Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Bezoek aan Bedum Henk Nijboer maakt veel los in de Zeeheldenbuurt
Gepubliceerd op maandag 10 september 2018

Zaterdagochtend 1 september omstreeks 11:00 kwam 2e Kamerlid Henk Nijboer op werkbezoek naar Bedum. Hij kwam met enkele huurders in de Zeeheldenbuurt praten. Zowel vertegenwoordiging van huurdersvereniging Huurdersplatform & De Huurder, en ook Huurdersfront waren hierbij aanwezig. Directeur Kramer kwam Wierden & Borgen vertegenwoordigen. De komst van PVDA Gemeenteraadsleden Jaap Heres & Willem Rus maakte de delegatie compleet.

Na een korte introductie kregen alle aanwezigen een uitgebreide tour door een viertal huizen van huurders van de Abel Tasmanstraat en de Van Speykstraat. De Huurders kregen ruimschoots gelegenheid om hun verhaal te delen en konden daarnaast meteen hun problematiek aan de aanwezigen tonen. Ze waren erg blij dat ze gehoord werden, maar wilden ook wel graag snel duidelijkheid. Dat er veel schade is vanwege aardbevingen en dit alleen maar toe lijkt te nemen, is nog maar eens weer goed duidelijk geworden. Daarnaast is er ook sprake van achterstallig onderhoud, iets wat ook aan de aardbevingsproblematiek mag worden toegerekend.

Bezoek aan Bedum Henk Nijboer maakt veel los in de Zeeheldenbuurt 

Na afloop van de bezichtiging kon door alle aanwezigen de problematiek worden benoemd. Vooral Heres & Rus hebben aangegeven zich in sommige gevallen sterk af te vragen, of de woningen nog wel aan de veiligheidseisen voldoen. Nijboer heeft aangegeven dit ook erg belangrijk te vinden en wilde in de Tweede Kamer al gaan aankaarten dat de toegang tot veiligheidsinspecties gangbaarder wordt. “Als huurders sterk aan hun veiligheid twijfelen, moet daar gewoon een inspectie tegenover kunnen worden gezet.” Aldus Nijboer. Hij geeft aan dat zoiets is niet zo heel erg duur en ingewikkeld is en dat je op z’n minst de onzekerheid over de veiligheid bij de huurders zou mogen wegnemen. Wierden & Borgen heeft toegezegd om aankomende maandag meteen voor twee woningen een melding te zullen maken bij afdeling Bouw- & Woningtoezicht van de Gemeente Bedum. Deze woningen zullen dan op korte termijn worden beoordeeld of ze nog wel veilig genoeg zijn om te kunnen bewonen.

Het is verder wederom duidelijk geworden dat de NAM een zeer groot aandeel heeft in de omvang en de duur van de problematiek, waarmee in feite zowel de verhuurder als de huurder gedupeerd lijken te worden. Huurdersfront is daarom meteen een ludieke actie gestart in de vorm van een “te koop” bord, die huurders uit protest voor hun raam kunnen hangen. Deze poster schept het beeld alsof “NAM Makelaars” huizen te koop aanbiedt tegen afbraakprijzen. Huurdersfront wil namelijk dat de NAM gewoon netjes gaat meebetalen aan nieuwbouw, omdat dit volgens hen de meest rationele keuze is. “Met versterken wordt de schade niet volledig hersteld en verloopt de uitvoering vaak ook verre van vlekkeloos. Kijk maar eens in Middelstum, wat er fout kan gaan gaat er fout. Huurders betalen daardoor een veel te hoge prijs voor problematiek wat hun niet aangaat. Dat moet anders. Daarnaast biedt nieuwbouw een veel economischer proces en zal de boel ook niet zo’n vertraging oplopen zoals nu het geval is met versterken.” Aldus de woordvoerder van Huurdersfront.

De A2 poster kunt u bestellen via www.facebook.com/huurdersfront tegenover een bedrag van € 5,-. U doneert dan ook meteen een klein beetje aan de non-profit organisatie.

Bij zijn vertrek heeft Nijboer de aanwezigen beloofd om de problematiek (en de actieposter) mee te nemen naar Den Haag en Kamervragen te gaan stellen aan Minister Wiebes.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM