Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Oud papier a.s. vrijdag 5 maart
Gepubliceerd op maandag 01 maart 2021

Papier uiterlijk om 17:00 uur bij de weg zetten.

Vrijdag 5 maart a.s. wordt in het dorp Bedum binnen de bebouwde kom de gebruikelijke huis-aan-huis oud papieractie van SV Bedum en de St. Walfridusschool gehouden. In verband met de avondklok beginnen we eerder dan gebruikelijk. Het papier uiterlijk om 17.00 uur bij de weg zetten.
 
Het papier gebundeld of in een doos aanbieden. Graag zoveel mogelijk in groepjes neerzetten. Maximaal 20 kg. in een doos en geen gebruik maken van afvalcontainers. a.u.b. !! 

Op donderdag 4 en vrijdag 5 maart staat er ook een container aan de Industrieweg nabij de ingang van Gemeentewerken. Hier kunt u het oud papier zelf afleveren. Hiervan graag zoveel mogelijk gebruik maken in plaats van het papier naar het sportpark te brengen.

Wordt het papier bij u niet bij huis opgehaald, dan kan het in één van de containers op het sportpark worden afgeleverd. De container daar is van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur geopend. Buiten de openingstijden geen papier achterlaten. Het papier geperst in stapelbare dozen aanleveren, lege dozen loshalen en plat maken en zo ver mogelijk de container inbrengen.

Een dringend verzoek geen afval (zoals piepschuim, plastic, geplastificeerd papier,  hout, puin of sap- / melkpakken) mee aan te bieden of af te leveren.

Eenieder alvast bedankt voor de medewerking.
 
Sv Bedum en Sint Walfridusschool.

 
Statenfractie CDA Groningen stelt schriftelijke vragen over restauratie Ellerhuizerbrug
Gepubliceerd op maandag 01 maart 2021

Vanmorgen heeft de Statenfractie van het CDA Groningen bijgevoegde schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. 

Statenfractie CDA Groningen stelt schriftelijke vragen over restauratie Ellerhuizerbrug 

College van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen 
Postbus 610 
9700 AP Groningen 
 
Groningen 1 maart 2021 
 
Betreft: Restauratie Ellerhuizerbrug over boterdiep tussen Bedum en Zuidwolde
 
Geacht college,
 
Recent berichtte het Dagblad van het Noorden over de restauratie van de Ellerhuizerbrug . In het betreffende artikel werd opgetekend dat de in 2019 door de Provinciale Staten vrijgemaakte middelen bij nader inzien tekortschieten om de brug voldoende op te knappen. In de Statencommissie van 30 oktober 2019 heeft de Statenfractie van het CDA reeds naar voren gebracht hoezeer wij de monumentale waarde koesteren maar niet minder belangrijk dat wij vooral ook hechten aan het goed functioneren van deze monumentale brug. 
 
In dat licht en gezien de mogelijke negatieve effecten die dit heeft op de recreatievaart aan de vooravond van het ‘vaarseizoen’ brengt dit de Statenfractie van het CDA tot de volgende vragen:

  • Kunt u Provinciale Staten informeren over de ontstane situatie en wat de consequenties zijn? 
  • Welke alternatieven voor restauratie van de brug overweegt uw college? 
  • Zou uw college de Staten op zo´n kort mogelijke termijn over de vervolgstappen willen informeren? 
  • Is het mogelijk de Ellerhuizerbrug op een veilige manier operabel te krijgen voor aanvang van het komende ‘vaarseizoen’? Zo niet waarom niet en wanneer dan wel?

 

In afwachting van uw reactie. Met hartelijke groet, 
 
Namens de CDA Statenfractie, 

Ria Horenga

 

 

 
Steunpunt Vrijwilligerswerk wordt Centrum vrijwilligerswerk Het Hogeland
Gepubliceerd op zondag 28 februari 2021

Vanaf 2021 heeft de gemeente de ondersteuning van het vrijwilligerswerk geheel ondergebracht bij Stichting Werk op Maat in Uithuizen. Na de herindeling naar de gemeente Het Hogeland, waren er twee steunpunten voor het vrijwilligerswerk in Winsum/Bedum en Uithuizen. Deze twee steunpunten gaan vanaf 1 maart 2021 verder onder de naam Centrum Vrijwilligerswerk Het Hogeland.


(foto v.l.n.r: Barbara van den Burg, Wethouder Mariette De Visser, Irma Schuurman en Cora Top)

Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties verandert er niets
Inwoners en (vrijwilligers)organisaties kunnen er als gebruikelijk terecht voor vraag en aanbod. Dit kan door telefonisch een afspraak te maken of via de provinciale website www.vrijwilligersgroningen.nl .  Er is speciale aandacht voor meer kwetsbare vrijwilligers die door bijvoorbeeld taalachterstand of een andere belemmering moeilijker mee kunnen doen in het vrijwilligerswerk.

Vrijwilligersorganisaties kunnen bij het Centrum vrijwilligerswerk terecht voor informatie en advies over vraagstukken die vrijwilligers betreffen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van beleid, scholing voor vrijwilligers of vragen over de collectieve vrijwilligersverzekering. Het Centrum vrijwilligerswerk ondersteunt de gemeente met de waardering van vrijwilligers. 

Contact
Centrum vrijwilligerswerk Het Hogeland is bereikbaar via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .
U kunt telefonisch contact opnemen met Barbara van den Burg ( 06-21815772  op ma-, di-, do-, vrijdag van 9:30- 15:00 uur) of met Cora Top ( 0595-433245 op ma-, di-, do ochtend van 9:00-12:00 uur).

Afspraken en intakes voor vrijwilligerswerk worden in overleg gepland en zijn mogelijk op diverse locaties in de gemeente. Bijvoorbeeld bij Werk op Maat, in één van de bibliotheken in Het Hogeland of op locatie van de vrijwilligersorganisatie.

 
Varieer de deadlift voor de beste resultaten!
Gepubliceerd op zaterdag 27 februari 2021

Varieer de deadlift voor de beste resultaten!

Als je een krachtsporter bent dan zal de deadlift een vast onderdeel zijn van je trainingsschema. Dat is niet vreemd, dit is namelijk een geweldige exercise. Sterker nog, de deadlift is mogelijk zelfs de allerbelangrijkste compound oefening die er is. Toch zie je in de sportschool over het algemeen alleen mensen die de standaard variant van de deadlift doen. Dat is in principe best jammer. Door diverse deadlift versies uit te voeren zul je namelijk verschillende spiergroepen in je lichaam extra aanspreken. Dit zorgt ervoor dat je een beter resultaat zult behalen. Trainen met halterschijven en halterstangen kun je dan ook het beste doen met behulp van de drie verschillende variaties op de traditionele deadlift die je kunt vinden in dit artikel.

Sumo deadlift
Nadat je de benodigdheden hebt gekocht op de site van de Gewichten Shop kun je starten met de eerste variant op de klassieke deadlift, wat de sumo deadlift is. Deze variant heet zo omdat je wijdbeens moet staan, wat de sumoworstelaars natuurlijk ook doen. Bovendien moet je de halterstang tussen je knieën grijpen om de sumo deadlift uit te voeren. Deze variatie zal de druk op je onderrug reduceren. De sumo deadlift zal namelijk juist meer je hamstrings, quads en heupen extra aanspreken tijdens de beweging. Dit zorgt er dan ook voor dat deze variant van de normale oefening zeer goed is om je mobiliteit te verbeteren. Bovendien zul je met een sumo deadlift meestal wat meer halterschijven van de grond krijgen, wat ervoor zorgt dat het ook een goede oefening is als je kracht wilt opbouwen.

Stiff legged deadlift
Naast de klassieke deadlift en de sumo deadlift is het ook zeker verstandig om de stiff legged deadlift toe te voegen aan je trainingsschema als je een krachtsporter bent. Bij deze variatie moet je je benen zo stijf mogelijk houden, wat de naam eigenlijk al duidelijk maakt. Dit zorgt er dan ook voor dat je met name vanuit je heupen en rug de halterstang zult tillen. Zoals de meeste deadlifts, zijn de stiffies zowel geliefd als gehaat. Dit komt vooral doordat je jezelf in principe in een zeer oncomfortabele positie plaatst, wat het geval is aangezien je benen gestrekt zijn en je rug recht is. Toch heeft dit wel echt een paar voordelen. Je heupen en hamstrings kunnen hierdoor namelijk meer gewicht dragen, wat je zult merken als je de klassieke deadlift weer doet.

Romanian deadlift
Ook de Romanian deadlift hoort een plekje te hebben in je trainingsschema. Dit is een variant waarbij je de halterstang helemaal niet de grond laat raken, waardoor het dus heel anders is dan de normale deadlift . Het zorgt er bovendien voor dat deze variant een grotere nadruk zal leggen op je beenspieren. De Romanian deadlifts zijn dan ook echt een goede oefening om toe te voegen aan je leg day. Voor de klassieke oefening is dit eigenlijk niet het geval, hierbij gebruik je namelijk juist zo goed als alle spieren in je lichaam.

 

Partner bijdrage

 

 
Verwaarloosde monumentale brug Ellerhuizen zal voorlopig niet worden gerenoveerd
Gepubliceerd op zaterdag 27 februari 2021

Provincie Groningen verzaakt en wil geen geld steken in renovatie monumentale brug Ellerhuizen.

 

Na een aanrijding van de monumentale brug in Ellerhuizen in juli 2020 was de brug voor scheepvaartverkeer voorlopig gesloten. En uit het Provinciehuis horen we dat een renovatie van de brug er voorlopig niet in zit. De beschikbare 1 miljoen die de Provinciale Staten in 2019 hebben toegezegd is lang niet voldoende om de renovatie uit te voeren.  Na nader onderzoek is gebleken dat het wel eens op 3 miljoen kan uitkomen! En dat is voor de Provincie een te grote hobbel!

De staat van de monumentale uit 1928 stammende Ellerhuizerbrug over het Boterdiep, gelegen in de N994 (Zuidwolde - Bedum) vraagt al veel langer aandacht. Zo is bij onderzoek in 2010 vastgesteld dat de fundering van deze ophaalbrug in een slechte staat verkeert en dat er sprake is van softrot van de houten funderingspalen. Dit heeft er daarna toe geleid dat eerste maatregelen zijn getroffen om de landhoofden te stabiliseren. Maar na 11 jaar mag je gerust zeggen dat de Provincie heeft verzaakt, de brug had al lang gerenoveerd moeten zijn.

In 2019 is er opnieuw onderzoek verricht naar de staat van de Ellerhuizerbrug. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het bewegingswerk, de draaipunten van het val, de balansdraaipunten niet aan de normen voldoen. In de huidige staat is het niet gegarandeerd dat de draaipunten het val kunnen dragen. Dit kan een onveilige situatie opleveren voor het vaarwegverkeer. Verder is gebleken dat de houten fundering weliswaar aan de veiligheidsnormen voldoet, maar dat er wel sprake is van voortschrijdende aantasting van het hout. Dit kan mogelijk ook weer effect hebben op de werking van de bovenbouw van de brug.  Omdat het een rijksmonument is geldt voor de brug een onderhoudsplicht op voorwaarden van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De brug is te smal voor het hedendaagse verkeer, maar omdat de uit 1928 stammende brug een rijksmonument is mag het wegdek niet verbreed of aangepast worden.  Door de vernieuwing van de brug, wordt aan de onderhoudsplicht van de provincie voldaan en zal de gebruikszekerheid en de veiligheid van de Ellerhuizerbrug voor lange tijd gegarandeerd kunnen worden.

Maar helaas , volgens de woordvoerder van de provincie Groningen is het opknappen van de monumentale brug zo duur , dat men ook kijkt naar alternatieven. Dat zou ook kunnen betekenen dat er sluiting van recreatievaart volgt.
En dat valt de Federatie van Watersportvereniging Noord Groningen rauw op het dak ! Dat zou absoluut een ramp zijn voor de bootjesvaarders die een rondje Het Hogeland willen varen! En uit betrouwbare bron hebben we begrepen dat de Federatie van Watersportvereniging Noord Groningen  inmiddels  5 brieven richting de provincie (gedeputeerde Wulfse) zijn gegaan. Deze brieven zullen binnenkort in Gedeputeerde Staten worden behandeld. Verder heeft de Federatie aan de gemeente Het Hogeland gevraagd om ook richting de gedeputeerde actie te ondernemen en  daarnaast zal  het (landelijke) Watersportverbond zich hier ook in mengen.

Kennelijk heeft de provincie Groningen een groot probleem met bruggen. Denk daarbij ook aan de Paddepoelsterbrug , die ook al enige jaren wacht op herstel!

 

 
Nieuwe ronde Koopinstrument start op 1 maart 2021
Gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2021

Nieuwe ronde Koopinstrument start op 1 maart 2021 - Nationaal Coördinator Groningen

Op maandag 1 maart 2021 start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met een nieuwe ronde van het Koopinstrument. Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning. Aanmelden kan van maandag 1 maart tot en met zondag 28 maart 2021 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen.

Meer informatie over de voorwaarden en de procedure is nu al te vinden op www.nationaalcoordinatorgroningen.nl . De selectie vindt plaats in april. Daarna horen de aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

10 miljoen
Dit is de eerste aanvraagronde van 2021. In september volgt nog een aanvraagronde. In 2021 is een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van woningen. Dat geld wordt verdeeld over twee aanvraagrondes van 5 miljoen euro. Daarmee is er minder geld beschikbaar dan vorig jaar. In 2020 was er een budget van 20 miljoen euro. NCG verwacht dat 10 miljoen euro toereikend is, omdat er vorig jaar minder aanvragen binnenkwamen. De aantrekkende woningmarkt speelt hierin een rol.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die in aanmerking komen voor het Koopinstrument . Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan.

Bijzondere omstandigheden
Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Sinds vorig jaar wordt ook significante schade door mijnbouw als bijzondere omstandigheid aangemerkt.

 
Duurzaamheid - Wordt u energiecoach?
Gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2021

Image
Duurzaamheid - Wordt u energiecoach?

De gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en Westerkwartier zijn op zoek naar inwoners die energiecoach willen worden. Energiecoaches zijn vrijwilligers die huiseigenaren onafhankelijk advies geven over hoe hun woning energiezuiniger kan worden gemaakt. De coaches krijgen een vrijwilligersvergoeding van 100 euro per maand. De gemeenten werken hierin samen met de Groninger Energiekoepel.

Energiecoaches wijzen huiseigenaren op de eerste stappen die ze kunnen zetten om hun huis energiezuiniger te maken. De huiseigenaren hebben zich voor het advies van tevoren aangemeld. Training Toekomstige energiecoaches krijgen na aanmelding een training aangeboden. De trainingen beginnen op 18 februari en 2 maart. Voorkennis is geen vereiste; interesse in energiebesparing wel! Tot augustus van dit jaar geven de energiecoaches per week ongeveer drie online of telefonische energieadviezen. De coaches kunnen zelf aangeven wanneer ze beschikbaar zijn.

Contact

Wilt u als inwoner van de gemeente Het Hogeland energiecoach worden? Meer informatie vindt u op de website van de Groninger Energiekoepel: www.grek.nl . Aanmelden kan daar ook.

 
Spaarkaarten PLUS Bedum leveren € 8500,- op voor Voedselbank Het Hogeland
Gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2021

Klanten van PLUS-Bedum kregen in november/december/januari bij iedere € 10,00 aan gekochte boodschappen een spaarzegel. Bij een volgeplakte spaarkaart met 75 zegels verstrekte PLUS-Bedum aan de klant een doos vol boodschappen met een waarde van € 50,00. 


PLUS-medewerker Allan van Dijken (links op de foto) levert 170 voedseldozen
af aan Alrich Nienhuis van Voedselbank het Hogeland

Menige klant doneerde de spaarzegels direct aan de voedselbank, door de ontvangen zegels in een “collectebus” te deponeren. Vervolgens plakten leden van de KPN in Bedum al deze losse zegels op de spaarkaart.

In totaal werden er 170 spaarkaarten volgeplakt en stelde PLUS-Bedum evenveel voedseldozen beschikbaar. Deze actie leverde in totaal € 8500,00 op voor Voedselbank het Hogeland.

 

 
Univé en Veiligheidsregio Groningen starten samenwerking voor brandveiliger Groningen
Gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2021

Coöperatie en veiligheidsregio helpen huishoudens uit de brand met voorlichting en rookmelders.

Univé en Veiligheidsregio Groningen starten samenwerking voor brandveiliger Groningen 

Univé en Veiligheidsregio Groningen (VRG) slaan de handen ineen voor een brandveiliger Groningen. Vorige week ondertekenden Jan Dijkstra, bestuurder bij Univé Noord-Nederland en VRG-directeur Wilma Mansveld een convenant ter bevestiging van de samenwerking. De coöperatie en de veiligheidsregio gaan samen preventieve voorlichting geven in de regio, die het bewustzijn van Groningers over brandrisico’s moet helpen vergroten. Mits de coronamaatregelen het toelaten, trekken beide organisaties vanaf komende zomer Stad en Ommeland in om gratis rookmelders te installeren.

‘Klein risico wordt snel groot’
In 2020 ontving Veiligheidsregio Groningen 184 meldingen van woningbranden, waarvoor de brandweer moest uitrukken. Dat het totaal aantal brandincidenten hoger ligt, laten brandschademeldingen van verzekeraars zien; alleen al bij Univé werden vorig jaar vanuit de provincie Groningen 270 meldingen van brandschade gemaakt. ‘In de meeste gevallen gaat het om kleinere incidenten waarvoor de brandweer niet hoeft te komen. Een pannetje aardappelen dat door onoplettendheid aanbrandt en de keuken onder de rook zet, weten mensen gelukkig vaak nog op tijd te beheersen,’ legt Jan Dijkstra namens Univé Noord-Nederland uit. ‘Maar zeker bij brand wordt een klein risico snel groot, met soms immense gevolgen. En dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.’

Samenwerking
‘We hebben allemaal belang bij een veilige omgeving voor de inwoners van Groningen’, vertelt Wilma Mansveld. ‘En dat begint bij bewustwording over mogelijke risico’s thuis en op welke manier die kunnen worden voorkomen. Door samen te werken met Univé kunnen we 160.000 mensen bereiken met onze voorlichting. De Univé Veiligebuurt-app biedt daarbij ook mooie kansen. Het is belangrijk dat VRG en Univé kennis delen en krachten bundelen, zo weten we beter met welke brandrisico’s mensen thuis te maken hebben.’ De samenwerking met Univé ligt volgens Mansveld voor de hand: ’De veiligheidsregio ontwikkelt zich steeds meer tot een netwerkorganisatie waarin we met goede partners willen bijdragen aan een veilig en gezond Groningen.’
 
Voorkomen en beperken
Volgens Jan Dijkstra valt of staat veiligheid met de mate waarop men grip krijgt op risico’s. ‘Dat hoeft niet eens ingewikkeld te zijn, veel preventiemaatregelen zijn even simpel als praktisch,’ aldus de bestuurder van Univé Noord-Nederland. ‘Laad bijvoorbeeld ’s nachts geen apparaten op om oververhitting te voorkomen. En wie van het nachttarief wil profiteren kan om dezelfde reden beter in de avond, vóór het slapengaan, zijn witgoed laten draaien. Ook een schone afzuigkap en jaarlijkse reiniging van de schoorsteen brengen het brandrisico al snel omlaag.’

Behalve preventief ligt het volgens Dijkstra en voor de hand ook goed na te denken over brandbeperkende middelen. Eind 2019 deed Univé onderzoek naar voorzorgsmaatregelen die Nederlanders met een open haard of kachel treffen om brandrisico’s te beperken. ‘Daaruit bleek dat slechts één op drie van hen in geval van nood een brandblusser voor het grijpen heeft,’ aldus Dijkstra. Ook de installatie van rookmelders bleek geen vanzelfsprekendheid; bij maar liefst 35 procent van de respondenten ontbrak het alarm.

Verstrekking rookmelders
‘De installatie van een rookmelder is de basis om brand vroeg te signaleren en tijdig actie te kunnen ondernemen,’ legt Dijkstra uit, die aankondigt dat Univé en VRG vanaf komende zomer de wijken en dorpen in de provincie ingaan om hierin te voorzien. ‘Wanneer dit ten aanzien van de coronasituatie mogelijk is, hopen we vanaf mei een eerste duizend Groningse huishoudens die aangesloten zijn bij Univé te voorzien van in totaal zo’n 10.000 rookmelders. Zo willen we de rookmelderdichtheid in de provincie helpen vergroten. En ter plaatse geven we dan praktische preventietips mee. Op deze manier helpen we Groningers letterlijk uit de brand wat betreft onveilige woonsituaties. En dragen we bij aan de veiligheid van hun woonomgeving.’

 

website www.unive.nl
website www.veiligheidsregiogroningen.nl

 

 
Patiënten en zorgaanbieders werken samen aan betere ‘zorg op afstand’
Gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2021

Zorgbelang Groningen start samenwerkingsproject ‘In contact in de zorg’.

Maandag 15 februari vond ‘online’ de aftrap van het project ‘In contact in de zorg’ plaats. Met dit project wordt in de provincie Groningen gewerkt aan het slimmer organiseren van zorg door een effectieve inzet van ‘zorg op afstand’, zoals beeldbellen en telefonische consulten. Zorgbelang Groningen voert het project uit in samenwerking met zorgaanbieders, andere ketenpartners én natuurlijk patiënten, cliënten, hun naasten/mantelzorgers en belangenbehartigers, de mensen om wie het gaat. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen.

Patiënten en zorgaanbieders werken samen aan betere ‘zorg op afstand’ 

De uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 legde een groot deel van de reguliere zorg stil en consulten ‘in de spreekkamer’ waren minder mogelijk. Telefonische consulten, beeldbellen en online begeleiding kwamen hier vaak voor in de plaats. Jolanda Fritsma, projectleider van Zorgbelang Groningen: “Het is mooi dat er wegen werden gevonden om het contact met de patiënt te onderhouden. Maar omdat het noodgedwongen zo snel ging, hadden patiënten en hun naasten weinig invloed op de manier waarop dit ging. Zo kwam het voor dat een patiënt een (beeld)belafspraak had om 11 uur, maar al om 10 uur werd gebeld. Dat lijkt misschien prettig, ‘dan heb je het maar gehad’, maar hoeft dat niet te zijn. Bijvoorbeeld omdat die patiënt een naaste bij het gesprek nodig heeft - als steun of om wat gezegd wordt te onthouden - die er op dat moment nog niet is. Wil ‘zorg op afstand’ echt effectief zijn, moet deze dus aansluiten op de wensen, behoeften, ervaringen en leefomstandigheden van de mensen om wie het gaat.”

Samen ontwikkelen van ‘zorg op afstand’
Het project richt zich daarom op het (verder) ontwikkelen van ‘zorg op afstand’ vanuit het perspectief van patiënten en naasten/mantelzorgers. Beeldbellen en telefonische consulten staan hierbij centraal, al worden andere vormen niet uitgesloten. Jolanda Fritsma: “In het project verkennen we eerst wat er al aan ‘zorg op afstand’ gebeurt bij de samenwerkingspartners en brengen we de wensen, behoeften, ervaringen en verwachtingen van patiënten, naasten en zorgverleners in kaart. Vervolgens gaan we samen aan de slag met verbeteringen, waarna we kijken wat we hebben geleerd en hoe we dat in onze provincie verder kunnen toepassen.”

Efficiëntere en effectievere zorg
Door dit project wordt zorg effectiever en efficiënter. “Passende ‘zorg op afstand’ draagt bij aan de kwaliteit van leven van de patiënt en naaste. Een patiënt hoeft bijvoorbeeld minder vaak naar het ziekenhuis en krijgt de zorg op het voor hem of haar juiste moment”, aldus Jolanda Fritsma. “Dit is niet alleen prettig voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Zij hebben meer mogelijkheden om de zorgverlening aan te laten sluiten op wat de patiënt nodig heeft.”

Partners
Samenwerkingspartners in het project zijn de provinciale belangenorganisaties Platform Hattinga Verschure en zaVie, de Vereniging Groninger Dorpen, het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis en UMCG, Zorgadvies Groningen, de Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis.
Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Groningen uit de subsidieregeling Zorg en Voorzieningen. Goede, bereikbare zorg - ook op afstand - is belangrijk om onze provincie leefbaar te houden en bereik je alleen samen met de mensen om wie het gaat!

Website: www.zorgbelang-groningen.nl

 

 
Hogelandsters kunnen afvalcijfers inzien
Gepubliceerd op woensdag 17 februari 2021

Vanaf vandaag kunnen inwoners van de gemeente Het Hogeland bekijken hoeveel huisvuil ze hebben aangeboden. Ze kunnen daarvoor terecht op de website van de gemeente.

Sinds 1 januari van dit jaar betalen Hogelandsters voor de hoeveelheid ‘grijs’ afval die ze aanbieden. Er moet per lediging van de grijze container worden betaald. Daarnaast wordt een bedrag per kilo grijs huisvuil in rekening gebracht. Het groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt gratis opgehaald.

Om de hoeveelheid aangeboden huisvuil te kunnen bekijken, moet worden ingelogd via www.hethogeland.nl/afval . Dat kan alleen met DigiD. De cijfers zijn alleen in te zien door degene op wiens naam de belastingaanslag staat; de hoofdbewoner van een pand. Inwoners die geen DigiD hebben, kunnen de gegevens telefonisch bij de gemeente opvragen.

Naast de hoeveelheid grijs afval kan ook het aantal aangeboden kilo’s gft-afval worden bekeken.
Wethouder Theo de Vries: “Hogelandsters krijgen hiermee een instrument in handen waarmee ze bewuster met huisvuil kunnen omgaan. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat gft-afval nog wel eens in de grijze container belandt. Gft-afval is relatief zwaar.

Door groen afval consequent te scheiden en in de juiste container aan te bieden, dragen inwoners niet alleen bij aan een betere scheiding van grondstoffen. Ze kunnen daarmee ook besparen. Op de juiste manier scheiden is goed voor de portemonnee. Inwoners kunnen nu op de voet volgen wat ze precies langs de weg zetten.”

Alle containers in Het Hogeland zijn voorzien van een chip. De inhoud van de containers wordt met apparatuur op de vuilniswagen gewogen. De gegevens worden in een systeem opgeslagen. Via de gemeentelijke website en DigiD hebben Hogelandsters nu inzage in hun gegevens in dat systeem.
De afrekening van de hoeveelheid aangeboden grijs afval vindt drie keer per jaar plaats. Het vastrecht wordt meegenomen in de jaarlijkse gemeentelijke belastingaanslag.

 

Directe link naar pagina Uw kilo's afval bekijken  

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 763

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter