Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Coronacolumn college van B&W van de gemeente Het Hogeland
Gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2020

Coronacolumn college van B&W van de gemeente Het Hogeland 

Beste Hogelandsters,

De nieuwe werkelijkheid duurt nu ruim twee weken. Twee bewogen, verwarrende weken. Een periode waarin 'corona' op ieders lip ligt. Elke krantenkop beheerst. En radio en TV in de greep houdt. Zoals eigenlijk wel was te voorspellen, heeft het virus onze gemeente nu ook bereikt en is een aantal inwoners besmet geraakt. Onze gedachten gaan naar ze uit. We staan bij ze stil. En we wensen ze een voorspoedig herstel. Word snel weer gezond!

Onze gedachten gaan ook uit naar ouderen, zwakkeren en kwetsbare inwoners die noodgedwongen hun vertrouwde contacten moeten missen. Die eenzaamheid aan den lijve ondervinden. Ook voor hen hebben we de digitale 'Stamtafel'. Maak gebruik van die mogelijkheid! Als familielid, als vriend of vriendin, als kennis, als mantelzorger, als Hogelandster, als mens...

Met die stamtafel kunt u contacten leggen en onderhouden. Elkaar een bemoedigend steuntje in de rug geven. Een videoboodschap overbrengen. Een foto sturen. Zo'n tafel zal echte intermenselijk contacten nooit kunnen vervangen, dat beseffen we. Maar het is in elk geval iets. Een onzichtbare ketting die verbindt, die banden smeedt en die – vooral - mensen die juist nú een schouderklopje kunnen gebruiken wat warmte en perspectief schenkt. Kijk voor meer informatie op: www.hethogeland.nl/stamtafel .

En dan... Hoe snel kan het gaan: tot voor een paar weken groeiden de bomen tot in de hemel. Het ging economisch prima met ons land. Recordwinsten. Prachtige vooruitzichten. Dalende werkloosheidscijfers. Nieuwe initiatieven. Dat is in de paar weken bijna teniet gedaan. Zorgen en onzekerheden bepalen nu de agenda van ondernemers en ZZP'ers. Onder die groep dreigen, ook in Het Hogeland, zware klappen te vallen.

De rijksoverheid beseft dat en heeft uitgebreide maatregelen genomen. Wij blijven niet achter: sinds vorige week kunnen ondernemers en ZZP'ers heel simpel online uitstel van de betaling van gemeentelijke belastingen aanvragen. En hetzelfde geldt voor bouwleges, leges voor evenementenvergunningen en marktgeld. De regeling geldt voor drie maanden. Maak er gebruik van! Het kan de financiële nood voorlopig even verzachten. En Houd laten we vooral hopen dat betere tijden snel aanbreken. Ondernemers en ZZP’ers: we leven met jullie mee.

En voor alle Hogelandsters geldt: houdt u aan de regels! 
Want het virus verspreidt niet zichzelf; wij mensen verspreiden het virus. Dus houd anderhalve meter afstand in de winkel, in bus en trein en in het park en op straat. Was de handen geregeld. Blijf ook bij een lichte verkoudheid thuis. Alleen op die manier voorkomen we meer besmettingen; meer leed. Denk om uw gezondheid en om die van anderen! Volg ook de regels van winkels en supermarkten gewoon op. Gebruik die winkelwagens, al was het maar als schild. Ze worden voor u gedesinfecteerd. En bedenk: na u komen er andere klanten die, net als u, liever niet met lege schappen geconfronteerd worden...  Supermarkteigenaren en -personeel: veel dank voor uw inzet ook!

De initiatieven om elkaar bij te staan, schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat vinden wij geweldig om te zien. We zijn trots op u, Hogelandsters! Trots op de vindingrijkheid en creativiteit. Trots op de veerkracht en de flexibiliteit. Wat we zien, is het bewijs dat u hart heeft voor Het Hogeland. Wat we zien, is dat we deze crisis samen teboven komen.

Pas weer goed op je zelf en op de mensen om je heen! 

Henk Jan Bolding, burgemeester
Kristel Rutgers, wethouder
Mariette de Visser, wethouder
Eltjo Dijkhuis, wethouder
Harmannus Blok, wethouder
Paul van Vilsteren, gemeentesecretaris

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter