Wielerronde van Bedum  
Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
                                         Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Nieuwbouw Bederawalda in Bedum gaat van start
Gepubliceerd op vrijdag 25 mei 2018

Wierden en Borgen wacht niet langer op akkoord van de NAM

Deze week heeft Wierden en Borgen besloten om op eigen risico alvast aan de slag te gaan met de voorbereidingen van de nieuwbouw van Bederawalda (2e fase) in Bedum zonder akkoord en bijdrage van de NAM . De toekomstige bewoners worden hierdoor niet langer in onzekerheid gelaten. De gemeente Bedum is blij met het besluit. Omwonenden zijn deze week geïnformeerd over de plannen. 

 

12 luxe woningen in het centrum
De tweede fase bestaat uit de bouw van twaalf luxe levensloopbestendige woningen die uitermate geschikt zijn voor senioren, maar ook voor gezinnen. De woningen zijn gelegen aan de vijver in het centrum van Bedum. Op deze locatie stond eerder de laagbouw van het oude Bederawalda. Alle voorzieningen, zoals de badkamer en slaapkamer komen op de begane grond.  De woningen worden gebouwd in een groene omgeving en beschikken over een eigen tuin met beperkt eigen tuinonderhoud. In de buurt van woningen worden parkeerhavens aangelegd.

Bouwrijp
De grond voor de nieuwe woningen is in 2017 bouwrijp gemaakt. De oude woningen zijn gesloopt en de infrastructuur is voorbereid. Ondertussen voerde Wierden en Borgen gesprekken met de NAM over de vergoeding van de extra kosten voor het aardbevingsbestendig maken van de woningen. Wierden en Borgen vindt dat NAM deze kosten volledig moet betalen. De NAM betaalt echter niet alles, maar het grootste deel wel. Daarom heeft de woningcorporatie nu toch besloten om alvast met de voorbereidingen te beginnen.

Directeur Rinze Kramer: “We vinden dat de onduidelijkheid al veel te lang heeft geduurd. We nemen daarom onze verantwoordelijkheid.” Ook wethouder Jan-Willem van de Kolk van de gemeente Bedum is blij met het besluit van de woningcorporatie: “Met de bouw van de twaalf nieuwe woningen wordt eindelijk de volgende stap gemaakt in het centrum van Bedum. We houden vast aan de plannen, die we als gemeente hebben ontwikkeld. Over enkele jaren ligt het centrum er fantastisch bij.”

Begin 2019
Wanneer de bouw precies van start gaat is nog niet bekend. Door de aantrekkende economie zijn er minder aannemers beschikbaar voor de bouw. Ook de levertijden van bouwmateriaal zijn gestegen. Inmiddels is wel de aanbesteding van start gegaan. Wierden en Borgen verwacht dat de daadwerkelijke bouw begin 2019 van start gaat. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de plannen.

 

 
Bedumer stationsgebied gaat op de schop - Inloopbijeenkomst op 30 mei
Gepubliceerd op vrijdag 25 mei 2018

Bedumer stationsgebied gaat op de schop - Inloopbijeenkomst op 30 mei 

Inloopbijeenkomst op 30 mei;

Er wordt al lang gewerkt aan plannen voor het stationsgebied in Bedum. Die omgeving wordt opnieuw ingericht en de sociale veiligheid wordt vergroot. De parkeergelegenheid wordt verplaatst en het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid. Bij de herinrichting wordt er rekening mee gehouden dat lijnbussen in de toekomst het station gaan aandoen.  Het werk moet na de zomervakantie beginnen.

Al rond 2010 had de gemeente plannen om het stationsgebied een facelift te geven. Die kwamen door verschillende ontwikkelingen niet van de grond. Zo werd er in een studie die de gemeente liet verrichten nog uitgegaan van de komst van een sneltram die onder meer station Bedum zou gaan aandoen. Die tramplannen zijn inmiddels definitief in de prullenbak verdwenen.

Bussen

Om in de behoefte aan meer parkeerruimte te kunnen voorzien, moest grond worden verworven. Dat proces verliep moeizaam. Pas begin dit jaar wist de gemeente eigenaar van de grond te worden. In de plannen die destijds werden ontwikkeld, werd ook uitgegaan van ontsluiting van het station met streekbussen. Bussen  zouden over de Parallelweg moeten gaan rijden. Die plannen gaan voorlopig in de koelkast. Maar kunnen er in een later stadium wel uit worden gehaald. De bushalte komt dan vlakbij het station te liggen.

Presentatie

De huidige plannen voor het stationsgebied worden op 30 mei gepresenteerd. Belangstellenden kunnen dan van 19.00 tot 21.00 uur terecht in De Meenschaar aan de Kapelstraat in Bedum. Vertegenwoordigers van de gemeente  zijn daar om toelichting op de plannen te geven. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de waterhuishouding in het gebied te verbeteren. Dat valt samen met een opknapbeurt van het nabijgelegen hertenkamp. Ook de plannen daarvoor zijn in De Meenschaar te bekijken.

Verdubbeling

De plannen gaan uit van vergroting van de parkeercapaciteit. Een strook, direct naast het spoor aan de westkant van het station, wordt als parkeerplaats ingericht. Daar kunnen 56 auto’s een plaats vinden. De totale capaciteit wordt daarmee verdubbeld.

Wifi en water

De fietsenstalling wordt waarschijnlijk niet vergroot. Dat is niet nodig omdat de capaciteit voldoet na verwijdering van oude ‘weesfietsen’ die er gestald zijn. Op het voorplein, waar nu nog geparkeerd wordt, komen alleen parkeermogelijkheden voor minder validen en taxi’s. De voorzieningen op het station zelf worden ook verbeterd. Er komt een wifi-punt  en er kan water worden getapt. Mogelijk komt er ook een laadpunt voor elektrische auto’s. Het meubilair wordt vernieuwd.

De kosten van de operatie bedragen ruin zes ton. Ongeveer de helft daarvan wordt betaald door de Regio Groningen-Assen 2030. Ook de provincie en de NS dragen bij. De gemeente betaalt 150.000 euro aan het project, naast een bijdrage uit het rioleringsfonds van 175.000 euro.

 
Schrijfdag Autobiografisch Schrijven
Gepubliceerd op woensdag 23 mei 2018

Levensverhalen schrijven

zaterdag 26 mei 2018

van 10.00 - 16.45 uur


Aanschuiven en mee schrijven.
Deskundige begeleiding.
Laagdrempelige schrijfwijze.
Schrijfervaring is niet nodig.

Schrijfdag Autobiografisch Schrijven
Margje Vos

Schrijfboerderij Margje Vos Bedum
Deelname @ 80,00 per persoon incl. Lunch, koffie en thee.
Contant betalen bij aanvang.
Graag wel even aanmelden vooraf
Via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of 06-23489249

www.autobiografischschrijven.nl
www.margjevos.nl

 
120 jaar muziekvereniging Wilhelmina - jubileumconcert op zaterdag 26 mei
Gepubliceerd op woensdag 23 mei 2018

U heeft ze misschien wel gezien, de wat verouderde borden langs de weg met de aankondiging van het jubileumconcert van muziekvereniging Wilhelmina. Inderdaad oude borden, maar zeker nog niet zo oud als de vereniging. Dit jaar bestaat de vereniging namelijk 120 jaar, wat groots gevierd wordt met een concert op zaterdag 26 mei. Het concert vindt plaats in sporthal ‘De Beemden’ in Bedum en begint om 19.30 uur.

Tijdens het concert, met als thema ‘120 jaar springlevend’, wil de vereniging terugkijken op haar rijke verleden en laten zien hoe jong de vereniging tegelijkertijd nog is. Medewerking wordt verleend door presentator Henk de Haan en zangeres Jasmin Lukkes.

Kaarten voor dit evenement zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Atty Holthof, Sperwer 14 in Bedum (dagelijks na 17.00 uur) of online via www.wilhelminabedum.nl.
Die oude borden kunt u nog een tijdje bewonderen, maar binnenkort worden ze vervangen door gloednieuwe borden. Want Wilhelmina is springlevend!

We zien u graag op 26 mei!

Voor meer informatie kijkt u op: www.wilhelminabedum.nl

 
Geslaagde turnwedstrijd in Bedum!
Gepubliceerd op woensdag 23 mei 2018

SV Balans kijkt terug op een fantastische wedstrijddag! Zaterdag 19 mei streden ongeveer 150 turnsters van 8 verschillende verenigingen om de medailles. De wedstrijd werd georganiseerd door SV Balans uit Bedum.

Het was voor de turnsters van de thuisvereniging de eerste wedstrijd in hun nieuwe clubpakjes. Ze zagen er prachtig uit!


Groep 2

In de vroege ochtend kwamen de jongste turnsters naar de sporthal. Een enkele turnster is nog niet zo lang lid, andere deden al vaker mee. Maar spannend blijft het. Twaalf turnsters van SV Balans kwamen in actie.
Bij Mini Instap R2 wist Esther Kooij op de derde plaats te eindigen. Dit behaalde ze vooral door twee mooie sprongen. Julie van Dijk werd vierde en Amber Kerkhof  zevende. Bij Mini Instap D3 werd Liese Vogel 4e, Leonie Zijl 6e. Een 11e plaats was er voor Yvonne Ubels en een 14e plaats voor Roanne van der Sluis.
Robine Dijkhuis kwam net iets te kort voor een podium plaats bij Pre Mini Instap R3. Ze eindigde op de 4e plaats. In het eindklassement eindigde Katie Favre op 6e plaats, Lenthe Scholma  9e, Lieke Gollnau 12e en  Luna Mers  13e.

Geslaagde turnwedstrijd in Bedum!  Zaterdag 19 mei 2018.
Groep 1

In de tweede groep kwamen 8 SV Balans turnsters in actie. Marloes Datema was bij Instap D2 op sprong de beste en eindigde na alle oefeningen als 7e. Bij Mini Instap D2 werd Dione Gerdes 2e. Op balk liet ze de andere turnsters achter zich.
Elin van Dijk turnde zich bij Pupil 2 D2 naar een 2e plaats. Zij scoorde vooral goed op haar brugoefening. Spannend was het wie 3e zou worden. Nicole Zijl had net 0.05 meer punten dan plek 4. Dit dankte ze aan een goede spong en balkoefening.
Een mooie 1e plaats bereikte Dagmar Niemeijer in categorie Jeugd 2 F2. Zij was op 3 van de 4 onderdelen de beste. Marissa Urbach werd 4e en Sarah Visser 5e.
Anneke Kruiger mocht het in haar wedstrijd opnemen tegen twee tegenstandsters. Zij was de beste op de vloer en eindigde keurig als 2e in het eindklassement.

Geslaagde turnwedstrijd in Bedum!  Zaterdag 19 mei 2018.
Groep 1

Om 15:00 startte de laatste groep turnsters. Twee SV Balans turnsters in categorie Pupil 1 D2. Jasmijn Damminga wist 2e te worden op brug en vloer. In totaal eindigde ze net naast het podium op een 4e plaats. Amie Shaya werd 15e.
Kirsten Vliem begon niet zo goed als gehoopt aan de wedstrijd. Ze viel een aantal keren van de balk. Maar ze herpakte zich knap en wist als eerste te eindigen op de overige onderdelen en in het eindklassement.
Junior E en senior E streden samen om de medailles. Laura Boomsma probeerde deze wedstrijd een nieuwe sprong, dat goed uitpakte. Ook haar andere oefeningen waren stabiel, wat haar een 2e plaats opleverde. Jantine Kruiger pakte haar punten voornamelijk op de vloer. Na een aantal wedstrijden naast het podium stond zij nu stralend op de 3e plaats.
Anne-Lynn Koenes liet zien dat ze op de balk goed uit de voeten kan. Ze eindigde op dat onderdeel als  1e. In het eindklassement werd ze 2e.

Geslaagde turnwedstrijd in Bedum!  Zaterdag 19 mei 2018.
Groep 3

SV Balans is trots op alle turnsters. Iedereen ging met een mooie medaille en diploma naar huis.
De uitslagen en foto’s staan op de website: www.balansbedum.nl

 

 
Welke Bedumer vrijwilligersgroep verdient extra waardering voor het goede werk?
Gepubliceerd op woensdag 23 mei 2018

Welke Bedumer vrijwilligersgroep verdient extra waardering voor het goede werk? 

NOMINEREN KAN NOG TOT 31 MEI

Vanaf september zet de gemeente Bedum elke twee maanden een vrijwilligersgroep in het zonnetje m.m.v. Mensenwerk Hogeland.
De vrijwilligersgroep wordt gekozen uit de inzendingen vanuit de bevolking.

INFORMATIE EN AANMELDEN
U kunt een vrijwilligersgroep hiervoor aanmelden via de website van de gemeente www.bedum.nl en rechtsboven op “dorpencoördinator” te klikken, of via www.mensenwerkhogeland.nl klikken op “Meer Thema’s” en “Vrijwilligers”  of door een aanmeldformulier op te halen in de Bibliotheek, Kapelstraat 9 te Bedum. Aanmelden kan tot en met 31 mei a.s.

 
Een 'ommetje' door de weilanden
Gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 3 juni om 14.00 uur een wandeling door de weilanden bij bezoekerscentrum Reitdiep.

Zin in een korte wandeling van 2.5 km door een eeuwenoud, cultuurhistorisch rijk landschap met, als we geluk hebben, zicht op schitterende wolkenpartijen? We lopen door weilanden waar elk seizoen ons een andere kijk geeft op dit deel van het Reitdiep landschap. Een gids van Het Groninger Landschap loopt met u mee.

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Kijk voor meer informatie, over deze excursie of andere activiteiten van Het Groninger Landschap, op de website  www.groningerlandschap.nl.
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Locatie: Wolddijk 103, 9738 AD in Noorderhoogebrug / Groningen.

 
Weinig vaarrecreatie door een fout in de vaargids Provincie Groningen
Gepubliceerd op maandag 21 mei 2018

Tot 2016 kwamen er per week ongeveer 65 boten per week door Bedum gevaren. Dit aantal is teruggelopen naar een schamele 6 stuks.

De reden hiervoor is dat in de vaargids van 2017 en 2018 een foutieve vermelding staat; het Boterdiep ter hoogte van ODN/tankstation zou niet toegankelijk zou zijn voor boten met een vaardiepte groter dan 1 meter.

 

Op aandringen van het APB Bedum is meerdere malen getracht boven water te krijgen wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn. De duikploeg van de brandweer Bedum is op zoek geweest naar obstakels op de aangegeven plek maar werden niet gevonden. De gasleidingen van de Gasunie liggen op 3 meter diepte. Ondanks meerdere verzoeken bij het waterschap Noorderzijlvest en de Provincie Groningen is deze foutieve informatie nog steeds niet gecorrigeerd.

Weinig vaarrecreatie door een fout in de vaargids Provincie Groningen 

Een storende fout, ook gezien het feit dat veel mensen en organisaties zich inzetten om het mooie Bedum op de toeristische kaart te zetten en dat dit wordt tegengewerkt door dit soort slordige fouten.

Helaas zal de plaatselijke horeca en detailhandel hier ook de gevolgen van ondervinden.


Weinig vaarrecreatie door een fout in de vaargids Provincie Groningen  

 
Pinksteren is afkomstig van het Oudgriekse woord Pentikostí dat vijftig betekent
Gepubliceerd op vrijdag 18 mei 2018

Pinksteren is afkomstig van het Oudgriekse woord Pentikostí dat vijftig betekent

Zondag is het eerste Pinksterdag. Tegenwoordig weten de meeste mensen niet meer wat Pinksteren betekent en waarom het gevierd wordt.

Pinksteren (Oudgrieks: Πεντηκοστή, Pentikostí Nederlands: vijftig) is een christelijke feestdag, waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Het is de negenenveertigste dag ná Pasen, of volgens een andere definitie de vijftigste dag ván Pasen. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke kerk gemarkeerd. Het kan als zodanig tevens als de eerste christelijke opwekking worden gezien.

Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen. Na Jezus zijn dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang (tot Hemelvaart) de steun van zijn aanwezigheid, waarbij hij hun andermaal uitlegde wat de betekenis was van alles wat hij gedaan had tijdens zijn openbare optreden.

Op de veertigste dag van Pasen (dus niet de veertigste dag na Pasen) werden de leerlingen door Jezus zijn Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en ze de kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren dus, kwam de beloofde Heilige Geest dan ook over de discipelen.

Met name in de vroege middeleeuwen was Pinksteren een zeer belangrijk christelijk feest. Het ging toen gepaard met een week van verplichte rust, bekend als de Heilige Geestweek. Tot de standaardrituelen behoorden het loslaten van duiven in de kerk, het strooien van blaadjes van pioenrozen en het blazen op de klaroen. Tot in de 20e eeuw was het verder gebruikelijk om elkaar een Pinkstergroet (bijv. in de vorm van een wenskaart) te sturen.

De Heilige Geestweek werd in 813 al wat ingekort, en vanaf 1414 kende Pinksteren nog slechts drie verplichte rustdagen. Bij de Synode van Dordrecht (1618) werd bepaald dat hier nog een dag afging. Desondanks heeft de derde rustdag op sommige plaatsen tot op de dag van vandaag standgehouden.

Bron: Wikipedia 

 
101 jarige in Bedum
Gepubliceerd op donderdag 17 mei 2018

Aanstaande vrijdag, 18 mei, brengt burgemeester Erica van Lente van Bedum een bezoek aan de heer Jan Woldijk. Hij wordt die dag 101 jaar en is daarmee de oudste mannelijke inwoner van de gemeente.


Burgemeester Erica van Lente bekijkt fotoboek van 101 jarige Jan Woldijk

Foto: Herman Spier 

Jan Woldijk werd geboren op 18 mei 1917 in Bedum als zoon van Willem Woldijk en Elizabeth Schaaphok. Hij was landarbeider. Op 2 december 1942 trouwde hij  in Bedum met Siebrig Korthuis, geboren op 5 maart 1922 in Bedum. Zijn vrouw overleed in 2008.

Het echtpaar woonde op verschillende adressen aan de St. Annerweg in Bedum. In 1972 streken ze neer aan de Ommelanderdrift. De Heemweg in Bedum was vanaf 1989 hun woonstraat. Sinds 2006 woont hij op het huidige adres, Prof. Boermastraat 2/K021.

Jan Woldijk en zijn vrouw kregen zeven kinderen: twee dochters en vijf zonen. Een van de zonen overleed in 2008. Het oudste kind is 74; het jongste 52.

 
Vliegtickets boeken via de website Flightsfrom.com
Gepubliceerd op donderdag 17 mei 2018

Bij een blauwe hemel zie je in Bedum veel vliegtuigen overvliegen. Dagelijks vliegen er rond de 500 vliegtuigen over naar verschillende bestemmingen. Denk je de vliegtuigen weg dan zie je dagelijks meer dan 50 duizend mensen door de lucht gaan! 5 jaar geleden schreef ik een artikeltje over de website flightradar24.com . Deze site laat alle vliegbewegingen boven ons zien.

 

Sinds kort is er een nieuwe website flightsfrom.com . Deze website laat per vliegveld zien naar welke bestemmingen er gevlogen wordt. Ook kan je de vertrektijden van de vluchten zien, de duur van een vlucht en met welk vliegtuigtype er gevlogen wordt.

Ook vliegtickets kunnen gelijk via de site geboekt worden. Klik op een route en je kan gelijk van alle dagen de vertrektijden naar de desbetreffende bestemming zien. Klik je op een vlucht dan kan je via de knop Check Prices een overzicht zien van de prijzen van verschillende aanbieders. Je kan de ticket vervolgens meteen boeken. En wie weet zie je dan Bedum vanuit de lucht.

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 5258

Gerelateerde artikelen

Advertisement
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM