Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Geen reden om te stoppen met sporten op kunstgras
Gepubliceerd op vrijdag 07 oktober 2016

Geen reden om te stoppen met sporten op kunstgras in Bedum

De berichtgeving over de kunstgrasvelden  leidt ook in Bedum tot vragen bij sporters en de voetbalvereniging SV Bedum. De gemeente en het bestuur van de voetbalvereniging houden onderling contact met betrekking tot deze ontwikkelingen.

Bedum heeft één wedstrijd kunstgrasvoetbalveld met rubbergranulaat infill op het sportcomplex in Bedum. Ook het Arjen Robben Veld is met dit materiaal uitgerust. De gemeente heeft zich tot nu toe altijd gebaseerd op een RIVM rapport uit 2008 waarin is gesteld dat kunstgrasvelden veilig zijn.

Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico's voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden. Het instituut bevestigt een dag na de uitzending dat er weliswaar PAK uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporters op kunstgrasvelden. De GGD Groningen adviseert om de risicobeoordeling van het RIVM als leidraad te gebruiken.

De gemeente Bedum neemt de adviezen van RIVM en GGD over en ziet geen reden om te stoppen met sporten op kunstgras. Wel delen wij de conclusie dat er snel gedegen vervolgonderzoek nodig is. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het ministerie van VWS gevraagd om daar, in overleg met het RIVM, vaart achter te zetten. De uitkomsten van het vervolgonderzoek worden begin 2017 verwacht.

Geen reden om te stoppen met sporten op kunstgras in Bedum 

Mededeling RIVM: Sporten op kunstgrasvelden

Publicatiedatum: 06-10-2016
Wijzigingsdatum: 06-10-2016

Het RIVM begrijpt de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.

Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden INDUSTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter. Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in
opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.  

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM