Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos
Gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018

Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos  

Het boek Tiggeljong vertelt een indringend verhaal over sociale armoede, werk en huisvesting in de periode 1860-1890. Over de armsten, degenen die werden uitgebuit, het steenfabrieksvolk. ‘Tiggeljong’ Yp, de Hogelandsters sprekende hoofdpersoon, wil zich hieraan ontworstelen.

Deze door de Bedumer auteur Jan Bos geschreven historische roman is gebaseerd op werkelijk vertelde verhalen van vele mensen, over hoe hun voorouders leefden en werkten in die tijd.

Wat dit boek echt bijzonder maakt, is dat het is geschreven in alle plaatselijke dialecten van de streken waar Yp heeft gewoond en gewerkt. Dit gebeurde in samenwerking met de omtaolers van de Nedersaksisch plaatselijke dialecten: het Hoogelandsters, Drents, Veenkoloniaals, Sallands en Oost-Veluws.  

Nu reeds te bestellen , met korting. Het boek zal in maart , dialectmaand worden gepresenteerd !

Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos 

Het verhaal van Yp
Met enkel drie jaar lagere school staat Yp al op z’n dertiende op het land om ‘als een grote’ zijn vader te helpen met klei spitten voor de steenfabriek. Uit pure noodzaak, om het grote, arme gezin draaiende te houden en van eten en brandstof te voorzien. En dat zes dagen in de week, veertien uur per dag! Omdat hij vooruit wil in het leven en de armoede wil ontvluchten, breekt hij met zijn verleden in Onderdendam en werkt hij zich op via de steenfabrieken bij Strating in Oude Pekela, Boogerd in Noordscheschut, Hengforden in Olst en ‘t Hoendernest in Voorst.

Alles wat deze periode kenmerkt komt in zijn verhaal tot leven: de hongerwinters, de stakingen, de crises, de armenhuizen en de mechanisatie. Maar ook de liefde voor de turfschippersdochter, die door omstandigheden pas laat tot bloei komt en zijn
uiteindelijke terugkeer naar Onderdendam.

Historische roman Tiggeljong - geschreven door Bedumer Jan Bos  

Bestellen bij voorinschrijving
U kunt het boek bestellen door de volledig ingevulde bon te sturen naar:

NoordPRoof Producties,
Industrieweg 14, 9781 AC Bedum.

Online bestellen kan ook: noordproof.nl/tiggeljong of mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM