Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
NAM blokkeert al bijna 2 jaar woningbouw in Ter Laan 4 in Bedum
Gepubliceerd op donderdag 04 mei 2017

Al zeker 30 woningen niet verkocht door blokkade NAM.

Door de economische crisis die heerste tot 2016 liep de voltooiing van Plan Ter Laan 4 in Bedum een behoorlijke vertraging op. Het hele plan had inmiddels al klaar moeten zijn. Kopers die net voor de crisis een woning hebben gekocht hadden verwacht dat ze maximaal een paar jaar op een bouwterrein zouden wonen.

NAM blokkeert al bijna 2 jaar woningbouw in Plan Ter Laan 4 in Bedum

Nu de crisis al 2 jaar voorbij is en ook in Bedum een woningtekort is zou je verwachten dat er weer volop woningen verkocht en gebouwd worden in Ter Laan 4. Helaas niets is minder waar. Bouwbedrijf Plegt Vos, de grootste bouwer van woningen in Ter Laan 4, heeft in 2015 de laatste woningen aan de Kuifeend in Bedum verkocht. Maar nieuw aanbod van woningen is er tot op heden niet gekomen. In verband met de aardbevingen wordt sinds 1 december 2015 de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 9998 gehanteerd. Nieuwe woningen moeten aan deze veiligheidsnorm voldoen, maar de NAM wil niet betalen voor de kosten van het aardbevingsbestendig maken van nieuwe woningen volgens de NPR 9998 norm.

Bedumer.nl vroeg afgelopen november aan de gemeente om Plegt Vos te helpen bij het conflict. De afdeling VROM liet weten niet precies te weten wat er speelde tussen de NAM en Plegt Vos en wilde zich er ook niet mee bemoeien. Zij vonden het een zaak tussen Plegt Vos en de NAM. Daarbij vergat de gemeente de huidige bewoners van Plan Ter Laan 4, maar ook alle belastingbetalers in de gemeente zelf, want hoe langer de bouw gaat duren hoe langer het duurt voordat de miljoenen aan grondkosten terug verdiend worden. Voor de huidige bewoners in Plan Ter Laan 4 kan de bouw niet snel genoeg verlopen, zodat bestrating, verlichting en groen aangelegd worden en reguliere groenonderhoud plaats gaat vinden. De Bedumers vinden ook dat de gemeente zich te makkelijk voor het karretje van de NAM laat spannen, want het is raar dat een bedrijf als de NAM kan bepalen wat voor woningen er gebouwd mogen worden.

De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 9998
NPR 9998 biedt opdrachtgevers, constructeurs en aannemers een (technisch) houvast bij nieuwbouw en bij het preventief versterken van gebouwen. Een rekenkundige beoordeling volgens de NPR geeft aan of een gebouw sterk genoeg is om de belasting van een aardbeving te kunnen weerstaan.

Het toepassingsgebied van deze NPR is beperkt tot Noord-Nederland voor zover daar geïnduceerde aardbevingen als gevolg van gaswinning in het Groninger gasveld optreden. Bedum ligt net buiten het Groninger gasveld. De kracht van een beving is o.a. afhankelijk van de locatie ten opzicht van het epicentrum. De epicentra van alle krachtige aardbevingen liggen tot nu toe ver van Bedum af.

Het doel van de veiligheidsnorm is dat woningen voldoende bestand zijn tegen aardbevingen zodat iemand levend uit een woning kan komen bij een beving van een bepaalde kracht. Aardbevingsbestendig wil dus niet zeggen dat een woning geen schade oploopt of bewoonbaar blijft na een krachtige beving.

Nu zijn er vele manieren om een woning aardbevingsbestendig te maken. Iedereen kent het kaartenhuisprincipe wel, hoe hoger hoe meer gevaar voor instorten. Woningen met een hoge gootlijn zijn kwetsbaarder dan woningen met een lage gootlijn. Hoe zwaarder de woning van onderen is (fundering) hoe beter deze bestand is tegen aardschokken. Het omgekeerde geldt ook, hoe lichter de woning van boven is hoe beter. Maar ook hoe stijver hoe beter, als muren en plafonds los van elkaar kunnen bewegen/schuiven dan heb je een grotere kans op instorten. Een woning zonder of met kleine ramen is sterker dan een woning met veel of grote ramen. In plaats van om een traditionele woning van onderen zwaarder te maken kan je ook de woning lichter maken door gebruik te maken van houskeletbouw, een houten casco. De binnenmuren en plafonds worden dan van hout gemaakt en de buitenmuren worden gemetseld. Houtskeletbouw heeft een aantal voordelen t.o.v. traditionele bouw, woningen kunnen sneller gebouwd worden en zijn iets goedkoper. Helaas hebben houtskeletbouw woningen ook nadelen, denk aan klimaatbeheersing (omdat je minder massa hebt die de warmte en kou vast kunnen houden) en geluidsisolatie. De meeste Nederlanders kiezen daarom liever voor een traditioneel gebouwde woning.

De kosten om een traditionele woning aardbevingsbestendig te bouwen die voldoen aan de NPR 9998 norm liggen hoog. Bij de laatste woningen die Plegt Vos in Bedum heeft gebouwd heeft Plegt Vos de Base Isolation techniek gebruikt.

Base Isolation
Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. Dit in tegenstelling tot de traditionele bevingsbestendige oplossingen waar het betoncasco en de betonpalen één geheel vormen. De fundering is flexibel door twee hoogwaardige metalen schalen met daartussen een ovale kogel. De schalen kunnen los van elkaar bewegen door de tussenliggende kogel. Dit element wordt geplaatst tussen de vloer en de betonpalen.

NAM blokkeert al bijna 2 jaar woningbouw in Plan Ter Laan 4 in Bedum

NAM blokkeert al bijna 2 jaar woningbouw in Plan Ter Laan 4 in Bedum 

Bij een aardbeving kan de woning vrij bewegen van de fundering waardoor krachten kunnen worden opgevangen. Het systeem is uitvoerig getest en wordt wereldwijd gebruikt bij onder andere utiliteitsbouwwerken en in de civiele sector. Helaas zijn de kosten voor toepassing van Base Isolation hoog.

De NAM dwingt Plegt Vos en andere bouwers nu om houtskelet woningen te bouwen in de provincie Groningen. Maar het kan toch niet zo zijn dat de NAM die verantwoordelijk is voor alle ellende in Groningen gaat bepalen wat voor soort woningen er gebouwd moeten worden. Dat moet een keuze van de bouwer en/of de koper zijn. De NAM haalt voor tientallen miljarden euro's aardgas uit onze bodem. Laten zij dan ook betalen voor het aardbeving bestendig maken van de woningen. En als ze dat niet kunnen of willen betalen, laten ze dan vandaag nog stoppen met het winnen van aardgas in Groningen.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM