Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Laatste twee gedenktekens in de gemeente Bedum op 25 april geplaatst
Gepubliceerd op dinsdag 10 april 2018

Op woensdag 25 april a.s. wordt het Project Stolpersteine gemeente Bedum afgesloten met de plaatsing van de laatste twee gedenktekens voor de oorlogslachtoffers Wiebe Adema en Jan Tempel.

De gedenktekens voor beide oorlogslachtoffers worden geplaatst nabij de Maranathakerk (Adema) en aan de Groningerweg nabij tankstation ’t Olierijck (Tempel) in aanwezigheid van nabestaanden en loco-burgemeester Menne van Dijk.

Het betreft hier geen Stolpersteine, maar eigen ontwerpen van de werkgroep Stolper-steine gemeente Bedum. Militairen worden volgens Demnig, de bedenker vader van de Stolpersteine, geëerd doordat hun namen op het oorlogsmonument staan vermeld.

Laatste twee gedenktekens in de gemeente Bedum op 25 april geplaatst
Gedenkteken Jurrien Korringa (geplaatst in 2017) 

Naast de plaatsing van gedenktekens voor genoemde oorlogslachtoffers wordt in Zuidwolde een plaquette onthult, die aan de muur van Moeke Vaatstra zal worden bevestigd. Genoemde plaquette herinnert aan de Razzia, die in Zuidwolde heeft plaatsgevonden op 25 april 1944 en waarbij vier van de Razziaslachtoffers onmiddellijk zijn doodgeschoten.

De plaquette zal worden onthuld door burgemeester Erica van Lente, daarbij geassisteerd door de heer Gerhardus Dijkinga, de enige nog in leven zijnde Razziaslachtoffer uit Zuidwolde.

Woensdag 25 april 2018 staat voornamelijk in het teken van de herdenking van de Razzia in de gemeente Bedum. In de middaguren worden naast de onthulling van de plaquette in Zuidwolde ook de slachtoffers in die plaats (om. 17.15 uur) en Bedum (om 16.15 uur) herdacht.

Daarnaast geven Maarten Peters en Margriet Eshuijs voorstellingen onder de titel “Bevroren Tranen”.  Deze voorstellingen bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basis-scholen in de gemeente Bedum (15.00 – 16.00 uur) en de bevolking van de gemeente (19.30 – 20.30 uur) zijn gratis toegankelijk.


Bevroren tranen de liederencyclus van Maarten Peters

Gezongen verhalen, als kleine monumentjes

Het zou een optreden op een bevrijdingsfestival worden, het werd met het inhoudelijke lied “De treinen hebben kleur” dat zanger en componist Maarten Peters schreef in 1999, een zeer indringende bijdrage aan de grote 4 mei herdenking op kamp Westerbork. Maarten Peters componist en tekstschrijver voor o.a Liesbeth List, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs, schrijft en zingt sindsdien elk jaar een nieuw lied met betrekking tot herdenken en herinneren.

“Noodzaakliedjes”.                              

Maarten Peters heeft zijn liederen verzameld onder de titel “Bevroren tranen“. De liederen zijn speciaal geschreven om op een inhoudelijke en eigentijdse manier stil te staan en terug te kijken naar die donkere periode in onze geschiedenis maar ook om vooruit te kijken. Maarten Peters heeft zijn liederen de afgelopen jaren gezongen tijdens grote maar ook hele kleine intieme herdenkingen en bijeenkomsten en hij kiest telkens een passend lied uit zijn werk of maakt op maat een kleine voorstelling voor een bijeenkomst.

Lokaal historische dag.

Maarten Peeters heeft hij tevens een muziekvoorstelling ontwikkeld, die onder de naam “Bevroren tranen” ten gehore wordt gebracht. De voorstelling wordt gespeeld op een lokaal historische dag en veelal op een historische locatie. In de gemeente Bedum is dat 25 april. Op die dag in 1944 werden o.a. in Bedum en Zuidwolde door de Duitse bezetter razzia’s uitgevoerd als vergelding voor het doodschieten van de onderluitenant der SD Jannes Luitje Keijer op zaterdagavond 22 april 1944 nabij het station te Bedum.

In deze muziekvoorstelling verteld Maarten ook over ontmoetingen en gebeurtenissen die hem hebben geïnspireerd tot het schrijven van dit unieke repertoire. De voorstelling wordt gespeeld in een decor van exclusieve beeldcollages waarin o.a. per plaats monumenten in de beeldcollages een plaats krijgen, een fotogalerij van de Bedumer  oorlogslachtoffers wordt getoond. Zo ontstaat er telkens een unieke voorstelling per plaats.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM