Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Boek van Bedumer Menno Wielinga genomineerd voor Het Beste Groninger Boek 2014
Gepubliceerd op woensdag 22 oktober 2014

De shortlist van genomineerden voor Het Beste Groninger Boek 2014 is bekend. Uit een totaal van 49 titels koos de jury tien boeken uit voor de shortlist: vijf in de categorie 'fictie' en vijf in de categorie 'non-fictie'. Onder de genomineerden is ook het boek 'Het Engelse kamp Groningen 1914-1918 ; De geschiedenis van 1500 Engelse militairen tijdens de eerste wereldoorlog' van Bedumer Menno Wielinga.

Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat had de Eerste Wereldoorlog grote invloed op de Nederlandse samenleving. Dit was in Groningen merkbaar door de aanwezigheid van 1500 geïnterneerde Engelse matrozen van de Royal Navy. Zij hadden grote invloed in Groningen op o.a. het gebied van sport en cultuur. Door hun vriendschappelijke voetbalwedstrijden tegen o.a. Be Quick en Forward brachten zij het voetbal in Groningen op een hoger niveau. Zeer bekend in Groningen en in Nederland werd het geestige cabaretgezelschap de Timbertown Follies. Over dit gezelschap is een gratis DVD filmdocumentaire bij het boek gevoegd.

Boek van Bedumer Menno Wielinga genomineerd voor Het Beste Groninger Boek 2014

Het boek Het Engelse Kamp gaat over een onbekend gebleven periode in de Groningse geschiedenis. Menno Wielinga is er op uitstekende wijze in geslaagd te laten zien hoe de aanwezigheid van de geïnterneerde Engelsen een onderdeel werd van Groningse samenleving. Het boek is voor een breed publiek geschreven en staat vol interessante verhalen. Het boek telt bijna 300 pagina's tekst en 275 illustraties met veel historisch beeldmateriaal uit archieven en particuliere verzamelingen.

Boek van Bedumer Menno Wielinga genomineerd voor Het Beste Groninger Boek 2014

Het boek is te bestellen bij BOL.COM (gratis verzending)

Op 1 november vindt de jaarlijkse uitreiking van de prijs voor Het Beste Groninger Boek plaats.

De genomineerde boeken zijn:

Genomineerden non-fictie:
 Gert Kortekaas e.a., Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen
 Aafke Steenhuis, De Eems; een stroom van beelden
 Frans Westra, Sassenhein ; een dorado onder Haren
 Menno Wielinga, Het Engelse kamp Groningen 1914-1918 ; De geschiedenis van 1500 Engelse militairen tijdens de eerste wereldoorlog
 Jeroen van Zanten, Koning Willem II 1792 - 1849

Genomineerden fictie:
 Yvonne van den Berg, De viool van mijn moeder
 Janneke Holwerda, Maan op de heenweg
 Martine Letterie en Karlijn Stoffels, Dwars door de storm
 Klaas Schuurman, Dwaalgif
 Meindert Talma, Kelderkoorts

Jury en prijsuitreiking
De jury bestaat uit Hanneke Boonstra (hoofdredacteur Universiteitskrant), Doeko Bosscher (emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Martin Disberg (Biblionet Groningen). Op zaterdag 1 november om 17.00 uur, voorafgaand aan het literaire festival Het Grote Gebeuren in de Centrale Bibliotheek Groningen, zal de jury bekendmaken welke twee boeken de prijs voor Het Beste Groninger Boek van 2014 winnen. De prijsuitreiking is gratis toegankelijk.

De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt uitgereikt sinds 2009. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Auke Hulst, Herman Sandman en Barbara Stok.

Festival Het Grote Gebeuren
De winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek zullen op zaterdagavond 1 november ook te zien zijn op festival Het Grote Gebeuren. Zij worden geïnterviewd en lezen voor uit hun winnende boek. Daarnaast geven nog vele andere topauteurs die avond acte de présence, onder wie Adriaan van Dis, Ilja Leonard Pfeijffer en Renske de Greef. Muziek is er van Jan Rot en broeder Dieleman. Toegangskaarten kosten in de voorverkoop slechts €15,- (€12,50 voor studenten en bibliotheekleden) en zijn verkrijgbaar via http://www.hetgrotegebeuren.nl/, en bij de Centrale Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18) en Boekhandel Van der Velde (Guldenstraat 20) te Groningen.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM