Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
open huis tandartsenpraktijk bedum
Bedumers kunnen afscheid nemen van partnergemeenten
Gepubliceerd op donderdag 06 september 2018

Bedumers kunnen afscheid nemen van partnergemeenten Amt Peitz en Zbaszynek

Inwoners van de gemeente Bedum die contacten hadden of hebben met de buitenlandse partners Amt Peitz en Zbaszynek kunnen op zondag 23 september afscheid nemen van vertegenwoordigers van die gemeenten. Dan wordt in het Trefcentrum Bedum een ontbijtbijeenkomst gehouden.

De officiële banden met de Duitse en Poolse partner eindigen per 1 januari 2019. Bedum gaat dan, samen met De Marne, Winsum en Eemsmond, op in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Afgevaardigden van beide partnergemeenten zijn van 21 september tot en met 23 september uitgenodigd voor het laatste formele bezoek aan de gemeente Bedum. Tijdens dat weekend vindt ook het tweejaarlijkse festival Mooi Bedum plaats. Een bezoek aan dit festival maakt deel uit van het programma.

Achtergrond internationale banden

Bedum onderhoudt sinds 1992 officiële banden met de West-Poolse gemeente Zbaszynek. Met Amt Peitz, gelegen nabij de Pools-Duitse grens in de buurt van de stad Cottbus, werden in 2003 vriendschappelijke betrekkingen aangegaan. Tussen Bedum en de buitenlandse partners ontstonden naast bestuurlijke vooral veel particuliere contacten.  Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 bestond in gemeenten in de voormalige Oostbloklanden grote behoefte aan westerse kennis en know-how op het gebied van onder meer bestuur en lokale economie. De Bedumer gemeenteraad besloot indertijd de helpende hand te gaan bieden en uiteindelijk rolde Zbaszynek als partner uit de bus. De banden met Amt Peitz werden aangegaan omdat Zbaszynek daarmee een vriendschapsband had.

Aanmelding ontbijtbijeenkomst

De bijeenkomst in het Trefcentrum is toegankelijk voor Bedumers  die nu of in het verleden contact hadden met personen of organisaties in de beide gemeenten. Zij kunnen op 23 september van 9.00 tot 10.30 uur aanschuiven voor een ontbijt met de buitenlandse gasten. Belangstellenden kunnen zich vóór 17 september melden via:  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Namens de gemeente Zbszynek zijn in elk geval burgemeester Wieslaw Czyczerski, zijn echtgenote en raadsvoorzitter Jan Mazur en diens vrouw aanwezig. De Duitse delegatie bestaat uit onder meer Amtsausschussvorsitzende Karin Kallauke en de burgemeesters Harald Groba en Fritz Woitow.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM