Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Huurdersfront: Pijnlijk mediaoptreden Wierden en Borgen legt kernproblematiek bloot
Gepubliceerd op zaterdag 23 maart 2019

Image

De Woningstichting reageerde afgelopen dinsdag (19 maart) op een brief van Huurdersfront, door eerst een persbericht te sturen naar de media, dat ze de waakhond een brief gestuurd hadden. Huurdersfront zelf werd door de media op de brief geattendeerd en bleek bij controle een kwartier eerder de brief in de mailbox te hebben ontvangen. Woordvoerder Dijkema, die dit vooral een pijnlijk mediaoptreden van de corporatie noemt; “Hier is niet goed over nagedacht en van de argumentatie in de brief klopt ook helemaal niks van. Dit is ook zeer eenvoudig te weerleggen omdat wij uiterst zorgvuldig met onze woordkeuze omspringen. Wij doen dit bewust omdat we in eerste instantie graag zo nauwkeurig en integer mogelijk willen zijn, daarnaast kunnen we het ook aantonen wanneer er dingen uit het verband gerukt worden. Daarom zetten wij de correspondentie nu ook op de site. Als woningen die eerst versterkt moesten worden ineens veilig genoeg zijn voor een veel goedkopere renovatie, willen wij graag weten hoe dat kan. Daarnaast vinden wij dat er niet mag worden weggekeken wanneer het bijvoorbeeld op bodeminstabiliteit aankomt. Dat probleem wordt alsmaar groter als je nu niet de juiste maatregelen treft.”

Op 23 februari, ontvingen 99 huurders uit Bedum een brief van Huurdersfront waarin de huurderswaakhond twijfel deelde over de voorlopige planvorming, die de Woningbouw voor hun woning in gedachten heeft. Een aanzienlijk gedeelte van deze woningen heeft schade en is ook voorbereid op de versterkingsprocedure, die later werd afgekondigd. Het team wilde dit actief met de projectleider bespreken, maar die ondernam weinig moeite om enigszins serieus op de kwestie in te gaan. Huurdersfront heeft daarnaast uiteraard de kwestie aan huurders overlegd. Ze zijn inmiddels met diverse huurders in gesprek. Dit is ook de werkwijze die past bij een organisatie die zich voor waakhond uitgeeft, die dit ook vanaf de oprichting zeer duidelijk heeft uitgedragen. Halverwege vorig jaar is Wierden en Borgen akkoord gegaan om met Huurdersfront samen te werken, omdat de wooncorporatie zich duidelijk herkende in de aangedragen problematiek en daar dan ook het boetekleed voor aantrok. Maar de samenwerking verliep wel stroef. Al met al viel de actie van Huurdersfront niet bepaald goed bij de nieuwe directeur bestuurder Peter van Heeswijk, die drie dagen later aan de lijn hing en verhaal kwam halen bij de woordvoerder.

Huurdersfront bestuurslid Diana Kamphuis wil hier graag wel even iets over kwijt: “Van Heeswijk heeft tijdens het telefoongesprek vooral op het gevoel van onze woordvoerder willen inspelen en zich niet bepaald gedragen op een wijze zoals je van een directeur zou mogen verwachten. Niet dat onze woordvoerder dat niet kan handelen, die blijft altijd in dialoog en heeft zelfs nog voorgesteld om een afspraak te maken voor een gesprek. Wij hebben als team besloten om dat niet te doen en ons ongenoegen per brief kenbaar te maken. Het is al vaker voorgekomen dat ze de woordvoerder op het matje wilden roepen, wij hebben al eerder aangegeven dat wij dit niet kunnen accepteren. Communiceren vinden ze bij Wierden & Borgen nog steeds vooral erg lastig. Wij hebben van Heeswijk dan ook op 11 maart in een nette brief proberen aan te spreken en aangegeven dat wij niet langer meer door één deur willen, als er elke keer weer dramatisch gereageerd moet worden, op het moment we bij kritische vraagstukken uitkomen. Het komt ook best veel voor dat ze trouwens gewoon niet reageren. Deze brief was in feite een laatste kans voor Wierden & Borgen om te kunnen laten zien dat ze wel met ons op een normale manier zouden willen praten. Uit de reactie is nu dan denk ik wel gebleken dat dit dus gewoon echt niet mogelijk is.” Kamphuis denkt dat dit komt omdat deze Woningstichting waarschijnlijk nog niet eerder zo’n volhardende groep huurders tegenover zich gehad heeft, die zich alleen laat overtuigen aan de hand van daadkracht; “En we blijven netjes.”

Volgens het team lijkt Wierden & Borgen zich totaal geen raad meer te weten met deze volledig onafhankelijk opererende huurdersbelangenorganisatie. “Deze huurderswaakhond wordt men gewoon niet zomaar even de baas.” Bestuurslid Henri De Weerd uit Middelstum licht toe; “Wij willen legitieme antwoorden op hele legitieme vragen en zolang wij die niet krijgen overtuig je ons gewoon niet. Ze hadden kunnen weten dat deze beweging zich maximaal zal blijven inzetten voor het maximale resultaat en geen onderscheid maakt tussen huurders. Inmiddels vertegenwoordig ik voor Huurdersfront mijn eigen buurt in Middelstum want het is één grote chaos hier. Dat mag je eigenlijk niet zeggen want dat is veel te confronterend voor ze. Alleen zit ik dus nu al drie kwart jaar in een uitzichtloze situatie, terwijl het maar een paar maanden zou duren. Met mij vele andere buurtgenoten waarvan een aantal zelfs al medicatie moeten slikken. En het gaat volgens mij ook nog wel even duren dit. In Middelstum werd het plan haast aangeprezen als een ware utopie, het is één grote bouwkundige grap gebleken. Ik woon zelf in een pas versterkte en gemoderniseerde jaren zestig rijtjeswoning en voel me er allesbehalve blij mee. Ik blijf met een waslijst aan klachten zitten en voel me bekeken vanwege die 0 op de meter onzin. Mijn voorkeur was nieuwbouw en ben gedwongen om hierin mee te gaan. Ik wil inmiddels graag naar een andere woning verhuizen alleen krijg geen urgentie op de inschrijving. Je bent er als huurder mooi klaar mee. Ik zou de bewoners uit Bedum graag uitnodigen om hier eens in de buurt te komen kijken en met bewoners in gesprek te gaan, dan weet je meteen waarom Huurdersfront voor een veel beter plan pleit.”

Volgens de huurders van Huurdersfront heeft de Woningstichting het zelf zover laten komen dat ze in opstand kwamen en zullen ze dat nu echt niet zomaar meer kunnen terugdraaien. Bestuurslid Gerben Schutter: “Op de infoavonden hoor ik ze het nog beloven dat ze er alles aan zouden doen om het vertrouwen terug te winnen, nou dat gaat ze op deze manier alvast niet lukken. Ik herinner me nog meer toezeggingen die voorlopig nog steeds niet bevestigd zijn. Ze konden alleen jarenlang wegkomen met het gedrag wat ze tot dusver tonen, maar die tijd is echt geweest. En dat zijn ze zelf ook echt wel gaan beseffen. Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen.”

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM