Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Zuidwolde geeft gul voor tweede klok
Gepubliceerd op zondag 06 november 2011

ZUIDWOLDE - Een huis aan huiscollecte in Zuidwolde heeft ruim 2500 euro opgebracht voor de aanschaf van de tweede klok in de Middeleeuwse kerktoren.
De actie maakte deel uit van een reeks activiteiten om voor dit doel geld in te zamelen.

Klik voor vergroting
De vrijwilligers die vorige week aan de actie deelnamen.
Foto- Nico Schutte uit Zuidwolde (= voorzitter van Plaatselijk Belang Zuidwolde)

In de herfstvakantie werden in Zuidwolde huis aan huis enveloppen bezorgd met een brief waarbij de inwoners werden opgeroepen deze actie te ondersteunen. Op 25 oktober haalden twaalf vrijwilligers de enveloppen weer op. Tegelijkertijd werd de huidige klok geluid door klokkenluider Dick Uildersma om het doel van de actie extra duidelijk te maken.
Volgens commissielid Menna Havinga kwamen veel enthousiaste reacties op de collecte.   
Havinga: ,,De actie leverde aanzienlijk meer op dan een gemiddelde huis aan huisactie voor een goed doel. Daaruit blijkt dat er veel enthousiasme is voor het plan om met de aanschaf van een tweede klok een oude begrafenistraditie in ere te herstellen. We zijn heel blij met alle giften en bedanken alle inwoners en vrijwilligers.” Een bijzondere verrassing voor de klokkencommissie was een spontane gulle gift van € 2000,= door het Klaas Dijkstrafonds uit Zuidwolde.

De Klokkencommissie gaat naast deze acties onder de inwoners ook via andere wegen geld voor de tweede klok inzamelen. Zo heeft de gemeente Bedum in principe al 2000 euro toegezegd en het Scholten Kammingafonds 5000 euro. Daarnaast zijn aanvragen voor subsidie verstuurd naar het fonds van de Rabobank, het VSB-fonds en het Groninger Klokken- en Orgelfonds.
Commissielid Marieke Berghuis: ,,Met een deel van de opbrengst van de activiteiten en de fondsenwerving zal eerst het door Monumentenzorg verplichte onderzoek worden uitgevoerd. Zodra voldoende geld binnen is, kan opdracht worden gegeven om een tweede klok te laten gieten. Naar verwachting zal dat in het voorjaar van 2012 zijn.”  Ook staat in 2012 een speciaal voorjaarsconcert  in de Middeleeuwse kerk in Zuidwolde op het programma. Het muziekensemble onder leiding van Alfred Poort treedt dan belangeloos op.

In juli vond een geslaagd dorpsontbijt in de openlucht plaats waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de klokkenactie. Volgens de Klokkencommissie Zuidwolde toonde dit evenement al aan dat in het dorp veel draagvlak bestaat voor het plan.
De Klokkencommissie staat onder voorzitterschap van kunsthistoricus Roel Sanders en is aangesloten bij de Vereniging Plaatselijk Belang Zuidwolde.

 

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM