Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Huurdersfront drukt op de rode knop bij Gemeente Het Hogeland & Loppersum
Gepubliceerd op woensdag 22 mei 2019

Huurdersfront drukt op de rode knop bij Gemeente Het Hogeland & Loppersum

Persbericht Huurderfront. 

Begin mei ontvingen Gemeente Loppersum & Het Hogeland een zeer kritische rapportage over de “precaire opstelling” van Woningstichting Wierden & Borgen, die huurderswaakhond Huurdersfront naar eigen ervaring heeft moeten waarnemen en niet kan negeren. Het rapport volgt op de recente beëindiging van het partnerschap tussen Wierden & Borgen en Huurdersfront, wat spaak liep op het voorlopige plan voor woningverbetering van 200 huurwoningen in Bedum. De huurders achter Huurdersfront proberen de keuzes van Wierden & Borgen te begrijpen, maar krijgen van de verhuurder geen enkel antwoord op kritische vraagstukken. Voor maar de helft van deze 200 woningen komt nieuwbouw terug terwijl de andere helft het met modernisatie moet doen. De oude zestiger jaren rijtjeswoningen zijn in 2015 bijna allemaal voorbereid op het versterkingstraject en vertonen vrijwel allemaal hetzelfde beeld qua problematiek. De ene woning loopt daarin iets voor op de ander.

Wierden & Borgen heeft afgelopen jaren voor deze woningen meerdere malen plannen aangekondigd waaronder sloop/nieuwbouw, die telkens werden ingetrokken. Ondertussen wilde de Woningstichting niets meer aan de woningen doen. Op het laatst werd de verantwoordelijkheid in de schoenen van de NAM geschoven. Omdat ze zich daar niet meer mee konden verenigen zetten een aantal huurders in mei vorig jaar Huurdersfront op poten. De beweging ontvangt meteen veel steun van politiek en media. Ze gaan het dialoog aan met Wierden & Borgen die op haar beurt erg positief is over het initiatief en aangeeft graag met de huurders wilde samenwerken. Een en ander komt in Bedum in een stroomversnelling terecht, maar nog niet voldoende voor Huurdersfront. Wierden & Borgen had al vrij snel in de gaten dat ze met een uiterst alerte huurderswaakhond van doen hebben die zich niet zomaar even om de tuin laat leiden. Ze verbraken dan ook uiteindelijk via de media de samenwerking.

“In eerste instantie hebben wij uiteraard in dialoogvorm met deze organisatie willen samenwerken, want door de krachten te bundelen kan je immers meer bereiken. We hebben ze ook echt een kans gegeven want de directeur ging destijds diep door het stof en er werden goeie afspraken gemaakt. Wij geloofden er dan ook in dat we samen het beste eruit zouden kunnen halen voor de huurders. Maar al gauw bleek dat deze Stichting gewoon op de oude welbekende voet wilde blijven door stampen, inclusief huurdersverenigingen. Dat gaat echt niet meer werken.” Aldus woordvoerder Dijkema; “Wij hadden afgesproken om op een transparante manier met elkaar het samenwerkingsverband aan te gaan en dat er met de realiteit zou worden gedeald. Dat houdt in dat wanneer wij problematiek waarnemen en dat aangeven, dit als waardevol gezien wordt en daar op een volwassen manier mee wordt omgegaan.”

Het team van Huurdersfront vindt het plan Bedum vol met vraagstukken zitten waar Wierden & Borgen gewoon geen goed antwoord op kan geven. Dat is volgens het team dan waarschijnlijk ook de primaire reden geweest, dat deze Stichting de waakhond niet langer meer aan hun broekspijpen kon laten snuffelen. “Dan rest ons om dit uitgebreid aan de Gemeentes te rapporteren.” Aldus de woordvoerder; “Hoe kan je het ook uitleggen dat huurders eerst te horen krijgen dat hun woning gesloopt of versterkt gaat worden en dan ineens voor modernisatie in aanmerking komen? Wij kunnen dat denk ik beter verklaren dan de Stichting zelf. Het is dus vooral de geloofwaardigheid die wat ons betreft behoorlijk ter discussie staat. En dat is zeer onwenselijk, wanneer je mensen huisvest.”

Wat het team van Huurdersfront op dit moment dus vooral onder aandacht wil brengen, is dat de Woningstichting nu zelf bepaald heeft dat beschadigde oude woningen die eerder versterkt of zelfs misschien gesloopt moesten worden, het ineens met modernisatie afkunnen. Wierden & Borgen heeft daar speciaal een projectleider voor aangenomen. “Op zich is er niets mis mee dat de Woningstichting zelf eens goed naar de huizen is gaan kijken, daar hebben we vorig jaar ook om gevraagd. Maar wij hadden om constructieve onderzoeken gevraagd en die zijn bij de 99 woningen die niet voor sloop in aanmerking komen alvast niet uitgevoerd. Er zijn maar een aantal woningen bekeken, waarbij een zogenaamde Quick Scan is uitgevoerd. Daar moet trouwens wel uit gebleken zijn dat de woningen af zijn, wij begrijpen dan ook absoluut niet wat ze überhaupt nog met deze woningen willen. De slager keurt wat ons betreft voor de 99 woningen dus nu geheel zijn eigen vlees en lijkt zich vooral weer door geld te laten leiden. De projectleider heeft op de informatieavonden ook aangegeven dat hij niets afwist van schade aan woningen van de Karel Doormanstraat. Dat is niet echt een geruststellend signaal. En de keuzes van Wierden & Borgen zijn al eerder behoorlijk verkeerd uitgepakt, kijk bijvoorbeeld maar naar Middelstum.”

Onder de 101 woningen die wel gesloopt gaan worden zijn er op verzoek van huurders trouwens een aantal constructief onderzocht door de Gemeente Bedum.

Huurdersfront vindt de risicofactoren die de Woningstichting negeert dan ook uiterst zorgwekkend. Dit is ook de reden dat ze in het rapport pleiten voor onafhankelijke onderzoeken en vragen om de verhuurder onder Gemeentelijke toezicht te plaatsen. “Het gaat namelijk wel om de veiligheid en gezondheid van inwoners van de Gemeentes” Aldus de woordvoerder. Het is Huurdersfront vooral een doorn in het oog dat deze verhuurder steeds voor halve maatregelen blijft gaan om zogenaamd zo min mogelijk geld te hoeven uitgeven. Daarmee gaat volgens de waakhond juist heel veel geld verloren en blijft de huurder de negatieve uitwerking ervaren. “Zoals wij het zien krijgt de helft van deze 200 huurders een veilige en gezonde woning en is dat voor de andere helft nog maar de vraag. Als deze verhuurder 20 miljoen extra investeert rekenen ze voor de komende 20 a 30 jaar in één keer af met de problematiek. De problematiek beperkt zich trouwens niet tot deze woningen. Ze kunnen dus vooral beter eens stoppen met steeds zo achter de feiten te blijven aanhobbelen.” Aldus de woordvoerder.

Het team van Huurdersfront hoopt de beide Gemeentes dan ook te kunnen overtuigen van de noodzaak om tegen de precaire opstelling van de Woningstichting op te treden. Op 22 Mei wordt het rapport voorgedragen aan de Raad van Het Hogeland en op 24 Juni aan de Raad van Loppersum. Huurdersfront zal bij beide vergaderingen op de publieke tribune gaan plaatsnemen. Het rapport is inmiddels ook op de www.huurderfront.nl gepubliceerd.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM