Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Waar is het schilderij WILLEM van ORANJE van de Bedumer schilder Riekele Prins gebleven ?
Gepubliceerd op maandag 28 oktober 2019

In 2012 werd er  tijdens het 55 jarig jubileum van de dorpsbelangenvereniging APB Bedum een tentoonstelling gehouden van werken van de Bedumer kunstenaar etser en schilder Riekele Prins. Voor deze tentoonstelling kreeg APB Bedum in samenwerking met de VVV Bedum de beschikking over een leegstaande locatie aan de Molenweg ( waar nu dierenpraktijk van Stad tot Wad gevestigd is ). Drie maanden lang konden bezoekers genieten van een groot aantal werken van Riekele Prins. Onder leiding van de verzamelaar van werken van RP Anne van der Velde uit Groningen werd de locatie ingericht. Met meer dan 600 bezoekers in drie maanden was het een groot succes. Tijdens deze periode werd er regelmatig een ets of een schilderij binnen gebracht, die door Anne van der Velde gefotografeerd en gedocumenteerd werd. Zo kon hij weer nieuwe werken toevoegen aan zijn website riekeleprins.nl . 

Waar is het schilderij WILLEM van ORANJE van de Bedumer schilder Riekele Prins gebleven ? 

In deze periode werd hij getipt over een groot schilderij op de zolder van de Regenboogschool in Bedum. En in zijn verdere onderzoek bleek dat er inderdaad een groot schilderij van Riekele Prins op zolder lag. Heel bijzonder. Het schilderij van 2 bij 3 meter bleek in 1933 geschilderd te zijn in opdracht van de organisatoren van het dorpsfeest Floralia in Bedum. Het thema van Floralia was 400 jaar geleden dat Willem van Oranje geboren werd op de Dillenburg in Duitsland. Het grote schilderij heeft jaren een plek gehad in de hal van de Regenboogschool. Voor veel leerlingen was het maar een "enge" meneer. Op onverklaarbare wijze is het grote schilderij op zolder belandt. Tot in 2012 het schilderij aan de vergetelheid werd ontrukt.

Waar is het schilderij WILLEM van ORANJE van de Bedumer schilder Riekele Prins gebleven ? 

Het bijzondere was dat Riekele Prins kleurenblind was en met medewerking van zijn vrouw, die aanwijzingen gaf, kon hij prachtig schilderen. Riekele Prins heeft zich in 1950 aangesloten bij de kunstkring "de Ploeg". En in 1952 ontving hij de culturele prijs van de provincie Groningen.

Vooraf aan de verhuizing van de inboedel van de Regenboogschool naar de noodlocatie in verband met grootschalig onderhoud en vernieuwing van het monumentale pand is er vaak gevraagd door de Historische vereniging gemeente Bedum als ook door APB Bedum waar of het schilderij van Riekele Prins is gebleven. Niemand kon daar een antwoord op geven. ook bij de verhuizers werd de vraag neergelegd let op een groot schilderij... Maar helaas tot op heden is het een grote vraag waar is het schilderij WILLEM van ORANJE van de Bedumer schilder Riekele Prins.  Het kan toch niet verdwenen zijn !  Het zou opnieuw een plek moeten krijgen in de vernieuwde monumentale pand!

Waar is het schilderij WILLEM van ORANJE van de Bedumer schilder Riekele Prins gebleven ? 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM