Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Groningers, Agnes Bakker en Milieudefensie pakken de 'breitrein'
Gepubliceerd op dinsdag 25 april 2017

Groningers, Agnes Bakker en Milieudefensie maakten donderdag van hun trein naar Den Haag een 'breitrein'.  Zij breien voor de actie: Gronings gas, brei er een eind aan. Met deze nationale actie vragen de aandacht van de politiek voor de noodzaak van duidelijke afspraken in het nieuwe regeerakkoord om de gaskraan te sluiten en de Groningers niet langer in de kou te laten staan. In het hele land wordt 100 dagen gebreid. Eind juni is de deken af en wordt deze onthuld in Den Haag. De Grootouders voor het Klimaat droegen in Den Haag ook al een steekje bij. En ook in Haarlem, Amsterdam en Brabant wordt gebreid. Iedereen in Nederland kan mee doen: thuis, in een breicafé, op school of in een verzorgingshuis.

Groningers, Agnes Bakker en Milieudefensie pakken de 'breitrein'
Burgemeester Albert Rodenboog van het door aardbevingen getroffen
Loppersum breit met de Groningse kunstenares Agnes Bakker
voor de grootste deken van Nederland. De burgemeester was in Den Haag
voor het gasdebat in de Tweede Kamer.

Foto: Branko de Lang - Milieudefensie  

De trein rijdt van Groningen, via Leeuwarden en Amsterdam naar Den Haag. "Daarmee laten we zien dat we gedupeerde Groningers een warm hart toedragen", zegt Evert Hassink van Milieudefensie. "Met het breiwerk dat eind juni wordt onthuld, hebben we ook een gezamenlijke boodschap voor de nieuwe regering: geef Nederland duidelijkheid over hoe en wanneer de gaskraan dicht gaat. Zodat we er straks ook zonder gas warmpjes bij zitten." De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Hassink: "Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor Groningers en voor het klimaat."

Harde afspraken in het regeerakkoord
In het regeerakkoord moeten harde afspraken komen over het dichtdraaien van de gaskraan en over de manier waarop gedupeerden van de aardgasbevingen worden gecompenseerd, stelt Evert Hassink van Milieudefensie. “De gaswinning in Groningen veroorzaakt grote ellende. Maar iedereen weet inmiddels dat er voor gas geen plaats is in een duurzame toekomst. Brei daarom mee en maak van elke trein een #breitrein.“

Klem zitten
"Ik ben een stadjer, uit de stad Groningen, en ik had half jaar geleden ook geen idee wat zich zo dicht bij mijn huis afspeelde", zegt kunstenares Agnes Bakker. "Ik ben enorm geraakt door de verhalen die ik de afgelopen maanden heb gehoord. De impact van het wonen in een onveilig gebied en huis, klem zitten. Maar ook hartverwarmende momenten van solidariteit en kracht. We gaan nu het verhaal van Groningen delen met de rest van het land en zo samen de aandacht geven en de aandacht vrágen die we nodig hebben voor de toekomst van Groningen en de rest van het land."

Eerlijk overstappen
Op dit moment wordt 24 miljard kubieke meter gas per jaar gewonnen in Groningen. Er zijn in 2017 al tientallen aardbevingen geregistreerd. Milieudefensie pleit voor het terugbrengen van de gaswinning naar 12 miljard kubieke meter in 2020 en naar 0 in 2030. Daarvoor moeten de 7 miljoen huizen in Nederland op een andere manier verwarmd worden. Volgens Milieudefensie en de Woonbond is een eerlijke overstap naar duurzaam verwarmen haalbaar en betaalbaar. FNV Bouw ziet bovendien grote kansen voor de werkgelegenheid. In de bouw zullen de komende decennia en daarna tienduizenden extra vakmensen nodig zijn.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM