Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Huurdersfront: Gezin in pas versterkte woning Middelstum achtervolgt door pech
Gepubliceerd op vrijdag 05 april 2019

Huurdersfront: Gezin in pas versterkte woning Middelstum achtervolgt door pech

Na drie maanden te hebben moeten doorbrengen in een zeer penetrante rioollucht, is een gezin in Middelstum tijdelijk elders ondergebracht. Er blijkt riolering kapot te zijn wat moet worden vervangen. Het gezin is net sinds afgelopen zomer weer terug in hun verduurzaamde en versterkte woning en voelt zich inmiddels radeloos. De bewoonster vertelt; “Al vanaf dag één dat wij met dit hele verhaal te maken hebben voeren wij grote strijd met Wierden & Borgen. Ze hebben ons zelfs onder druk gezet met een rechtszaak, omdat wij dit plan eigenlijk helemaal niet wilden. Uiteindelijk zijn we over de streep getrokken met mooie beloftes, maar daar bleek al gauw weinig van terecht te komen. We blijven maar bellen en mailen.”

Ze schiet vol en vervolgt; “We wachten nog steeds op antwoord, of ze nou eens een keer de beschadigde spullen en de beplanting in de tuin gaan vergoeden. En wij hebben ook al een jaar helemaal geen woongenot meer, maar betalen wel de volle huur. We hebben wel geld gekregen voor de weken dat wij extra uit huis waren, maar daar is lang niet alles mee gedekt. Mijn gezin lijdt hier ook verschrikkelijk onder, niet alleen mijn partner en ik, maar ook onze kinderen en huisdieren. Een van onze katten kon de stress niet meer aan en moest zelfs worden ingeslapen. Hier hebben we zo’n verdriet van.”

De hele operatie zou 6 tot 8 weken duren. De bewoners konden na bijna 6 maanden in een kleine wisselwoning te hebben moeten doorbrengen, dan eindelijk weer terugkeren naar een woning die alles behalve fatsoenlijk was opgeleverd. Bij de eerste paar blokken vond de Woningstichting het alvast wel een goed idee om aan de bewoners te vragen, om tijdens de renovatie spullen in de woningen achter te laten. Het scheelde de bewoners slepen. Al snel kwamen ze er bij de Woningstichting achter dat dit toch niet zo’n heel goed idee was. De achtergelaten spullen waaronder meubels, kleren en zelfs huisraad, hebben behoorlijk te lijden gehad omdat het naar binnen regende toen er tijdelijk even geen ramen in de woning zaten. Ook het bouwpersoneel is niet bepaald netjes omgesprongen met het achtergebleven bezit van de huurders en is er ook mee gaan slepen. “Toen we voor het eerst weer in de woning terugkwamen, hebben we eerst met open mond de situatie in ons opgenomen. Het was gewoon te onwerkelijk en dat is het eigenlijk nog steeds.” Aldus de bewoner. “Alles was te vies om aan te pakken en onze spullen van de opslag waren al door de verhuizer terug geplaatst. De uitvoerder had voor ons zijn handtekening gezet. En we blijven van de ene verbazing in de andere vallen. Als je eens goed gaat bekijken wat zich hier in dit dorp afspeelt, dan zullen denk ik weinig mensen echt kunnen uitleggen wat hier gebeurt.”

Sinds thuiskomst heeft bewoonster al drie keer een keelontsteking gehad en moet de dochter aan medicatie voor astmabehandeling. Ze hebben ook veel last van duizeligheid, hoofdpijn en droge ogen. Beide bewoners lopen al bij de huisarts en nemen antidepressiva om het enigszins nog wat aan te kunnen. “Het lukt ons gewoon niet meer, ik lig al vaak voor 8 uur op bed omdat ik gewoon doodmoe ben en we na het douchen gelukkig nog wel in de slaapkamer kunnen zijn. En dan moeten we nu ineens weer het huis uit.” Ze is de nare herinneringen aan de eerdere verhuizing nog niet eens vergeten en vervolgt; “Ik maak me nu al zorgen in welke staat we de woning weer terugkrijgen.”

Na een tijdje te hebben doorgebracht in hun “nieuwe woning”, begonnen ze een penetrante rotte eierlucht te ruiken in hun huiskamer en op zolder. Er is door de riooltechneut & de Woningstichting meerdere malen naar een oorzaak gekeken, maar er werd geen duidelijke oorzaak gevonden. De mechanische afzuiging werd hoger gezet en de bewoners pogen ondanks het slechte weer zoveel mogelijk te luchten. Maar niets mocht baten. Het blijft maanden bij talloze theorieën en onderzoeken, maar weinig concrete actie. Omdat ze weer een week moesten wachten totdat de riooltechneut tijd had om verder te kijken, besloot het gezin om Huurdersfront te benaderen. De huurderswaakhond deed de volgende ochtend meteen een melding bij Gemeente Loppersum en nog dezelfde dag werd vastgesteld dat het riool onder de houten vloeren defect was en dat het probleem niet eenvoudig te verhelpen zal zijn. Nadat er toegang verschaft werd naar de kruipruimte, blijkt dat water uit de douche en vaatwasser onder de vloer is komen te staan. Waarschijnlijk zullen er weer delen uit de vloer in de keuken moeten worden gehaald en moet het water onder de vloer weggepompt worden, voordat het riool kan worden vervangen. Er zal ook naar de drainage gekeken moeten worden. Wat het gezin vooral niet snapt is dat het probleem reeds bekend was en blijkbaar niet tijdens de renovatie is opgelost. In meer pas versterkte straten lijken er problemen te zijn met de riolering.

Inmiddels is het gezin ondergebracht in een tijdelijk onderkomen maar is er allesbehalve gelukkig mee. Ze zijn al het geloof en vertrouwen in Wierden & Borgen verloren en zien nog maar weinig perspectief. Huurdersfront gaat er op toekijken dat dit gezin vooral niet in een déjà vu situatie terecht gaat komen, maar dat alles weer netjes, schoon en degelijk word afgeleverd, wanneer ze voor de tweede keer binnen een jaar terug verhuizen naar hun huurwoning. U kunt het hele proces van dit gezin op de voet volgen op www.huurdersfront.nl

Huurders die dezelfde problematiek ervaren kunnen zich trouwens ook melden via de gele knop op site.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM