Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
En weer een aardbeving, angst, onveilig gevoel, schade, verdriet - Verzaakt onze overheid opnieuw?
Gepubliceerd op woensdag 22 mei 2019

Al meer dan 300 woningen met zichtbare schade. Deze keer zijn er opvallend veel meldingen uit de stad Groningen.

Image 

Vanochtend om 05.49 uur vond er in Groningen een aardbeving plaats met een kracht van maar liefst 3.4 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd en de beving vond plaats op slechts 3 km diepte (natuurlijke bevingen vinden plaats op 20 tot 100 km diepte). De beving werd tot in een zeer wijde omgeving gevoeld, door de lange duur van de beving is hij vergelijkbaar met de zwaarste beving die in Groningen heeft plaatsgevonden, namelijk die bij Huizinge met een kracht van 3.6. Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen.

De Groningers hebben behoefte aan veiligheid, rust, compensatie voor alle veroorzaakte leed en schade, geen politiek geleuter. De krokodillentranen van Rutte hebben we genoeg gezien. In plaats van het opkomen en zorgen voor de burgers denken ze in Den Haag alleen maar aan eigenbelang, carrière en geld. De politiek en de NAM spelen samen een gemeen spelletje waardoor de Groningers al bijna 10 jaar in angst leven en schade op schade hebben aan hun woningen. Door de waardedaling zijn de Groningers de afgelopen 10 jaar voor al meer dan 1 miljard euro aan vermogen kwijtgeraakt, gewoon door het rioolputje weggespoeld. Wanneer krijgen de Groningers hun geld terug? Bovendien is meer dan 90% van het geld dat voor de slachtoffers beschikbaar is gesteld aan de strijkstok blijven hangen van organisaties en bedrijven. De Groningers worden dubbel beroofd en dagelijks blootgesteld aan enorme risico’s.

De gevolgen van de gaswinning zorgen ook voor een achteruitgang van de leefbaarheid van het hele gebied doordat er minder mensen willen wonen. Terugloop van de bevolking betekent in de toekomst dat de voorzieningen in dorpen achteruitgaan of helemaal verdwijnen.

Ook wordt het woongenot van de Groningers aangetast. De inwoners van het aardbevingsgebied ervaren minder levensvreugde, ze maken zich zorgen, ze hebben angsten en gevoelens van onveiligheid en ze hebben te maken met schademeldingen. Voor veel mensen geldt dat hun leven wordt beheerst door de gevolgen van de aardbevingen. Al ruim 5.000 inwoners uit aardbevingsgebied dagvaarden de NAM vanwege emotieschade door aardbevingen.

 
Huurdersfront drukt op de rode knop bij Gemeente Het Hogeland & Loppersum
Gepubliceerd op woensdag 22 mei 2019

Huurdersfront drukt op de rode knop bij Gemeente Het Hogeland & Loppersum

Persbericht Huurderfront. 

Begin mei ontvingen Gemeente Loppersum & Het Hogeland een zeer kritische rapportage over de “precaire opstelling” van Woningstichting Wierden & Borgen, die huurderswaakhond Huurdersfront naar eigen ervaring heeft moeten waarnemen en niet kan negeren. Het rapport volgt op de recente beëindiging van het partnerschap tussen Wierden & Borgen en Huurdersfront, wat spaak liep op het voorlopige plan voor woningverbetering van 200 huurwoningen in Bedum. De huurders achter Huurdersfront proberen de keuzes van Wierden & Borgen te begrijpen, maar krijgen van de verhuurder geen enkel antwoord op kritische vraagstukken. Voor maar de helft van deze 200 woningen komt nieuwbouw terug terwijl de andere helft het met modernisatie moet doen. De oude zestiger jaren rijtjeswoningen zijn in 2015 bijna allemaal voorbereid op het versterkingstraject en vertonen vrijwel allemaal hetzelfde beeld qua problematiek. De ene woning loopt daarin iets voor op de ander.

Wierden & Borgen heeft afgelopen jaren voor deze woningen meerdere malen plannen aangekondigd waaronder sloop/nieuwbouw, die telkens werden ingetrokken. Ondertussen wilde de Woningstichting niets meer aan de woningen doen. Op het laatst werd de verantwoordelijkheid in de schoenen van de NAM geschoven. Omdat ze zich daar niet meer mee konden verenigen zetten een aantal huurders in mei vorig jaar Huurdersfront op poten. De beweging ontvangt meteen veel steun van politiek en media. Ze gaan het dialoog aan met Wierden & Borgen die op haar beurt erg positief is over het initiatief en aangeeft graag met de huurders wilde samenwerken. Een en ander komt in Bedum in een stroomversnelling terecht, maar nog niet voldoende voor Huurdersfront. Wierden & Borgen had al vrij snel in de gaten dat ze met een uiterst alerte huurderswaakhond van doen hebben die zich niet zomaar even om de tuin laat leiden. Ze verbraken dan ook uiteindelijk via de media de samenwerking.

“In eerste instantie hebben wij uiteraard in dialoogvorm met deze organisatie willen samenwerken, want door de krachten te bundelen kan je immers meer bereiken. We hebben ze ook echt een kans gegeven want de directeur ging destijds diep door het stof en er werden goeie afspraken gemaakt. Wij geloofden er dan ook in dat we samen het beste eruit zouden kunnen halen voor de huurders. Maar al gauw bleek dat deze Stichting gewoon op de oude welbekende voet wilde blijven door stampen, inclusief huurdersverenigingen. Dat gaat echt niet meer werken.” Aldus woordvoerder Dijkema; “Wij hadden afgesproken om op een transparante manier met elkaar het samenwerkingsverband aan te gaan en dat er met de realiteit zou worden gedeald. Dat houdt in dat wanneer wij problematiek waarnemen en dat aangeven, dit als waardevol gezien wordt en daar op een volwassen manier mee wordt omgegaan.”

Het team van Huurdersfront vindt het plan Bedum vol met vraagstukken zitten waar Wierden & Borgen gewoon geen goed antwoord op kan geven. Dat is volgens het team dan waarschijnlijk ook de primaire reden geweest, dat deze Stichting de waakhond niet langer meer aan hun broekspijpen kon laten snuffelen. “Dan rest ons om dit uitgebreid aan de Gemeentes te rapporteren.” Aldus de woordvoerder; “Hoe kan je het ook uitleggen dat huurders eerst te horen krijgen dat hun woning gesloopt of versterkt gaat worden en dan ineens voor modernisatie in aanmerking komen? Wij kunnen dat denk ik beter verklaren dan de Stichting zelf. Het is dus vooral de geloofwaardigheid die wat ons betreft behoorlijk ter discussie staat. En dat is zeer onwenselijk, wanneer je mensen huisvest.”

Wat het team van Huurdersfront op dit moment dus vooral onder aandacht wil brengen, is dat de Woningstichting nu zelf bepaald heeft dat beschadigde oude woningen die eerder versterkt of zelfs misschien gesloopt moesten worden, het ineens met modernisatie afkunnen. Wierden & Borgen heeft daar speciaal een projectleider voor aangenomen. “Op zich is er niets mis mee dat de Woningstichting zelf eens goed naar de huizen is gaan kijken, daar hebben we vorig jaar ook om gevraagd. Maar wij hadden om constructieve onderzoeken gevraagd en die zijn bij de 99 woningen die niet voor sloop in aanmerking komen alvast niet uitgevoerd. Er zijn maar een aantal woningen bekeken, waarbij een zogenaamde Quick Scan is uitgevoerd. Daar moet trouwens wel uit gebleken zijn dat de woningen af zijn, wij begrijpen dan ook absoluut niet wat ze überhaupt nog met deze woningen willen. De slager keurt wat ons betreft voor de 99 woningen dus nu geheel zijn eigen vlees en lijkt zich vooral weer door geld te laten leiden. De projectleider heeft op de informatieavonden ook aangegeven dat hij niets afwist van schade aan woningen van de Karel Doormanstraat. Dat is niet echt een geruststellend signaal. En de keuzes van Wierden & Borgen zijn al eerder behoorlijk verkeerd uitgepakt, kijk bijvoorbeeld maar naar Middelstum.”

Onder de 101 woningen die wel gesloopt gaan worden zijn er op verzoek van huurders trouwens een aantal constructief onderzocht door de Gemeente Bedum.

Huurdersfront vindt de risicofactoren die de Woningstichting negeert dan ook uiterst zorgwekkend. Dit is ook de reden dat ze in het rapport pleiten voor onafhankelijke onderzoeken en vragen om de verhuurder onder Gemeentelijke toezicht te plaatsen. “Het gaat namelijk wel om de veiligheid en gezondheid van inwoners van de Gemeentes” Aldus de woordvoerder. Het is Huurdersfront vooral een doorn in het oog dat deze verhuurder steeds voor halve maatregelen blijft gaan om zogenaamd zo min mogelijk geld te hoeven uitgeven. Daarmee gaat volgens de waakhond juist heel veel geld verloren en blijft de huurder de negatieve uitwerking ervaren. “Zoals wij het zien krijgt de helft van deze 200 huurders een veilige en gezonde woning en is dat voor de andere helft nog maar de vraag. Als deze verhuurder 20 miljoen extra investeert rekenen ze voor de komende 20 a 30 jaar in één keer af met de problematiek. De problematiek beperkt zich trouwens niet tot deze woningen. Ze kunnen dus vooral beter eens stoppen met steeds zo achter de feiten te blijven aanhobbelen.” Aldus de woordvoerder.

Het team van Huurdersfront hoopt de beide Gemeentes dan ook te kunnen overtuigen van de noodzaak om tegen de precaire opstelling van de Woningstichting op te treden. Op 22 Mei wordt het rapport voorgedragen aan de Raad van Het Hogeland en op 24 Juni aan de Raad van Loppersum. Huurdersfront zal bij beide vergaderingen op de publieke tribune gaan plaatsnemen. Het rapport is inmiddels ook op de www.huurderfront.nl gepubliceerd.

 

 
DWA/Argo blijft in race om kampioenschap
Gepubliceerd op maandag 20 mei 2019

Afgelopen zaterdag gingen de korfballers uit Winsum en Bedum op bezoek bij NQL in Burdaard. Bij de vorige ontmoeting wist DWA/Argo te winnen met 16-13. Na een ruststand van 5-7, lukte het ook dit maal om de punten mee naar huis te nemen. De eindstand werd 11-19.

DWA Argo blijft in race om kampioenschap - na winst tegen NQL in Burdaard 

Er was zaterdag een kleine wijziging in de basisopstelling van trainer-coach André Pettinga. Yarin Smedema speelde op de plek van de afwezige Karen Oostmeijer.

NQL startte scherp en zette al snel een 2-0 voorsprong op het scorebord. De Friezen maakten gebruik van de niet goed oplettende DWA/Argo-spelers. Benjamin Pestoor wist als eerste de score voor DWA/Argo te openen. Na een tegendoelpunt van NQL verzilverde zijn broer Sam Pestoor even later een strafworp, zodat het 3-2 werd. Nadat NQL voor 4-2 zorgde, kwam DWA/Argo op dreef. Nick Brandsma en Benjamin Pestoor brachten samen een gelijke stand van 4-4 op het scorebord. Na nog een doelpunt van NQL kwam DWA/Argo pas echt op gang. Door drie doelpunten op rij uit handen van Tom van der Laan en Natasja Schuuring (2x) gingen beide ploegen de rust in met een 5-7 ruststand.

Na de pauze ging DWA/Argo verder met scoren. Tom van der Laan schoot twee maal raak en zette daardoor 5-9 op het scorebord. NQL leek zich al snel over te geven, want na één doelpunt konden Natasja  Schuuring (2x), Lisanne Pettinga, Lisette Hamminga  en Nick Brandsma achter elkaar scoren. Hierdoor stond er een 6-14 stand op het scorebord. De wedstrijd was in deze fase beslist.  NQL en DWA/Argo speelden de wedstrijd uit, waarbij beide ploegen nog om en om tot goals kwamen. Opvallend wapenfeit was nog dat Yarin Smedema koelbloedig een strafworp verzilverde en verder maakte de meegereisde Ilse Kamstra ook nog haar debuut in het eerste team van DWA/Argo. Uiteindelijk sloot Tom van der Laan de wedstrijd af met twee treffers op rij. Hierdoor werd de eindstand 11-19 en DWA/Argo kon dus de punten mee terug nemen naar Winsum en Bedum.

Door dit resultaat blijft DWA/Argo koploper Harkema op de voet volgen. Er zijn nog drie lastige wedstrijden te gaan, voordat de competitie klaar is.  Aanstaande zaterdag speelt DWA/Argo een thuisduel tegen DTS.  Dit duel zal om 15.30 uur van start gaan. De week erna volgt dan de topper tegen koploper Harkema.

Scores DWA/Argo: Tom van der Laan (5x), Natasja Schuuring (4x), Nick Brandsma (3x), Benjamin Pestoor (2x), Sam Pestoor (2x), Yarin Smedema (1x), Lisanne Pettinga (1x), Lisette Hamminga (1x).

Uitslagen:
Spannum  - Invicta/Frigro  15-19
NQL      - DWA/Argo        11-19
DTS      - SIM             29-12
DTL      - Harkema         14-16

Stand:
Harkema         11-18
DWA/Argo        11-17
DTL             11-15
DTS             11-12
Invicta/Frigro  11-10
Spannum         11-10
NQL             11- 5
SIM             11- 1

 

 
Hertenkamp Bedum opent de poorten - vrijdag 24 mei
Gepubliceerd op maandag 20 mei 2019

Al een paar maanden staat er een nieuw dierenverblijf te pronken in het hertenkamp aan de Beatrixlaan in Bedum. Cliënten van zorgboerderij de Golden Raand zijn er al geregeld aan het werk, maar nu het gras sterk genoeg is komen ook de dieren terug. Het hertenkamp opent op vrijdagmiddag 24 mei vanaf 13.00 uur.

Wethouder Kristel Rutgers van gemeente Hogeland zal om 13.15 uur de officiële opening verrichten en daarna kan het feest losbarsten. Er is muziek, er zijn rondleidingen en voor de kinderen is er een springkussen, een knuffelhoek met konijnen en cavia’s, en er kunnen broodjes gebakken worden.

Er zullen vier alpaca’s zijn, waaronder één die eind vorig jaar geboren is. Daarnaast zijn er mooie plantjes uit de kas van de Golden Raand te koop en is de ijskar aanwezig.

Buurtbewoners, schoolkinderen, (mede)bouwers en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken.

 
Maak kennis met Afghanistan - Colourful Het Hogeland
Gepubliceerd op maandag 20 mei 2019

Op 5 juni van 10-11 uur laat Shazia u in de bibliotheek van Leens kennismaken met de gebruiken van Afghanistan. In dit korte voorproefje het verhaal van Shazia Sohrabi: 37 jaar, getrouwd met Femme en moeder van drie dochters. Over haar reis, familie, dromen en een van de eerste gebruiken!

Maak kennis met Afghanistan - Colourful Het Hogeland

Shazia was bijna 18 jaar toen ze Afghanistan verliet. De komst van de Taliban had veel gevolgen voor haar leven. Zo mocht ze als jonge vrouw niet alleen op straat lopen en ook niet naar school. Ze was niet gevangen, maar zo voelde ze zich wel. En zonder vooruitzicht op opleiding of werk was er weinig perspectief. Haar ouders wilden een betere toekomst voor haar en zo vluchtte Shazia naar Nederland. Ze verbleef een paar maanden in het AZC in Hoogeveen. ‘Daar leerde ik fietsen en kon ik aan het werk; als tolk bij de arts van het AZC’. Uiteindelijk kreeg ze een huis toegewezen in Wehe-den Hoorn.

Het eerste gebruik: gastvrijheid
Shazia was op weg naar Wehe-den Hoorn, maar liep verkeerd. Een jongen wees haar de weg. ‘Hij vertelde zijn vader dat hij mij de weg had gewezen. Waarop zijn vader zei: Breng haar toch naar haar bestemming’. Zo gezegd, zo gedaan. En als in Afghanistan iemand iets voor je doet, dan nodig je diegene uit voor eten of thee. Dus ik zei: Kom eens een kop thee drinken. Nooit verwacht dat hij gelijk de volgende dag op de stoep zou staan! Hij is de hele avond gebleven. Femme was op slag verliefd, voor mij was het idee van Nederlandse man niet op mijn netvlies. Twee jaar later had zijn vader een uitgeprocedeerd Afghaans gezin in huis genomen. Ik kwam af en toe bij hen om te vertalen en werd verliefd.’

Belangrijk in Afghanistan: familie
In Afghanistan wilde Shazia graag kapper of schoonheidsspecialiste worden. ‘Na de inburgeringscursus heb ik de opleiding Zorg gevolgd. Het leek me ook leuk om met jonge kinderen te werken, als klasse-assistent bijvoorbeeld. Ik begon aan een volgende opleiding maar werd toen zwanger van de tweeling.’ Tijdens de zwangerschap en bevalling miste Shazia haar moeder extra: ‘In Afghanistan is familie erg belangrijk. Je maakt veel tijd voor elkaar, we waren veel samen. Niet alleen met het gezin, maar ook ooms en tantes, neven en nichten. We kookten en aten vaak samen.

Kennismaken met een stukje andere wereld
Shazia werkt inmiddels als gastvrouw bij Wongema in Hornhuizen: ‘Nederland is echt mijn land geworden. Het is een schoon en veilig land, je kunt zeggen wat je wilt en er zijn eerlijke mensen. Tegen mijn kinderen zeg ik: Er zijn zoveel kansen in Nederland: pak die kansen! Ik pak deze kans om jullie te vertellen over Afghanistan. Mijn vader vertelde ons vroeger veel verhalen, hij liet ons echt de wereld ‘zien’. Fijn dat ik dat nu ook kan doen: door aan jullie het mooie land en de gebruiken te laten zien.

 

 
Fietstocht door het Groninger landschap - zaterdag 1 juni 2019
Gepubliceerd op maandag 20 mei 2019

Fietstocht door het Groninger landschap - zaterdag 1 juni 2019

Evenals voorgaande jaren organiseert de Historische Vereniging gemeente Bedum op zaterdag 1 juni a.s. een fietstocht voor haar leden en andere belangstellenden.

Onder leiding van Wim Durenkamp wordt een tocht gemaakt van ca. 35 kilometer. Waar de tocht precies langs gaat blijft zoals altijd een verrassing, maar het zal in de omgeving van onze eigen gemeente zijn.

Tijdens de tocht door het prachtige Groninger landschap wordt in elk geval een historische plaats/historisch gebied bezocht (met rondleiding). Uiteraard zullen hier en daar interessante wetenswaardigheden worden verteld.

Belangstellenden verzamelen zich om 9.45 uur bij de Meenschaar te Bedum. Het vertrek is uiterlijk om 10.00 uur. Voor koffie en thee onderweg wordt gezorgd. Fietst u mee, dan wordt u verzocht zelf een lunchpakketje mee te nemen.

De kosten voor deelname aan de fietstocht bedragen € 4,00 voor leden en € 6,00 voor niet-leden.

 

 
SV Bedum behaald status Lokale Jeugdopleiding en presenteert nieuwe jeugdsponsors
Gepubliceerd op maandag 20 mei 2019

SV Bedum heeft van de KNVB het certificaat “Lokale jeugdopleiding” ontvangen. Voor de jeugdopleiding is dit een erkenning van het beleid dat de afgelopen seizoen is gevoerd. Daarnaast maakt SV Bedum bekend dat Online & Offline Marketingbureau Problicity zich als hoofdsponsor heeft verbonden aan de jeugdopleiding.

Op zaterdag 18 mei ontving Hoofd jeugdopleiding Jelmer Meinardi, onder het toeziend oog van tientallen jeugdspelers, namens de vereniging uit handen van Henk Hoiting van de KNVB het officiële certificaat dat bij de status Lokale Jeugdopleiding hoort.

SV Bedum behoort daarmee tot een selectieve groep voetbalverenigingen die de status Lokale Jeugdopleiding hebben ontvangen. Van de ruim 2600 voetbalverenigingen in Nederland beschikken ongeveer 100 clubs over een KNVB-certificaat voor hun jeugdopleiding.

Kwaliteit & Performance Programma
In samenwerking met sportadviesbureau NMC Bright heeft SV Bedum het afgelopen seizoen het Kwaliteit & Performance Programma van de KNVB doorlopen. De jeugdopleiding is op 65 verschillende punten doorgelicht en beoordeeld zoals beleid en bestuur, opleidingsvisie, het technisch kader, ontwikkelkansen voor jeugdspelers en trainingsprogramma’s.

SV Bedum behaald status Lokale Jeugdopleiding en presenteert nieuwe jeugdsponsors 

In maart 2019 is vanuit het programma een audit uitgevoerd. Het resultaat van deze audit was dat SV Bedum op 61 punten voldeed aan de gestelde eisen. Een afwijking op 4 punten is toegestaan door de KNVB.

In de daarop volgende review in april is met specialisten van NMC Bright, de KNVB en externe experts een opzet gemaakt om op deze 4 punten verbeteringen voor de jeugdopleiding aan te brengen. De komende maanden zal er hard gewerkt worden om ook op deze 4 punten aan de eisen te voldoen.

In het eindrapport van de KNVB en NMC Bright was er veel waardering voor de opleidingsvisie en methodiek die gehanteerd wordt, de doorstroomkansen van jeugdspelers en de positieve houding van de jeugdcommissie en het hele technisch kader.

SV Bedum behaald status Lokale Jeugdopleiding en presenteert nieuwe jeugdsponsors 

Sponsors voor de jeugdopleiding
Behalve de uitreiking van het certificaat, presenteerde SV Bedum op 18 mei ook de nieuwe hoofdsponsor voor de jeugdopleiding. Online & Offline Marketingbureau PROBLICITY (www.problicity.nl) heeft zich voor drie seizoen verbonden aan de jeugdopleiding van SV Bedum als hoofdsponsor. Ook Landbouwmechanisatiebedrijf LMB Rutgers (www.rutgersmechanisatie.nl) werd gepresenteerd als sponsor van de jeugdopleiding.

De jeugdafdeling van SV Bedum heeft afgelopen seizoen een Sponsorplan voor de jeugdopleiding uitgewerkt en gepresenteerd aan diverse sponsoren. Met Problicity en LMB Rutgers is dus al overeenstemming bereikt voor een samenwerking. Met andere geïnteresseerde bedrijven wordt nog gesproken.

Geweldige impuls”
Voorzitter van de jeugdcommissie Vincent Geerling is zeer verheugd met de certificering en de overeenkomst met de sponsoren. “Dit is een geweldige impuls voor de jeugdopleiding en de hele vereniging. We hebben de afgelopen seizoenen veel werk verzet om onze jeugdopleiding naar een hoger niveau te tillen en zijn daar met dank aan de jeugdcommissie, het Technisch Hart Jeugdopleiding en de trainers van de jeugdafdeling in geslaagd. We hebben met de certificering de bevestiging gekregen dat we goed bezig zijn. We weten nu ook wat we moeten doen om de laatste stappen te zetten naar het ambitieniveau dat we nastreven. Met de steun van de sponsors hebben we nu extra mogelijkheden om elke jeugdspeler van SV Bedum de kans te geven om het maximale uit zijn of haar voetbaltalent te halen. Verdere ontwikkeling van ons jeugdkader staat daarbij op nummer één. We willen de kwaliteit van ons jeugdkader naar een nog hoger plan brengen maar ook in kwantiteit willen we stappen gaan maken. Met meerdere verenigingsmensen zijn we al in gesprek om een actieve rol te gaan vervullen in de jeugdopleiding.”

 

 
Daders graffiti vernielingen gepakt
Gepubliceerd op maandag 20 mei 2019

Daders graffiti vernielingen Bedum gepakt

Afgelopen tijd kwamen er bij de politie meerdere aangiften binnen van vernielingen. Verschillende plekken in Bedum waren met graffiti bekladderd. Drie jongeren ( 2 uit Bedum en 1 uit Groningen ) hebben zich gemeld bij de politie en zij hebben bekend deze vernielingen te hebben gepleegd.

De jongeren worden aangemeld bij bureau "HALT" en krijgen mogelijk een taakstraf. (bron: https://www.facebook.com/politieommelandennoord/)

Daders graffiti vernielingen Bedum gepakt

Daders graffiti vernielingen Bedum gepakt 

 
WOZ aanslag gemeente Het Hogeland - veranderingen en opnieuw forse verhogingen
Gepubliceerd op vrijdag 17 mei 2019

WOZ aanslag gemeente Het Hogeland - veranderingen en opnieuw forse verhogingen

De aanslag gemeentelijke belastingen voor dit jaar is weer binnen. De Bedumers  hebben ten opzichte van de voormalige gemeente Bedum enkele opvallende wijzigingen waargenomen. De bijsluiter geeft helaas niet alle informatie over de nieuwe aanslag.

Enkele punten uit de bijsluiter:

Rioolheffing, de rioolheffing is met 20 procent verhoogd. In 2018 was het voor de eigenaren €216,00 en nu €258,96. Een forse verhoging!

Hondenbelasting , met ingang van 1 januari 2019 is de hondenbelasting in de gehele gemeente Het Hogeland afgeschaft. Alleen in de voormalige gemeente Bedum werd tot nu toe hondenbelasting geheven.

Betaling gemeentelijke belastingen, in dit blokje wordt aangegeven dat er verschillende mogelijkheden zijn om de gemeentelijke belasting te voldoen. De meest praktische methode welke wordt geadviseerd is door middel van een automatische incasso. Het verschuldigde bedrag wordt dan in negen maandelijkse termijnen afgeschreven. Wanneer u niet met een automatische incasso betaalt, kan de aanslag in maximaal drie gelijke termijnen worden voldaan. De vervaltermijnen zijn op het aanslagbiljet aangegeven.

In de voormalige gemeente Bedum was een betaling mogelijk van vier maandelijkse termijnen. Waarom kan dit niet meer?

Ook wordt helaas niet aangegeven waar de aanvraag voor automatische incasso kan worden ingediend. Het APB Bedum heeft uitgezocht dat een automatische incasso erg gemakkelijk kan worden aangevraagd. Hiervoor kunt u onderstaande link gebruiken:

https://hethogeland.nl/belastingen/automatische-incasso.html

Dorpsbelangenvereniging APB Bedum hoopt u met dit artikel van dienst te zijn geweest. Zijn er toch nog vragen dan kunt u ons via het contactformulier op onze site benaderen.

Stelt u onze activiteiten op prijs? Meldt u dan gelijk aan als lid van het APB Bedum. Voor slechts €. 7,50 per jaar ondersteunt u ons. Met uw bijdrage kunnen wij de ontwikkelingen in de gemeente Het Hogeland blijven volgen en u terzijde staan! Email: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Ook kunt u ons bezoeken tijdens onze eerste inloop spreekuur. Deze wordt gehouden aan de koffietafel van de Jumbo Bedum. U bent welkom op dinsdagmorgen 21 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Hartelijk welkom!

 

 
Groninger Bodem Beweging naar rechter om Wob-verzoek
Gepubliceerd op vrijdag 17 mei 2019

Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Nationaal Coördinator Groningen negeren WOB verzoek Groningers.

Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Nationaal Coördinator Groningen negeren Groningers. 

Woensdag 15 mei stapte de Groninger Bodem Beweging (GBB) naar de rechter, omdat zij geen gehoor krijgt op een Wob-verzoek dat al meer dan een half jaar geleden is ingediend bij de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De termijn waarbinnen de stukken omtrent de HRA-methodiek opgestuurd hadden moeten worden is ruimschoots verstreken. De GBB heeft daarom zowel de minister van EZK als de NCG eind maart in gebreke gesteld. Omdat de informatie ook nu nog niet is geleverd, is de GBB nu naar de rechter gestapt.

Dwangsom gevraagd bij niet leveren stukken binnen gesteld termijn
Omdat de GBB vindt dat de informatie boven tafel moet komen, is de rechter gevraagd een termijn te stellen waarbinnen minister Wiebes en de NCG de informatie moeten leveren en een dwangsom op te leggen als zij daar niet aan voldoen. De stukken hadden van grote meerwaarde kunnen zijn bij de zitting van de Raad van State afgelopen 17 april as. over het gaswinningsbesluit. De GBB en andere partijen hebben een beroep ingesteld tegen het winningsbesluit van minister Wiebes. De toepassing van de HRA-methodiek is namelijk een onderdeel van dit besluit. Omdat de informatie niet op tijd is geleverd kan het nu geen rol meer spelen in het oordeel van de Raad. En dat is een gemiste kans voor Groningen.

Ernstige twijfels over HRA-methodiek reden Wob-verzoek
De GBB vroeg naast onderzoeksrapporten, ook andere schriftelijke stukken en de correspondentie daarover op bij de NCG en de Minister EZK. De reden was dat er bij menigeen, inclusief de GBB, ernstige twijfels waren ontstaan over de toepassing van de HRA-methodiek. Met deze methodiek worden de huizen geprioriteerd voor de versterkingsoperatie. In de praktijk was echter al aangetoond dat sommige huizen die veilig werden verklaard door deze methode, in werkelijkheid onveilig waren. En soms werd een huis veilig verklaard terwijl precies hetzelfde buurhuis volgens de HRA onveilig was. Door deze twijfels en vanwege de centrale rol die de HRA-methodiek heeft in de versterkingsoperatie, wil de GBB over alle mogelijke informatie beschikken, zodat de methodiek beter kan worden beoordeeld.

 
Inwoners Het Hogeland praten mee over nieuwe burgemeester
Gepubliceerd op vrijdag 17 mei 2019

Inwoners Het Hogeland praten mee over nieuwe burgemeester

Alle inwoners van de gemeente Het Hogeland krijgen de gelegenheid inbreng te leveren voor het opstellen van het profiel van de burgemeester van Het Hogeland. De opvolger van waarnemend burgemeester Henk Jan Bolding wordt zo mogelijk nog dit jaar geïnstalleerd.

Het raadplegen van de bevolking begint op vrijdag 17 mei om 12.00 uur. Zaterdag 2 juni is de laatste dag waarop de mening kan worden gegeven. De inwoners kunnen zich aan de hand van tien stellingen uitspreken over verschillende kwaliteiten die de nieuwe burgemeester moet hebben. Zo wordt er gevraagd in hoeverre de nieuwe burgemeester afkomstig moet zijn uit het openbaar bestuur of uit het bedrijfsleven, of zij of hij zakelijk of juist informeel moet opereren en of de burgemeester behoudend of vooruitstrevend moet zijn. Inwoners kunnen op een schaal aangeven welk belang er aan een eigenschap wordt gehecht.

Er zijn verschillende manieren om de mening te geven: zo wordt de lijst digitaal aangeboden op de website www.burgemeesterhethogeland.nl. Dit kan thuis gedaan worden maar ook op de gemeentelijke locaties en de zes bibliotheken in de gemeente. Papieren vragenlijsten zijn beschikbaar op de gemeentelijke locaties, de openbare bibliotheken en op 23 mei op de stembureaus. In de Noorderkrant van woensdag 22 mei en de Ommelander Courant van 23 mei verschijnt deze vragenlijst ook. Hij kan ongefrankeerd naar een antwoordnummer worden gestuurd.

Via de social media van de gemeente Het Hogeland en in advertenties in verschillende media wordt op de reactiemogelijkheden gewezen. Ook de jeugd in de gemeente wordt actief benaderd.

De vertrouwenscommissie, die namens de gemeenteraad de benoeming voorbereidt, vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk Hogelandsters hun stem laten horen. De resultaten van de raadpleging worden betrokken bij de uiteindelijke profielschets voor de burgemeester. Die wordt nog voor de zomervakantie aangeboden aan de Commissaris van de Koning, de heer Paas.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 5686

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM