Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Op zaterdag 13 januari organiseert Staatsbosbeheer een Sprokkeldag in Bedum
Gepubliceerd op dinsdag 09 januari 2018

Op zaterdag 13 januari organiseert Staatsbosbeheer een Sprokkeldag in Bedum

In het Bedumerbos zijn de met essentaksterfte aangetaste essenbomen geveld. De stammen zijn uit het bos gereden, maar er ligt nog tak- en tophout in het bos. Dit is zeer geschikt als brandhout voor de open haard. Bewoners van Bedum en andere geïnteresseerden zijn tussen 9.00 en 12.00 uur van harte welkom om hout te sprokkelen. Parkeren en toegang tot de sprokkellocatie is bij de carpoolplek aan de Waldadrift. Boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn aanwezig voor vragen en bieden zo nodig een helpende hand.

Proef
Staatsbosbeheer organiseert op 2 plekken in de provincie deze Sprokkeldag, één in het Bedumerbos op ’t Hogeland en één in De Hoogte in Heiligerlee, gemeente Oldambt. In beide bossen zijn vele essenbomen geveld die zijn aangetast door de essentaksterfte. Het bos ziet er op beide locaties heel anders uit. Dat is voor de omwonenden en de dagelijkse gebruikers van het bos best ingrijpend. De komende jaren zal dit bos zich weer gaan ontwikkelen, o.a. ook door herplant van nieuwe bomen.  Het tak- en tophout blijft liggen in het bos, want ‘dood hout’ is van grote waarde voor de biodiversiteit. Er ligt echter nog zoveel, dat een deel van het tak- en tophout nog uit het bos kan worden gehaald voor brandhout. Daarom mogen bewoners en andere geïnteresseerden op de Sprokkeldag gratis hout sprokkelen.

Na afloop gaat Staatsbosbeheer kijken of een dergelijke Sprokkeldag ook in andere dorpsbossen in Groningen kan worden gehouden.

Spelregels
Om de ochtend goed te laten verlopen, een paar regels:

  • Alleen gebruik van handzaag is toegestaan
  • Afvoer van hout uit het bos naar de auto met kruiwagen of handkar
  • Denk aan (werk)handschoenen, goede kleding en schoeisel
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM