Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Dodenherdenking zondag 4 mei 2014 in Bedum
Gepubliceerd op dinsdag 13 mei 2014

Dodenherdenking zondag 4 mei 2014 in Bedum

Zondag 4 mei werd in Bedum weer een stille tocht gehouden met aansluitend een herdenking van alle slachtoffers van oorlogsgeweld/vredesmissies bij het monument op de hoek Schoolstraat/Grotestraat.

Voorafgegaan door de trommelslagers van de Chr. Muziekvereniging “Wilhelmina” liep de stoet via de Prof. Ridderbosstraat, De Vlijt, Kerklaan naar het monument.  Opvallend was dat dit jaar weer veel ouders met hun kinderen in de stoet meeliepen.

Bij het monument werd even voor acht uur de Last Post geblazen gevolgd door  de twee minuten absolute  stilte . Een kippenvel moment want tijdens de twee minuten stilte was het ook daadwerkelijk muis stil.

Als eersten legden burgemeester Bakker en de voorzitter van het Herdenkingscomité een krans. De krans werd hun aangeboden door Louis Boonstra en Michael van der Neut van de Dr. K. Schilderschool.

Vervolgens legden de afgevaardigden van de zustergemeenten Amt Peitz uit Duitsland  en Zbaszynek uit Polen een krans en een bloemstuk gevolgd door de oud militairen/veteranen en de beide Oranjeverenigingen.

Na deze plechtigheid kregen de aanwezigen de gelegenheid bloemen te leggen bij het monument. Dit was een indrukwekkend gebeuren.

Tijdens zijn toespraak ging burgemeester Bakker in op onze verworven vrijheid en waarbij hij benadrukte, dat waakzaamheid geboden blijft.  Het thema dit jaar was  “Vrijheid geef  je door”.

Na deze toespraak droeg Mareike Breunis nog een gedicht voor. Het is gemaakt door de leerlingen van groep 7/8 van de Dr. K. Schilderschool. 

De plechtigheid bij het monument werd afgesloten met het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus.  Onder dankzegging  voor de grote belangstelling sloot voorzitter Van der Velde de plechtige ceremonie af bij het monument en nodigde de belangstellenden uit om samen nog even na te praten onder het genot van een kopje koffie/thee in het Trefcentrum.


Aan de reeks herdenkingen in Bedum kwam maandag 5 mei een einde.
’s Middags bracht onder zeer grote belangstelling Keep them Roling (plm. 40 oude legervoertuigen) iets verlaat een bezoek aan Bedum. De Loopgroep Bedum bracht het Bevrijdingsvuur naar Bedum en werd bij het monument door burgemeester Bakker ontstoken.

En verder werd  er 's avonds onder grote publieke belangstelling in de Maranathakerk een concert gegeven door het Politie Orkest Noord Nederland. Melodieën uit de periode van de Tweede Wereldoorlog werden ten gehore gebracht met als klapstuk het overbekende nummer van Vera Lynn  We'll meet again.

De Werkgroep Razzia Bedum, de Historische Vereniging gemeente Bedum en het Herdenkingscomité gemeente Bedum kunnen met gepaste trots terug kijken een aantal zeer geslaagde activiteiten.


Gedicht:

69 jaar

Het is vandaag  4 mei,
Dan herdenken wij,
Hoe onschuldige burgers hebben geleden
In het verleden
Dan leggen we kransen en  noemen we hun namen op
De oorlog zette alles op zijn kop.

Niemand kon je meer vertrouwen
En nergens kon je meer op bouwen
De mensen zaten in hun huizen verborgen,
Hadden veel zorgen voor de dag van morgen.

Ze hebben gevochten voor hun vrijheid
Op 5 mei 1945  was er eindelijk blijheid
Wij zijn dankbaar voor de 69 jaren
Die wij zonder oorlog hebben ervaren

Gemaakt door groep 7/8 van de GBS  Dr. K. Schilderschool

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM