Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Minister Wiebes (VVD) probeert aardbevingsslachtoffers Stichting WAG buiten spel te zetten
Gepubliceerd op donderdag 14 november 2019

Minister Wiebes VVD probeert aardbevingsslachtoffers Stichting WAG buiten spel te zetten

In Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (Stichting WAG) zijn 4.751 huiseigenaren uit het aardbevingsgebied in Groningen verenigd, die kampen met de waardevermindering van onroerend goed als gevolg van de aardbevingen door gaswinning.

Stichting WAG stelde de NAM aansprakelijk voor de waardevermindering. Deze belangrijke, omvangrijke zaak tegen de NAM werd bij de rechtbank op 2 september 2015 en in hoger beroep definitief gewonnen op 23 januari 2018: de NAM werd door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (opnieuw) aansprakelijk gehouden voor de waardevermindering van woningen in het bevingsgebied en is verplicht tot het vergoeden van de schade. Niet pas bij verkoop van de woning, maar al op voorhand en onafhankelijk van het feit of de woning of het pand fysieke schade heeft ondervonden.

De deurwaarder heeft op 29 oktober 2019 de dagvaarding betekend bij NAM in Assen met de eis tot compensatie voor de waardedaling van de woningen van de deelnemers in de Stichting WAG. Het totale bedrag is ongeveer € 120 miljoen, plus rente vanaf mei 2013 en proceskosten. De claim is ingediend voor 5115 woningen. De door de stichting geclaimde waardedaling is individueel berekend per woning en varieert van minder dan 1% tot ruim 20%.

Mede dankzij de rechtszaak van Stichting WAG en het arrest is minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan het werk gegaan om een generieke regeling te ontwerpen. Wanneer alle gedupeerden met waardedaling een vergoeding kunnen krijgen is dat mooi, een hele goede zaak. Maar het zal niemand verbazen dat de generieke regeling van de minister tot doel heeft om de uiteindelijk te betalen compensatie fors te verlagen. Hierdoor krijgen de Groningers niet de compensatie waar ze recht op hebben.

Verwacht wordt dat Minister Wiebes binnenkort de waardedalingsregeling voor alle Groningers bekend gaat maken.

Maar de Stichting WAG neemt geen genoegen met de voorgestelde compensatie van de minister. De eerder gepubliceerde conceptberekeningen vonden zij onvoldoende en deskundigen hebben veel gebreken gevonden in het gebruikte berekeningsmodel van EZK. Dit heeft ook geleid tot het verder vervolgen van het spoor bij de rechtbank.

Zie ook: stwag.gr

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter