Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Rechter: Groningers aangetast in woongenot; NAM moet betalen
Gepubliceerd op woensdag 01 maart 2017

Rechter- Groningers aangetast in woongenot; NAM moet betalen

Op 1 maart deed de Rechtbank Noord-Nederland een belangrijke uitspraak over de gevolgen van de aardbevingen in de provincie Groningen. Alle Groningers in het bevingsgebied die door de aardbevingen in hun woongenot zijn aangetast, hebben recht op een schadevergoeding.

Veel Groningers ervaren een verminderd woongenot als gevolg van de gaswinning door de NAM:  ze hebben minder levensvreugde; ze hebben te maken met veel schademeldingen en angst over hun veiligheid. Hun leven wordt voor een groot deel gedomineerd door de aardbevingsproblematiek. Eerder al is een onderzoek gepubliceerd van de RuG met een gelijkluidende conclusie:

(….) op andere vlakken hebben die negatieve gevolgen forse invloed: we zien onder bewoners van het getroffen gebied een sterke afname van de ervaren veiligheid en een toename van stress-gerelateerde gezondheidsklachten. De negatieve gevolgen zijn met name merkbaar bij respondenten met meervoudige schade aan hun huis. Tegelijkertijd bleek dat de mate waarin mensen zich verbonden voelen met buurtgenoten (buurtcohesie) een buffer kan vormen tegen gezondheidsklachten.  (Uit: Veiligheidsbeleving, gezondheid en toekomstperspectief van Groningers, Wetenschappelijk Rapport #2; 7 februari 2017; Prof. T. Postmes, Dr. K. Stroebe, Drs. J. Richardson, Drs. B. LeKander, Dr. F. Oldersma, Dr. J. Broer, Dr. F. Greven)

Daarnaast zijn veel Groningers vanwege de aardbevingen onder behandeling van een arts of psychiater met psychische klachten, zoals stressklachten (PTSS) en angststoornissen. Deze personen hebben volgens de rechter recht op een hogere vergoeding.

Heb ik recht op schadevergoeding?

Alle Groningers die in het aardbevingsgebied wonen en door de aardbevingen een verminderd woongenot ervaren, hebben volgens de rechter recht op schadevergoeding/smartengeld. De rechter gaf wel aan dat in de bepaling van de hoogte van het smartengeld rekening moet worden gehouden met de locatie in het gebied. Daar waar meer en zwaardere aardbevingen hebben plaatsgevonden acht hij de verstoring van het woongenot groter.

Inwoners van het gebied die psychische klachten hebben, komen nadrukkelijk in aanmerking voor smartengeld, aldus de rechter.

Voor meer informatie zie website: immaterieleschadeaardbevingen.nl

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM