Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
OLIEBOLLENKRAAM Versplein Bedum
Oud papier vrijdag 4 december
Gepubliceerd op dinsdag 01 december 2020

Oud papier actie Bedum vrijdag 4 december

Vrijdag 4 december a.s. wordt de gebruikelijke huis-aan-huis oud papieractie van SV Bedum en de St. Walfridusschool gehouden. Per 1 januari 2021 gaan er in de gemeente andere afvalregels gelden. Diftar wordt ingevoerd. Als vereniging / school zien we nu al graag zoveel mogelijk papier aan ons worden geleverd. Een goed moment om helemaal geen papier meer in de grijze container te gooien, maar op de ophaaldagen (gewoonlijk op de eerste vrijdag in de maand) voor 18.00 uur gebundeld of in een doos bij de weg te zetten.
 
Maximaal 15 kg. in een doos en geen gebruik maken van afvalcontainers. a.u.b. !!

Op donderdag 3 en vrijdag 4 november staat er ook een container aan de Industrieweg nabij de ingang van Gemeentewerken. Uiteraard kan het ook in één van de containers op het sportpark worden afgeleverd. Het papier graag geperst in stapelbare dozen aanleveren, lege dozen loshalen en plat maken en zo ver mogelijk de container inbrengen en goed te stapelen.

Een dringend verzoek geen afval (zoals piepschuim, plastic, geplastificeerd papier,  hout, puin of sap / melkpakken) mee aan te bieden of af te leveren. Helaas gebeurt dit te veel. Onze vrijwilligers hebben er een hoop werk van het afval te verwijderen.
 
Een ieder alvast bedankt voor de medewerking.
 
Sv Bedum en Sint Walfridusschool.

 
Sapvasten
Gepubliceerd op dinsdag 01 december 2020

Sapvasten - Wat is nu precies sapvasten 

Wat is nu precies sapvasten? Sapvasten is bepaalde maaltijden vervangen door sappen. Het geeft nieuwe energie en versterkt je immuunsysteem. Hoe intensiever het sapvasten, hoe meer maaltijden je vervangt door sappen. Een sapvast kuur is het vervangen van maaltijden voor enkel sapjes voor een aantal dagen op rij. Dit geeft na een tijdje voordelen zoals het hebben van meer energie, afvallen, een betere nachtrust en een verbeterde weerstand.

Sapvasten ervaringen
Laten we eens kijken wat sapvasten allemaal voor je lichaam kan doen. En vooral: hoe voelt het? Wat zijn de ervaringen van mensen die een sapvastenkuur doen?

De 100 deelnemers van de testgroep van Sapje voelden zich over het algemeen na de eerste dag vermoeid met een beetje hoofdpijn en op de derde dag weer als herboren.

Je lichaam moet wennen aan het sapvasten, maar meestal zijn dit geen heftige verschijnselen. Mocht je wel enkele verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn of iets vaker naar het toilet moeten, dan weet je wel dat er grote hoeveelheden gifstoffen worden afgevoerd!

Deze verschijnselen zouden na een aantal dagen dan ook vanzelf over moeten gaan. Je ervaart dan extra energie, een herstelde balans tussen geest en lichaam en een algeheel ‘schoon’ en gezond gevoel. Veel mensen ervaren na een detox ook een verminderde behoefte aan snacks, alcohol en snoep en zelfs een verbeterd slaapritme. Daarnaast zul je door het sapvasten ook wat gewicht verliezen. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. Uit onze testgroep is gebleken dat mannen en vrouwen gemiddeld 300-700 gram per dag afvallen.

Sapvasten thuis
Kun je de sappen ook zelf thuis maken? Ja! Neem vooral een kijkje op de site van Sap.je . Bekijk online verschillende recepten voor je slow-juicer en maak overheerlijke en gezonde sappen helemaal zelf in je eigen keuken!
Er zijn ook genoeg sites waar je jouw sappen kunt bestellen en zelf niet uren in de keuken hoeft te spenderen. Lekker makkelijk, maar toch gezond.

 

Partner bijdrage. 

 

 

 
SV Bedum nieuws - Zwaar teleurstellend bericht over de MFA
Gepubliceerd op vrijdag 27 november 2020

Aan het begin van donderdagavond 26 november hebben Stichting Ontwikkeling MFA Bedum en het bestuur van SV Bedum te horen gekregen van het college van gemeente Het Hogeland dat de MFA geen optie is. Nog tijdens het overleg heeft de gemeente daarover een persbericht doen uitgaan. Door wethouder De Vries is aangegeven dat vanwege de beperkte financiële ruimte uitsluitend het reeds in de begroting gereserveerde bedrag van 1,5 mln. te besteden is en dat uit onderzoek zou zijn gebleken dat het project niet in aanmerking zou kunnen komen voor NPG-gelden .

Een meer dan bijzondere ontwikkeling aangezien reeds tijdens het haalbaarheidsonderzoek in de eerste helft van dit jaar al duidelijk was, ook bij de toenmalige bij het project betrokken wethouders, dat alleen het sportdeel (onder andere kleedkamers) waar de gemeente verantwoordelijke voor is ruim meer dan 1,5 mln. zou gaan kosten en dat zonder een bijdrage vanuit de NPG het project niet haalbaar zou zijn.

Die uitgangspunten zijn ook de afgelopen maanden niet veranderd en zijn ook tijdens de presentatie op 16 september aan de raadsleden nadrukkelijk aan de orde gekomen. Een presentatie die overigens met veel enthousiasme door de raadsleden werd ontvangen.

Helaas heeft het burgerinitiatief uit 2016 waar SV Bedum zich bij heeft aangesloten en waar zowel vanuit de stichting als vanuit SV Bedum veel tijd en energie in is gestoken uiteindelijk onvoldoende (politieke) draagvlak gevonden binnen het college. Althans dat is onze inschatting van de situatie. Wij voelen dit samen met de stichting als een verlies voor heel Bedum en wij zijn benieuwd hoe de raadsleden op dit collegebesluit gaan reageren.

Het huidige collegebesluit betekend dat de reeds toegezegd subsidie van de provincie van € 350.000 voor de multifunctionele ruimtes verloren gaat, dat er niet geïnvesteerd gaat worden in de veel te krappe infrastructuur, dat het broodnodige 2e kunstgrasveld er niet komt, dat sloop/nieuwbouw dient plaats te vinden op de huidige locatie met hoge kosten voor tijdelijke huisvesting (gaat af van de 1,5 mln.), dat SV Bedum met haar investering in de kantine, de bestuurskamer en ruimtes voor sponsoren/wedstrijdsecretariaat dient aan te sluiten op een “uitgekleed” sportdeel van de gemeente  en dat de vereniging verre van klaar is voor de te verwachten demografische ontwikkelingen in Bedum (groei van de vereniging). Wethouder De Vries heeft aangegeven dat de bal om met de 1,5 mln. aan de slag te gaan bij SV Bedum ligt. Wij hebben laten weten dat wij ons samen met de stichting eerst zullen beraden op het genomen collegebesluit en dat de reeds geplande uitzending (livestream ) vanuit Hotel Gemeentehuis te Bedum op 1 december over de MFA doorgang zal vinden.

Tot zover de laatste ontwikkelingen omtrent de MFA en de uitkomsten van het collegebesluit. Wordt vervolgd!

 
De winter is in aantocht - Gladheidsbestrijding
Gepubliceerd op woensdag 25 november 2020

De winter is in aantocht - Gladheidsbestrijding

Van november tot april strooit de gemeente Het Hogeland de wegen als dat nodig is om gladheid te voorkomen.

Op verschillende locaties in de gemeente meten we met wegdeksensoren de temperatuur. Met deze metingen, de weersverwachting en de informatie die we dagelijks krijgen van DTN Group bepalen we of we gaan strooien.

Bij extreem weer, bijvoorbeeld bij hevige sneeuwval, schuiven we de wegen om de gladheid te bestrijden. U kunt gevaarlijke verkeerssituaties aan ons doorgeven via de website hethogeland.nl/melden , WhatsApp 06 - 1145 0530 of telefonisch 088 - 345 88 88.

We strooien eerst de veelgebruikte wegen, zoals hoofdwegen, busroutes en belangrijke fietsroutes. Vervolgens strooien we de overige wegen.

Wilt u weten welke wegen en paden wij strooien in uw woonplaats is? Kijk dan op onze website hethogeland.nl/gladheidsbestrijding .

Strooiroutes

Welke straten er precies worden gestrooid kunt u lezen in de bijlage: Strooiroutes gemeente Het Hogeland 2020-2021.pdf (210 kB).  

 
De bibliotheek van de toekomst - gemeente het Hogeland
Gepubliceerd op woensdag 25 november 2020

De bibliotheek van de toekomst - gemeente het Hogeland

De bibliotheek van de toekomst wordt het knooppunt voor kennis, contact en cultuur. Een plek om te lezen, te leren en elkaar te ontmoeten.

Om uitvoering te geven aan de bibliotheek van de toekomst, verandert de bibliotheek in een lokaal platform/ontmoetingspunt. Ook creëert de gemeente op alle scholen in Het Hogeland een bibliotheek op school. Dit doen we door aan de bibliotheken van de toekomst in Bedum, Leens, Uithuizen en Winsum te bouwen.

De komende periode onderzoeken de gemeente en Biblionet samen met inwoners aan welke extra diensten en producten behoefte is. In de dorpen (Warffum en Uithuizermeeden) waar de fysieke bibliotheken verdwijnen onderzoeken we mogelijkheden voor mobiele dienstverlening. Samen met basisscholen in die kernen kijken we naar mogelijkheden om spoedig ‘bibliotheken op school’ te realiseren.

Ilona Ebels, regiomanager Biblionet Groningen: “In Warffum hebben het Hogeland College en Biblionet al samen gewerkt in de bibliotheek (die school en dorp delen) aan het eLAB voor scholieren en inwoners van Het Hogeland. Dit initiatief wordt in samenwerking met onder andere ondernemers uit de regio uitgebouwd tot een TechLAB, een praktijkleer- en ontwikkelcentrum voor technologie en innovatief ondernemerschap met accenten als robotica, technologische ontwikkelingen rond zon- en windenergie, technologie in de agrarische sector. En in samenwerking met onderzoekers die de technologie in allerlei toepassingen uitwerken, ontstaat hier dan een plek waar jongeren enthousiast worden voor (een baan in de) techniek en waar iedere bewoner en ondernemer zich kan scholen in de nieuwste methodes en inspiratie kan opdoen voor verdere ontwikkelingen.”

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “De fysieke bibliotheek is een plek van ontmoeten en verbinden. Een plek waar ontwikkeling, vernieuwing en samenwerking centraal staan, goed voor onze inwoners. Dat we dit project samen met Biblionet Groningen op deze manier kunnen doen is een teken dat we hier ook echt voor staan en het eens zijn. We hebben dezelfde visie op de rol van de bibliotheken in de samenleving. Grote plus is dat we bibliotheken op alle scholen in Het Hogeland mogelijk maken. Dat is goed nieuws voor alle kinderen. De vaste lezers willen we nog de mogelijkheid geven dichtbij boeken te kunnen blijven lenen. Dit kan door gebruik te maken van mobielere vormen van dienstverlening. Hoe we dit precies gaan doen? Daarvoor gaan we graag met de inwoners in gesprek.”

 
Bericht van de burgemeester
Gepubliceerd op woensdag 25 november 2020

Bericht van de burgemeester  - gemeente Het Hogeland december 2020

Beste Hogelandsters,

December klopt op de deur. De maand die in het teken staat van feest, gezelligheid, sfeer en een nieuwe start. Het begint natuurlijk met het Sinterklaasfeest. Normaal gesproken worden de Goedheiligman en zijn gevolg rond deze tijd uitbundig ingehaald door honderden Hogelandstertjes. We gaan het dit jaar missen; dat jonge enthousiasme, die verwondering, die verbazing. De vijfde december zelf hoeft niet wezenlijk anders zijn. Warmte en gezelligheid in huiselijke kring. Kinderhanden die verwachtingsvol pakpapier scheuren. Familieleden die elkaar in gedichten op de hak nemen. Surprises die lachsalvo’s veroorzaken. Mooi dat die traditie zonder echte kleerscheuren overeind kan blijven staan. Maar dan de kerst en de aanloop daar naar toe. Dat is toch een wat beladen periode. Een periode van bezinning. Van terugblik en sentiment. Naast huiselijkheid en gezelligheid, natuurlijk. Kerst ziet er dit jaar anders uit, zoals het nu lijkt. Ingetogener. En in kleinere kring. Minder familiebezoek. De kerstavondviering in een sfeervolle kerk zal achterwege moeten blijven. Er is een groep Hogelandsters die die dagen maar moeizaam zal doorkomen. Aan huis gekluisterd. Verstoken van dierbaren. Sta in die periode bij ze stil. Toon betrokkenheid en warmte. En bemoedig ze vooral! Oud en nieuw: sluitstuk van dat merkwaardige jaar 2020. Het begin van de nieuwe kalender, ook. Die dagen gaan er anders uitzien. Rustiger. Net als kerst: ingetogener. Maar bedenk: we staan op de drempel van een nieuw jaar. Een jaar dat vast en zeker meer lucht en ruimte gaat bieden dan 2020. Daar ben ik van overtuigd. Daar kunt u ook van overtuigd zijn!

Henk Jan Bolding, burgemeester

 
Arjen Robben vereerd met nominatie 'Speler van de Eeuw'
Gepubliceerd op woensdag 25 november 2020

Arjen Robben vereerd met nominatie 'Speler van de Eeuw'

De 36 jarige wereldster uit Bedum is bij de Globe Soccer Awards genomineerd in de categorie Speler van de Eeuw. Op de website van zijn huidige club FC Groningen reageert Robben op dat heuglijke feit.

“Ik heb al heel wat gewonnen in mijn carrière, maar voel me vereerd voor deze prijs in aanmerking te komen.”

Robben is de enige Nederlander op de lijst en behoort volgens de jury tot de beste spelers die tussen 2001 en 2020 actief waren of nog zijn. De wereldster uit Bedum zag het bericht langskomen in de media. “Ik ben vereerd, jazeker. Natuurlijk heb ik de nodige prijzen gewonnen, maar als je naam op een lijst staat met de allergrootste spelers ter wereld, dan is dat toch mooi om te zien.”

Zie ook: fcgroningen.nl

 

 
Dit jaar toch kerstbomen in Bedum
Gepubliceerd op maandag 23 november 2020

Dit jaar toch kerstbomen in Bedum

Afgelopen week ontstond er enige commotie in ons mooie dorp. Er zouden dit jaar geen Kerstbomen geplaatst worden! De algemene reactie was: Dat kan toch niet? Juist in deze Coronatijd snakken de mensen naar wat extra licht, warmte en gezelligheid. Navraag leerde mij dat het team van vrijwilligers welke de bomen ieder jaar plaatst de risicovolle leeftijd heeft bereikt en dat men het niet mogelijk achtte door de Covid-19 regels de 1½ meter te handhaven. Een begrijpelijk maar jammerlijk besluit.

Vaak worden er in augustus al afspraken gemaakt met Staatbosbeheer over de te leveren bomen en soms worden particulieren in onze Gemeente gevraagd om een boom beschikbaar te stellen. Dat is dit jaar niet gebeurd. Klaas Balkema heeft nog een rondje Drenthe gebeld maar ook dit leverde niets meer op. Na overleg met o.a. de Bedrijvenvereniging Bedum is besloten om te kiezen voor “Fairybell kerstbomen”. Een goede en structurele oplossing want deze hebben het voordeel dat ze zo in de vlaggenmast kunnen worden gehesen, kunnen meerdere jaren gebruikt worden en er zijn maar 2 mensen nodig bij het plaatsen. Ook de financiering neemt de BVGB voor zijn rekening, hartverwarmend in deze kille tijd! De Nye klap, Gele klap en het Hotel zullen worden voorzien van deze Kerstbomen. Plaatsing zal geschieden gelijk na de Sinterklaas aangezien zij nu nog in een container zitten vanuit China.

Voor nu willen wij het team van vrijwilligers onder leiding van Piet Lanting danken voor hun tijd, inzet en energie die zij hebben gestoken in het gezellig maken van ons mooie Bedum. Ook de hoogwerker van Loon- en Grondverzetbedrijf Wieringa was onmisbaar bij diverse operaties. Zij stellen hun tijd en materieel altijd belangeloos beschikbaar voor onze bewoners en het aanzien van het dorp. Hulde en dank voor deze groep! Volgend jaar doen wij graag weer een beroep op hun bereidwilligheid betreffende de feestpalen en verlichting!

Uiteraard ook dank aan alle bedrijven in Bedum die via de BVGB deze actie mogelijk maakt. Als inwoners kunnen wij voor hun wat terug doen door zoveel mogelijk lokaal te kopen en/of diensten af te nemen tijdens de komende feestdagen.

 

 
Stichting Ontwikkeling MFA Bedum en SV Bedum organiseren livestream
Gepubliceerd op vrijdag 20 november 2020

Stichting Ontwikkeling MFA Bedum en SV Bedum organiseren livestream uitzending om update te geven over (het gebrek aan) voortgang besluitvorming MFA.

De Stichting Ontwikkeling Multifunctionele Accommodatie (MFA) Bedum en voetbalvereniging SV Bedum organiseren op 1 december aanstaande een livestream uitzending om een update te geven over de stand van zaken rondom de MFA Bedum.

Het is onze gezamenlijke bedoeling om de gemeenteraadsleden, de burgers van Het Hogeland, de partners die de intentieverklaring in 2018 getekend hebben, de leden van SV Bedum en de pers in te lichten over het proces tot nu toe en de huidige stand van zaken.

De livestream uitzending wordt op 1 december aanstaande vanaf 19:30 uur live gestreamd vanuit hotel ’t Gemeentehuis te Bedum. De gespreksleiding wordt verzorgd door Jetta Post. De uitzending is te volgen via www.mfabedum.nl

Gert-Jan Hageman, voorzitter stichting MFA: “Als initiatiefnemers van de MFA Bedum vinden wij dat het tijd is om vanuit onze kant een toelichting te geven omtrent de ontwikkelingen rond de MFA. Wij hebben ons langere tijd stilgehouden om het proces niet te verstoren, maar krijgen nu veel vragen en opmerkingen naar aanleiding van recente uitspraken van wethouders en van berichtgeving in diverse media. Begin 2020 hebben wij samen met de gemeente en SV Bedum een opdracht gegeven voor een actualisatie van het haalbaarheidsonderzoek. Het rapport is op 1 juli akkoord bevonden door de drie opdrachtgevende partijen. De afspraak daarbij was dat het college van B&W uiterlijk oktober 2020 de raad over de voortgang zou informeren en er een raadsbesluit over de MFA genomen zou worden. Tot nu toe ligt er nog steeds geen collegevoorstel.”

“Als burgerinitiatief zetten wij ons inmiddels langer dan 4,5 jaar in om iets moois voor de Bedumse samenleving te creëren. Het enthousiasme over de MFA is nog steeds enorm, helaas verloopt de samenwerking met het college teleurstellend. Daar waar in Winsum alles mogelijk lijkt met het dekken van kostenoverschrijdingen bij de realisatie van een nieuw sportpark en de maar liefst 10 miljoen bij De Tirrel, komt Bedum er maar bekaaid vanaf. De kans is aanzienlijk dat de toegewezen subsidie van € 350.000,00 van de Provincie Groningen komt te vervallen bij onvoldoende voortgang.”

Jan-Jur Timmer, voorzitter SV Bedum: “Wij zien in de MFA een enorme meerwaarde voor de samenleving in Bedum en willen op sociaal vlak graag een nog grotere bijdrage leveren. In 2016 heeft het college van Bedum reeds vastgesteld dat het huidige onderkomen van SV Bedum achterhaald en technisch afgeschreven was. We zijn nu 4 jaar verder en de staat van onze accommodatie is alleen maar verslechterd. SV Bedum is een bloeiende club met meer dan 1.000 leden en de situatie dreigt onhoudbaar te worden. Onze leden worden terecht zeer ongeduldig. Het bestuur van SV Bedum wil nu duidelijkheid van het college en de gemeenteraad. Een besluit over een nieuwe accommodatie kan niet langer worden uitgesteld! Het liefst binnen de MFA, maar als het niet anders kan, dan zonder. Volgens onze berekeningen zullen de kosten voor de gemeente (het sportdeel) bij een alternatief plan zeker niet lager uitvallen. SV Bedum is bereid zelf te investeren in het kantinegedeelte indien zij daar dan ook eigenaar van wordt.”

 
5 Tips om griep te voorkomen
Gepubliceerd op vrijdag 20 november 2020

5 Tips om griep te voorkomen 

Zeker nu zit je niet op griep te wachten. Snotteren zorgt er direct voor dat je werkgever je vriendelijk doch zeer dringend verzoekt om een corona test te laten uitvoeren. Hoe zorg je ervoor dat je minder vatbaar bent, voor de griep of alles wat er zoals op je afkomt in het najaar. Of als je dan toch slachtoffer bent… hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Op tijd naar bed
Het is natuurlijk een inkoppertje maar daarom niet minder waar. Door te zorgen dat je voldoende slaap krijgt, ben je minder vatbaar. Op tijd naar bed is daarom altijd verstandig. En volgens oma tellen de uren voor 12 uur dubbel… het is maar dat je het weet.

800 gram groente!
Ja ook die zag je aankomen. Voldoende vitamines binnen krijgen is altijd belangrijk maar zeker in de herfst en winter. Eet elke dag minstens 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Volgens de onderzoekers van het Imperial College London mag het overigens best wel wat meer zijn. Zij hebben 95 studies doorzocht en stelden de conclusie dat je nóg langer leeft als je tien porties groente en fruit per dag eet! Dat is maar liefst 800 gram. Bij 200 gram per dag verminder je het risico op hart- en vaatziekten, beroerte, kanker. Met 800 gram groente en fruit zou dat risico nog eens veel kleiner worden. De kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten wordt daardoor met 24 procent in plaats van 16 procent verlaagd.

Extra vitamine C
Eet je gezond, dan krijg je in principe voldoende vitamine C binnen. Aanbevolen wordt 75 milligram en in 1 kiwi zit bijvoorbeeld al 63 milligram vitamine C. Toch kan wat extra’s in deze tijd geen kwaad. Want een overschot aan vitamine C, plas je namelijk gewoon weer uit. Vitamine C beschermt jouw lichaam tegen schadelijke stoffen en helpt zo de weerstand in stand te houden (of te verhogen). Een verkoudheid of griep voorkomen doet het niet, maar het helpt zeker wel mee de kans er op te verkleinen. Een potje vitamine C tabletjes in je Cowboysbag kan dus geen kwaad.

Sport
Gezond eten dus maar vooral; kom en/of blijf in beweging. Sporten is dus heel belangrijk. Kun je nu door alle maatregelen jouw sport niet beoefenen, ga dan wandelen, hardlopen of fietsen. Ga je hardlopen zorg dan wel voor goede schoenen en dames ga niet zonder een goede sport bh zoals de Anita Air Control . Anders krijg je geen griep maar weer andere klachten. Hou je niet van bh’s zonder beugel? Geen nood want tegenwoordig is er ook de  sport bh met beugel of een grote maten sport bh .

Vergeet niet te drinken
Drink veel, ook als je niet ziek bent of geen koorts hebt. Drinken helpt namelijk je lichaam reinigen en dus gezond houden. Gemberthee werkt daarnaast goed tegen een verstopte neus, keelpijn en koude rillingen. Vlierbessensap of thee versterkt je immuunsysteem en werken goed tegen virussen. Kruidenthee zorgt ervoor dat je gaat transpireren, werkt het ontstekingsremmend en kan pijn verlichten. Kippenbouillon kan door de stoom ook zorgen bij een verstopte neus en luchtwegen en werkt daarnaast ook ontstekingsremmend.

Heb je al keelpijn?
Dan helpt vier keer per dag gorgelen met warm water waarin je één theelepel zeezout oplost. Nog beter is het zeezout te combineren met salie, dit kan je keelpijn tijdelijk helemaal wegnemen.

 

Partner bijdrage 

 

 
Gerrit Schreuder neemt na 44 jaar afscheid
Gepubliceerd op woensdag 18 november 2020

Na maar liefst 44 jaar werkzaam geweest te zijn voor de gemeente Bedum en gemeente Het Hogeland neemt Gerrit Schreuder morgen donderdag 19 november afscheid.

Gerrit is een bekend gezicht in voormalig gemeente Bedum. Hij begon bij de gemeente als wegwerker/stratenmaker en heeft dit 25 jaar lang gedaan. Zijn werk bestond voornamelijk uit asfalteren en rioolwerkzaamheden. Door gezondheidsproblemen heeft hij uiteindelijk de overstap gemaakt naar de veegmachine.

Een interview met Gerrit Schreuder is te lezen op de website van Bert Koster.

Gerrit Schreuder, wegwerker en ‘veger’

Mijn volledige naam is dezelfde als mijn roepnaam, Gerrit Schreuder dus. Ik ben op 13 november 1955 geboren in Stedum, aan de Lellensterweg nummer 1 om precies te zijn. Ik heb nog een oudere zus die in Zuidlaren woont. Mijn vader was arbeider. In de zomermaanden werkte hij in de wegenbouw, in de wintermaanden zat hij op de dorsmachine. Het waren lange werkdagen die hij maakte. Moe was altijd druk in het huishouden.

Klik hier voor het volledige verhaal ...

 

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 670

Gerelateerde artikelen

Mijnkadowinkel.nl
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter