Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Duitse kunstenaar Demnig legt opnieuw ‘Stolpersteine’ in Bedum
Gepubliceerd op vrijdag 18 november 2016

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen legde op dinsdag 9 juli 2013 twee Stolpersteine voor Bedumer slachtoffers van de mei-staking 1943. Het gemeentebestuur van Bedum heeft daarop besloten ook de overige oorlogslachtoffers in de gemeente Bedum met een dergelijke steen te herdenken.

Het Herdenkingscomité gemeente Bedum werd door het College verzocht daartoe in samenwerking met de Historische Vereniging gemeente Bedum (HVgB) met een projectvoorstel te komen. Om tot een goede organisatie te komen werd de werkgroep Stolpersteine gemeente Bedum in het leven geroepen. Met ondersteuning van de Stichting Vier 5 mei, het Oorlogs- en Verzetscentrum (OVCG) en de Groninger Archieven werd een plan opgezet.

Eén en ander leidde tot de legging van 18 Stolpersteine op 7 april 2014 voor de slachtoffers van de Razzia van 25 april 1944. De gemeente Bedum werd namelijk tijdens oorlog zwaar getroffen, als gevolg daarvan zijn in totaal 51 inwoners niet meer teruggekeerd naar hun geliefden. Met de legging in 2013 en 2014 bleven er nog 31 oorlog- en geweldslachtoffers over, waarvoor een steen moest worden gelegd. Doordat de Duitse kunstenaar een druk bezet bestaan heeft moeten de stenen gefaseerd worden gelegd.

Duitse kunstenaar Demnig legt opnieuw ‘Stolpersteine’ in Bedum - vrijdag 9 december 2016 

Op 9 december a.s. zullen daarom de volgende 20 Stolpersteine in de gemeente Bedum worden gelegd. Dat zal gebeuren in Bedum (6), Onderdendam (4), Noordwolde (2) en Zuid-wolde (4). Ook zullen Stolpersteine worden gelegd op het grondgebied van de gemeente Groningen, namelijk in Noorderhogebrug (1) en Beijum (3) (zie onderstaande namenlijst oorlog-slachtoffers waarvoor Stolpersteine zullen worden gelegd en routelijst met tijdstippen).

Noorderhogebrug en Beijum maakten destijds deel uit van de toenmalige gemeente Bedum.
De legging van deze stenen is in goed overleg met de gemeente Groningen tot stand gekomen.

De werkgroep Stolpersteine hoopt in de loop van 2017 de laatste 11 Stolpersteine te kunnen leggen in het dorp Bedum. Daarmee zal het project Stolpersteine z’n beslag krijgen.

 

Namenlijst oorlog-slachtoffers
Duitse kunstenaar Demnig legt opnieuw ‘Stolpersteine’ in Bedum - vrijdag 9 december 2016

 

Routelijst
Duitse kunstenaar Demnig legt opnieuw ‘Stolpersteine’ in Bedum - vrijdag 9 december 2016

 


Stolpersteine

Het leggen van Stolpersteine is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (geboren 27 oktober  1947 te Berlijn, nu woonachtig in Keulen).

Duitse kunstenaar Demnig legt opnieuw ‘Stolpersteine’ in Bedum - vrijdag 9 december 2016
Gunter Demnig

Demnig wil met zijn Stolpersteine de herinnering levend houden aan slachtoffers van het nazi-regime, onder wie Joden, zigeuners, verzetsmensen, homoseksuelen en  mensen die vervolgd en vermoord werden om hun geloof of handicap. In interviews en op de website http://www.stolpersteine.eu haalt de kunstenaar een citaat uit de Talmoed aan als motto voor zijn project: ‘een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Veel mensen vragen zich af waarom nu juist een Duitser het initiatief genomen heeft voor dit herdenkingsproject. Op een lezing  in 2013 in Keulen gaat Demnig in op zijn persoonlijke beweegredenen. Hij vertelt dat hij vroeger tijdens geschiedenislessen op school weinig hoorde over de oorlog. Ook thuis was het onderwerp, vooral voor zijn vader, onbespreek-baar. In reactie op dat zwijgen wil Demnig nu met zijn Stolpersteine
laten zien dat al die slachtoffers van de nazi’s ooit gewone, gerespecteerde buurtbewoners waren. Hij wil tonen waar het kwaad begonnen is: bij de huizen, waaruit deze mensen zijn weggevoerd.

Demnig heeft een sober steentje ontworpen van 10 bij 10 centimeter, met op de bovenkant een plaatje van messing. Op dat plaatje staat een tekst, met steeds dezelfde strekking: ‘Hier woonde (naam van de persoon), geboren (jaartal) ‘ en dan ‘dood’ of ‘vermoord’ met een sterfdatum en de plek van het overlijden.  De stenen worden gelegd in de bestrating vóór het laatst bekende woonadres van de slachtoffers. Demnig noemt zijn stenen Stolpersteine  (‘struikelstenen’) omdat voorbijgangers er figuurlijk gesproken over ‘struikelen’ . Ze moeten zich buigen om de tekst te kunnen lezen en tonen zo respect voor de slachtoffers.

Het project van Gunter Demnig heeft zich als een olievlek verspreid over heel Europa.
Medio 2016 had hij al 57.000 Stolpersteine geplaatst in 1600 steden en dorpen in twintig verschillende landen. Particulieren of plaatselijke comités bestellen de stenen bij Demnig, die in veel gevallen zelf langskomt om ze te plaatsen. In een interview met de WDR vertelt hij in juli 2013 dat hij in het voorgaande jaar 280 dagen onderweg was voor zijn Stolper-steine-project. ‘Een levenswerk’ noemt hij het, dat voor hem nooit zal ophouden.

Ook in de provincie Groningen zijn op verschillende plaatsen stenen gelegd, onder andere in de gemeenten Bedum, Groningen, Haren, Slochteren, Stadskanaal, Pekela en Oldambt .


Bedum, november 2016

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM