Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Tennissters Bedum klaar voor de competitie
Gepubliceerd op donderdag 17 september 2020

Het eerste damesteam van LTC Bedum is klaar voor de nieuwe competitie. Vorig seizoen waren ze zeer succesvol en promotie kon dan ook niet uitblijven. Peter Russchen (fotografie, webdesign en cursussen) heeft de nieuwe shirts van de dames gesponsord.


Op de foto v.l.n.r.: Patricia van der Veek, Marga van Dellen-Honderd,
Janet Poelma, Lia Cazemier en Alien van den Berg

Vanwege de coronaperikelen is ook de tenniscompetitie in het voorjaar niet gespeeld. Gelukkig kunnen de dames in het najaar wél weer laten zien wat ze waard zijn op het tennisveld. De verwachtingen zijn er wel, maar de indeling laat zien dat ze tegen hoog geklasseerde spelers moeten aantreden. De eerste wedstrijd, gespeeld op 12 september, is geëindigd in een gelijkspel tegen De Molen uit Leeuwarden. De dames zullen er hard tegenaan moeten om goede resultaten te behalen. Hopelijk helpen de nieuwe shirts daarbij.

Fotografie: Peter Russchen

 

 
Wederom ruime nederlaag DWA/Argo
Gepubliceerd op donderdag 17 september 2020

Wederom ruime nederlaag DWA Argo - uit tegen Emmeloord

Afgelopen zaterdag speelden de korfballers van DWA/Argo uit Winsum en Bedum hun tweede wedstrijd van de competitie. Er werd afgereisd naar Emmeloord. Deze ploeg had de eerste wedstrijd eveneens ruim verloren. Na een ruststand van 13-6 werd de eindstand in en voor Emmeloord 21-11 en ging DWA/Argo zonder punten terug naar huis.

Opnieuw waren er zaterdag wijzigingen binnen het basisachttal van trainer/coach André Pettinga. Routiniers Gert-Jan Stulp en Lisanne Pettinga vulden de plekken van de afwezige Tom van der Laan en Karen Oostmeijer op.

In de eerste aanval wist Natasja Schuuring de score te openen. Maar al gauw kwamen er tegengoals van de thuisploeg. Lisette Hamminga zorgde voor de gelijkmaker en vervolgens liep Emmeloord uit naar 5-2. Opnieuw was Lisette Hamminga succesvol, maar Emmeloord was scherper in de afronding en liep uit naar 8-3. Ook Jesse Reker kwam tot een treffer, wat de stand op 8-4 bracht. Vervolgens kwam er een goede fase van de thuisploeg. Emmeloord kon verder uitlopen naar 13-6. Scores van de gasten kwamen nog uit handen van Jesse Reker en Nick Brandsma.

De korfballers uit Winsum en Bedum kregen het chaotische en dynamische spel van Emmeloord niet onder controle en dat resulteerde in zuivere afronding van de thuisploeg. DWA/Argo moest een ander spel zien te spelen waardoor de Groningers hun kansen ook beter konden afronden. Dat lukte in de tweede helft echter niet. Jesse Reker maakte na rust weliswaar opnieuw een treffer, maar de thuisploeg reageerde met drie treffers op rij. Lisette Hamminga scoorde haar derde treffer, maar Emmeloord zette alles op alles en met vijf thuistreffers op rij had DWA/Argo het definitieve nakijken. Uiteindelijk wisten Yarin Smedema, Lisette Hamminga en de binnen de lijnen gekomen Ole Smedema nog te scoren. De eindstand werd 21-11. Door dit resultaat staat DWA/Argo na twee wedstrijden helemaal alleen onderaan in de tweede klasse, omdat alle andere ploegen al punten hebben gepakt.

Aanstaande zaterdag speelt DWA/Argo weer een thuiswedstrijd. DTG uit het Friese Wijckel komt dan op bezoek in het mooiste dorp van Nederland. Dit duel zal om 15.30 uur van start gaan.

Scores DWA/Argo: Lisette Hamminga(4x), Jesse Reker(3x), Natasja Schuuring(1x), Yarin Smedema(1x), Ole Smedema(1x), Nick Brandsma(1x).

Uitslagen:
ROG          - Udiros       14-13
DTG          - Rodenburg    16-15
Emmeloord    - DWA/Argo     21-11
Noordenveld  - Oerterp/VKC  26-21

Stand:
Noordenveld  2-4
Udiros       2-2
Oerterp/VKC  2-2
Rodenburg    2-2
ROG          2-2
DTG          2-2
Emmeloord    2-2
DWA/Argo     2-0

 

 
Expositie KLEI in De Kerk Onderdendam - start 18 september
Gepubliceerd op donderdag 17 september 2020

In DE KERK in Onderdendam gaat op 18 september de tentoonstelling KLEI van start. Drie keramisten tonen hun werk en daarnaast is er een informatie te vinden over de historie van steenfabriek Allershof.

 

De keramisten zijn allen afkomstig uit gemeente het Hogeland. Jan Mulder uit Onderdendam, Marchien Cordes uit Westeremden en Wim de Boer uit Winsum. De drie kunstenaars verwerken de klei ieder op unieke wijze.

Jan Mulder noemt zichzelf keramiekbouwer, hij bouwt zijn creaties met platen klei en laat zich steeds weer verrassen door het spel tussen vuur, klei en glazuur. Marchien Cordes verweeft in haar werk graag andere materialen zoals metaal, de klei gaat een bijzondere symbiose aan met het ijzer waardoor de verschillende materialen nauwelijks nog te onderscheiden zijn. Wim de Boer raakt geïnspireerd door het Reitdiepgebied en bakt soms met originele Groninger klei, verder gebruikt hij veel kleur in zijn werk.

Expositie KLEI in De Kerk Onderdendam - start 18 september 

In DE KERK is het centrum voor de Groninger Amsterdamse School gevestigd. Deze architectuurstroming staat bekend om zijn baksteenexpressionisme en deze bakstenen werden onder meer in Onderdendam gebakken. Steenfabriek Allershof (Limborgh Mejier) aan de Winsumerweg had als eerste Groningse steenfabriek een ringoven, u kunt er meer over lezen tijdens de tentoonstelling.

KLEI is te zien van 18 september tot en met 18 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur in DE KERK aan de Bedumerweg 34. De toegang is gratis en de kunstwerken kunnen worden gekocht.


Website: www.dekerkonderdendam.nl

 
Passion - orgel-plus concert met vertelling - zaterdag 26 september Hervormde Kerk Noordwolde
Gepubliceerd op donderdag 17 september 2020

"Passie, dat is wat voortdurend spreekt uit de verhalen en muziek die in deze productie worden vertolkt. In ´Passion´ worden muziek en verhalen op een nieuwe manier gecombineerd. De muziek is de basis waarop de verhalen gemaakt zijn. De woorden verklanken de beelden die de muziek bij de verteller oproept. De muziekkeuze is even verrassend als inspirerend. Uitgangspunt zijn orgelwerken van de Fransman Jehan Alain. De verhalen stimuleren de luisteraars om stil te staan bij wat ze horen en daar op hun beurt weer hun eigen beelden en verhalen bij te maken en door te vertellen. Ze vormen zo ook een opstap om mensen kennis te laten maken met muziek die misschien nog vreemd voor ze is. In dit cross-over project werken organist Eeuwe Zijlstra en verhalenverteller Frank Belt samen."

 
Eeuwe Zijlstra (orgel) & Frank Belt (verteller)


Datum:   zaterdag 26 september 2020
Aanvang:  20:00 uur
Locatie:  Noordwolde, Hervormde Kerk                                                                        
Succesvolle voorstelling met een verhaal voor volwassenen verteld door professionele verteller in combinatie met prachtige orgelliteratuur. Mooie synergie tussen tekst en muziek!

Programma: 
Astor Piazzolla - Oblivion
J.P. Sweelinck - Echo fantasie in a
Jehan Alain - Le Jardin suspendu / tijdens dit stuk het verhaal 'Joe'
Louis Vierne - Arabesque
verhaal 'Susan' (met muzikale begeleiding door het orgel)
Guy Bovet - Salamanca
L.J.A. Lefébure-Wély - Boléro de Concert

 

 
Nice4us opent haar deuren in het oude centrum van Bedum
Gepubliceerd op donderdag 17 september 2020

Aan de Schoolstraat 4B in Bedum heeft afgelopen donderdag 10 september Nice4us haar opening gevierd. Bedum is weer een winkel rijker en wel één die gespecialiseerd is in Lingerie, Ondermode en Nachtkleding. Volgens de berichten van de eerste klanten tijdens de eerste openingsdagen een groot gemis in het dorp, sinds een oude bekende haar deuren sloot, Trico Smit. “ik ben zo blij dat ik hier weer op het dorp terecht kan voor dit soort dingen, geweldig!”, horen de dames van Nice4us de afgelopen dagen veelvuldig als reactie van klanten die langskomen.

 

Vlotte opening
We konden er niet aan kijken. Zo was het raam afgeplakt en zo was de winkel ook al open! “Het is inderdaad heel snel gegaan de afgelopen dagen en we hebben ons een slag in de rondte gewerkt, om dit te realiseren op deze korte termijn, maar het resultaat mag er zijn” zegt eigenaar Rita Westerman blij.

We kregen maandag 31 augustus de sleutel en hebben met man en macht alles op alles gezet om weer te kunnen ondernemen in deze bijzondere tijden van Corona/Covid-19. De winkel is licht en fris en oogt ruim door de indeling van de dames. Die een heel breed assortiment aanbieden, waarbij zowel heren en dames zich van onder tot boven kunnen kleden.

Waarom zo’n breed assortiment?
Rita en Marijke leggen uit dat dit voortvloeit uit de oorspronkelijke opzet van het bedrijf. Nice4us komt al sinds jaar en dag in senioren wooncomplexen, verpleeg- en verzorgingstehuizen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en de kop van Overijssel. In deze locaties organiseren wij dan een dagdeel een kledingmarkt, waarbij de ouderen in het complex of de aanleun de mogelijkheid hebben zelf weer kleding, schoenen of ondergoed uit te kiezen. Het geeft ze in veel gevallen een stukje eigenwaarde en zelfredzaamheid terug. Ze kunnen immers zelf weer kiezen wat ze wel en niet mooi vinden en waar ze zich prettig invoelen, ook omdat voor alle producten direct de goede maat bepaald kan worden doordat Nice4us een soort mobiele winkel is en daarmee hebben wij altijd al onze voorraad bij ons.
 
Dit jaar zou, Marijke, de dochter van Rita, starten met haar eigen regio maar door Corona liep alles anders. De huizen werden afgesloten van de buitenwereld en als familie mocht je niet meer naar binnen om de ouderen aldaar te bezoeken, laat staan als buitenstaander. Dit is een beeld wat voor ons nog niet is verzacht met de versoepeling van de maatregelen over de afgelopen maanden.

En dat vraagt om omdenken, want je hele bedrijf staat stil en daar waar de meesten weer ietwat op gang komen, is er voor ons al vanaf 2e week maart geen beweging meer, zicht op verbetering van de situatie.

Waarom dan een winkel?
De zomer over hebben wij in overleg met gemeenten uit de provincie in veel verschillende dorpskernen mogen opstellen met de kledingmarkt. Dit werd veelal heel positief ontvangen, maar bij een onstuimige dag is het lastig om 4 tenten van totaal 15 meter aan de grond te houden. Mede door deze reden hebben wij besloten dat dit voor de winterperiode geen haalbare kaart is en moesten wij opnieuw omdenken.

En zo geschiedde het, we zijn weer aan de tekentafel gaan zitten en de optie besproken tot het openen van een winkel, daarmee konden we in ieder geval de winter droog en beschut over.

Marijke woont in Bedum samen met haar man en 2 kinderen en wist van het leegstaande pand aan de Schoolstraat, waar voorheen Wolhuis Bedum in heeft gezeten. Het gesprek met de verhuurder werd gestart en de 31e augustus hadden we een overeenkomst bereikt, waarna we aan de slag konden met de inrichting voor de winkel en donderdag 10 september open zijn gegaan.

De winkel richt zich ondanks het brede assortiment hoofdzakelijk op ondermode en nachtkleding voor zowel heren als dames en Lingerie. Er is dan ook een gehele wand in gebruik voor enkel BH’s in een variëteit van modellen, kleuren en maten van 70A tot maar liefst 120G. En daarnaast verwachten de dames vanaf eind oktober ook verschillende prothese BH’s te voeren in hun collectie.  De merken die gevoerd worden zijn heel bewust gekozen op een combinatie van prijs en kwaliteit.

Nice4us opent haar deuren in het oude centrum van Bedum 

Na een heel uitdagend seizoen in 2020 hopen de dames van Nice4us dan ook dat ze de winkel ook na de winter kunnen doorzetten in Bedum en heel veel mensen mogen begroeten en kunnen helpen aan de Schoolstraat 4B.

 

 
Anne en Gezina Schuitema sluiten na 25 jaar hun groentezaak in Bedum
Gepubliceerd op zondag 13 september 2020

De laatste zelfstandige groenteboer in Bedum Anne en Gezina Schuitema gaan zaterdag 19 september voorgoed hun deuren sluiten. Wel eerder dan hun bedoeling was , maar door de tijdelijke vraag van buurman Willard Havinga van Ambachtelijke slagerij Thonny Teerling naar meer ruimte , is besloten om eerder te stoppen.

"Binnenkort gaat dit gedeelte ook plat in verband met de herinrichting van de centrumplannen, en dan moet je een keus maken. Wij willen Willard graag helpen. En in overleg met de gemeente is besloten dat wij de groentezaak zaterdag 19 september definitief sluiten en niet meegaan in een mogelijke verhuizing naar het nieuwe gedeelte", aldus Anne.

Anne en Gezina Schuitema sluiten na 25 jaar hun groentezaak in Bedum

Hij vertelde dat ze  25 jaar geleden in 1995 als franchise  de zaak van Lubbers hebben overgenomen. Sinds 1992 was de groentezaak er gevestigd.  Vele vaste klanten vinden het erg jammer dat ze sluiten , maar "ons pensioen komt er ook aan".  Een praatje bij Anne was vaak onderdeel van het bezoek aan de groentezaak. Dan werden de laatste nieuwtjes van Bedum en ook van FC Groningen besproken! "Wat dat betreft kan ik wel een boekje schrijven." Eén van de bijzonder klanten van de fam. Schuitema was pastor Bolmer , die 9 jaar pastoor was van de RK. parochie Maria ten Hemelopneming in Bedum. Na 20 jaar is de pastoor Bedum nog steeds niet vergeten. Aan het einde van ieder jaar ontvingen ze steeds een kaart met een wens en een meelevende groet voor het komende jaar. Maar Pastor Bolmer vond het nodig om in deze moeilijk corona periode een extra bemoediging naar Bedum te sturen. Het werd erg gewaardeerd.

Anne en Gezina Schuitema sluiten na 25 jaar hun groentezaak in Bedum

Een andere bijzonderheid was dat Anne bekend stond om zijn bijzondere spreuken , die hij schreef op het reclamebord. Zoals bijgaande spreuk die hij noteerde rondom 11 november ! "Geen gezeur aan de kassa , bij ons alleen maar gezonde massa." en dan in kleine letters goedkope snoep!

Anne en Gezina Schuitema sluiten na 25 jaar hun groentezaak in Bedum

Daar heeft Anne bij RTV Noord en bij SBS 6 mee gescoord. Als RTV Noord langs kwam in Bedum ging men ook vaak even bij Anne langs. Had vaak wel een praatje klaar.
Zaterdag 19 september sluiten ze samen de deuren. Jammer voor Bedum waarmee weer een winkel uit het straatbeeld zal verdwijnen.

 

 
Activiteiten Week van de Opvoeding in gemeente Het Hogeland
Gepubliceerd op zondag 13 september 2020

Van 5 tot en met 11 oktober is de landelijke Week van de Opvoeding. De Week van de Opvoeding staat in het teken van opvoeden en ouderschap.

Hierbij draait het om de ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Bij het opvoeden van een kind sta je er namelijk niet alleen voor (www.weekvandeopvoeding.nl ). De activiteiten zijn een initiatief van Mensenwerk Hogeland, in samenwerking met Beweegteam Het Hogeland, MJD, L.I.J.V kinderyoga en mindfulness, Jongerencentrum Express en Jeugdsoos De Pluu.

Activiteiten Week van de Opvoeding in gemeente Het Hogeland 

PROGRAMMA

Dinsdag 6 oktober
Ouder-kindyoga in Sporthal Leens
15.30 – 16.15 uur: kinderen van 3 t/m 5 jaar en een ouder/verzorger
16.45 – 17.30 uur: kinderen van 6 jaar en ouder/verzorger
Deelname is gratis.

Vrijdag 9 oktober
Ouder-kindyoga in De Meenschaar Bedum
16.45 – 17.30 uur: kinderen van 6 jaar en ouder/verzorger
Deelname is gratis.

Vrijdag 9 oktober
Ouder – tienerbingo op 2 loacaties:
Jeugdsoos De Pluu en Jongerencentrum Express
19.00 – 20.30 uur: tieners van 12 tot 18 jaar met ouder/verzorger
Kosten € 2,50 per persoon voor deelname, kaarten en 1 consumptie is gratis.

Zaterdag 10 oktober
Ouder-kind Nerf Toernooi in Winsum
14.00 – 16.00 uur: kinderen van 6 tot 18 jaar met een ouder/verzorger
Deelname is gratis.

In verband met de coronamaatregelen is het aantal deelnemers beperkt. Daarom is OPGAVE VERPLICHT. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Opgeven kan tot en met 1 oktober. Graag ontvangen we de namen van de deelnemers, voor welke activiteit de opgave bedoeld is en de leeftijd van het kind. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en verdere informatie, pas dan is de opgave definitief. Voor alle activiteiten geldt: VOL = VOL, dus wil je meedoen, geef je dan snel op!

 

 
Kermis in Bedum gaat vandaag van start - let op de coronaregels
Gepubliceerd op woensdag 09 september 2020

Kermis in Bedum gaat vandaag van start - let op de coronaregels

De jaarlijkse kermis in Bedum gaat vandaag van start. De gemeente Het Hogeland heeft Martin Speelman toestemming gegeven voor de kermis op het Versplein in Bedum. Vandaag woensdag 9 september kan je met korting in de attracties.

Laten we met elkaar er voor zorgen dat we de coronaregels in acht nemen. Denk en zorg voor elkaar. Ben je verkouden of ziek, blijf dan thuis! Neem afstand en houd afstand van elkaar.

Kermis in Bedum gaat vandaag van start - let op de coronaregels 

 
Korfballers DWA/Argo starten slecht
Gepubliceerd op woensdag 09 september 2020

Korfballers DWA Argo starten korfbalcompetitie slecht

De korfbalcompetitie is afgelopen zaterdag na een half jaar stil gelegd te zijn weer van start gegaan en voor de korfballers van DWA/Argo verliep deze hervatting niet goed. Op het thuisveld in Winsum kon de ploeg van trainer-coach André Pettinga geen potten breken tegen Noordenveld uit Roden. Na een ruststand van 2-11 werd het uiteindelijk 9-19.

Nadat in maart ook het korfbal in verband met corona werd stilgelegd, besloot de korfbalbond dat er geen ploegen zouden degraderen of promoveren in de veldcompetitie die op dat moment pas net op de helft was. Voor DWA/Argo betekende dit dat de ploeg nog een jaar in de tweede klasse mag uitkomen, ondanks dat het onderaan stond in het afgebroken vorige seizoen.

Zaterdag kwam meteen een bekende tegenstander van het vorige jaar op bezoek in Winsum. Noordenveld uit Roden was vorig seizoen al ruim te sterk voor DWA/Argo en dus wist de ploeg dat het een lastige pot zou worden. Pettinga start dit seizoen met twee wijzigingen in zijn basisachttal: Lisanne Pettinga en Gert Jan Stulp spelen nu in het tweede team en hun plekken worden ingenomen door Natasja Schuuring en Jesse Reker (beide weer terug van een langdurige blessure).

Noordenveld was de ploeg die zaterdag als eerste tot een treffer kwam en na enige tijd gaf Natasja Schuuring het antwoord door voor 1-1 te zorgen. Door de harde wind was het een duel onder lastige omstandigheden en vooral de thuisclub wist hier maar moeilijk mee om te gaan. Noordenveld was duidelijk beter op elkaar ingespeeld en de Drenten liepen al gauw weg van DWA/Argo. Met maar liefst negen doelpunten op rij gaven zij DWA/Argo meteen in de eerste helft het definitieve nakijken. Pas bij 1-10 kon Tom van der Laan namens de thuisclub weer wat terugdoen. Hij verzilverde de aan hem toegekende strafworp. In het korfbal moet met ingang van dit seizoen de speler, aan wie de strafworp wordt toegekend, deze kans zelf nemen. Het laatste woord voor de pauze was aan Noordenveld dat de ruststand bepaalde op 2-11.

Na de rust ging Noordenveld meteen verder met scoren. DWA/Argo kreeg maar moeilijk vat op de ploeg uit Roden. Via 3-13 uit handen van de ingevallen Gert Jan Stulp en 4-14 door Natasja Schuuring ploeterde DWA/Argo voort. De thuisploeg kreeg wel wat meer kansen en omdat de wedstrijd al lang beslist was, liet Noordenveld in het laatste kwart de teugels wat vieren. In de slotfase van het duel kon DWA/Argo de stand dan ook een wat draaglijker aanzien geven. Via drie treffers van Nick Brandsma, eentje van Yarin Smedema en andermaal een treffer van Gert Jan Stulp kwam bij 9-19 de wedstrijd tot haar einde.

Aanstaande zaterdag is de volgende wedstrijd voor DWA/Argo. Dan reist de ploeg af naar Emmeloord. Deze ploeg kreeg zaterdag ook meteen een forse nederlaag te verwerken, dus zal net als DWA/Argo op zoek gaan naar de eerste punten. De wedstrijd begint in Emmeloord om 15.30 uur.

Scores DWA/Argo: Nick Brandsma (3), Gert Jan Stulp (2), Natasja Schuuring (2), Tom van der Laan (1) en Yarin Smedema (1).

Uitslagen:
DWA/Argo      - Noordenveld  9-19
Rodenburg     - ROG         17-10
Oerterp/VKC   - Emmeloord   19- 9
Udiros        - DTG         18- 7

Stand:
Udiros       1-2
Noordenveld  1-2
Oerterp/Vkc  1-2
Rodenburg    1-2
ROG          1-0
DWA/Argo     1-0
Emmeloord    1-0
DTG          1-0

 

 
71% van de Nederlanders ervaart stress door meldingen op mobiel
Gepubliceerd op woensdag 09 september 2020

Veel mensen hebben het gevoel dat ze ‘elk bliepje’ moeten checken. Eindeloze meldingen van groepsapps zijn dan ook de grootste stressveroorzakers. Pushberichten van apps die men zelden gebruikt, worden daarna als meest storend genoemd.

71% van de Nederlanders ervaart stress door meldingen op mobiel 

Den Haag, 8 september 2020 - Dat blijkt uit het ‘Hou je mobiel onder de duim’ onderzoek van PanelWizard om te achterhalen in hoeverre mensen stress ervaren dankzij hun mobiele telefoon. Het antwoord is duidelijk: 93% van de mensen in Nederland ziet dat anderen vaak afgeleid zijn door alle meldingen op hun mobiel. 71% zegt zelf gestrest te raken van alle meldingen.

Uit dit onderzoek blijkt dat de helft van alle ondervraagden zelf regelmatig drang ervaart om nieuwe berichtjes te bekijken. Ook hebben ze het gevoel dat ze daar de hele dag door op moeten reageren. Daarom vinden zij al die meldingen en ‘rode balletjes’ bijvoorbeeld stressvoller dan het moeten vangen van een spin.

Fear of missing out
Op de vraag waardoor men stress krijgt van een telefoon, antwoorden de meesten dat alle meldingen voor onrust zorgen. Zij hebben het gevoel constant ‘aan’ te moeten staan en overal op te moeten reageren. Bang zijn om iets te missen legt ook een behoorlijke druk op de schouders van de mobiele gebruikers. Ruim 4 op de 10 zou daarom graag veel minder meldingen en push notificaties ontvangen.

‘Fantoom meldingen’
74% van de Nederlanders denkt zelfs (zeer) regelmatig dat er een melding binnenkomt, terwijl dat helemaal niet zo is. Slechts 26% van alle ondervraagden heeft helemaal geen last van dergelijke ‘fantoom meldingen’. Het merendeel van die 26% is 50-plusser.

Stress Sociologe Suzan Kuijsten zegt hierover: ”Helaas herken ik deze resultaten, zowel uit de praktijk als persoonlijk. Al die meldingen en het gevoel hebben altijd en overal bereikbaar te zijn of te moeten reageren activeren continu het stresssysteem. Ons brein heeft af en toe rust nodig. Wat we kunnen leren van de vijftigplussers is dat zij vaker rustmomenten nemen (van hun telefoon). Bijvoorbeeld als ze op de trein staan te wachten of in de rij staan van de supermarkt. Jongeren pakken op dat soort momenten direct hun mobiel. Mijn advies: kijk of je bepaalde meldingen uit kunt zetten en neem eens wat vaker vakantie van je telefoon. Al is het een half uurtje per dag. Probeer het eens!”

Top 5 meest storende meldingen op smartphones
1. Meldingen van groepsapps die door blijven gaan
2. Pushberichten van apps die je bijna nooit gebruikt
3. Oplichten van het scherm bij een nieuw bericht
4. Al die rode balletjes: berichten nog niet geopend
5. Trillen of geluid als ik een nieuw bericht krijg

Top 5 acties om stress te voorkomen
1. Trilstand zetten (geluid uit)
2. Opzij leggen/ uit zicht
3. Meldingen apps uitzetten
4. In vliegtuigmodus zetten
5. Op z’n kop leggen

 

 
Speedbikes veilig in drukke gebieden dankzij onafhankelijke snelheidsregulering
Gepubliceerd op woensdag 09 september 2020

Speedbikes veilig in drukke gebieden dankzij onafhankelijke snelheidsregulering

Een innovatieve manier om de steeds populairder wordende speedbikes (45km/u) veilig in te passen in drukke gebieden. Dat is wat goinGDutch, een samenwerking tussen Microsoft Nederland, Royal Schiphol Group, OrangeNXT en BAM Infra Nederland, heeft ontwikkeld. En wat zij gaat testen op een aangewezen gebied op het terrein van Schiphol. goinGDutch koppelt de fysieke infrastructuur aan software en protocollen. Kortom; automatische snelheidsregulering in vastgestelde, drukke gebieden. Toepasbaar op elk merk fiets en elk type software van wegbeheerders. Hiermee behoudt de wegbeheerder de regie en verhoogt zij de veiligheid voor alle weggebruikers.

Speedbikes veilig in drukke gebieden dankzij onafhankelijke snelheidsregulering

Area 30
Met de komst van de speedbike heeft de forens een kostenefficiënt, milieuvriendelijk en gezond alternatief voor de auto. Met 45 kilometer per uur naar je werk. Langs de files. En niet bezweet aankomen. Dat gaat goed op verbindingen waarbij deze hoge snelheid geen gevaar oplevert. Dat is anders in drukke gebieden, met auto- en vrachtverkeer, andere fietsers en voetgangers. goinGDutch heeft een oplossing ontwikkeld waarmee de wegbeheerder zelf bepaalt waar zij de ondersteuning van de speedbike terugschroeft van 45 naar 30 kilometer per uur. Op het moment dat een forens op een speedbike een druk gebied binnenrijdt, krijgt de motor van de speedbike een signaal waardoor de ondersteuning teruggaat naar 30 kilometer per uur. Dat gaat onder andere op basis van geofencing. Het gebied is daardoor eenvoudig groter of kleiner te maken of aan of uit te zetten op basis van actuele omstandigheden. Denk aan de ochtend- en avondspits, evenementen en aan onvoorziene omstandigheden als slecht weer.

Universeel
Het platform van goinGDutch is universeel toe te passen en dus niet afhankelijk van bepaalde merken fietsen of software van de wegbeheerder. Via een interface (API) vindt er communicatie plaats tussen het platform en de software van de fysieke infrastructuur, zoals verkeerslichten, slimme verlichting, camera’s, de Solarenergy-vlonder en uiteraard de speedpedelec zelf.

Speedbikes veilig in drukke gebieden dankzij onafhankelijke snelheidsregulering

Gezonder en minder file
Met dit platform helpt goinGDutch opdrachtgevers eindgebruikers te stimuleren de fiets te pakken naar het werk. Waardoor er meer mensen meer bewegen. En waardoor het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer afneemt.

 

 

 
Meer...
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 61 van 595

Gerelateerde artikelen

Mijnkadowinkel.nl
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter