Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Razzia in Bedum en Zuidwolde aanstaande vrijdag 70 jaar geleden
Gepubliceerd op woensdag 23 april 2014

Aanstaande vrijdag, 25 april, is het 70 jaar geleden dat er in Bedum, Zuidwolde, Middelstum en Winsum een razzia werd gehouden. De maatregel van de Duitse bezetter volgde op een dodelijke  aanslag op 22 april 1944 door het verzet op SD-handlanger Jannes Luitje Keijer bij het station in Bedum. Tijdens de razzia werden in totaal bijna 150 jonge mannen opgepakt. De meesten verdwenen naar strafkampen in Duitsland. Een aantal liet daar het leven. In Zuidwolde werden op de dag van de razzia vier inwoners vermoord.

De razzia wordt aanstaande vrijdag herdacht. Dat gebeurt op de hoek van de Molenweg en Boterdiep Wz in Bedum. Daar stond indertijd het hotel Krijthe, waar de opgepakte Bedumers werden verzameld. Op het pand dat er nu staat, is een herinneringsplaquette aangebracht.

Razzia in Bedum en Zuidwolde aanstaande vrijdag 70 jaar geleden

De herdenking begint vrijdag 25 april om 12.00 uur. Burgemeester Henk Bakker houdt er een korte toespraak.

Na afloop van de herdenking wordt er bij het pand Schoolstraat 14 in Bedum een ‘Stolperstein’ gelegd. Daarmee wordt de Bedumer aannemer J.W. Formsma geëerd. Formsma was het eerste slachtoffer van de Duitse vergeldingsmaatregelen na de aanslag op Keijer. Hij werd op 23 april 1944 gearresteerd en in het centrum van Groningen vermoord. De herdenkingssteen wordt vrijdag gelegd door de kleinzoon van J.W. Formsma die nog steeds in het pand van zijn grootvader woont. De legging is rond 12.15 uur. Daarbij zijn nabestaanden van Formsma aanwezig.

Op 7 april werden in Bedum en Zuidwolde al Stolpersteine gelegd voor 17 andere slachtoffers van de Duitse wraakneming. Dat gebeurde door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig; de geestelijk vader van het Stolpersteine-project.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM