaal klaar voor. Maar waar blijft de vorst?

De schaatsliefhebbers uit Bedum en omgeving kunnen niet wachten om de ijzers onder te binden. Ook twee jaar geleden was er een late winter. Destijds hadden we pas op 7 februari de eerste officiële matige vorst. We hoeven ons nog geen zorgen te maken. Februari en maart kunnen ons nog veel ijspret geven.

Gelukkig is er voor de liefhebbers die niet willen wachten op 10 minuten rijden de prachtige ijshal van Kardinge.

IJsbaan Bedum wacht op vorst 

 
Man in Zuidwolde valt van fiets en raakt ernstig gewond
Gepubliceerd op vrijdag 17 januari 2020

Vanmiddag is een man in Zuidwolde van zijn fiets gevallen en ernstig gewond geraakt. Of de man onwel is geworden tijdens het fietsen is niet bekend. De hulpverleners waren gelukkig snel ter plaatse. De man is met de traumahelikopter naar het UMCG gebracht.

Man in Zuidwolde valt van fiets en raakt ernstig gewond 

Hoe het met de man gaat is op dit moment niet bekend.

 
Aantal subsidies voor verduurzamen woning verschilt fors per gemeente
Gepubliceerd op donderdag 16 januari 2020

Meeste aanvragen in Noord-Nederland.

Naast twee landelijke regelingen om de woning te verduurzamen, kunnen huiseigenaren vaak ook een gemeentelijke subsidie hiervoor aanvragen. Het aantal regelingen blijkt per gemeente echter sterk te verschillen. Waar ruim de helft van de Nederlandse gemeenten (59%) geen aanvullende subsidies biedt voor verduurzaming van de woning, loopt het aantal regelingen in andere gemeenten op tot vier. Dit blijkt uit een analyse door Vattenfall van alle Nederlandse energiesubsidies en aanvragen.

In de gemeenten Sint Anthonis en Nijmegen wordt verduurzaming op lokaal niveau het meest gestimuleerd. Inwoners kunnen hier vier gemeentelijke subsidies aanvragen, onder meer voor groene daken of het aanschaffen van zonnepanelen. Ook in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam wordt energiebesparing gestimuleerd met drie lokale subsidies.

Landelijke subsidies vooral in Noord-Nederland populair
Landelijk zijn twee subsidies beschikbaar: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis voor isolatiemaatregelen (SEEH) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie voor duurzame energieopwekking (ISDE). Deze subsidies worden met name in de Noordelijke provincies aangevraagd, zoals Groningen en Friesland.

 


Bron: Vattenfall.nl

 

In 2016 en 2017 werd de ISDE subsidie met name aangevraagd voor het aanschaffen van een pelletkachel (50% van de aanvragen) of warmtepomp (32%). Het plaatsen van een zonneboiler of biomassaketel is minder populair.
 
In gemeenten werden per 10.000 huishoudens gemiddeld 51 subsidieaanvragen toegezegd. De meeste aanvragen werden op Ameland ingewilligd. Per 10.000 huishoudens werden daar 426 aanvragen afgehandeld, waarvan 78% voor warmtepompen.

Spouwmuurisolatie populairste maatregel voor SEEH-aanvraag
Van alle maatregelen waren spouwmuurisolatie (34%) en vloer- of bodemisolatie (30%) in 2017 het populairst voor SEEH-aanvragen. De subsidieregeling werd door huiseigenaren vooral in Oost-Nederland veel gebruikt: in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland werden meer aanvragen toegezegd dan elders.

Gemiddeld werden er per 10.000 huishoudens 28 SEEH-subsidieaanvragen ingediend bij een gemeente. Aa en Hunze stimuleert isolatie relatief gezien het meest. Hier werden per huishouden namelijk subsidies aangevraagd voor bijna vijf keer meer energiebesparende maatregelen dan landelijk gemiddeld (139).

 

 
Kinderdoemiddag: help de vogels!
Gepubliceerd op donderdag 16 januari 2020

Het Groninger Landschap organiseert op zaterdag 25 januari om 14.00 uur de jeugdactiviteit: voer maken voor vogels.

 
Fitis - Het Groninger Landschap

In de natuur zijn planteneters, vlees eters en alles eters. Mensen kunnen van alles eten temeer we het eten kunnen bereiden. Bij onze gevleugelde vriendjes is dat ietsjes anders; ze kunnen niet koken of braden en hebben geen bestek. Afhankelijk van wat er op hun menu staat zullen ze dus hun snavel en eventueel poten, gebruiken.

Help mee om een menu samen te stellen en te bereiden voor onze gevleugelde vriendjes.

Start om 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Wolddijk 103, 9738 AD te Groningen

Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

 
Een “oud” testament is nog steeds geldig!
Gepubliceerd op donderdag 16 januari 2020

Een “oud” testament is nog steeds geldig! - Emmius Notarissen

Een testament dat ooit is opgemaakt bij de notaris blijft zijn geldigheid behouden ook al is het erfrecht in 2003 ingrijpend veranderd.

Want er is namelijk bepaald dat testamenten die vóór 2003 zijn gemaakt altijd voorgaan op het nieuwe erfrecht. Dit hoeft op zich geen bezwaar te zijn, maar omdat er in uw leven het nodige veranderd kan zijn, blijft het van belang om na te gaan of die oude testamenten nog wel passen bij uw wensen en bij de mogelijkheden die het nieuwe (huidige) erfrecht u bieden. Ook als uw testamenten opgemaakt zijn in 2003 of daarna is het raadzaam om eens in de drie jaar naar de notaris te gaan om te kijken of uw testamenten nog “up to date” zijn en voldoen aan uw wensen.
 
Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak op het servicepunt van Emmius Notarissen in Bedum, gevestigd aan de Vlijt 2a te Bedum of kom even binnen lopen.

Wij zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur of op afspraak. Uiteraard bent u ook van harte welkom op een van onze andere vestigingen (in Ten Boer, Delfzijl of Appingedam).

U kunt ons bereiken op telefoonnummer 050- 3021202 of maak een afspraak via onze website www.mijnemmiusnotarissen.nl.
 

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 5971

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM