Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Opnieuw een prachtige schilderij van Riekele Prins “op zolder” ontdekt
Gepubliceerd op maandag 12 november 2012

UNIEKE RIEKELE PRINS  TENTOONSTELLING IN BEDUM


“De etser van het Groninger landschap”, zoals de beroemde Bedumer kunstenaar RIEKELE PRINS wordt genoemd, heeft momenteel een unieke overzichtstentoonstelling in Bedum, in het voormalig kantoorpand van de Sprank aan de Molenweg nr. 6.

Tijdens deze, drie maanden durende, overzichtstentoonstelling van Riekele Prins werd er door bezoekers regelmatig een ets of een schilderij gemeld. “Wij hebben thuis nog 4 verschillende etsen RP hangen”. “Laat de RP-verzamelaar maar even langs komen, dan kan hij de website over Riekele Prins verder uitbreiden.” Enthousiaste reacties van bezoekers, die onder de indruk waren van de mooie inrichting en de vele werken: Etsen, schilderijen en een aantal schoolplaten. Deze schoolplaten zijn in opdracht van Wolters Noordhoff door Riekele Prins geschilderd in kleur. Riekele was kleurenblind, maar met behulp van zijn vrouw is het prachtig fotografisch geschilderd.

Willem van Oranje.

In de afgelopen week is er opnieuw een prachtige schilderij “op zolder” tevoorschijn gekomen. Er waren geruchten dat er op de zolder van de Regenboogschool, aan de Schoolstraat in Bedum, een groot schilderij van Riekele Prins moest liggen. De RP- verzamelaar Anne van der Velde meldde ons enthousiast dat hij op zolder is geweest en het schilderij heeft gevonden.

Opnieuw een prachtige schilderij van Riekele Prins op zolder ontdekt 

Hij schreef er het volgende over:

In afwachting van de komst van de directeur van de school liet een leerling mij het prachtige monumentale schoolgebouw zien. Hij vertrouwde mij tijdens de rondleiding toe, dat de school een zolder had en dat daar een “groot geheim” lag. Een groot schilderij! Ik heb hem verteld dat ik voor het “geheim” kwam en er een foto van zou gaan maken.
Dit schilderij is gemaakt door Riekele Prins in 1933 in opdracht van de organisatoren van het  dorpsfeest "Floralia" in Bedum. Het thema was de geboorte van Willem van Oranje in 1533 die 400 jaar eerder werd geboren op de Dillenburg in Duistland. Gezien de grote afmetingen van ruim  3 x 2 meter is het schilderij na afloop  geschonken aan de Gereformeerde School aan de Schoolstraat 12 te Bedum thans de Regenboogschool. Hier heeft het jaren een plek gehad in de hal. Veel leerlingen vonden het maar een enge meneer, met zijn griezelige ogen! Het schilderij staat nu wat incourant op de zolder voor mogelijk nadere bestemming.

Het geheel is in chronologische volgorde te  volgen op de website www.riekeleprins.nl, hoofdstuk “Schilderijen”.

De tentoonstelling met de vele nostalgische beelden van  Bedum, plaatsen in de provincie Groningen  en daarbuiten  is een groot succes en velen hebben reeds hieraan  een bezoek gebracht. De mensen die Riekele een warm hart toe dragen komen naast Bedum, uit de provincie Groningen en het hele land naar Bedum. Onlangs bezochten twee Canadezen, en een oud-staatssecretaris, op bezoek in Bedum, de expositie.
In het gastenboek zijn dan ook zeer lovende woorden geschreven over de inhoud van deze fraaie en bijzondere tentoonstelling. De tentoonstelling loopt nog tot en met 23 november en is een aanrader waard.  Niet alleen worden hier meer dan 40 werken van Riekele  getoond, maar tevens informatie over het leven en werken van één van de kleurrijkste (ook letterlijk) inwoners die Bedum heeft voortgebracht: Riekele Prins een “etser van het Groninger landschap”!

De dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang Bedum (APB Bedum) heeft in samenwerking met de verzamelaar en bewaker van het erfgoed van Riekele Prins, Anne van der Velde uit Groningen, uit zijn verzameling een prachtig overzicht samengesteld.

De tentoonstelling is woensdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken.. Een toegangskaart van 2 euro met daarop een gratis reproductie van een werk van Riekele Prins is bij de ingang te verkrijgen.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM