Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Nieuwe regels Lachgas gemeente Het Hogeland
Gepubliceerd op woensdag 24 maart 2021

Nieuwe regels Lachgas gemeente Het Hogeland

Het gebruik van lachgas wordt steeds populairder. Voornamelijk onder jongeren. Bij het gebruik inhaleer je gas uit een ballon en daardoor krijg je een korte trip.

Er is steeds meer bekend over wat dit met je gezondheid doet. Doordat je bij het inademen zuurstof tekort komt, kun je hoofdpijn krijgen en misselijk en duizelig worden. In het ergste geval leidt het tot zenuwstoornissen en het bevriezen van longen.

We maken ons zorgen om jouw veiligheid en die van anderen. Daarom hebben we besloten dat je geen lachgas bij je mag hebben, verkopen of gebruiken tijdens evenementen. Ook in openbare ruimten zoals een bar of kroeg geldt dit en ook hinderlijk gebruik mag niet. De boetes kunnen hoog oplopen tot zo’n 4.000 euro. Zulke hoge boetes delen we natuurlijk liever niet uit.

Wil je meer informatie over wat lachgas met je doet en wat de nieuwe regels zijn? Kijk dan op jouwggd.nl .

De risico’s van het gebruik van lachgas

 • Je brein is nog in ontwikkeling.
  Hierdoor is het extra kwetsbaar voor psychoactieve stoffen. Het is daarom waarschijnlijk dat lachgas, net zo als bijvoorbeeld alcohol, slecht is voor de ontwikkeling van hersenen.
 • Je longen kunnen bevriezen.
  Adem lachgas nooit direct vanuit de gasfles in. Dat is levensgevaarlijk. Het gas is namelijk zo koud, dat je longen kunnen bevriezen. Of je lippen, neus en stembanden.
 • Je krijgt een tekort aan zuurstof in je hersenen.
  Bij een zuurstoftekort kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen of flauw vallen (out gaan). Daarbij kun je je verwonden.
 • Zelfs uren na het gebruik van lachgas, kun je je slecht concentreren en minder goed opletten.
  Neem geen deel aan het verkeer.
 • Blijvende gehoorschade als je verkouden bent.
  Ben je verkouden? Dan is lachgas extra gevaarlijk. De druk op je hoofd is tijdens een verkoudheid groter dan normaal. Gebruik je lachgas, dan kan je trommelvlies springen. Dit leidt tot oorpijn en kan voor altijd schade aan je gehoor opleveren.
 • Gebruik je maanden- of jarenlang lachgas? Dat kan leiden tot onvruchtbaarheid of impotentie (geen stijve penis meer kunnen krijgen).
 • Doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert kun je tintelingen, duizeligheid en een verdoofd gevoel in je vingers en tenen krijgen. Deze signalen moet je serieus nemen. Het kan beteken dat er zenuwschade aan je ruggenmerg begint te ontstaan wat kan leiden tot verlamming. Dus zie tintelingen en een verdoofd gevoel in armen en benen als een alarmsignaal!
 • Ben je zwanger? Gebruik dan geen lachgas. Dit is schadelijk voor je ongeboren kind. 

 Zie ook website Trimbos Instituut

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter