Wielerronde van Bedum  
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
                                         Evenementen Agenda BedumColumns

Historie


    rss newsfeed logo 25px.jpg
Volg Bedumer.nl op Twitter 
Wie kent de mensen op deze oude foto? - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum.
Gepubliceerd op maandag 19 maart 2018

De Historische Vereniging gemeente Bedum wil graag het volgende weten:

Foto: 360539 Bibliotheek Bedum

- Wie kent deze personen en hoe heten zij?
- Waar is deze foto gemaakt?
- Wanneer en ter gelegenheid waarvan is deze foto gemaakt?

Wie kent de mensen op deze oude foto? - Fotoarchief Historische Vereniging gemeente Bedum.

Als u meer informatie over deze foto heeft, kunt u contact opnemen met Harm-Jan Zuidema, Kapelstraat 10 Bedum, tel. 3015396. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of met Sieger de Groot, Westerseweg 9, Zuidwolde tel. 3012227. E-mail adres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Ook is de foto te zien in het documentatiecentrum van de Historische Vereniging en op de website www.zoastwas.nl onder foto's advertentieblad. Het centrum is gevestigd in de bovenruimte van de gymzaal aan de Schoolstraat nummer 17 en geopend op maandag van 19.30-21.00 uur, uw reacties zijn hier natuurlijk ook welkom.
Voor het laatste nieuws van de Historische Vereniging, foto's en de geschiedenis van de gemeente Bedum, bezoekt u de website van de vereniging: http://www.zoastwas.nl

Op de foto van de vorige keer zijn geen bruikbare reacties binnen gekomen.

Indien er mensen zijn die de namen wel weten, maar niet gereageerd hebben, vragen wij die om alsnog te reageren.

 
’s Heeren Loo en manege De Bonte Schimmel gaan samenwerken
Gepubliceerd op maandag 19 maart 2018

Sinds woensdagochtend 7 maart is het een gezellige boel bij manege De Bonte Schimmel aan De Wroetende Mol in Bedum. Ongeveer twintig mensen met een verstandelijke beperking krijgen (allemaal cliënten van  ’s Heeren Loo) hier dan paardrijles. Een bijzondere en mooie activiteit die alleen mogelijk is dankzij de inzet van een groep fanatieke vrijwilligers en bevlogen eigenaresse.

 

“Bijna Iedereen kan meedoen” vertelt bewegingsagoog paardrijden Veronique van Duinen ons. “Voor de mensen die wat slecht ter been zijn is er een speciale opstaptrap of een tillift”

Iedere les is weer een feest voor de cliënten die je zichtbaar ziet genieten. “We hebben een gevarieerd aanbod en proberen zoveel mogelijk variatie in te bouwen. Zo hebben we een speciale spiegel waar de mensen zich zelf zien rijden en worden er spelletjes gedaan. En natuurlijk proberen we met iedere cliënt even heerlijk te draven” vertelt Veronique ons enthousiast.

De samenwerking tussen ’s Heeren Loo en de manege gaat echter nog veel verder. Op korte termijn wordt er op de manege ook dagbesteding aangeboden voor mensen met een verstandelijke beperking:
Manager dagbesteding Geert Willem Kloppenburg: “We proberen een mooie plek in te richten voor mensen met een verstandelijke beperking die van paarden houden. Hier mogen onze cliënt werknemers paarden verzorgen en voeren, stallen schoonmaken en bijvoorbeeld de zadels van de paarden verzorgen. Maar er is ook ruimte voor cliënten die in de kantine willen werken om onze gasten van koffie te voorzien”

Ook Ester Schimmel eigenaresse van manege “De Bonte Schimmel” is erg blij met deze samenwerking: “Onze visie en doelen komen heel duidelijk overeen met die van ’s Heeren Loo. Het is nu mooi om samen te bouwen en plannen te maken voor de toekomst”

Zowel bij het paardrijden als voor de dagbesteding is nog ruimte voor nieuwe cliënten.
Informatie bij; Antje Pol (werkbemiddelaar) 06-15086292 / Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  

 

 
Voorjaar Schrijf Driedaagse Autobiografisch & Creatief Schrijven 20, 21 en 22 april 2018
Gepubliceerd op maandag 19 maart 2018

Voorjaar Schrijf Driedaagse Autobiografisch & Creatief Schrijven 20, 21 en 22 april 2018 

Levensverhalen Schrijven op Schrijfboerderij Bedum o.l.v. Margje Vos.

Drie dagen op verhaal komen met levende en verrassende verhalen in een rustgevende en sfeervolle omgeving, in de beslotenheid van een kleine groep.

Het verhaal van je leven schrijft zichzelf. De werkwijze van de cursus is eenvoudig, praktisch en laagdrempelig. Spelenderwijs, middels korte schrijfopdrachten worden de basisvaardigheden van het autobiografisch schrijven geoefend. Iedereen kan het leert de ervaring. Pen en papier is voldoende.

Schrijfervaring is niet nodig
Het doel van het schrijven in een groep is het schrijfplezier. Als het plezier in het schrijven er is volgen de mooie verhalen als vanzelf. Laat je inspireren en schrijf jouw verhaal.

Voorjaar Schrijf Driedaagse Autobiografisch & Creatief Schrijven 20, 21 en 22 april 2018
Margje Vos 

Deskundige en persoonlijke begeleiding
Margje Vos (1948) Erkend gecertificeerd Biografisch Schrijfdocent en psychosynthese coach. Ze is opgeleid in het vak Biografiek en Psychosynthese. De 5 jarige (HB))opleiding Psychosynthese volgde ze bij het Instituut voor Psychosynthese. Ruime ervaring in het individueel begeleiden en groepswerk bij Leven- Werk- Relatie- en Zingeving vragen. Praktijkcentrum Bedum & Groningen.

Meer informatie op:
http://www.autobiografischschrijven.nl/schrijfcursus-programma/

 
Opschoondag op zaterdag 24 maart in Bedum
Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018

KOM OP en HELP MEE!

Opschoondag op zaterdag 24 maart in Bedum 

Supporters van Schoon maken in veel gemeenten straten, pleinen en parken zwerfafvalvrij. De Opschoondag heeft als doel heel Nederland enthousiast te maken om samen te zorgen voor een schone leefomgeving.
De Supporters van Schoon houden op zaterdag 24 maart tijdens de Opschoondag Bedum een grote voorjaarsschoonmaak. Gemeenten, bedrijven, scholen, verenigingen, buren en vrijwilligers; iedereen draagt zijn steentje bij om zwerfafval aan te pakken.

In samenwerking met de gemeente Bedum gaat de Dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang Bedum  ( APB Bedum) haar medewerking verlenen  aan de 16de Opschoondag op zaterdag 24 maart.  En daarvoor willen we samen de handen uit de mouwen steken. 

Opschoondag op zaterdag 24 maart in Bedum

We vragen medewerking van de kinderen, ouders, voetballers , muzikanten , fotografen , dominees , burgemeester, wethouders en raadsleden  enz.  U begrijpt het,  we gaan de handen uit de mouwen steken en willen er een gezellige opruimdag van maken. Speciaal vragen we medewerking van de buurtverenigingen om samen je buurt schoon te maken.

Vanaf 10.30 tot ongeveer 12.30 uur.  De start zal zijn vanaf het Kerkplein ( Versplein ) waar de gemeentelijke veegauto het startschot zal geven. Hesjes , prikkers en afvalzakken liggen voor iedereen klaar. PLUS is sponsor van een lunchpakketje en voor de kinderen is er na afloop versnapering.

We willen met elkaar aan de slag om ons mooie dorp er weer spic en span uit te laten zien.

 
Dikkie Dik komt voorlezen in Bedum en Winsum
Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018

Dikkie Dik komt voorlezen - bibliotheek Bedum 28 maart 2018

Dikkie Dik de bekende hoofdpersoon van grappige peuterboekjes komt naar de dreumes peuter cafés in Noord Groningen. Kinderen die dat willen kunnen met Dikkie Dik op de foto. En natuurlijk wordt er uit de boeken van Dikkie Dik voorgelezen.

In het kader van BoekStart worden er in de bibliotheken dreumes-peuter uurtjes georganiseerd. Boekstart Dreumes-peuteruurtjes zijn voor kinderen van 0 - 4 jaar én hun ouders, grootouders of oppas. Voorlezen, informatie, spelen, knutselen of gezellig even bijpraten.

De kinderen kunnen Dikkie Dik ontmoeten bij de volgende Boekstart dreumes peuter cafés

Woensdagochtend 28 maart van 10.00-11.00 uur in bibliotheek Bedum
Op vrijdagochtend 30 maart van 10.00-11.00 uur in bibliotheek Winsum

Je bent van harte welkom met je kindje!

 
Start nieuwe Adviesraad Wmo en Jeugd BMWE-gemeenten: Adviesraad het Hogeland
Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018

Start nieuwe Adviesraad WMO en Jeugd BMWE-gemeenten - Adviesraad het Hogeland

De Wmo-adviesraden uit Bedum, Winsum en Eemsmond en de Ouderenraad en Platform Gehandicapten uit De Marne hebben de afgelopen periode samengewerkt om tot een nieuwe adviesraad Wmo en Jeugd te komen: Adviesraad Het Hogeland. Op 16 maart worden de leden van deze nieuwe adviesraad officieel geïnstalleerd. Adviesraad Het Hogeland gaat werken volgens een nieuwe werkwijze die aansluit bij de visie van de nieuwe gemeente Het Hogeland: inwoners worden gevraagd om op themaniveau mee te praten over ontwikkelingen.

Voor advisering over Wmo en jeugd werden tot voor kort de Wmo-adviesraden van Eemsmond, Bedum en Winsum, de ouderenraad De Marne en het Platform Gehandicapten De Marne ingeschakeld. In samenwerking met deze adviesraden is nu de nieuwe Adviesraad Het Hogeland opgericht. Voor advisering over de participatiewet blijft de Cliëntenraad Werk & Inkomen bestaan.

Menne van Dijk, wethouder gemeente Bedum: “We hebben de afgelopen tijd samen gezocht naar een vorm en werkwijze van adviesraad die het beste aansluit bij de huidige ontwikkelingen rondom de vorming van onze nieuwe gemeente én de ontwikkelingen in het sociaal domein. Gemeente Het Hogeland wil beleid uitvoeren dat aansluit bij degene waar het om gaat, de inwoner. Met elkaar zijn we tot de conclusie gekomen dat we dit het beste kunnen doen door te werken met één adviesraad, die door middel van kerngroepen de stem van de inwoner ophaalt”.
 
Installatie
Op 16 maart worden de leden van de adviesraad officieel geïnstalleerd voor een periode van maximaal 4 jaar. Op dit moment zijn er 7 leden en zijn er 3 vacatures. De heer Egbert Kruidhof is benoemd als voorzitter. Voor de openstaande vacatures worden binnenkort sollicitatieprocedures gehouden. Inwoners uit de BMWE-gemeenten zijn van harte uitgenodigd om te reageren.
 
Iedereen kan meepraten
De adviesraad kijkt hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat kwetsbare inwoners ondersteund kunnen worden en mee kunnen doen in de samenleving en geeft daarover gevraagd én ongevraagd advies aan het college van B&W. Adviesraad Het Hogeland doet dit via een nieuwe werkwijze. Dit houdt in dat er gewerkt wordt met verschillende kerngroepen, bestaande uit inwoners die voor een bepaalde periode bij een bepaald onderwerp meedenken. Iedereen die dan wil meepraten over een thema is van harte welkom. Op basis van de geluiden van inwoners wordt het advies opgesteld.

Online en interactief
Voor de Adviesraad Het Hogeland is het belangrijk dat zij zichtbaar is voor inwoners en instanties. Binnenkort komt de nieuwe website www.adviesraadhethogeland.nl online. Voor vragen en signalen is de raad vanaf dan ook per mail te bereiken.

 

 
SP organiseert bewonersbijeenkomst over verkeerssituatie “Walfridusbuurt” Bedum
Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018

De SP organiseert op maandag 9 april om 19:30 uur een bewonersbijeenkomst in hotel het gemeentehuis in Bedum. De partij is langs de deuren geweest om in gesprek te gaan met de bewoners van de Walfridusstraat, het Walfridushof, de Coenderstraat, Ludgerstraat en de Schultingastraat. Ruim de helft van ondervraagden maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid.

Een gedeelte van de buurt is nog ingericht als woonerf, de gemeente heeft echter de verkeersborden die dat aangeven verwijderd. Het is nu een 30 km. zone. Dat is gevaarlijk, want er spelen kinderen op straat en ouderen lopen er met rollator.
“Het is wachten tot het mis gaat”, aldus een bezorgde bewoner. “Mensen rijden hier veel te hard en kijken niet uit”.

SP-woordvoerder Marieke Bootsma: “Men geeft ook aan dat de schuine drempels niet veilig zijn. Zo vertelde een man dat zijn vrouw drie maanden geleden gevallen is en nog steeds niet is hersteld.” Op enkele plekken zijn perkjes geplaatst om de snelheid te beperken. Deze zijn volgens de bewoners onzichtbaar in het donker, en soms op vreemde plekken geplaatst.

Men gaf aan dit anders te willen, daarom organiseert de partij een bijeenkomst.
Tijdens deze bijeenkomst wil de SP met bewoners plannen maken om de situatie veiliger te krijgen.

 
Kinderkledingbeurs Bedum op 6 april 2018
Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018

Kinderkledingbeurs Bedum op 6 april 2018

De eerste zonnestralen hebben zich al weer laten zien, zolders en kledingkasten worden opgeruimd. Kortom.. het is weer tijd voor onze sfeervolle voorjaarsbeurs.

Ongeveer 80 standhouders kunnen hun leukste spulletjes een 2e bestemming geven. We verwachten weer 500-600 bezoekers die volop keuze hebben uit (tweedehands) kinderkleding en speelgoed.
Chunk en more staat weer op de beurs met hun nieuwste producten, en ook kan er natuurlijk weer een lekker kopje koffie of thee worden gedronken.

Wijzelf zijn al weer volop bezig, zo kun je zoals altijd, een gratis plek op de beurs winnen, en maak je kans op 25 euro shoptegoed, als je onze rebus goed oplost.
Deze acties kun je vinden via onze Facebook pagina KinderkledingbeursBedum .

Ook nieuwsgierig geworden?
Zet 6 april dan alvast in uw agenda.

vrijdag 6 april van 19:00 tot 21:00
Togtemaarschool
De Vlijt 14, 9781NR Bedum
 

Wij hebben er weer zin in.

Met vriendelijke groet,
Verena en Hanneke
(Team Kinderkledingbeurs Bedum)

 
Eindbedrag Bedumer Winterloop 2018 bekend
Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018

Eindbedrag Bedumer Winterloop 2018 bekend 

De totaalscore heeft even op zich laten wachten, maar het eindbedrag van de Achtste Bedumer Winterloop is nu bekend.

Vol trots en met heel veel dank aan de lopers, vrijwilligers en sponsoren mag ik jullie vertellen

dat het  € 106.084,00  is geworden!

Hiermee is zelfs het recordbedrag van vorig jaar ruim overschreden. Alles zat dit jaar mee en zelfs het weer was ons gunstig gezind. Het was een geweldige happening en mede door het nieuwe onderdeel ” de Stiletto Run” een hilarisch evenement.

Dus lieve mensen nogmaals dank – uiteraard ook namens het UMCG Kanker Researchfonds – voor jullie bijdrage in welke vorm dan ook! Ik ben trots op jullie!

Klaes Hoekstra, voorzitter van de Bedumer Winterloop. 

 

Eindbedrag Bedumer Winterloop 2018 bekend

Eindbedrag Bedumer Winterloop 2018 bekend 

 
Schade door mijnbouw melden bij nieuw schadeloket Van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groning
Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018

Schade door mijnbouw melden bij nieuw schadeloket Van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groning
 
Bewoners en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen vanaf maandag 19 maart terecht bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Vanaf dat moment kunt u (alleen) daar uw schade melden die het gevolg is van gaswinning in Groningen en gasopslag in Norg.
 
Bereikbaarheid Schadeloket
Het schadeloket is telefonisch te bereiken op nummer: 0800 – 4444 111 (7 dagen in de week van 8.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ‘s avonds). Ook kunt u op de website ww.schadedoormijnbouw.nl een digitaal schadeformulier invullen. En u kunt langskomen op Cascadeplein 10, 9726 AD in Groningen (op werkdagen van 08.00 uur  tot 17.00 uur). Bewoners en ondernemers kunnen er hun schade melden. Ook is er voor iedereen persoonlijk een zaakbegeleider.
 
Werving nieuwe mensen
Het schadeloket zit in een opstartfase, die zeker enkele weken zal duren. Zo wordt het aantal telefonisch medewerkers nog uitgebreid van de huidige dertig naar circa tachtig. Momenteel is de werving in volle gang. Er is komende weken daarom mogelijk sprake van wachttijden aan de telefoon. Op een deel van de vragen zal ook niet direct antwoord zijn. Deels omdat medewerkers zich het complexe onderwerp nog eigen moeten maken, deels omdat de commissie nog gaat besluiten over bijvoorbeeld het proces van schadeafhandeling.
 
Duidelijkheid
De commissieleden zijn onlangs (op 9 maart) door de ministerraad benoemd. Zij beginnen de eerste week van april met hun werkzaamheden. Zij zullen zich dan eerst inwerken en in gesprek gaan met belangenorganisaties van bewoners en andere betrokkenen. Half april volgt een besluit over de werkwijze en dan wordt ook duidelijk wanneer de eerste beoordelingen, besluiten en uitbetalingen van schadevergoeding plaatsvinden.
 
Belangrijke stap
De opening van het loket vormt een belangrijke nieuwe stap in de onafhankelijke afhandeling van schade als gevolg van de gaswinning in Groningen. Zoals vastgelegd in het nieuwe schadeprotocol, waarover provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen op 31 januari overeenstemming hebben bereikt met het kabinet, hoeven individuele schademelders geen zaken meer te doen met de NAM. Alle schademeldingen worden voortaan individueel behandeld en beoordeeld door de onafhankelijke Commissie die ook de hoogte van de schadevergoeding vaststelt.
 
Flinke uitdaging
Het nieuwe schadeloket wacht meteen een flinke uitdaging. Komende maandag start de verwerking van ruim 11.500 schademeldingen die sinds 31 maart 2017 zijn gedaan bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Deze schades, die nog niet zijn afgehandeld, worden op maandag 19 maart door het CVW overgedragen aan en beschikbaar voor de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.
 
Over het schadeloket en de Commissie
Het schadeloket wordt gevormd door mensen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), medewerkers die overkomen van het CVW en nieuwe medewerkers met andere achtergronden. Ook beschikt het schadeloket over zeker 65 schade-experts. Zij worden allen getraind en later ook verder opgeleid volgens de door de commissieleden nog vast te stellen nieuwe werkwijze. Het schadeloket ondersteunt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen bij haar werk. De Commissie bestaat uit acht leden met als voorzitter Bruno van Ravels.

 

 
De Grode Grunneger Oavend op donderdag 15 maart
Gepubliceerd op maandag 12 maart 2018

 

De Grode Grunneger Oavend: Wat weet jij nou

helemaal van het Gronings? 

 

Twee dagen voorafgaande aan het jaarlijkse taalevent Dag van de Grunneger toal vindt de Grode Grunneger Oavend plaats; een wel heel bijzondere en bonte avond waar ‘de stand van t Grunnegs’ onder de loep wordt genomen. Zit er nog toekomstmuziek in de moedertaal van Groningen of is het een zinkend schip? De Grode Grunneger Oavend wordt gehouden in het Der Aa-Theater in de stad en heeft een avondvullend programma.

Centraal onderdeel van de avond is de Grunneger quiz samengesteld door Ingeborg Nienhuis (publicist en docente Gronings) en onder leiding van RTV Noord-man Wiebe Klijnstra, bekend van Klouk en De Noordmannen. Marlene Bakker is van de partij en zit onder andere in de jury en er is muziek van VanDeStraat, de huisband van de avond met frontman Olaf Vos, en Grunneger soul van Theo de Groot & Roger Goudsmit. Columnist Herman Sandman komt langs en verdiept zich in de zonnige en donkere toekomst van het Gronings. En natuurlijk mag de ‘Godfather van t Grunnegs’ Henk Scholte niet ontbreken op een avond als deze. De presentatie is in handen van Theo de Groot (theatermaker en docent Groninger taal en letterkunde) en Rolf Schreuder is de man van de techniek.

De Grode Grunneger Oavend - Wat weet jij nou helemaal van het Gronings?

De Grode Grunneger Oavend - Wat weet jij nou helemaal van het Gronings? 

De Dag van de Grunneger toal en de Grode Grunneger Oavend worden georganiseerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur (Huis van de Groninger Cultuur en Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)),  Groninger Forum, Stichting t Grunneger Bouk en de Groninger Archieven. Beide taalevents worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen.

Kijk voor meer informatie op de website www.webloug.nl

Grode Grunneger Oavend
Donderdag 15 maart van 20.30 – 22.30 uur
Locatie: der Aa-Theater in Groningen
Reserveren kan via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Toegang gratis

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 5142

Gerelateerde artikelen

Historische Vereniging gemeente Bedum
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM