Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Nieuwe peuterspeelzaal Onderdendam
Gepubliceerd op maandag 16 oktober 2017

Sinds 5 september dit jaar kunnen peuters uit Onderdendam en omgeving naar De Peuterspeelzaal Onderdendam. Een nieuwe, kleinschalige peuterspeelzaal waar peuters als vanouds al spelend worden voorbereid op de basisschool. Er komen steeds meer aanmeldingen binnen, ook uit omliggende dorpen.

ONDERDENDAM – De nieuwe peuterspeelzaal in Onderdendam valt onder de pas opgerichte stichting ‘Onderdendam Speelt’ en bevindt zich tijdelijk in een lokaal van het voormalige schoolgebouw van basisschool De Haven. Op termijn verhuist de peuterspeelzaal naar het dorpshuis. Oprichter en voorzitter van de stichting Roos Kotterer en secretaris Annelies Olthof hebben allebei een kindje op de nieuwe peuterspeelzaal. Roos: “Vorig jaar maart kwamen we voor het eerst met een groep ouders bij elkaar, toen het gerucht ging dat de peuterspeelzaal van Kids2b uit Onderdendam zou verdwijnen. We wilden heel graag dat de peuterspeelzaal hier in het dorp zou blijven. Ik heb eerst gekeken of een andere partij het zou kunnen doen maar dat was niet haalbaar. Dus hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zelf een stichting opgericht.

Nieuwe peuterspeelzaal Onderdendam

Foto's: Martijn Heemstra

Veel belangstelling
Er komen steeds meer aanmeldingen binnen, ook van kindjes uit omliggende dorpen. Juf Alet Doesburg speelt daar een grote rol in, zeggen Roos en Annelies, zij is echt een aanwinst voor de peuterspeelzaal. Roos en Annelies zijn heel blij met zoveel interesse en begrijpen het ook goed. Zelf wilden ze tenslotte ook iets anders toen de bestaande peuterspeelzalen nogal wijzigden van opzet. Roos: “De peuterspeelzaal werd steeds meer een kinderopvang en dat wilden we echt niet. Het begon voor ons met de nieuwe regel dat we geen eten en drinken meer mochten meegeven, dat werd op de peuterspeelzaal geregeld. Ik merkte aan mijn zoontje dat hij dat helemaal niet wilde. Dat was eigenlijk de eerste stap in de overgang naar kinderopvang”. Annelies: “En wat ook erg tegen de borst stuitte was dat vooral in het begin heel veel verschillende pedagogisch medewerkers voor het klasje stonden. Steeds een ander tweede gezicht naast dat van Alet en dat was voor de kinderen heel onrustig. Roos: “Dat is in grote kinderopvangorganisaties vrij standaard, maar op een peuterschool niet, daar is gewoon één peuterleidster. Het is heel lang onzeker geweest of Kids2b echt zou verdwijnen, maar wij hebben toch de keuze gemaakt zelf te beginnen”.

Volop gedragen
De nieuwe peuterspeelzaal wordt volop gedragen door ouders en door het dorp. Veel mensen hielpen mee met verhuizen en schoonmaken en allerlei spullen werden gedoneerd. Het is bijzonder dat het zo snel gelukt is om alles van de grond te krijgen, zegt Roos. “Eigenlijk is alles in de zomer nog geregeld. Dat is gelukt omdat iedereen zo meehielp en meedacht. Ook de GGD heeft voor honderd procent meegewerkt en kwam hier in de vakantie alles nog keuren om daarna in één dag het verslag te schrijven. De gemeente heeft ook uitstekend meegewerkt. En de dorpscoördinator, Jolanda Dijkhuis, heeft een hele belangrijke rol gespeeld in ons contact met de gemeente. Zonder haar hadden we het niet zo gauw voor elkaar kunnen krijgen.”

Nieuwe peuterspeelzaal Onderdendam

Geen opvang
De Peuterspeelzaal Onderdendam staat geregistreerd als kinderopvang, maar is dat dus echt niet, zegt Roos. “We zijn natuurlijk aan regels gebonden en voldoen op het gebied van bijvoorbeeld ruimte, hygiëne, veiligheid en Arbowet aan de wet- en regelgeving voor kinderopvang. Maar we zijn een echte peuterspeelzaal, die kinderen spelenderwijs voorbereidt op de basisschool”.
Naast het besturen van de peuterspeelzaal heeft Stichting Onderdendam Speelt nog meer plannen voor de toekomst. Annelies: “We vinden het belangrijk dat niet alleen peuters, maar alle jeugd uit ons dorp elkaar kan blijven ontmoeten, zeker nu kinderen naar verschillende basisscholen in omliggende dorpen gaan.” Op termijn wil de stichting onder andere naschoolse activiteiten als toneel- en muzieklessen gaan organiseren.

Informatie
Als er binnenkort genoeg animo is start naast de peutergroep die nu op dinsdag- en vrijdagochtend komt een tweede groep op maandag- en donderdagochtend. Ook komt er bij genoeg aanmeldingen een drieplusgroep op maandag- of dinsdagmiddag. Groepen blijven klein met maximaal acht peuters per groep. Elke ochtend staat tussen 8.30 en 9.00 uur koffie klaar voor ouders die hun peuters komen brengen. Om 9.00 uur gaat juf Alet met de kinderen in de kring en gaan ouders weg. Tussen 12.15 en 12.30 uur worden de kinderen weer opgehaald.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen via 050-8517395 of Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM