Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
GemeenteBelangen wil echte oplossingen voor belastingexplosie Het Hogeland
Gepubliceerd op vrijdag 02 november 2018

GemeenteBelangen wil echte oplossingen voor belastingexplosie Het Hogeland

GemeenteBelangen Het Hogeland is teleurgesteld dat inwoners, winkeliers en agrariërs in sommige delen van de gemeente Het Hogeland op hoge kosten worden gejaagd door de herindeling.

“Wij hebben altijd gewaarschuwd dat een herindeling geen feestje is en waren er daarom ook geen fan van. Nu blijkt wel weer waarom” zo zegt lijsttrekker Eltjo Dijkhuis.

Dijkhuis staat nog niet te springen over de nadeelcompensatie die nu wordt voorgesteld. “Dit is een doekje voor het bloeden, en dan ook nog met een gat er in. Wij willen echte oplossingen.

“Nadeelcompensatie geldt slecht voor een deel van de gemeente. Dan geef je sommige inwoners dus korting en anderen die hetzelfde probleem hebben dus niet.

Bij nadeelcompensatie krijgen groepjes inwoners eerst een beetje korting, maar uiteindelijk  moeten ze gewoon het volledige tarief gaan betalen. “Toch heel bijzonder omdat aan de andere kant de grote bedrijven in de Eemshaven structureel 9 ton korting krijgen op de belastingen door de herindeling” zo zegt Dijkhuis.

“GemeenteBelangen vindt dit onbestaanbaar en niet uit te leggen aan inwoners en ondernemers die juist meer gaan betalen aan afvalinzameling of OZB. Deze groepen worden zo getroffen omdat er in deze plannen niet heel slim met de Eemshaven wordt omgesprongen. Nadeelcompensatie is geen oplossing maar het uitstellen van een probleem.”

GemeenteBelangen wil dan ook echte oplossingen in plaats van uitstel van hogere belasting. De lokale partij wil dat de 9 ton uit de Eemshaven wel wordt geïncasseerd, dit kunnen de Google’s best missen, en dat agrariërs en winkeliers 1 op 1 worden gecompenseerd voor de hogere kosten die zij daardoor maken. “Daardoor hoeft de afvalstoffenheffing in Eemsmond ook niet als een idioot omhoog en krijgen inwoners het makkelijker.”

De gemeente kan bijvoorbeeld een ondernemersfonds instellen waar de gemeente geld in stort om activiteiten uit te betalen die de ondernemers nu zelf moeten betalen.

Voor agrariërs is nog een andere oplossing mogelijk. GemeenteBelangen pleit in haar verkiezingsprogramma voor een onderhoudsfonds voor gemeentelijke monumenten. Veel agrarische panden hebben helaas tegen de zin van de eigenaar deze status gekregen, iets waar GemeenteBelangen zich tegen heeft verzet. “Dan zetten we er tenminste iets tegenover, dat is terugploegen” zo stelt Dijkhuis.

Dit fonds kan gevuld worden uit de meeropbrengst van de door agrariërs betaalde OZB en daarnaast kan de gemeente hieraan zelf een bijdrage doen, evenals de NCG. De provincie Groningen kent een soortgelijke regeling voor rijksmonumenten.

De echte winnaars moeten de inwoners zijn, zo stelt GemeenteBelangen. “Met de 9 ton uit de Eemshaven er bij hoeft de afvalstoffenheffing niet als een komeet omhoog, en kunnen we inwoners tegemoet komen”.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM