Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Bedum wil regels bescherming ‘karakteristieke panden’
Gepubliceerd op vrijdag 09 juni 2017

De gemeente Bedum telt 81 rijksmonumenten. Een deel van Onderdendam is verder beschermd dorpsgezicht. Ingrepen aan of sloop van  deze panden en objecten – bijvoorbeeld als gevolg van aardbevingsschade – zijn aan strenge regels gebonden. Dat geldt niet voor karakteristieke panden en objecten. De gemeente Bedum wil daarin verandering brengen.


de afgelopen jaren zijn er een aantal karakteristieke gebouwen met instemming van de gemeente gesloopt in Bedum, waaronder de voormalige gasfabriek. 

In de praktijk is het nu mogelijk om aan karakteristieke of beeldbepalende panden en objecten, die nog geen beschermde status hebben,  ingrijpend aan te passen of te slopen. Op basis van de huidige regelgeving kan de gemeente daarop niet ingrijpen. Dit zou er toe kunnen leiden dat zulke panden en objecten verdwijnen of onherstelbaar worden aangetast. Het gemeentebestuur vindt dat ongewenst en wil nadere regels vaststellen.

Voor een inventarisatie van de panden en objecten wordt een beroep gedaan op de bureaus Bügel|Hajema en Libau. Medewerkers van die bureaus beginnen binnenkort met een eerste inventarisatie in de gemeente.  Panden en objecten worden onder meer geselecteerd op de cultuur- en architectuurhistorische waarde, de authenticiteit en de zeldzaamheid.

De eerste inventarisatie wordt voorgelegd aan een werkgroep. Die maakt een verdere selectie. In de werkgroep hebben specialisten van de beide bureaus, vertegenwoordigers van de verenigingen van dorpsbelangen, de historische vereniging, Bond Heemschut en de LTO zitting. De gemeente is daarnaast op zoek naar Bedumers met interesse voor architectuur en lokale historie die in de werkgroep mee willen praten.

De inventarisatie wordt ook voorgelegd aan de inwoners. Voor de panden en objecten die onder het nieuwe regime gaan vallen, wordt een bestemmingsplan gemaakt. Daarmee worden nadere regels gesteld aan verbouwingen, uiterlijke ingrepen of sloop. Het bestemmingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat dat nog dit jaar gebeurt.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM