Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Zaaien met een zaaiviool
Gepubliceerd op maandag 30 september 2019

Op landgoed ‘De Vrie Heerlykheyd’ van de familie Sietsema aan de Westerdijkshorn te Bedum ontstaat volgend jaar een vlinder-/bijenoase annex zelfoogsttuin.

Zaaien met een zaaiviool - Jan Sietsema op landgoed De Vrie Heerlykheyd 

Eigenaar Jan Sietsema, zie foto, heeft zich de techniek eigen gemaakt voor het hanteren van een zaaiviool, dat als werktuig rond 1850 zijn intrede deed in West-Europa. Hij heeft deze maand op zijn terrein 5000 gram meerjarig bloemenzaad, ter beschikking gesteld door de Vlinderstichting, ingezaaid met zo’n zaaiviool, een met de hand aangedreven apparaat om zaad over de akker te verspreiden. De naam is afgeleid van de beweging die de stok maakt en die doet denken aan de beweging van de strijkstok van een viool. Het gebruikte zinken exemplaar is afkomstig van akkerbouwer Geert Bos uit Usquert, tevens voorzitter van Wierde&Dijk, de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer noord-groningen. Een en ander is georganiseerd door de Groep ‘Bedum Bij-vriendelijk’ die valt onder Wierde&Dijk.

Wat volgend jaar ook gestalte krijgt is een zelfoogsttuin op hetzelfde perceel aan de Westerdijkshorn. Hier houden zich een paar zeer enthousiaste bewoners van het landgoed mee bezig. Bij de inrichting van het vlinder/bijen-gedeelte is ook de Groep ‘Bedum Bij-vriendelijk’ nauw betrokken.

Volgend voorjaar zal nader worden bericht over zowel de vlinder-/bijenoase als de zelfoogsttuin.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM